vrijdag 8 maart 2019

Nationale week zonder vlees 11 t/m 17 maart

Komende week is de week zonder vlees (klik op de link voor meer informatie). De bedoeling is dat zo veel mogelijk mensen in deze week helemaal geen vlees eten. Onderstaande informatie heb ik van de site van de week zonder vlees.
Wanneer je als volwassene deze week geen vlees eet en je doet dat normaal gesproken wel, dan bespaar je: 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees.
Hoe zit dat precies?

- 130 liter water - Wanneer je één week geen vlees eet bespaar je ongeveer 130 liter watergebruik. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.
Goed voor het milieu dus en natuurlijk ook heel goed voor het dierenwelzijn!

- 76 kilometer autorijden - Wanneer je één week geen vlees eet bespaar je 13.3 kg CO2eq, of te wel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 175 g CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees te consumeren bespaar je dus ongeveer 76 km rijden met een gemiddelde auto. 

770 gram dierenvlees - De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag, bestaande uit 14% rundvlees, 13% varkensvlees, 17% kippenvlees en 48% bewerkt vlees. Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees 770 gram minder vlees geconsumeerd.

Dagje geen vlees gedurende een heel jaar?
Ben je door de Nationale Week Zonder Vlees gemotiveerd om standaard één of meer dagen in de week geen vlees te eten? Dan begint het verschil dat je maakt voor het milieu en de dieren natuurlijk echt op te tellen! Per dag in de week geen vlees die je een jaar lang volhoudt, bespaar je: bijna 6 kilo aan vlees, zo’n 565 kilometer rijden met de gemiddelde auto en tegen de 1000 liter aan water.  


Je kunt je op de site inschrijven om mee te doen met de Week zonder vlees, dan krijg je recepten, interviews, groenteweetjes, kooktips en alle benodigde informatie voor de week zonder vlees

Nu denk ik dat de meeste van mijn lezers regelmatig vegetarisch eten en een deel volledig vegetarisch. Informatie in dit blog is voor hen niet nodig, maar voor diegenen die nog niet zo bezig zijn met het minderen van vlees is de site misschien een eyeopener.

Bij mij valt met de week zonder vlees niet veel winst te behalen, want ik eet vrijwel geen vlees. In restaurants wilde ik nog wel eens een uitzondering maken, maar zelfs dat doe ik tegenwoordig nooit meer, als ik iets "vlezigs" eet, is het vissenvlees, maar ook dat is in de afgelopen maanden niet meer voor gekomen.

17 opmerkingen:

  1. Ikzelf zou geen problemen hebben om geen vlees te eten maar mijn man wil koste wat koste elke dag zijn stukje vlees/vis (150 g) bij het middagmaal en 's avonds eet hij als beleg op de boterham meestal één schel hesp/gerookt vlees/bacon en één schel kaas.

    Toen ik enkele jaren geleden het bed moest houden en het huishouden niet kon doen wegens multipele breuken, zorgde ons dochter meermaals voor zelf klaargemaakte maaltijden die mijn man enkel maar moest opwarmen. De maaltijden waren vegetarisch aangezien dochter en gezin vegetarisch eten. Bij elke vegetarische maaltijd die onze dochter had klaargemaakt,bakte mijn man voor zichzelf nog een stuk vlees. Mijn man is nog steeds van het principe dat een warme maaltijd zonder vlees/vis is geen maaltijd is. Ik heb al meermaals gezegd dat ik vegetarisch wil eten maar daar wil mijn man niets van weten omdat hij van mening is dat ik te weinig voedingsstoffen zal binnenkrijgen.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij kunt toch gewoon vegetarisch eten, niemand kan je dwingen om vlees te eten. En je kunt je man niet dwingen om geen vlees te eten. Ik ben vegan en ben diegene die kook. Wij eten dus vega, alleen voegt mijn vriend geregeld kaas toe en koopt hij zelf soms vis. Vlees heeft hij geen behoefte aan,kaas en soms vis wel. Ik koop geen vis en vlees dus dat doet hij zelf. Omdat samenleven een compromie is haal ik wel bio kaas voor hem en vegetarische burgers. Bij gevarieerd vegetarisch eten krijg je alles binnen wat je nodig hebt.Pas als je vegan gaat eten moet je opletten. Ik zou zeggen lees er over en begin met een paar dagen zelf een vegetarische burger te eten terwijl je man zijn vlees eet. De komende week hebben veel supermarkten aanbiedingen van hun vegetarische burgers. Er zijn heel veel burgers, van smerig tot heerlijk.Als je er een koop die smerig is gewoon je schouders ophalen en een ander proberen. Burgers die vleeseters vaak lekker vinden zijn valess en qourn. Zelf vind ik de bio tofu producten van de AH erg lekker. Misty

      Verwijderen
    2. Het is iets meer werk(pan extra) om zowel vegetarisch als met vlees te koken in één maaltijd. Probeer het eens,dan eten jullie beiden lekker.

