vrijdag 8 februari 2019

Alle beleggingen verkocht!

Ooit, in september 2015, begon ik met beleggen. Bij de ASN bank. Dat deed ik omdat de spaarrentes steeds lager werden en ik kansen zag in duurzame, eerlijke beleggingen. Ik stopte tussen september 2015 en mei 2016 in totaal €993,51 in mijn beleggings-pot.
In het begin was ik reuze enthousiast. Mijn beleggingen werden in hoog tempo meer waard. En in september 2016 waren mijn aandelen gestegen tot €1038,46.
Een mooi resultaat!
Alleen ..... toen zakte alles in en waren mijn beleggingen nog maar net iets meer dan 1000 euro waard en ik wilde die 38 euro weer terug. Tot 6 februari jl heb ik gewacht totdat mijn beleggingen nog weer wat wilden groeien en toen was het genoeg geweest. Ik heb opdracht gegeven om alles te verkopen!
De waarde was nu €1027,25 en ineens geloofde ik helemaal niet meer in groei van dit geld.
Met een mogelijke harde Brexit voor de deur die voor de financiële markten wel eens zeer chaotisch kan aflopen, leek het mij een verstandig besluit.

Hoe voelt het om te stoppen met beleggen? Ik ben opgelucht dat ik het besluit genomen heb. Beleggen is toch niets voor mij. Ik blijf steeds checken of mijn geld gegroeid is en ik kan er niet goed afstand van nemen. Het is me te onzeker, ik mis de garantieregeling voor spaargeld. Als er een nieuwe financiële crisis komt, lukt het mij zeker niet om te zeggen: ik ben de helft van mijn ingelegde geld kwijt en ik heb er vrede mee.
Voortaan voor mij weer spaarrekeningen die bijna niets opleveren, maar ik heb het geld wel helemaal zelf in de hand, desgewenst letterlijk!

10 opmerkingen:

 1. Ik kan het me helemaal voorstellen. Ik durf beleggen ook niet goed aan; net wat je schrijft, het is best onzeker. Ik kan daar ook niet goed tegen. Dan maar een lage rente...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je opgelucht bent is het de juiste keuze. Beleggen is alleen vol te houden als je je niets aantrekt van de tussentijdse waarde, en echt voelt dat winst of verlies pas bepaald wordt op het moment dat je het verkoopt. Maar met € 34 winst op € 993 inleg in 3,5 jaar heb je wel 1% rendement per jaar gemaakt, dat is beter dan de meeste spaarrekeningen. Maar wel weer slechter dan de meeste aandelenbeurzen, dus je hebt ook wel een slecht beleggingsfonds gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik beleg nu tien jaar. Ik heb een gemiddelde opbrengst gezien van 5% per jaar voor mijn mix van 50% aandelen en 50% obligaties.

  Maar... ik ben jong, ik heb een goed inkomen en diploma's, dus ik kan wel een stootje hebben. Ik kan me voorstellen dat het anders is als je wat ouder bent en minder kunt missen. Dus prima keuze voor jou, en ik ben blij dat je in ieder geval niet met verlies hebt hoeven verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik beleg voornamelijk groen bij de ASN en kijk er nauwelijks naar om. Ik hoop dat er goede investeringen mee gedaan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik beleg sinds 1999, dividend wordt automatisch ge-herinvesteerd. Ik doe verder helemaal niets. Ik leg niet meer actief in, wel gedaan tot 2012. Gemiddeld is dit fonds gegroeid met 7%, incl verlies na 9/11 en het Trump effect in dec. 2018 -- beleggen is voor de lange termijn imo.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is maar geld, en wat moet je er anders mee? Ik weet het niet ... Gezondheid is meer waard.
  Marijke.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat er meer mensen zijn zoals ik, die er niet blij van worden als er geld verdampt.

   Verwijderen
 7. De spaarrentes zijn zeker geen motivatie meer om te sparen. Ik heb zelf een redelijke buffer opgebouwd qua spaargeld en daar kom ik alleen in noodgevallen aan. Verder sparen vind ik zonde van de moeite. Ik beleg daarom in herinneringen met mijn dochter. Van het geld dat ik normaal zou sparen doen we nu leuke dingen samen. Dat levert mij en ook haar meer op dan geld dat ergens op een bank een paar euro per jaar extra oplevert. Verder investeer ik in spullen van goede kwaliteit als er iets kapot gaat of versleten is. Zo kocht ik dit keer een winterjas van goede kwaliteit waar ik elke dag plezier van heb. Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij zijn e i n d e l i j k gaan indexbeleggen vandaag. Direct na de inleg was het al 12 cent minder waard hahaha. Dus ik ga mij er verder niet mee bezig houden. Dat mag mijn partner doen. Dus ik snap je opluchting hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik snap je opluchting. Voelt zo gekkig en geld is geld. Een ruimiddel wat je nu aan iets anders kunt besteden.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.