zondag 2 juni 2019

417 miljard

Op 29 mei 1959 werd het Groningse aardgas ontdekt en in de 60 jaar daarna heeft dit aardgas de Nederlandse Staat 417 miljard euro (€417.000.000.000)opgeleverd.
Omgerekend naar inwoner van de provincie Groningen is dit  €713.926,18 per inwoner. Per inwoner is er dus voor bijna 3/4 miljoen euro aan aardgas uit de grond gehaald!

Ik las kortgeleden in de krant dat ik volgend jaar gecompenseerd word voor de waardedaling van mijn woning, die waardedaling is ontstaan doordat er aardgasbevingen plaatsvonden en nog steeds plaatsvinden. Mensen kopen liever geen woning die mogelijk aardbevingsschade heeft.
De waardedaling zou 2,6% bedragen van de WOZ waarde van mijn woning. Dat is in ieder geval waarschijnlijk het bedrag van de compensatie. Dat komt neer op €4.056,-. Leuk, maar vergeleken bij het bedrag dat de Nederlandse Staat geïncasseerd heeft een peulenschil, een fooi!
Ik ben sinds mei 1972 inwoner van de provincie Groningen. Zou ik daar wat meer van mogen, van al die miljarden?

9 opmerkingen:

  1. Het lijkt me goed dat er méér geld beschikbaar komt voor mensen die echt gedupeerd zijn. Voor hen is zo'n percentage een doekje voor het bloeden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind dat een redelijk bedrag voor een rijtjeswoning zonder aardbevingsschade. De aardbevingen zijn vreselijk en de provincie had er meer profijt van moeten hebben. In mijn omgeving werd tientallen jaren olie uit de grond gepompt en ook daar is bar weinig van de oobrengst ten goede gekomen aan de regio. Ook Limburg heeft, als provincie, niet genoeg kunnen profiteren van de mijnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij in Limburg hebben inderdaad niet meegeprofiteerd, maar daar stond vroeger wel tegenover dat als je huis erge mijnschade had, dat je gewoon een nieuw huis kreeg op dezelfde plek. En dat nieuwe huis was beter en moderner dan je had.
      Wat aardbevingen betreft, die houd je gewoon, daar kan niemand iets aan doen. Er ligt een kleine breuklijn in het Noorden waar ook spanning op staat. Die moet er ook uit. Hier in Limburg hebben wij de Feldbissbreuk en die rammelt ook geregeld. Alleen zijn ze vaak niet voelbaar.
      En vooral in het zuiden is er het voordeel dat wij op een stenen ondergrond zitten, daardoor kan de boel niet zo snel verzakken als in het Noorden. Dat hoed de schade ook beperkter.

      Verwijderen
  3. Tja. Wij Nederlanders hebben er allemaal lol van gehad. De mensen die in 1950 geboren zijn wat meer dan de mensen zoals ik die wat later geboren zijn. Het heeft dingen mee-bekostigd als vervroegde pensioenen (vroeger), goedkopere scholing, sociale voorzieningen.

    En nu is de pret (bijna) uit. We zullen ons moeten aanpassen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heb jij daadwerkelijk aardbevingsschade, Zuinigaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb nog geen zichtbare schade aan de woning.
      Ik denk wel dat er sprake is van waardevermindering, omdat mijn woning aan de rand van het aardgasveld staat. De bevingen kunnen tientallen jaren na nu nog steeds optreden.

      Verwijderen
  5. Wij zullen ongeveer 9000 euro ontvangen. Wij hebben nog een schade aan het huis dat al loopt vanaf 2013!! Door de vorige eigenaren al aangemeld, maar nog steeds geen besluit over genomen. Als het goed is, zouden we over 1,5 maand uitsluitsel moeten krijgen...ik hou mn hart vast. Na de laatste beving hebben we weer 2 schades ontdekt, weer melding van gemaakt dus ik ben benieuwd hoe lang dit weer gaat duren....Ik hoef echt geen zak met geld, laten ze de schade maar herstellen en klaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik snap dat je die 3/4 miljoen per inwoner voorrekent for the sake of argument, maar het is natuurlijk onzin.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet ook wel dat dit geld door de overheid al lang is uitgegeven. Het is jammer dat ze niet wat in een soort spaarpot gestopt hebben, voor calamiteiten zoals die nu optreden.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.