zaterdag 20 april 2019

Gevaarlijk vuur!

Paasvuren zijn een traditie, zeker in Oost Nederland. Ook dit jaar is er weer heel veel hout verzameld om op paaszaterdag, 1e of 2e paasdag te worden aangestoken. Hoewel er in de stad Groningen zelf geen paasvuren zijn, komt de houtrook bij een ongunstige wind altijd over de stad en daar heb ik last van. Om deze tijd van het jaar komt de wind nogal eens uit de voor mij ongunstige hoek. Een paar dagen geleden bedacht ik mij met schrik dat dit er nu natuurlijk weer aan zit te komen. Gestage, tamelijk harde oostenwind staat garant voor veel rookoverlast.
Gelukkig hebben ze dit jaar in de veiligheidsregio Groningen geadviseerd de paasvuren af te lasten. Dat is vanwege de droogte. De natuur is kurkdroog en dan kan het gevaarlijk zijn om zo'n grote paasbult in de fik te steken. Denk daarbij aan het oudejaarsvuur in Scheveningen afgelopen jaar.
Gisteren was ik op de heide in midden Drenthe en droog dat die heide was! Alle zand stoof bij windvlagen omhoog en het leek alsof de heide afgestorven was. Heel dor en droog, er zijn maar een paar vonken nodig om de heleboel te doen afbranden. Toen we even op een bankje zaten, kwam een helikopter over, volgens mij om mogelijke branden op te sporen. In de provincie Drenthe zijn nog niet alle paasvuren afgelast, dus ik hoop dat dit geen problemen geeft.
De gemeente Aa en Hunze in noord Drenthe heeft alle paasvuren in de gemeente afgelast. Deze gemeente heeft besloten de paasvuren op te ruimen en niet uit te stellen tot een latere datum. Het risico op natuurbrand blijft de komende weekbestaan omdat er niet of nauwelijks regen verwacht wordt. Ook in de rest van de provincie Drenthe worden de meeste paasvuren afgelast.  Klik hier voor de rest van de geplande of afgelaste paasvuren in Drenthe
Ik ben er blij om dat de meeste paasvuren in noord Nederland afgelast zijn. De droogte is sowieso al een flinke aanslag op de toch al uitgedroogde natuurgebieden, daar hoeven geen natuurbranden bij.
Daarnaast is het voor mijn astmaklachten een stuk beter dat niet al die houtrook een aanslag doet op mijn ademhalingsorganen.
Ook in het aangrenzende Duitsland bestaat de traditie van paasvuren en voor zover ik weet is daar nog niets afgelast, dus misschien komt er toch nog wel wat rook mijn kant uit, maar hopelijk niet zo heftig dat ik het benauwd krijg en prikogen heb.
En natuurlijk ben ik niet de enige astmapatient die hinder ondervindt van paasvuren dus ik denk dat ik voor meer mensen spreek als ik schrijf dat het ook wat dat betreft fijn is dat de vuren nu niet doorgaan.

6 opmerkingen:

 1. De gemeente, waarin ik woon, heeft de meeste paasvuren verboden. Gelukkig maar, nu ontsteken zou een ramp kunnen worden.
  Voor de copd-patienten is het een meevaller, mijn partner moest ook altijd een of twee dagen binnen blijven met ramen en deuren gesloten.
  Fijne paasdagen, Aaf!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vraag me wel af hoe voorkomen wordt dat een of andere onverlaat de boel toch in de hens steekt. Is er permanente bewaking, worden de stapels opgeruimd of nat gehouden. Vast niet. Of komen er rellen en gaan ze toch overstag. Het klinkt misschien wat negatief maar ik vind de overheden soms toch wel erg naïef.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn voor de mensen die astma en aanverwante ziektes hebben dat de paasvuren zijn afgelast.Ik hou wel van zulke tradities en zou het jammer vinden als ze zouden verdwijnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik woon in het westen en begrijp heel goed je ongerustheid. Hier met oud en nieuw al die vuren en auto's in de fik. Zelf heb ik longfibrose en astma zit dus niet op al die ongein te wachten. Begrijp ook niet het waarom dat zoiets gevaarlijks vreugde moet brengen. Tja en hoe handhaven ze het? Door snel de andere kant op te kijken want handhaving is er niet.
  Wens je veel sterkte en hoop dat de prachtige natuur niet meer op spel gezet wordt door een stel onverlaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is zo ontzettend droog ... en het waait blijkbaar toch nog best wel. Hier in Wageningen werd ik nu al twee ochtenden wakker met een dikke keel, en de geur van verbrand plastic, van de paasvuren in Duitsland.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Das t enige nadeel van onze camping. Je mag een vuurtje bij je eigen caravan hebben en er zijn helaas mensen die dat dan doen. Droogte of niet

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.