woensdag 20 maart 2019

Ik MOET iedere twee maanden vliegen!

Dat hoorde ik in de kleedkamer van het zwembad. Een dame van mijn leeftijd, ze moest er iedere 2 maanden even tussenuit en dat beviel haar uitstekend! Ze besprak deze vliegbehoefte met haar zwemmaatje/vriendin die samen met haar in de kleedkamer was. Het was naar aanleiding van een appje van een van haar kinderen over een veilige landing op een luchthaven ergens in de wereld.

Dus niet voor het werk, maar voor het plezier ging ze 6 x per jaar op stap!  Een aantal bestemmingen passeerden de revue. Ik stond er bij en ik keek/luisterde er naar!
Het lag mij voor in de mond om haar te vragen of ze geen last van vliegschaamte had, maar ik hield me stil.
Dat was voornamelijk omdat ik niet de illusie had dat ik als vreemde daarmee haar gedrag zou kunnen beïnvloeden. Maar ..... misschien vergis ik me wel en had het toch invloed gehad?

Ik realiseerde me heel goed hoe ongelooflijk goed heel veel mensen het hebben, die kunnen alles doen wat hun hartje begeert: even naar Barcelona, even naar Thailand, ach ja financieel kan het, dus waarom niet?

36 opmerkingen:

 1. Het feit dat ze claimt dat ze "moet", betekent dat ze wel beseft dat ze eigenlijk niet goed bezig is.

  Zoiets zeg je van dingen waar je je over schaamt.

  Oké, dan moet ík nu even chocolade gaan eten...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hou enorm van reizen, en met name dan ook met het vliegtuig, maar dat ik het gevoel heb dat ik MOET? Nee, absoluut niet, komt het er niet van, dan is het ook goed...We vermaken ons thuis ook prima...wellicht dat het met deze mevrouw anders is gesteld....Maar wanneer reizen moeten wordt...dan hoeft het niet meer van mij

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik schaam me om te zeggen dat ik graag elke twee maanden zou vliegen: ‘even’ mijn kinderen en kleinkinderen down under zien, knuffelen en kussen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gun het u. Niets om voor te schamen!

   Verwijderen
  2. Ik ben een bofkont, ik zie en knuffel mijn kleinzoon en kleindochter tenminste 1x per week en dan natuurlijk ook mijn kinderen! Ik kan me goed voorstellen dat je naar je kinderen en kleinkinderen toe wilt en dat 1x per twee maanden dan nog veel te weinig is!

   Verwijderen
  3. Aanvulling: ik zie mijn kleindochter vaak 3x in de week. Als dat door omstandigheden minder vaak is en er een paar keren uitvallen, dan mis ik haar al!

   Verwijderen
 4. Ze geniet er in ieder geval van! Heerlijk als je dat kan. Misschien doet zij weer heel andere dingen om het milieu te sparen. Ik geniet er vreselijk van als ik een dagje op de fiets weg kan. Ik moet dan ook echt er even uit, natuur opsnuiven. Maar dan rijd ik wel weer vaak met de auto naar een plekje waar ik kan fietsen. 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leven en laten leven. Jammer hoor zo'n eenzijdig verhaal met oordeel. Denk inderdaad dat je weinig invloed had gehad als buitenstaander, want wat weet u van het leven van deze mevrouw?
  Zou u in de supermarkt aangesproken willen worden op wat u in uw winkelwagentje heeft?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 2 x per jaar stap ik in het vliegtuig om mijn familie te zien. Ik woon niet in Nederland. En vliegtuigschaamte heb ik absoluut niet. Rare uitspraak van die mevrouw, maar ik zou daar nooit commentaar op leveren. De uitspraak zou niet tegen mij gedaan zijn maar tegen haar vriendin. Ook al zeggen mensen nog zulke rare 'foute' dingen, een beterwetende bemoeial ben ik niet,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waarom niet? Omdat het ongelooflijk vervuilend is en ongelooflijk veel geluidsoverlast veroorzaakt!
  Dat je je iets kunt veroorloven betekent niet dat je dat ook moet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies, het is echt heel slecht voor het milieu.

