Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zaterdag 5 januari 2019

De kosten voor boodschappen in de afgelopen week

De boodschappen van de afgelopen week deed ik deels in het oude jaar en deels in het nieuwe jaar. Alles met een * voor de boodschappen, kocht ik in het oude jaar. Alles zonder sterretje voor de boodschappen kocht ik in 2019. Het sterretje aan het eind betekent zoals altijd: aanbieding.

29 dec '18-5 jan '19

*=aanbieding, @=afgeprijsd WAAR PRIJS
Voeding
*4 citroenen* Coop 0,99
*appels, goudrenetten, 1350 gr. * Coop 0,80
*groot blik ananasschijven* Coop 0,50
2x kakifruit* AH 0,81
volkoren brood AH 1,02
oude Goudse kaas @ AH 2,22
*gezeefde tomaten, 500 ml AH 0,46
*2x 400 gr gegrilde groenten, diepvries* Coop 1,98
*zuurkool, 2x 500 gr Coop 0,98
pastinaak, 2x 400 gr* AH 2,38
broccoli* AH 0,57
uien, 2 kg AH 1,74
*zoute haring, 2 stuks* AH 1,79
vega gehakt AH 1.64
egg replacer voor 66 eieren AH 3,69
2x sojatoetjes* AH 1,67
2x sojatoetjes* AH 1,67
Snacks
*bladerdeeg AH 0,65
chocolade, 2e gratis AH 1,22
4 appelbeignetten* AH 0,79
Dranken
2 sojadrink  AH 1,84
Kat 0,00
Verzorging 0,00
Kleinkinderen 0,00
TOTAAL 27,77


De BTW verhoging geldt voor bijna alles in de supermarkt, niet alleen voor voeding, maar volgens mij ook voor producten als maandverband en inlegkruisjes. Al met al toch best een bedrag waarschijnlijk. Ik ben benieuwd of de salarisverhoging vanaf januari daar tegenop weegt, want zo veel is dat nu ook weer niet. Ik heb begrepen dat iemand met het minimumloon er 50 euro netto per maand op vooruit gaat en iemand met 2x modaal 35 euro per maand. Dat stelt in mijn ogen niet veel voor. Nu hoef ik mij voor januari en februari geen zorgen te maken, dan ontvang ik salaris, AOW en pensioen. Dat is ruim voldoende om de hogere prijzen te betalen.

14 opmerkingen:

 1. Voor mensen met een klein inkomen lijken alle verhogingen gewoonweg niet (meer) te betalen. Een goede vriendin kwam in 2018 net uit. Nu krijgt ze wel een kleine verhoging (minimum inkomen) maar dat dekt niet eens de verhoging van de energierekening. Overigens stonden in de nieuwsbrief van HR praktijk (op basis van gegevens ADP grootste salarisdienstverlener) andere bedragen nl minimumloon EUR 36 pm, modaal EUR 56 pm net als 2x modaal, daarboven vlakt het af tot 3x modaal). Overigens is het vakantiegeld wel flink lager voor 2x modaal (meer dan EUR 117).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die bedragen wist ik niet meer zeker. Je hebt waarschijnlijk gelijk als je schrijft dat het minimumloon er 36 euro bij krijgt en 2x modaal 56 euro per maand.
   Ik had het eerlijker gevonden als mensen met een krappe beurs er mee bij krijgen en mensen met een wat ruimere beurs wat minder. Iedereen moet tenslotte eten kopen, dus die BTW verhoging geldt voor iedereen. Je zou kunnen zeggen: dan moeten diegenen met een minimum inkomen maar goedkope basisartikelen kopen, maar dat deden ze waarschijnlijk al en ook op de basisvoeding is de BTW verhoging van toepassing.

   Verwijderen
  2. Mee eens hoor! Wij hebben een mooi inkomen, dus schiet ik dan in mijn eigen voet maar dat is niet erg.

