Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 30 april 2019

Het gevaar van kruidensupplementen, plantenextracten of traditionele Ayurvedische en Chinese geneesmiddelen

Voedingskundige Martijn Katan schrijft op zijn Faceboekpagina over voeding en supplementen.
Op 28 april waarschuwde hij voor Valdispert Overgang Totaal en NMDA Relief.
Deze supplementen zijn natuurlijke plantaardige supplementen, maar dat wil niet zeggen dat ze onschuldig zijn. Omdat ik de bijwerkingen heel ernstig vind wil ik hier vandaag aandacht aan besteden. Je kunt de informatie ook vinden op de Facebookpagina van Martijn Katan.

Kort geleden kregen 3 Nederlanders ernstige leverschade na gebruik van deze middelen. Het leven van 2 van deze mensen kon alleen gered worden met een spoed-levertransplantatie.
Artsen noemden dit HILI = Herb-Induced Liver Injury, Leverbeschadiging door Kruiden.
Leverschade komt veel voor, volgens Katan heeft 20% van de Amerikaanse patiënten met leverschade, die schade opgelopen door het gebruik van kruiden- of plantenextracten.
Katan: "Neem geen kruidensupplementen, plantenextracten of traditionele Ayurvedische en Chinese geneesmiddelen! Ze kunnen ernstige vergiftigingen veroorzaken."

Ik heb nooit kruidensupplementen, plantenextracten of plantengeneesmiddelen gebruikt. Dat komt omdat ik er altijd van uitging dat het nutteloos is. Je wordt er niet beter van en je geeft je geld uit aan iets wat niet werkt. Daar geef ik dus geen geld aan uit. Nu blijkt dat je er zelfs (veel) slechter van kunt worden en als je pech hebt, zelfs aan dood kunt gaan.

Hoe kan het dat de NVWA geen maatregelen neemt? Dat komt omdat er niets wettelijk geregeld is rond kruidensupplementen. Het spul mag gewoon op de markt gebracht worden omdat het niet geregistreerd staat als geneesmiddel, en alleen als er doden vallen, kan de NVWA ingrijpen.

Blijkbaar mag je je eigen gezondheid ernstige schade toebrengen zonder dat de wet dat verbiedt.
Ik vind dat een slechte zaak!

16 opmerkingen:

 1. Jeetje, dat klinkt onheilspellend. En Valdispert ken ik wel, dat is best een bekend merk. Goed dat je dit deelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niet alles wat 'natuurlijk' en 'biologisch' is, is onschuldig.De sterkste giffen wordt door moeder natuur gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik ben meteen zijn Facebookpagina maar gaan volgen ; )

  BeantwoordenVerwijderen
 4. te veel is nooit goed. Maar hoeveel mensen krijgen ernstige bijwerkingen van reguliere en goedgekeurde medicijnen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klop maar dan wordt er wel overwogen of het middel op de markt mag komen en wordt het steeds geevalueerd op basis van gerapporteerde bijwerkingen. Dat is met dit soort suplementen helemaal niet het geval.

   Verwijderen
 5. Wist je dat je leverschade kunt krijgen van paracetamol? Dat is zelfs ‘n goedgekeurd geneesmiddel.
  Mijn partner liep nierbeschadiging op door het gebruik van een, door een internist, voorgeschreven medicijn.
  Mijn vitamine D supplement, van de apotheek, veroorzaakte een vreselijk jeuk over mijn hele lichaam.
  Niet alles wat natuurlijk en biologisch is, is goed. Niet alles wat ‘goed’-gekeurd is, is goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ook het meeste van de reguliere "geneesmiddelen"is verre van onschuldig helaas.zit nu voor de 2 de x binnen 1 jaar met gescheurde en ontstoken archillespezen zeer waarschijnlijk veroorzaakt door antibiotica.beide benen.dus helaas ongevaarlijke middelen bestaan niet.en nee dit is geen fabel .healtwatch.eu is 1 van de vele die waarschuwen voor bijwerkingen van vele "veilige middelen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De bijsluiters van reguliere geneesmiddelen staan toch vol met allemaal nare dingen die je ervan kunt krijgen? Je moet zelf weten of je dat risico wilt lopen. Kwestie van kansberekening en dat de voordelen in 99,9% van de gevallen ruim opwegen tegen de nadelen.

   Verwijderen
  2. daar ik de antibiotica kreeg toegediend via een infuus (met de insuline enz) en niemand mij daar van op de hoogte had gebracht (anders zou ik geweigerd hebben,was verder gezond het was preventief) heb ik geen keuze gekregen of ik het zou toestaan of weigeren.een kwalijke zaak daar ik nu binnen 1 jaar 2 maal gescheurde pezen heb.al 1 x 6 weken in gips zat (de 2de x zit er ook aan te komen en geen idee heb waar het eindigt dus nee geen eigen keuze.

   Verwijderen
  3. Idd elk medicijn heeft zijn risico en het is aan ons en onze arts om te overleggen kijken of ervaren of iets kan .En helaas kan dat behoorlijk fout uitpakken is mijn ervaring

   Verwijderen
 7. De wet verbiedt toch ook niet om te roken??
  Blijf altijd je gezonde verstand gebruiken. Ga niet uit van een overheidsinstantie als het gaat om gezondheid. Zie de fipronil affaire. Toen handelde de NVWA toch ook pas veel te laat?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nooit op eigen houtje kruiden gebruiken, raadpleeg een goede fytotherapeut, die kent alle bijwerkingen, doseringen en interacties met andere middelen.
  Mijn ervaring is dat ik met natuurlijke middelen beter af ben dan reguliere medicatie, die heeft vaak veel bijwerkingen en onderzoeksrapporten zijn vaak niet representatief, er wordt naar een uitkomst toegewerkt, maar al te vaak, helaas.
  Altijd zelf goed blijven nadenken is het beste.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zelf gebruik ik nooit iets zonder te overleggen met mijn huisarts .Zo ook de geweldige CBD olie die O zo natuurlijk is .Ik zal maar geen lang verhaal schrijven maar nooit meer !!Ook de reguliere middelen geven mij ontzettend veel bijwerkingen altijd ,tis niet anders en samen met mijn arts kijken wat goed voor mij werkt is de enige optie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Kijken ze ook hoeveel mensen overlijden door gebruik van reguliere geneesmiddelen.
  Mensen en ouderen die veel te veel medicatie voor geschreven kregen....en hoeveel mensen er door overlijden?
  Daar hoor je niet veel over..............
  Zowel kruiden genees middelen als reguliere geneesmiddelen je moet opletten!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Howveel mensen worden ziek door jarenlang alcohol te drinken?Toch is drank overal te koop. Zoals al geschreven kun je ook van reguliere medicijnen flink ziek worden.
  Ik heb mijn leven te danken aan twee keer een zware antibioticakuur in het ziekenhuis.Bijwerkingen gehad maar dat kon me werkelijk niet schelen.
  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
  En hebben we die kruidenpillen echt nodig? Meedtal niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ieder van ons weet toch dat je door veel alcohol en roken erg ziek kunt worden !Van de dingen waar Zuinigaan over schrijft denken we dat het veilig is en dat valt dus nog te bezien !

   Verwijderen