woensdag 27 maart 2019

Mijn buurt verandert

Inmiddels woon ik al weer bijna 12 jaar in mijn eerste koophuis, ik kocht de woning in maart en ik ben begin mei verhuisd.  Toen ik hier kwam wonen, was ik heel verbaasd over hoe vroeg alle overburen en buren achter mij naar naar bed gingen. Ik kwam uit een achterstandswijk, een probleemwijk, destijds omgedoopt tot prachtwijk (klik hier voor uitleg en onderzoek van de effectiviteit van de plannen) en toenmalig minister Vogelaar wandelde rond de datum van mijn verhuizing persoonlijk door mijn straat. Ik was destijds nogal cynisch over de naam prachtwijk, alsof het veranderen van de naam iets zou veranderen aan de situatie, maar dat geheel terzijde.

In mijn oude wijk was het heel normaal dat in de meeste woningen om één uur 's nachts nog licht brandde, in mijn nieuwe wijk waren de meeste woningen om tien uur of hooguit elf uur helemaal donker en waren de buren al naar bed. Ik wil nog wel eens spoken en te laat naar bed gaan. Dan heb ik helemaal geen zin om te gaan slapen of ik vergeet gewoon de tijd en dan is het ineens 1 uur 's nachts.  De laatste tijd zijn er nieuwe bewoners komen wonen, waar ook vaak nog na 12 uur het licht aan is. Ook sommige bewoners, die hier al woonden toen ik hier introk, gaan later naar bed. Dat zijn ouderen die intussen reeds met pensioen zijn en die blijkbaar nu ook later gaan slapen.

Verder opvallend: er zijn meer auto's. Mijn indruk is dat er verschillende bewoners zijn die 2 auto's hebben, onder anderen 2 nieuwe overburen. Eigenlijk is er voor zoveel auto's helemaal geen plaats in deze wijk uit begin jaren 70. Destijds had lang niet iedere buur een auto en zeker geen 2 stuks! Het is soms dringen op de beschikbare plaatsen. Daarom staan er tegenover mijn parkeerhavens soms auto's geparkeerd, wat maakt dat ik maar de halve breedte van de straat kan gebruiken om uit mijn parkeerplek te komen. En ik ben niet heel goed in het manoeuvreren op  de vierkante meter! En achteruit inparkeren is een vaardigheid die ik niet bezit. Dat deed ik tijdens mijn rijlessen, in 1986 en 1987 met veel zweten, maar later nooit weer. Ik zou niet weten hoe het moest en vooral niet durven, veel te bang voor deuken!

Ook is er tegenwoordig meer zwerfvuil en wordt het opruimen van de troep meer overgelaten aan de mensen in dienst van de gemeente. Laatst had iemand bijvoorbeeld in de snackbar om de hoek patat, een hamburger en dergelijke gekocht en kennelijk in de auto opgegeten. De zakken en de doosjes hebben dagenlang in de struikjes gelegen, niemand ruimde ze op. Op de dag dat ik de grijze container aanbood om geleegd te worden door de vuilnismannen/vrouwen, heb ik alles uit de struikjes geplukt en in de container gegooid. Opgeruimd staat netjes. Twaalf jaar geleden was het al lang opgeruimd, voor ik de gelegenheid had om dit te doen.  Nu is het wel zo dat troep blijft liggen, ik erger mij er aan en dus doe ik er wat aan. Misschien waren er vroeger meer mensen die zich er aan ergerden?

9 opmerkingen:

 1. Gut ja toen wij net gingen samenwonen woonden we tegenover een hele hoge flat en alleen bij ons brandde om 6 uur in de ochtend licht dat ben ik nooit vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Raar dat er minder wordt opgeruimd aan rommel op de openbare weg terwijl er veel meer aandacht voor is.
  Ik probeer elke dag iets op te ruimen als ik ga wandelen met de hond. In de auto staat ook een doos om het in te doen want ik rijd eerst een stukje naar open terrein.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed dat je het opgeruimd hebt!

  Jij hebt zelf natuurlijk ook een auto gekocht in die tien jaar. Misschien is het voor een deel ook de economie? Tien jaar geleden was 2009, toen ging het niet zo goed. Nu gaat het op zich fantastisch met de economie, dus misschien durven mensen vaker een auto te kopen? Wel jammer voor het milieu natuurlijk.

