Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 7 december 2018

66 jaar!

Gisteren ben ik 66 jaar geworden. De leeftijd waarop ik tot 6 jaar geleden dacht allang met pensioen te zijn en AOW te krijgen. Er is in 2012 anders besloten, met dank aan CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks en werd de pensioenleeftijd voor mij 66 jaar.
Nu krijg ik vanaf gisteren AOW. Die uitkering zal ergens in de loop van deze maand wel komen. Ik ben nog niet zo bekend met uitbetalingsdata.
Mijn werkende leven gaat nog gewoon door, dat komt omdat ik een doorstart maakte. Volgende week weer werken. In dit jaar nog tot kerst en dan twee weken vrij en dan nog weer tot en met 31 januari. In totaal nog 6 weken en dan ga ik echt met pensioen. 

Gisteren dus mijn verjaardag. Ik werkte eerst de hele dag, toen naar huis en snel een warme maaltijd maken voor 7 mensen, inclusief de kleinkinderen.
Ik heb leuke cadeaus gekregen. Mooie boeken en een chromecast voor het kijken van Netflix en andere programma's op mijn tv, op het werk de gebruikelijke cadeaubon en een fles wijn en daarnaast nog een verwendoos met rituals. Heel lief, maar die verwendoos is voor mij met mijn allergieën niet een geweldige keus, maar zo nu en dan een beetje kan vast geen kwaad voor mijn huid en luchtwegen!

24 opmerkingen:

 1. Vind je het niet raar om van een gekregen cadeau (rituals pakket) op internet te zetten dat het geen geweldige keus is?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die vraag kwam bij mij ook op. Laatst schreef je ook al over een cadeau wat je ontving bij je eerste afscheid en maar naar de kringloop hebt gebracht. Ik vind het erg ondankbaar overkomen, jij vindt het blijkbaar normaal dat je cadeau's krijgt op je werk (de gebruikelijke cadeaubon klinkt ook al niet erg aardig), dat is bij veel bedrijven echt niet zo.

   Verwijderen
  2. Zie mijn reactie van 17:15 uur.

   Verwijderen
 2. Nog gefeliciteerd met je verjaardag. Het klinkt alsof je een gezellige dag had!

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alsnog van harte gefeliciteerd. Dat het anders is gelopen met niet werken is een aparte situatie, maak er het beste en leukste van.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alsnog van harte gefeliciteerd! In mijn ogen ga je nog vroeg met pensioen, ik was 68!
  Heerlijk, met kinderen en kleinkinderen aan tafel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gefeliciteerd nog met je verjaardag.

  Volgens mij is de betaaldatum van de AOW ergens rond 20 december. Maar je ziet het vanzelf verschijnen inderdaad.

  Hopelijk kun je eind januari met een goed gevoel definitief met pensioen en je werk in goede handen achterlaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nog gefeliciteerd met je verjaardag!
  Wat leuk dat je op je werk een kadobon kreeg en ook nog een kado! Dat is bij mij op het werk niet gebruikelijk (wel heel attent een kaart via de post, ook leuk).
  Ik ken verder niemand in mijn omgeving die een kado krijgt van het werk bij een verjaardag. Alleen iemand waar een bos bloemen bij thuisbezorgd wordt (ICT)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vroeger was het een boeket bloemen twv 25 euro, de laatste tijd krijgen we een cadeaubon van een tientje en een fles wijn. Die wijn wordt centraal ingekocht en wordt soms ook gebruikt als relatiegeschenk. Het was mijn 20e verjaardag bij mijn werkgever. Ik ben inderdaad niet anders gewend dan dat er een attentie is.
   Ik heb dit, toen ik secretaresse was, ook jarenlang namens de leidinggevende georganiseerd.

   Verwijderen
 7. Nog van harte met deze mooie leeftijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag en je AOW deze maand! Ik krijg nooit cadeaus van mijn collega's als ik jarig ben, ook nooit gekregen. Ook krijg ik (bijna) geen etentjes vanuit mijn werk en als wij uit eten gingen met collega's dan betaalden wij het uit eigen portemonnee.

  Op zich ee "luxe" om cadeaus te krijgen en etentjes vanuit het werk, het is niet overal vanzelf sprekend hoor. Als je cadeaus krijgt en je vind het helemaal niets of het past niet bij je, geef ze weg aan iemand in de familie of vrienden, persoonlijk zal ik ook niet bloggen over cadeautjes van anderen. Misschien heb ik makkelijk praten want ik krijg nooit cadeautjes van mijn collega's of werkgever.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gefeliciteerd met je verjaardag zuinigaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Van harte gefeliciteerd Zuinigaan ! Je krijgt nogal eens cadeautjes, leuk is dat. Maar wat ik dus absoluut niet kan begrijpen is het alweer vermelden van een niet helemaal perfect cadeautje.
  Waarom? Vervelend voor de gever en het maakt op mij als lezer van je blog een rare indruk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vermeld het vooral omdat mensen er zonder meer van uitgaan dat iedereen geniet van geurtjes en smeersels met parfums. Voor mij en anderen met astma en allergieën is het maar zeer de vraag of ik er van kan genieten.
   Ik heb ook verschillende keren een hyacint of paperwhite-narcissen gekregen met mijn verjaardag. Dat is voor mijn luchtwegen ook helemaal niet te doen! Zo'n hyacint of narcis kan bij mijn niet binnen staan, maar alleen buiten op mijn terrastafel. Dan kan ik naar buiten glurend er een beetje van genieten.
   Ik bedoel maar: weet wat je aan een astmapatiënt met eczeemklachten cadeau geeft.

   Verwijderen
  2. Aanvulling: ik weet dat het lief en goed bedoeld is en daarom waardeer ik zo'n cadeau zeker wel.
   Ik word in feite vooral chagrijnig van het feit dat mijn luchtwegen heftig protesteren en mijn huid dat ook doet met hevige jeuk, uitslag, roodheid en schilferigheid.
   Ik had liever een andere huid en andere longen gehad.
   Kan ik nog ruilen?

   Verwijderen
  3. Dat is ook heel vervelend zuinigaan. Misschien kun je een luchtje ruilen op social media voor iets waar je wel tegen kunt?

   Verwijderen
  4. Ik begrijp je wel zuinigaan, zeker deze uitleg erbij. Misschien is het alleen voor de gever leuker als je er een aparte blog aan zou wijden.
   Het lijkt mij persoonlijk ondankbaar en erg vervelend om 1,2 dagen later online te lezen dat mijn cadeau niet zo ontvangen is zoals ik het bedoelde.
   Een passend cadeau vinden is niet makkelijk en volgens mij heeft iedereen wel eens een cadeau gekregen waarbij hij denkt, dat had beter anders gekunt.

   Verwijderen
  5. Het is natuurlijk ook heel vervelend dat je dan zo'n lekker rituals pakket niet kunt gebruiken. Misschien kun je er een ander blij mee maken . De gever was denk ik niet op de hoogte van je astma en allergie.

   Verwijderen
 11. Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag!! En zes weken, dat is écht aftellen. Ik ben trouwens benieuwd of die AOW je een beetje mee gaat vallen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat realiseerde ik mij gisteren, toen ik dit blog schreef. Ik heb er nu vanaf mijn doorstart 5 weken + 1 werkdag opzitten en ik moet nog 6 werkweken van elk drie dagen. Wat betreft deze klus, ben ik komende maandagavond op de helft.

   Verwijderen
 12. 66 jaar - prachtige leeftijd, ik hou van dubbele cijfers :) Nog van harte.

  BeantwoordenVerwijderen