Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 9 oktober 2018

Wintervoer voor vogels

Nu het weer najaar wordt, heb ik weer voedsel gekocht voor vogels. Ik heb mijn vogelvoer-hart weer gevuld. Dat hart kreeg ik een aantal jaren geleden, gevuld met zakjes pinda's en vetbollen. Sindsdien heb ik iedere winter het hart weer opnieuw gevuld en opgehangen.

Daarnaast heb ik sinds afgelopen voorjaar een pindakaashuis. Het was van een collega, bij haar op het balkon kwamen de vogels niet eten. Nu hangt het huisje bij mij aan de schuur, daar ligt nu een pot pindakaas in. Eentje speciaal voor vogels.

23 opmerkingen:

 1. Op schiphol veroorzaken de vogels veel overlast.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. schiphol is het best bewaakte natuurgebied van Nederland

   Verwijderen
  2. Op Schiphol veroorzaken de vliegtuigen veel overlast!

   Verwijderen
  3. De mensen willen voor weinig 3x per jaar met vliegvakantie !

   Verwijderen
 2. De vogels zijn dol op de pindakaas, maar ik vind het wel een dure vorm van voederen.Daarom heb ik een aantal lege pindakaaspotten (met deksel) gespaard en die vul ik nu met gesmolten ossevet, zonder zout. Beetje laten afkoelen en dan strooivoer er in (let op: je moet niet het voer frituren. dus voldoende laten afkoelen). Zoveel voer er in tot het vet verzadigd raakt. Daarna in de potjes lepelen en volledig laten afkoelen. Dop er op en in de garage bewaren tot ze nodig zijn. De vogels zijn er dol op. Bij de vorst afgelopen winter ruilde ik soms ook halverwege de dag de potjes om, zodat de vogels dan vorstvrij kunnen eten. Succes gegarandeerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat ziet er leuk uit. Ik vind het nog vroeg om de vogels te gaan bijvoeren. De natuur heeft naar mijn idee nog genoeg voedsel te bieden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kraaiachtigen zijn erg slim. Dat komt door de hoge neuronendichtheid in hun hersenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De raaf, kraai, kouw, roek, ekster bijv.

   Verwijderen
  2. Ik gaf een kouw met een gewonde vleugel vaak plakjes kaas. Vond ie lekker.

   Verwijderen
  3. De diverse vogelen

   Verwijderen
 5. Dat ziet er goed uit! En wat handig dat je dat hart elk jaar opnieuw kunt vullen. Deze week wordt het ruim boven de twintig graden, dus ik wacht nog even. Ik sta nog te veel in de zomer stand ; )

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De vogels varen wel bij de klimaatverbetering

   Verwijderen
  2. Er is geen klimaatverbetering maar een klimaatverandering. Door de hitte van deze zomer zijn er veel (besdragende) bomen en struiken verdord zodat er minder voedsel is. De vogelbescherming heeft verzocht dit jaar eerder met bijvoeren te beginnen!

   Verwijderen
  3. Op Goeree-Overflakkee zijn flamingo's gesignaleerd. Een mooie ontwikkeling, de klimaatverandering.

   Verwijderen
 6. Mooi op tijd. Als je er vroeg bij bent, weten de vogels je tuin de hele winter te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik voer nooit doppinda's. Het kost de vogels namelijk veel energie om de doppen open te pikken, bijna net zoveel als dat het hun oplevert. Vandaar dat ik altijd gewone (vogel)pinda's geef die ik in een voedersilo doe en waar ze makkelijk stukjes af kunnen pikken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar geloof ik niks van. Pinda's zijn echt heel calorierijk. Heb je een bron?

   Verwijderen
  2. Goed lezen, dit gaat over ongedopte pinda's om open te maken die hen meer energie kosten dan het oplevert.

   Verwijderen
  3. Ik heb geen doppinda's gebruikt, mijn ervaring is dat die bijna niet gegeten worden door vogels. Ik heb het hart allen gevuld zakjes gedopte pinda's en vetbollen.

   Verwijderen
  4. Ik heb het eens even nagezocht op de site van Vogelbescherming Nederland. Als je daar zoekt op doppinda kom je maar 1 vermelding tegen, die gaat over de IJsvogel, en waarin staat dat in de winter in de jacht naar voedsel voor de meeste vogels een vetbol of slinger doppinda's volstaat, maar een IJsvogel is aangewezen op open visrijk water. Als het open pikken van de pinda-doppen de vogels onnodig energie zou kosten, zou dat m.i. wel vermeld staan op deze website.

   Verwijderen
 8. Ik kocht altijd een zak strooivoer voor in het vogelhuisje, maar altijd bleef de tarwe liggen. Een tijdje geleden heb ik een grote zak met voer voor parkieten (wat ook nog eens een stuk goedkoper dan een zak strooivoer was) gekocht en dit door het strooivoer dat ik nog had gemengd. En nu is het meer in verhouding en word wel elke dag alles opgegeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier voeren we pas later, beetje zodra de vogels het moeilijker krijgen. Mooi zo'n hart, ziet er leuk uit. Wij hebben ook zo'n pindakaashuisje...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De vogels hebben nu nog genoeg voedsel voor handen (bessen). Zodra het kouder wordt hang ik weer wat vetbollen op.
  Dochter kan er uren naar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen