vrijdag 17 mei 2019

Europese verkiezingen

Nog nooit heb ik niet gestemd bij verkiezingen.
Ik ga altijd stemmen, want ik vind het belangrijk dat mijn stem gehoord wordt. Ik weet dat ik met mijn stem maar een heel klein onderdeel ben van de kiezers, maar dat maakt me niet uit.
Vorige week viel bij mij de kandidatenlijst in de bus. Een enorme lijst met bijna 300 namen, het lijkt wel alsof er vrijwel alleen maar Nederlanders in het Europese parlement gaan komen!

Dat ben ik eens even na gaan zoeken. Het blijkt dat het parlement 750 leden + een voorzitter telt en dat Nederland 26 leden voor dit parlement gaat leveren. De verkiezing gaat dus om maar 26 Nederlandse Europarlementariërs. Er zijn 16 lijsten van politieke partijen, dat betekent dat de partijen gemiddeld nog geen 2 parlementariërs mogen afvaardigen.
O, dat betekent dus dat als ik bij een kleine partij een voorkeurstem uitbreng op iemand op plaats 5, dat diegene vrijwel zeker helemaal niet in het Europarlement komt, tenzij stemmers massaal op deze persoon gaan stemmen.

Meestal stem ik op een vrouw, neem ik het risico om op een vrouw te stemmen die lager op de lijst staat en normaal gesproken niet naar Brussel zal gaan? Ik weet het nog niet!

Dan de inhoud, wat hebben we aan Europa?
De EU heeft zeker voordelen:
- Je kunt zonder problemen de grens over naar een ander EU land. Vroeger werd je aan de grens gecontroleerd, bijvoorbeeld in de trein naar Duitsland. Tegenwoordig hoeft dan niet meer.
- Ook is het veel gemakkelijker om in een ander EU land te werken.
- Bellen en mobiel internetten zijn in EU landen nu een stuk goedkoper dan vroeger. Ooit kostte bellen een vermogen. Dat deed je nauwelijks en nu kost het naar verhouding zeer weinig meer!
- Bijna alle EU landen hebben de euro, zodat je niet constant bij iedere grens je geld hoeft te wisselen. Toen ik met mijn ex-vriend fietskampeerden en door België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en Oostenrijk fietsten, moesten we voor ieder land opnieuw geld wisselen, anders konden we de camping niet betalen en geen boodschappen doen. Andere munteenheden werden niet geaccepteerd. En het wisselen bij een bank of een wisselkantoor kostte vrij veel geld.

De laatste keer dat er Europese verkiezingen waren, was de opkomst zo'n 37%. Ik vind dat heel laag!
Ga jij komende donderdag stemmen?

18 opmerkingen:

 1. Ja ik stem. Ik heb gekeken naar "mijn partij" en waar die voor staat in de EuropeseParlement en ik kies daar de eerste naam die ik ken. Verder ga ik niet uitzoeken.Wel nog even getwijfeld over nieuwkomer Volt,maar daar weet ik nog te weinig van.
  Het fijne van een partij hebben die ik ken en volg is dat ik dan ook weet waar ze op stemmen tijdens de stemmingen daar. En ja ik ben zo iemand die wekelijks de raadsvergadering volgt, of TweedeKamerdebatten en EP debatten en stemmingen.Zo weet ik dat Forum nooit meestemt of standaard tegenstemt. Werkelijk shockerend als je nagaat hoeveel mensen tegenwoordig denken dat dat hun volksvertegenwoordigers zijn. Ze vertegenwoordigen niks, alleen een hoop oneliners in de pers en boreaal geblaat als de camera op hen gericht staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga zzeker stemmen want naast de door jou genoemde voordelen zijn er nog veel meer: op het gebied van milieuzorg is Nederland te klein om een vuist te maken, met alle landen van Europa kunnen we dat wel. Denk aan bv antibiotica vrij vlees: in de US mag antibiotica wel, in de EU is dat veel stricter gereguleerd. Groeihormonen voor vleeskoeien mogen in de US gebruikt worden in de EU niet.
  Het importeren en exporteren binnen en buiten Europa is veel gemakkelijker omdat je niet met elk land afzonderlijk handels afspraken hoeft te maken.
  De regelgeving over het melden van allergenen op producten is binnen de EU gelijk.
  We werken samen aan een beter milieu, denk aan de rivieren wij zitten aan het eind, maar het is beter als alle landen aan een rivier er niets in gooien en rekening houden met elkaar bij het afdammen zodat de waterstand gelijk blijft.
  En zo zijn er nog heel veel meer dingen die we niet direct zien maar die wel een voordeel zijn voor ons. Natuurlijk zijn er ook nadelen, maar ik denk dat we zonder de EU niet op het stabiele welvaartsniveau zouden zijn waar we nu zijn.
  Dus ja, ook al ben ik maar een heel klein druppeltje, vele druppels maken een plas en ga ik stemmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik weet/wist weinig van de europese standpunten. Gelukkig is er dan een stemwijzer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die stemwijzer gebruik ik ook bij iedere verkiezing. Dat helpt om mijn standpunt te bepalen.

   Verwijderen
 4. Mijn opa heeft me doordringend gezegd dat het mijn plicht is om te gaan stemmen! En dat doe ik dus ook braaf : )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed advies van Opa. Ik stem ook altijd. Er is lang genoeg gestreden voor dat voorrecht.

   Verwijderen
 5. Normaal ga ik stemmen maar komende week ben ik met vakantie en we willen onze gereformeerde buren het niet aandoen om op een andere dan hen partij te stemmen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom niet? Ik heb weleens voor mijn toenmalige buren gestemd, zij stemden sgp. Geen enkel probleem. Ik ga altijd stemmen.

   Verwijderen
 6. Rutte zei dat stemmen voor de EU niet zo belangrijk is. Dus ga ik wel stemme, alleen al om Rutte dwars te zitten en het status quo te doorbreken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rutte zegt juist dat stemmen voor de EU wel belangrijk is. En daarom stem ik dus:)

   Verwijderen
  2. Nou, anoniem van 16.24, dat zal Rutte vast niet gezegd hebben. Leuk dat jij dat denkt en daarom gaat stemme+n . Waarschijnlijk niet op mijn partij maar je laat je stem in elk geval niet verloren gaan!

   Verwijderen
  3. Dat heeft hij wel gezegd. https://www.nieuwskoerier.nl/news/402939-rutte-vindt-europese-verkiezingen-niet-zo-relevant-maar-dat-zijn-ze-wel

   Verwijderen
 7. Natuurlijk ga ik stemmen, zoals bij iedere verkiezingen! Ik vind het klimaat een van de belangrijkste items en stem dit keer niet op ‘mijn partij’

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb 2 keer in m'n leven niet gestemd; in beide gevallen deed zich rond die dag een plotselinge crisis in m'n leven voor.

  Ik vind het belangrijk om van mijn stemrecht gebruik te maken, ook al weet ik nu nu nog niet zeker op welke partij ik ga stemmen. Ik ga de stemwijzer nog doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik stem altijd. Ook als ik op vakantie ben zoals nu. Heb een volmacht geregeld voor een familielid in een andere gemeente.

  En waarom worden er in dit artikel alleen wat simpele voordelen van de EU genoemd? Er zijn meer genoeg negatieve punten te noemen, bijvoorbeeld de enorme geldverspilling en corruptie. Er wordt als voordeel genoemd dat je door de euro geen geld hoeft te wisselen bij de grens. Maar ik hoor er niks over dat Nederlandse pensioenen verdampen door het monetaire beleid van de ECB. Dat is iets waardoor mensen keihard in hun portemonnee geraakt worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja om nog maar niet te spreken over al die geweldige import van al die islamieten in dit land. Krijgen in Ter Apel hun eigen bus omdat ze overlast geven, hun zware misdrijven worden weggemoffeld onder het kopje overig door onze regering,we worden dood gegooid met berichtgeving in de media over de ramadan, onze koning gaat naar de iftar in de moskee evenals de politie, er vallen vele duizenden doden in Europa door alle aanslagen,uitgeprocedeerse asielzoekers krijgen opkosten van de belastingbetaler onderdak in Amsterdam van onze kneiterlinkse Femke Halasem, mogen criminele asielzoekers niet uitzetten van de EU... Maar verder: de EU is geweldig hoor voor ons land! Kuch...

  BeantwoordenVerwijderen