Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 4 januari 2019

Goedkope retourtjes naar Schiermonnikoog, Ameland, Vlieland en Terschelling voor strandopruimers

Volop in het nieuws: de 277 containers die van een groot containerschip zijn afgevallen.
Op Vlieland en Terschelling spoelden de afgelopen dagen auto-onderdelen, speelgoed, dekens en gloeilampen aan, naast verpakkingsmateriaal zoals piepschuim. Ook schoenen, tv-schermen,  ingepakte meubels, speelgoed, kinderkleding, auto-onderdelen, stoeltjes en heel veel andere plastic materialen liggen verspreid over de kustlijn, maar ook plastic zakken met de giftige stof benzoyl-peroxide.
Er worden op Schiermonnikoog 100 militairen ingezet. 
Op de site van de NOS
"Vooral het plastic is erg schadelijk voor de dieren, zeggen deskundigen. Daarom is het zaak dat de troep op de stranden zo snel mogelijk wordt opgeruimd, zegt boswachter van Terschelling Remi Hoegee in het radioprogramma Nieuws en Co.
"Alles wat nu blijft liggen kan directe gevolgen hebben voor dieren. Zeehonden kunnen verstrikt raken of een vogel kan bijvoorbeeld niet meer eten." Blijft de troep langer liggen, en versplintert het plastic, dan zouden dieren eraan kunnen overlijden. "De kleine deeltjes kunnen in de maag van dieren terechtkomen, die het dan niet zullen overleven."

Voor vrijwilligers die willen helpen met het opruimen:
Normaal kan je naar Schiermonnikoog en Ameland voor €13,65, nu biedt rederij Wagenborg een retour aan voor 6,05 euro.
Deze bootkaartjes kun je niet online bestellen, maar alleen bij de afvaart, je koopt dan een strandopruimticket.
En Qbuzz komt met het nieuws dat vrijwilligers gratis met buslijn 163 van de stad Groningen naar Lauwersoog kunnen reizen om daar de boot naar Schiermonnikoog te nemen.

Rederij Doeksen: Wilt u ook meehelpen om op te ruimen? Er is tijdelijk een speciaal ‘Opruimdagretourtje’ tegen een sterk gereduceerd tarief verkrijgbaar. Voor maar € 12,50 p.p. (kinderen € 5,50 en € 3,50) kunt u een dag naar Vlieland of Terschelling om mee te helpen op te ruimen.

Stevige schoenen of laarzen mee en waai uit op het strand en help mee met het opruimen van alle troep!
De acties lopen tot en met komende zondag.

Update: op 6 februari 2019 werd bekend dat er geen 277, maar 346 containers overboord gevallen zijn. 

9 opmerkingen:

 1. Mooi dat er mensen willen helpen met opruimen. Eigenlijk zou ik dan het boottochtje zelfs gratis maken, zodat mensen nog makkelijker komen.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het voor de veerdiensten lastig is om deze kosten dan weer te verhalen op de rederij.

   Verwijderen
  2. Ik vind het aanbod van de rederijen geweldig en hoop dat er veel mensen gebruik van maken zodat de stranden weer schoon worden!

   Verwijderen
  3. Reken maar dat Doeksen de korting wel ergens claimt, ze doen niets voor niets. Ze hebben een meer dan goede lobby in Den Haag, want met hulp van Den Haag hebben ze hun goedkopere concurrent ook al uit de vaart geholpen zodat ze weer lekker de alleenheerschappij hebben.
   In het bootkaartje zit ook een deel toeristenbelasting, dat hoeven ze nu natuurlijk ook niet af te dragen want ze vervoeren geen toeristen maar helpers.
   loesje

   Verwijderen
 2. Tot de dertiende kun je nog over naar Terschelling vanaf Harlingen. Vlieland is al schoon. Kaartjes/plaatsen zijn te reserveren bij de rederij. Dei van de veerboten. Niet die van de containerrederij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Let op! Er wordt de komende dagen storm verwacht! Aan zee wordt windkracht 7 of 8 verwacht en op de Wadden windkracht 9. Het wordt vrijwilligers sterk ontraden maandag 7 januari en dinsdag 8 januari te komen helpen.
  Vanaf woensdag wordt het weer rustiger en dan is er door de storm waarschijnlijk wel weer nieuwe troep aangespoeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De eilanden zijn weer schoon !

  BeantwoordenVerwijderen