zondag 5 mei 2019

Gratis groente - brandnetelsoep

De brandnetel, wie kent die plant niet?
De eerste man waar ik mee samenwoonde, hij is inmiddels 81, was (en is nog steeds) een echt plantenmens. Hij plukte in het voorjaar regelmatig brandneteltoppen voor een overheerlijk soepje. Zo is het wilde planten eten bij mij begonnen. Ook op kampeervakantie, als er op het platteland in Frankrijk of Duitsland weinig groenten te koop waren, gebruikte ik regelmatig wilde planten als groente: zevenblad, brandnetel toppen, melde, jonge paardenbloembladeren, voor een lekker groentesoepje. Natuurlijk aten we tijdens kampeervakanties overigens ook wild fruit: frambozen, bosaardbeien, kersen en rode bessen in verwilderde tuinen bij leegstaande woningen.
Gisteren weer eens brandneteltoppen. Ik doe dat veel te weinig, dat plukken van wilde groente. Zevenblad vind ik niet zo lekker, dat eet ik liever niet, maar paardenbloemblad, melde en brandnetel vind ik echt lekker! De smaak van melde lijkt erg veel op spinazie.
Melde
Gisteren maakte ik een brandnetelsoep van de toppen die ik plukte.
Hoe doe ik dat?
Tuinhandschoenen mee om te plukken. Zorg voor toppen zonder bloemen. Alleen de bovenste bladeren.  Doe de toppen in een tasje. Pluk voor een liter soep minstens 30 toppen. Schud de brandnetel toppen uit je tasje in een teil met ruim water. Ik gebruik een zeef om de groente door het water te bewegen en om de groente uit het water te scheppen.
Snipper een ui en fruit deze in (olijf)olie, als de uiensnippers glazig zijn voeg je de brandneteltoppen toe. Voeg wat groentebouillon (van een bouillonblokje) toe en laat de soep een kwartiertje koken. Gebruik de staafmixer om er een gladde soep van te maken. Ik bind de soep meestal met wat volkoren meel en voeg een flinke scheut melk toe. Je kunt hiervoor natuurlijk ook een scheut room gebruiken.
Jammie! Lekker en goedkoop!

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in eetbare wilde planten is dit misschien een goede site
http://oogstenzonderzaaien.nl/wiki/Hoofdpagina
Je kunt rechts in het scherm de goede maand kiezen en dan kom je vanzelf op de planten die je in het wild kunt oogsten. Soms groeit er zo veel dat je de knop meer mei (in de maand mei) moet kiezen om alles zichtbaar te maken. Als je op de naam van de genoemde plant klikt, dan klik je door naar een volledige beschrijving met afbeeldingen.
En ........ let op! Bij twijfel: NIET ETEN! Want wilde planten zijn heel goed voor je portemonnee, giftige planten zijn niet goed voor jouw gezondheid!

Daarnaast:  pluk niet op plekken waar veel auto's komen, waarschijnlijk zijn je wilde eetbare planten dan vervuild door uitlaatgassen.

3 opmerkingen:

  1. Brandnetelsoep is heerlijk en ik roerbak ook heel vaak zevenblad. Dat laatste vooral omdat het in mijn tuin vrijwel een onuitroeibaar onkruid is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Brandnetels of brandnetelsoep kreeg ik bij mijn oma. Heerlijk! Zelf heb ik ook paardebloembladeren als sla vaak gegeten. Wel niet wild maar de bloemen van kruiden zijn ook heerlijk.
    Nu woon ik in een appartement in de stad en eet ik het nooit meer, moet verder weg zoeken vanwege die uitlaatgassen. Maar ga ik zeker doen als het weer het toelaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maak wel eens pesto van Zevenblad, want kan ik het niet uit de tuin wegkrijgen, dan leef ik er maar mee en eet het op.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.