      Verwijderen
    3. Aan de andere kant zit in vlees vaak veel vet; dit kan téveel zijn, zeker als je 150 gram per dag wil eten. Het Voedingscentrum raadt maximaal 500 gram per week aan, waarvan 300 gram rood vlees mag zijn. (Dat is dus 70-80 gram per dag en niet meer). Zie de pagina over vlees van het voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx

      Verwijderen
    4. Ik ben het met Misty eens .Jij bepaald wat je eet en niet je man je bent tenslotte een volwassen vrouw !

      Verwijderen
  2. Begin Vorig jaar een challenge gedaan: 30 dagen zonder vlees. Dit na dat ook mijn dochter vegetarisch was geworden,Eerst zusje,zoon en schoondochter. Nu eet ik een jaar vegetarisch. Hubbie en jongste eten gewoon met de vegetarische pot mee. Twee keer in de week maak ik iets met vlees voor ze. Dat is genoeg. Gisteren was ik met hubbie in de slagerij maar werd bijna misselijk van alles wat ik zag. Heel gek. Terwijl ik vroeger een echte vleeseter was.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem van 7.27
    Je kunt toch zelf beslissen ipv mijn man wil niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het een mooi initiatief, en een week is ook nog te overzien en daardoor een goede manier om te proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Super goed initiatief, denk dat ik er niet veel in mijn omgeving heb die het een week gaan laten staan, maar bij de meeste is het wel ter sprake gekomen omdat ze er zelf over begonnen ivm het zien van "reclames" elk stukje minder dierlijke genuttigd product is er 1!

    Bij mij valt er momenteel ook niet veel te halen. Sinds begin december eet ik volledig plantaardig door extreme maag klachten. (en ik zal ongetwijfeld wat foutjes her en der maken)
    Dit was min of meer voor mij gedwongen omdat ik gewoon niets kon eten en dit iets beter ging en ik hierdoor een heel stuk minder misselijk was.
    Nu at ik wel bijna dagelijks vlees of vis maar minder dan het gemiddelde en ik at/dronk geen dierlijk zuivel ivm lactose intolerantie.

    Ik heb vanaf het begin gezegd dat ik uiteindelijk gewoon weer alles wil kunnen eten, maar nu we ruim 3 volledige maanden verder zijn en ik merk dat ik het totaal niet mis, Vlees zelfs niet eens meer lekker vind ruiken (ben er niet vies van verder, en zal mn vrienden en familie als ze bij mij zijn gewoon de keuze blijven geven) en sowieso weet ik wat voor voordelen het voor de wereld en vooral voor de dieren heeft, ben ik wel zo ver dat ik sowieso thuis Veganistisch wil blijven eten.
    Het zou het makkelijker maken als het me lukt als ik voor buiten de deur over kan naar vegetarisch en misschien zelfs vis, maar als ik de mogelijkheid heb om dan alsnog vegan te eten wil ik dat ook gewoon blijven doen.

    De mensen om me heen hebben er indirect meer last van dan ikzelf. Nu komt dat ook wel omdat ze zich terecht heel erg zorgen om me maken omdat mijn eetstoornis in heftige vorm terug is door de pijn. En men bang is dat ik Vegan eten koppel aan het dan maar niet met andere hoeven eten.

    Al met al top intiatief, en heb al gezien dat een hoop supermarkten erop inspringen met vega en vegan producten, zo heeft Coop volgende week alles van Vivera voor 1 euro per stuk, ik moet er nog 1 in de buurt vinden, maar wow dat scheelt echt aanzienlijk! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Las op het vegan forum dat er "een onderzoek "geweest was of je van vegan eten orthorexia kreeg .Of dat vegan eten daar onder viel of zo iets.Ik was wel onder de indruk van verhalen van vrouwen die schreven dat ze juist genezen waren van hun eetstoornis omdat het zo duidelijk is .Wat mag en niet mag. Sommigen vonden het ook gewoon logisch dat je bij vegan eten uit komt als iemand heel erg met wat wel en niet te eten bezig is komt zo iemand de ellende van zelf tegen wat er achter de vlees en zuivel productie zit .

      Verwijderen
  6. Je', Zuinigaan niets over Internationale Vrouwendag.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Culinair vlees is lekker

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb laatst bonenburgers gemaakt naar een recept van Annemieke. Maar niet vanwege de week van ...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heb je de uitslagen van het onderzoek van van de week gelezen. Hoeveelheid vlees eters per politieke partij. Goed opgeleide ,goed verdienende groenlinkser die zeggen flexitarier te zijn maar per week meer vlees eten dan de simpele man m/v.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een beetje hypocriet, ja.

      Maar het is goed om minder vlees te eten. Voor de wereld, maar ook voor je eigen gezondheid.

      Dus kijk vooral naar jezelf: als jij minder vlees eet, is dat goed voor jouw gezondheid, voor je portemonnee, en een beetje voor de dieren en de mensen en de toekomst van de wereld.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.