   Groetjes Dreadlocks

   Verwijderen
 8. Ik zou zeggen terwille van het milieu: Brandstof voor vliegtuigen even zwaar belasten als autobrandstof. Dat is eerlijk. Nu kun je voor een paar tientjes de hele wereld overvliegen. Dat is wel erg aanlokkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp uw punt volledig maar een reis naar mijn kinderen en kleinkinderen (met een goede maatschappij) is nu al duur en dan wordt het voor mij haast onmogelijk om ze regelmatig te zien.

   Verwijderen
 9. Ja maar, hoe moet het dan met de avocado's van Zuinig aan?�� en al die mensen die daar werken en niet alleen in de lucht of achter de schermen bij KLM, de bedrijven daar om heen de in en export, hotels e.d.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm, even kijken... een avocado weegt 180 gram. Een mens zeg gemiddeld 70 kg. Dus qua gewicht kunnen er 388 avocado's met het vliegtuig mee voor één mens. De avocado's die in Nederland gegeten worden, komen vaak uit Zuid-Amerika, dus da's best een lange vliegreis en milieubelastend. Maar als je een vliegreis naar Zuid-Amerika zou maken, reis je heen én ook weer terug, de avocado's maken natuurlijk maar een enkele reis. Dus in plaats van één heen-en-weer vlucht naar bijv. Peru kan Zuinigaan 776 avocado's eten. Smakelijk, Zuinigaan!

   Verwijderen
  2. Ik heb in het afgelopen jaar voor €18,93 avocado's gekocht. Hoeveel zouden dat zijn?

   Verwijderen
  3. Het pakje met twee avocado's dat ik nu in huis heb, vermeld als land van herkomst: Spanje. Vervoer gaat vast niet met het vliegtuig, maar met vrachtwagens.

   Verwijderen
  4. De advocado was als grapje bedoelt de vraagtekentjes zijn bij mij als smilies te zien.

   Verwijderen
 10. Ik vind dit erg ! We hebben laatst bij Eelde gedemonstreerd tegen de vervuiling. Ik ben mijn hele leven al bezig met het milieu. Zouden deze mensen alleen maar aan zichzelf denken en niet aan wat ze nalaten voor hun kinderen en kleinkinderen. Dat je je familie wil bezoeken, vind ik een heel ander punt, hoor !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Toch maar niet te veel naar anderen kijken, want niet alleen vliegen is slecht voor het milieu. Anderen aanspreken op hun verkeerde gedrag vind ik toch een beetje hypocriet, want uiteindelijk maken we toch allemaal foute beslissingen als het gaat om het milieu. Vliegen, cruises, autorijden, maar ook massaal consumeren leveren allemaal milieuverontreiniging op. Liever kijk ik naar wat ik persoonlijk kan doen om het milieu te sparen dan met een beschuldigend vingertje te wijzen naar anderen. En dan maar hopen dat een goed voorbeeld doet volgen. Dat dat best wel werkt zie ik aan mijn dochter die nu ook steeds vaker kiest voor een 2e hands product dan naar de winkel te rennen om iets nieuws te kopen. Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Moedeloos word ik van die mensen die niet nadenken over de gevolgen van hun daden. Vliegen heeft een grote impact op het milieu en zou om die reden een stuk duurder mogen worden wat mij betreft.
  Misschien dat mensen dan wel 2 keer nadenken voor ze een volgende vliegvakantie boeken.

  Groetjes Dreadlocks

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik word vooral moedeloos van dat continue vingerwijzen. Het zou idd duurder moeten worden en niet meer op basis van prijsvechten moeten zijn. Maar dat ligt niet aan de consument, die pakt wat hem geboden wordt.

   Verwijderen
  2. Natuurlijk ligt de verantwoording ook bij de consument. Het is wel heel makkelijk om de verantwoording vooral niet bij onszelf te zoeken

   Groetjes Dreadlocks

   Verwijderen
 13. Klinkt mij als een gevalletje opscheppen! Gelukkig heb ik deze mensen niet in mijn vriendenkring of familie. Of was het Floortje Wessing. Haar broer is trouwens verkeersleider op Schiphol en actief in de partij van ene Thierry (anti-elite) Baudet, ook staat hij op de kieslijst van de Provinciale Staten, hij is dus een lobbyist want natuurlijk is hij voor uitbreiding van Sciphol

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dessing ipv. Wessing

   Verwijderen
  2. Schiphol ipv, Sciphol, jé wat heb ik vandaag?

