donderdag 21 maart 2019

Een handig apparaatje

Als ik boven op de overloop ben, heb ik daar geen lichtknop om het licht in de woonkamer aan te doen. Heel vervelend, wat dat betekent dat ik in het donker naar beneden moet stommelen. Omgekeerd kan ik boven de lampen beneden ook niet uit doen, dus ook naar boven zou ik in het donker de trap op moeten. In de eerste maanden dat ik in mijn huis woonde, miste ik de laatste traptrede en kneusde ik mijn enkel. Een pijnlijke misstap die niet voor herhaling vatbaar was. Stel je voor, ik had wel iets kunnen breken! Sinds die tijd nam ik altijd een oplaadbare zaklamp op zonne-energie mee naar boven en dus ook weer mee naar beneden. Veiliger, maar ook niet ideaal.

Sinds een aantal maanden heeft mijn schoonzoon in de woonkamer op een viertal lampen met snoer in het stopcontact, schakelaars met afstandsbediening gezet. Die 4 lampen zijn met een apparaatje te bedienen. Als ik nu 's avonds de trap op wil, dan kan ik de lamp die op de treden schijnt aan doen en ik kan de lamp boven weer uit doen. De reikwijdte van de afstandsbediening is 25 meter, dus ik kan in bed maximaal 4 lampen in de woonkamer aan en/of uit doen. Hoe cool is dat!
Altijd licht op de trap. Ik moet er natuurlijk wel aan denken om de afstandsbediening mee naar boven te nemen, anders heb ik er niets aan.

Is het zuinig? Jazeker, want de lamp op de trap is alleen aan wanneer ik het echt nodig heb. En die oplaadbare zaklamp is rond deze tijd niet bruikbaar, want die zon laat zich nauwelijks zien.

bediening

open trap met lampje
Omdat ik het heb gekregen van mijn schoonzoon, scheelt het mij wel wat stroom, maar het apparaatje + de ontvangers die er bij horen kosten natuurlijk wel wat en de productie neemt grondstoffen en zal vast en zeker vervuilen. Maar schoonzoon had hem over en ik ben er heel blij mee.

Grootste winst: ik loop veel minder kans om van de trap te rollen en daarbij kwetsuren op te lopen en dat is heel wat waard!

13 opmerkingen:

  1. Dat is toch een klik-aan-klik-uitsysteem? Erg handig,heb ik in de huiskamer om alle lampen en apparaten uit te doen(of aan)Dit systeem is regelmatig in de aanbieding in de bouwmarkt.
    Voor snachts heb ik lampjes die reageren op beweging,als ik in het midden van de nacht naar de wc moet gaat er een op mijn slaapkamer,een op de gang en een op toilet branden.Het zijn kleine lampjes die goed licht geven,maar niet zo fel als de grote lampen waar ik helemaal wakker van word.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wist niet dat dit een klik-aan-klik-uit systeem genoemd wordt, maar zo werkt het wel!

      Verwijderen
  2. En de laatste tijd zijn in mijn netwerk veel mensen van de trap gevallen. Van erg, dwarslaesie, gebroken voetbeentjes tot een blauw oog. Maar voorkomen is beter dan genezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zeker beter dan van de trap vallen. Stel dat je iets breekt, dan is behandeling daarvan al snel milieu-onvriendelijker dan zo'n systeempje. Laat staan de pijn en moeite die dat kost en de misschien resterende littekens e.d. die nooit meer weg gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste,

    Als je nog een afstandbediening erbij koopt, en deze op dezelfde manier instelt kun je er een op je nachtkastje leggen en een beneden. Dus als je handen al vol hebt met andere spullen (wasgoed o.i.d.) hoef je niet ook nog te denken aan de afstandbediening. Dit zijn zaken die de kosten meer dan waard zijn, alleen al vanwege het gemak.

    groet an

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik moet denken aan de uitdrukking: Penny wise, pound foolish. Ja, het kost geld. Ja, het moet gemaakt worden én vervoerd worden. Aan de andere kant: Als je je been breekt, moet je per ambulance vervoerd worden. Moet er gips om je been. Omdat je minder mobiel bent, moeten andere mensen extra reizen om jou te helpen. Omdat je niet zelf je boodschappen kan doen, wordt er misschien meer plastic gekocht dan wanneer je zelf zou kopen. Omdat andere tijd kwijt zijn met mantelzorg, eten zij zelf ook makkelijker. Uiteindelijk bespaar je met deze veiligheidsmaatregel het milieu en je portemonnee. En nee, dit is geen redenatie om direct geld uit te geven omdat het zogenaamd geld zou besparen maar het is een andere manier van denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Handige oplossing! Op zich ben ik tegen tienmiljoen afstandsbedieningen in huis, maar deze voor veiligheid is een goede keuze!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb zelf ook weleens een onderste trede gemist in een vakantiehuisje, waar ook nog een gekke draai inzat. Gelukkig ook niets gebroken maar wel een flinke verstuiking aan het begin van de vakantie. Voordeel ik zat veel met mijn been omhoog en las veel boeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij hebben er twee, afstandsbedieningen. Eén beneden en één boven. Zo handig. En bewegingssensoren als ik naar de badkamer ga in de nacht en naar beneden, de trap af. Ik voel mij wel veiliger. Ik heb al een paar keer onderaan gelegen. Een paar gekneusde ribben waar je 6 weken zoet mee bent.
    Een mooie oplossing.

    Liefs Joanne

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wij hebben op onze slaapkamer ook zo'n systeem boven de kast, i-de-aal :D!! Afstandbediening op m'n nachtkastje en eenmaal in bed met 1 druk op de knop de lampen uit... Geniet ervan :)!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wij hebben dit voor de buitenlampen. Vroeger zaten die op de timer, maar nu doen we ze met de afstandsbediening aan als we thuis zijn. Het voordeel hiervan is dat de buitenlampen minder vaak voor niks branden, want met die timer waren de lampen ook aan als we niet thuis waren en we ook niks aan licht in de tuin hadden.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.