  Wat zwerfafval betreft, kan het zijn dat degene die het altijd opruimde, nu verhuisd is. Misschien toch een taak voor jou? Ik heb zelf ook het goede voornemen om in het kader van meer bewegen wat vaker wandelingetjes door de wijk te gaan maken, en dat met een grijpertje (wat ik toevallig al heb) en een plastic zak te gaan doen, zodat ik zwerfafval makkelijk kan weghalen. Want ik erger me er ook aan in mijn wijk.
  Ik las dat ze in sommige gemeentes werktuigen uitdelen aan mensen die dit soort klusjes willen doen. Groningen (waar jij volgens mij woont) blijkt ook zo'n gemeente te zijn, je wordt dan een stille kracht genoemd. Zie de website van de gemeente bij "Groningen Schoon Dankzij Mij".

  Daarnaast heb ik zelf een gratis app op mijn telefoon, BuitenBeter, waarmee je relatief snel een melding kunt doen aan de gemeente (welke gemeente dan ook) over iets wat je op straat ziet en waar de gemeente iets aan moet komen doen. Bijv. gevaarlijk scheve stoeptegels, kapotte straatverlichting of een illegale storting van afval (al moet je dat niet doen als het om één hamburgerdoosje gaat). De gemeente Groningen noemt een andere app: Slim Melden, of zegt dat je ze kunt whatsappen (misschien nóg gemakkelijker). Zie de pagina "Melding schade/vuil in uw buurt". Vaak heet het ook een "melding openbare ruimte". Die meldingen doe ik zelf af en toe, en ze werken goed. Ik vind het ook logisch dat de gemeente niet iemand in dienst kan hebben die elke week álle straten, steegjes, straatverlichting enzovoort langsloopt om ze te controleren, dat zijn me er nogal wat! Maar blijkbaar, als je ze ergens attent op maakt, dan wordt het vaak snel geregeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eerder maakte de gemeente ook meer schoon dan nu. Bezuiniging bezuiniging. Ik merk het ook aan t groen. Hier worden de rotondes door bedrijven aangeplant. Leuk als het een tuincentrum is maar ook een autobedrijf die er gewoon een roestige auto op plaatst...als ik mijn container aan de weg zet kijk ik ook altijd even langs de weg of er nog wat ligt wat ik op kan pakken en wat zo mee kan. Dat is nog een keer of drie want we gaan over op ondergrondse containers. Klein spul kan natuurlijk altijd nog wel naast de plastic zak mee gegooid worden maar de grotere stukken zullen straks blijven liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed dat je het doet! Misschien is het even wennen,maar het opruimen van zwerfies is gewoon leuk. Ik doe het elke dag en ik wordt er blij van. Gewoon volgens het principe van KLEAN: Klagen Loont Echt Absoluut Niet! (opruimen helpt wel) Hier in Purmerend verstrekt de gemeente grijpertjes. Mensen zeggen wel eens: Dat is toch werk voor de Gemeente? Mijn antwoord: De Gemeente zijn wij met z'n allen. Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Over dat laat slapen en andersom was gisteravond op de WDR, in het programma Quarks veel interessants te horen. Hoeveel onze biologische klok kan afwijken van de "officiële" tijd. Dat zit ook in de genen heeft men ontdekt.Avondmensen zijn Uilmensen en vroeg opstaanders zijn de leeuweriken Ik ben een uil en wij gepensioneerden kunnen naar onze biologische klok luisteren, ha,ha. Maar luisteren naar je lijf is het belangrijkste. Ochtendlicht is het beste voor een mens om op gang te komen, daarom zal een permanente zomertijd heel veel schade kunnen aanrichten omdat het dan in de winter heel land donker blijft. Een daglichtlamp kan dan veel positiefs bijdragen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben duidelijk een avondmens en over die zomertijd: ik hoop echt dat het niet permanent zomertijd gaat worden, want dat lijkt mij in de winter vreselijk!

   Verwijderen
 7. Ik ruim zwerfafval ook op. Precies zoals Frank zegt: de gemeente zijn wij!! Ik ben een ochtendmens. Als ik me een keer verslaap (na 8 uur wakker worden) heb ik het gevoel dat ik de hele dag achter de feiten (welke?, geen idee) aanloop! ‘n Mens zit raar in elkaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Projecteer ik ? Als ik lees dat je waarneemt dat ook in een wijk met koopwoningen de mensen meer aso,s aan het worden zijn? Ik vind dat wel. De huurhuisjes buurt hier heeft veel last van de jeugd van de dure koopwoning buurt. En het plantsoen van hun troep.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.