Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 5 december 2018

Bedrijven van het aardgas af!

Niet alle bedrijven hoor, maar het begin is er, gisteren in de Volkskrant: 9 industriële bedrijven die veel Gronings gas gebruiken worden door wet gedwongen om uiterlijk in 2022  te stoppen met aardgas. Dit verbod zou dan 3,2 miljard kuub per jaar zou schelen en dan zou er in 2022 nog maar 12 miljard kuub Gronings gas gewonnen hoeven te worden. Welke bedrijven dat nu precies zijn  dat meldt de krant niet precies, maar het zou onder anderen gaan om een gasgestookt tuinbouwbedrijf en gasgestookte elektriciteitscentrales (grijze stroom dus).
In 2017/2018 haalde de NAM nog 21,6 miljard kuub gas uit de Groningse bodem.
Welke energie moeten deze bedrijven dan wel gebruiken? Geïmporteerd gas of hernieuwbare bronnen zoals elektriciteit.
Ik ben heel benieuwd of dat allemaal gaat lukken en er inderdaad in 2022 minder gas gewonnen wordt en ook of het helpt om de aardgasbevingen te laten stoppen.2 opmerkingen:

  1. Eerst zien dan geloven! Ik heb er bar weinig vertrouwen in.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja en die electriciteit wekken we dan weer op met vieze kolencentrales want zonne- en windenergie is er nog niet voldoende. Zijn anderen weer de dupe van met name vieze lucht. Dat noemen we geloof ik van de wal in de sloot.

    BeantwoordenVerwijderen