donderdag 9 mei 2019

Groenten en fruit zonder plastic

Na een proef in een aantal supermarktvestigingen heeft Albert Heijn besloten er helemaal voor te gaan. Bananen, bospeen en paprika's worden zonder een plastic verpakking te koop aangeboden (klik hier op het bericht van de NOS). 
De supermarktketen denkt op deze manier 270.000 kilo plastic per jaar te besparen.
Dat is prachtig!
Verder gaan ze de hard plastic dozen, waarin druiven, kersen, etc verkocht worden, aanpassen. Niet meer een hardplastic bolle deksel, maar een flinterdun plastic laagje. Dat scheelt ook weer kilo's plastic verpakkingen.
Bron foto: wikipedia
Ik vraag me wel af: hoe gaan ze dan die stoplicht-paprika's aanbieden? Per kg of per stuk misschien? Volgens mij zit in een stoplichtverpakking altijd ongeveer 500 gram. Dus per gewicht zou goed kunnen. Ook bananen kunnen per  kg verkocht worden en gewoon afgewogen worden door de klant. Ik heb al veel van die witte kunststof zakjes. Die komen dan goed van pas!

9 opmerkingen:

 1. Ik koop paprika altijd bij de turkse winkel of op de markt. Ze zijn wat krommeren kleiner,zeg maar buitenbeentjes, maar dan heb ik wel een kilo of meer voor een euro.
  Over het niet aanbieden van groente in plastic, dat is een beetje krom geregeld, de winkelsupermarkt krijgt het wel aangeleverd met plastic, de klant krijgt het niet aangeboden in plastic. Het plastic is dus niet uit het systeem,alleen uit zicht van de klant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit gaat over de per stuk verpakte groenten, die verpakking gaat er af, dat scheelt al een heel stuk.
   Veel producten komen in kartonnen dozen en plastic herbruikbare (statiegeld ook in de industrie) van de veiling naar de distributie centra. De pallets worden daar gewrapped, dat moet ook wel anders raakt het tijdens transport beschadigd. Het plastic gebruik gaat hierdoor wel een stuk naar beneden. Het verlies van de levensmiddelen in de keten is een veel grotere aanslag op het milieu dan het gebruik van dit plastic. Minder is beter maar helemaal zonder is nog niet mogelijk.

   Verwijderen
 2. Sinds kort heeft onze heeft onze AH een soort benevelingssysteem voor de groente en fruit. Ziet er prachtig uit, maar vrijwel alle groente en fruit wat eronder ligt is verpakt in plastic,nutteloos dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De Lidl heeft veel minder groente en fruit voorverpakt. Paprika's en bananen bv zijn nooit voorverpakt. Ik hoef al nooit voorverpakte bananen, ik neem altijd twee stuks. Maar als de AH het wel aangeleverd krijgt in plastic, en het er in de winkel uithaalt, dan schiet het inderdaad niet op. En wat die stoplicht paprika betreft, ook dan is voorverpakking niet nodig. Zet dan gewoon in het systeem: drie verschillende kleuren heeft een bepaalde prijs.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is in ieder geval weer een stap in de goede richting. Ik winkel al een poosje met herbruikbare zakjes en koop ook vaak bij lidl de groenten zonder plastic. Na AH zullen er meer volgen, dus goed nieuws wat mij betreft, g

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is in ieder geval weer een stap in de goede richting. Ik winkel al een poosje met herbruikbare zakjes en koop ook vaak bij lidl de groenten zonder plastic. Na AH zullen er meer volgen, dus goed nieuws wat mij betreft, g

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een positief nieuws. Hopelijk weer een bijdrage aan het verminderen van de plastic soup in zee! (Althans er komt minder bij.) Vriendelijke groeten, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat valt nogal tegen want die wordt vooral veroorzaakt door landen met een minder goed inzamelingssysteem waarbij afval naar landfill gaat. Dan zouden de aziatische en Zuid-Amerikaanse landen een grote omslag moeten maken.

   Verwijderen
  2. Sommige landen maken een betere en snellere omslag dan wij in het Westen.In Kenia,Kameroen en Marokko zijn plastic zakjes bv helemaal verboden. Je kan als je Kenia inkomt zelfs een boete krijgen als je plastic tasjes in je koffer hebt, vergelijkbaar met drugssmokkelen. Qua plastic moeten we vooral stoppen ons afval daarheen te brengen.

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.