   Verwijderen
 2. Het is zo'n stapeling van verhogingen. Moeilijk met een krappe beurs.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga er via het salaris netto 19 euro op vooruit per maand. Energie, ziekenkosten en btw en locale belastingverhogingen gaan me minimaal 41 euro extra kosten. Ik denk erover mijn twee katten weg te doen. Trouwens ook beter voor het milieu:

  https://www.ad.nl/binnenland/een-huisdier-is-net-zo-slecht-voor-het-milieu-als-met-je-suv-naar-marokko~ab3e9d06/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is het niet verdrietig om je katjes weg te doen? Zal je ze niet heel erg gaan missen? Of ze nu bij jou of iemand anders wonen, dat maakt voor het milieu niets uit. Ze leven allebei toch al. Alleen dat jij niet meer verantwoordelijk bent voor de milieubelasting als de katjes niet meer bij jou wonen. Denk er alsjeblieft goed over na om heel veel spijt en ontzettend veel verdriet te voorkomen!

   Verwijderen
  2. Dit bericht is voor anoniem van 11:05!

   Verwijderen
 4. Ik ben heb mijn kleine slaapkamer ingericht als huiskamer, zodat ik nog maar een kleine ruimte hoef te verwarmen.Ik kan de energie om een heel huis te verwarmen niet meer betalen.
  Ik weet dat meer mensen dit doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed dat je probeert de stookkosten zo laag mogelijk te houden. Hopelijk voorkom je daarmee dat je meer geld uitgeeft dan er binnen komt.
   Wat ik me wel afvraag: hoe doe je dat met de thermostaat in de woonkamer? Of heb je geen thermostaat?

   Verwijderen
  2. De thermostaat staat op 10 graden...het kamertje verwarm ik met een oliekachel.

   Verwijderen
 5. het blik ananas was zeker aanbieding. Wij betalen hier voor een blik ananas 1,75 euro. dus je begrijpt dat wordt hier niet zo vaak gekocht . Gr. Cisca Servie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja! Het was inderdaad een aanbieding. Normaal €1,49 en nu voor €0,50. Misschien had ik méér moeten kopen, maar ik eet niet zo vaak ananas uit blik. Dus ik heb het bij 1 gelaten. De goudrenetten waren overigens ook spotgoedkoop, 59 cent per kilogram!

   Verwijderen
 6. Deze BTW-verhoging begrijp ik echt niet. Onze regering wil dat we gezond eten, daar kan ze in sturen door de BTW-verhoging niet op alle producten te laten gelden. Voeding is eerste levensbehoefte (daarom laag BTW-tarief) maar als er op snoep, chips, frisdrank, kant-en-klaar producten 21% BTW zou worden geheven, dan had de 6% BTW kunnen blijven op groente, fruit, brood, water. Daarmee wordt gezond eten financieel aantrekkelijker dan ongezonde voeding, en blijft dit ook voor minima betaalbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik merk het nu al in mijn portemonnee dat het duurder is geworden. Inderdaad de BTW is op alles omhoog gegaan. die 1.50 waar ze het over hebben wat de mensen per kar meer moeten betalen is gewoon onzin want op iedere product, zowel food als non food hebben ze de BTW omhoog gegooid. Ik was normaal 60 euro per week kwijt, nu moest ik toch zeker wel 5.87 euro meer betalen dan anders en dat door die BTW verhoging. 5.87 euro x 4 a 5 weken, is toch best wel veel wat je maandelijks kwijt bent. eigenlijk inderdaad dat beetje wat je per maand aan salaris verhoging moet ontvangen ben je al lang weer kwijt. Daarnaast viel het me ook al op dat de Winkels zelf ook aardig de prijzen omhoog hadden verschoven. Normaal 5 kilo aardappelen kosten 2018 3.89,- nu 4.20. is toch best wel veel vind ik wat er op 1 product omhoog is gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen