zondag 17 maart 2019

Verbruik nu: 535 m3 gas per jaar en 620 kWh per jaar, hoe ging dat vroeger?

Heel leuk, ik heb vanaf 1981 bijgehouden hoeveel gas en stroom ik per jaar verbruikte.
Tot en met 1986 ging het om het verbruik van 2 mensen, vanaf augustus 1986 werden dat volwassenen en een baby en vanaf juni 1989 kwam er nog een kindje bij. Tot januari 1998 woonden we met ons vieren in huis en daarna met 3 mensen.
Wanneer verbruikten we het meeste stroom en wanneer het meeste gas?

In 2004 was de hoeveelheid stroom het grootst, we verbruikten toen 2882 kWh in één verbruiksjaar! Wauw, dat is omgerekend zo'n 960 per persoon! Oudste dochter werd in dat jaar 18 jaar en jongste werd 15 jaar. Ze zaten vaak op hun kamer te studeren/huiswerk te maken en daar was licht voor nodig en misschien ook wel muziek. We hadden toen 2 TV's, die niet volcontinu aan waren, maar toch vaker dan nu voor mij alleen.

Het gasverbruik was het jaar daarop, in 2005,  het hoogst: 1407 m3. Ook fors, maar dat kwam ook omdat dochters uiteraard niet in een koude slaapkamer konden zitten.
Mijn oudste klaagde laatst nog dat het in ons vorige huis altijd veel te koud was. Mijn schuld!
Ik vond 19 graden in de woonkamer warm genoeg en daar was zij het achteraf gezien helemaal niet mee eens! De schat is ook wel een koukleumpje, dat moet gezegd worden! Als we de woonkamer verwarmd hadden tot 21 graden, dan was het verbruik nog veel hoger geweest!

Ik heb gekeken wat dit verbruik me nu gekost zou hebben en ik vind op de vergelijkingssite dat ik dan tenminste 140 euro per maand aan energie zou moeten betalen. Dat is wat anders dan het voorschot dat ik nu betaal, dat is 61 euro.

Ik was nog even wat met de getallen aan het spelen op de vergelijkingssite.
Opvallend is het verschil in de overstapbonus. Bij een verbruik van 1407 m3 en 2882 kWh kan ik een bonus van 220 - 250 euro krijgen. Mijn lage energieverbruik levert een veel lagere overstapbonus, hooguit 120 euro kan ik dan ontvangen. Ook wel logisch natuurlijk, want de winst voor de leveranciers is dan veel kleiner!

Wat ik wel interessant vind: stel ik voer op de vergelijkingssite bij de overstap eind dit jaar een veel hoger verbruik in dan wat ik werkelijk in de afgelopen jaren verbruikte, zou ik dan ook na een jaar een hogere bonus krijgen, ook al blijft mijn verbruik achter bij de opgegeven getallen?
Heb jij enig idee?

15 opmerkingen:

 1. Mijn gasverbruik verschilt al jaren niet veel. Iets meer in een echt koude winter.Blijvend minder na het wisselen van gasoven voor elektrische. Het verbruik van die laatste werd weer gecompenseerd door een nieuwe heel zuinige koel/vriescombinatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In vroegere tijden waren de apparaten ook minder zuinig, dus ook wel logisch dat het verbruik vroeger hoger was.Denk alleen al aan de lampen die we toen hadden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is zuinigaan toch vele jaren onzuinig bezig geweest.

  Hier al jaren met 4 kids pubers (6 personen) rond de 1700 kw/h en 385 m3 gas. Stroomverbruik gaat nu omhoog en gasverbruik omlaag door net aangeschafte zonnepanelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geen zee te hoog om een paar euros meer binnen te halen toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk niet dat het lukt, die hogere bonus, want er is vast wel ergens geregistreerd hoe veel/weinig je de afgelopen jaren verbruikt hebt. Mijn gok: ze trappen er niet in!

   Verwijderen
 5. Als je op je op slaapkamer zit te studeren en in de woonkamer staat de thermostaat op 19 graden dan is het op de slaapkamer hooguit 16/17 graden, veel te koud om te studeren! Ik ben ook erg zuinig met energie maar gebruik wel (veel) meer dan jij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarom hadden we een elektrisch kacheltje boven.

   Verwijderen
  2. Dat hangt natuurlijk helemaal af van hoe je je radiatoren afstelt. Hier staat alles zo dat de woonkamer, eetkamer en slaapkamer (ik heb het snel koud in bed) ongeveer dezelfde temperatuur zijn. Als ik de radiator in de slaapkamer maximaal opendraai dan is het daar denk ik al snel 3-4 graden warmer dan in de woonkamer waar de thermostaat hangt.

   Verwijderen
  3. Wij hadden, toen de kinderen nog thuis woonden en boven studeerden, ook problemen om het boven goed warm te krijgen aangezien eens de gevraagde temperatuur beneden bereikt was en de chauffageketel stopte het boven nog steeds enkele graden kouder was of beneden. De radiators van de kamers van de kinderen stonden volledig open en toch kregen we het boven niet warm genoeg.

   Verwijderen
 6. Dat doet me denken aan de uitspraak van twee jongvolwassen neven, dat het bij hun moeder thuis binnen kouder was dan buiten:-)Ik vond het er ook vaak erg koud, maar dat was voordat ik me meer ging verdiepen in de voordelen van lagere temperaturen. Inmiddels zijn we er na een paar jaar experimenteren achter dat 19,5 de temperatuur is die door ons alle vieren nog getolereerd wordt. Bij lagere temperaturen krijgen we ruzie om de thermostaat. Hoewel de discussies dan verhit worden, is het dan toch minder aangenaam in huis :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk dat ze gaan kijken naar je vorige energie standen, want ergens word het jaar verbruikt geregistreerd ik denk bij de netbeheerders. Want als je gaat verhuizen dan krijg je vaak het voorschot bedrag van de vorige bewoner. Ik denk niet dat je extra korting krijgt als je een hoog energie en gas verbruik invult als je overstapt naar een andere leverancier.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zit al zo laag in mijn energieverbruik, ik zou niet weten wat ik nog meer kan doen. Het enige zou zijn om alles 24 uur uit te zetten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook niet dat ik in mijn huidige situatie nog meer kan bezuinigen. Dan moet ik ingrijpend gaan investeren en voorlopig wilde ik het maar zo laten.

   Verwijderen
 9. Ik betaal op dit moment per maand €50 euro aan stroom en gas.
  Elke week houd ik in excel mijn meterstanden bij.
  Echter heb ik blokverwarming en hier zitten dus niet de stookkosten bij.
  Dit is alleen stroom en gas om te koken.

  Waar ik zelf me mateloos aan erger is de energieleveranciers als je overstapt.
  Ieder jaar als ik overstap word mijn termijnbedrag opnieuw berekend.
  In plaats van €45,- per maand, komen de energieleveranciers gerust uit op €85,-
  Ja je kan dit laten verlagen, maar het feit dat ze het bewust verkeerd inschatten irriteert me.

  Als je vraagt hoe ze in vredesnaam hierbij komen, zeggen ze altijd "We kijken naar het verbruik in het verleden". Ik woon echter al 10 jaar op dit adres en heb al 10 jaar praktisch hetzelfde verbruik.
  Ik irriteer me al 10 jaar mateloos aan energieleveranciers die eerste de consument bestelen, om het na een jaar zonder rente weer terug te geven.
  Wanneer houd dit getreiter van die energieleveranciers es een keer op!

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.