   Verwijderen
  3. Je bent in de war door de berichten in dat roddelblad dat je hebt gelezen.

   Verwijderen
 14. Ik heb ook elke acht weken een uitje nodig. Ik fiets een stukje en drink ergens een kopbkruidenthee. Of ik wandel een rondje vanaf huis en neem een koekje bij de thee als ik terug ben. Of ik slaap een nacht bij mijn zusje en we doen savonds een borrel en een spel en sochtends uitgebreid ontbijt. Een dag naar een zwembad met een sauna. Maar vliegen? Eens per drie jaar naar familie in Canada/Amerika of Australië. En dan voel ik me schuldig. Elke acht weken in een vliegtuig stappen.. daar valt niet voor te compenseren. Al zou je nooit je huis stoken, alleen maar water drinken en nooit de wasmachine douche of toilet gebruiken. Geen auto rijden. Niets kopen. En helemaal niets doen dat het milieu belast, dan nog krijg je het niet gecompenseerd.

  Maar goed. Ik moet me met mijn eigen zaken bemoeien. (vandaag tijdens mijn lunch wandeling 30 mensen aangesproken op het weggooien van afval, kennelijk is het milieu van die mensen en niet van iedereen)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Gooiden ze dat afval in de afvalbak of op straat, vraag ik me af.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Op straat. In de berm. In de gracht. Een meter naast een vuilnisbak. Niet erin, daarvoor neig ik naar applaus geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, het is schandalig dat mensen hun afval zomaar overal dumpen waar ze het kwijt kunnen en waar het hen bovendien niets kost (tenzij ze zouden betrapt worden op sluikstorten)
   Ik vind hier in onze tuin en voortuin heel regelmatig lege drankblikjes die gewoon over de haag gegooid worden, op de oprit liggen vaak sigarettenpeuken van rokende voetgangers.... Ik raap die zaken vanzelfsprekend op en gooi ze in mijn pmd zak of vuilbak maar 't zijn allemaal extra kosten om vuiligheid van een ander kwijt te raken.
   Op het eind van onze straat, staat zo'n kledingcontainertje waar afgedragen kledij kan in gegooid worden. Ik zie sinds een aantal maanden, dat er mensen zijn die daar regelmatig opgepropte zakken ingooien waar heel duidelijk geen kledij, stoffen of schoenen inzitten maar huishoudelijk afval..... Het gebeurt zelfs vaak dat, als de container vol zit en die zakken daar dan zo half in half uit zitten zodat de klep blijft openstaan. Er kan dan regen in en bovendien zijn wellicht de kledij en schoenen die in de container zitten bedorven door de zakken met huisvuil die erin gegooid worden.
   Vaak staan daar ook zakken met huisvuil gewoon naast de container....
   Idem voor de glascontainer, daar wordt ook van alles en nog wat die er niet hoort achtergelaten.

   Verwijderen
 17. Ik krijg vooral jeuk van de vingerwijzers die oh zo zuinig en milieubewust leven en iedereen standaard een vakantie in NL willen laten nemen omdat allemaal zoooo slecht is. Schaam je!

  Nee, ik schaam me niet als ik over 3 weken naar Polen vlieg voor een weekendje en in de zomer naar Terschelling vaar en naar Zuid-Frankrijk afreis. Ik geniet met mijn gezin van heerlijke en welverdiende momenten.

  Vergeleken met Zuid Europa en Azië zijn wij die druppel op de gloeiende plaat. Prima om ermee bezig te zijn, maar we maken onszelf wel heel belangrijk als wij het denken op te lossen met een paar keer minder vliegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik snap je verbazing, en de vraag over vliegschaamte komt ook bij mij op. Dit is superslecht voor het milieu namelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Waar ik me vooral aan erger is dat een treinkaartje in het binnenland duurder is dan een vlucht naar een stedelijke bestemming in Europa. Dit moet toch niet mogen.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.