donderdag 27 juni 2019

Ik ga een e-bike kopen!

Tot nog toe heb ik altijd afgezien van het kopen van een elektrische fiets, maar nu heb ik besloten dat ik er toch één wil!
Ik dacht altijd: het is beter voor mijn conditie om zelf te trappen, om zelf de kracht op te brengen om van A naar B te komen.
Ik fiets bij voorkeur met wind mee, alleen, het waait in Nederland zo vaak, en dan nèt de verkeerde kant op! Dan zit je weer met een flinke hoeveelheid tegenwind en dan pak ik voor mijn lol niet zo snel de fiets. Hier in mijn woonplaats zit ik aan de oostkant van de stad en ik ben als ik naar het oosten fiets, binnen 10 minuten de stad uit. Het is slim om bij een fietstochtje eerst tegen de wind in te fietsen en dan heb ik op de terugweg wind mee. De wind is overwegend westelijk en als de wind uit het westen waait, dan waait het vaak hard. Als ik eerst tegen de wind in wil fietsen, betekent dat, dat ik eerst die stad door moet fietsen. Ik heb niets met de stad als het op recreatief fietsen aankomt. Ik heb liever bomen, water, weilanden, vogels, paarden, koeien, geiten en schapen, kortom natuur of wat er voor door moet gaan. Met een e-bike gaat het veel gemakkelijker om direct de stad uit te fietsen, want ik hoef niet bang te zijn om tegen die nare westenwind in te moeten trappen, want dan schakel ik de elektriciteit aan en wordt het een makkie!


Dan komt de vraag: wat kies ik? Kies ik een voordelige keus of een duurdere, ga ik naar een winkel of koop ik een fiets online, ga ik voor de beste in zijn soort en wie heeft ervaring met e-bikes?
Mijn lieve nicht heeft al jaren een e-bike en raadt mij een fiets aan uit de fabriek in Dieren, je weet wel, die met een antilope als logo.
Ik ga vanmiddag eens even naar de bibliotheek om daar de Consumentengids te raadplegen, misschien staat daar wel een aanrader in.

Heb jij ervaring met e-bikes, goed of juist heel slecht?

39 opmerkingen:

  1. Wij hebben een paar maanden geleden elektrische fietsen gekocht. Gewoon bij de fietsenmaker. eerst naar de ene in het dorp die had er voor ons gevoel niet zo heel veel verstand van. de andere wel. Ik heb oa reuma en een spierziekte . wij hebben gekozen voor een duurdere zodat ik niet zelf hoeft te schakelen. en mijn man 1 met een zwaardere motor omdat hij ook een stuk zwaarder is dan ik. Wij hebben gekozen voor het merk Pegasus een duits merk . bij ons zit de batterij in het frame en niet achterop. ik kan je dus van harte een fietsenmaker adviseren. met hartelijke gr philomene

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb een Popal, met Bosch middenmotor. Kostte 2000 euro. Gekocht bij de lokale fietsenmaker. Kijk vooral naar de kwaliteit van de motor en de accu zou ik denken, dat zijn de duurste en meest onderhoudsgevoelige onderdelen. Ik heb mijn fiets nu 1,5 jaar en ben er heel erg blij mee. Succes met kiezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Met een electrische fiets kan je gewoon net zo hard trappen als met een gewone. Je gaat alleen een tikkeltje sneller. Voor mij was het een uitkomst om mijn andere helft bij te kunnen houden op de fiets. Ik had zelf een Batavus, was een prima fiets.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Onze ervaring is zeer positief. Het was een rib uit ons lijf, maar we beleven er zo veel plezier aan. Wij hebben onze fietsen in een winkel gekocht, want als er iets zou zijn, heb je meteen hulp.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb jaren een e-bike gehad. Er zijn tegenwoordig zoveel merken en modellen, dat is moeilijk kiezen. Ga naar een speciaalzaak en vertel waarvoor je de fiets gaat gebruiken (dagelijks gebruik of lange fietstochten vraagt iets anders van een accu). En probeer verschillende fietsen uit. Ik heb twee keer een e-bike gekocht en beide keren probeerde ik zeker vier fietsen uit, gewoon even klein rondje fietsen. Ik kocht de fiets die lekker zat en fietste en heb daar geen spijt van gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heb er zelf geen maar veel van mijn collega's wel. En die adviseren elkaar om het hardst om vooral een middenmotor te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij, mijn man en ik, hebben beide sinds 3 jaar een Stella! Prima fietsen! Al zoveel plezier van gehad, en vergeleken met andere ook betaalbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Helemaal eens met bovenstaande stukjes. Middenmotor, kopen in een echte winkel,uitproberen en een goede accu .

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb een driewieler e-bike van Van Raam. Ivm klein budget op MP gekocht. Ben er erg blij mee, doet het goed en zo kan ik blijven fietsen want mijn artrosehandjes konden een gewone fiets niet meer in bedwang houden, vooral opstappen en in beweging komen ging niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wij maken regelmatig fietstochtjes tussen de 30 en 50 kilometer. Praktisch iedereen onder de 25 en boven de 50 gaat ons voorbij. De eerste groep meestal omdat ze jong en sterker zijn, de tweede groep rijdt op een e-bike. We hebben een toerfiets met derailleur en tig versnellingen en zolang we alleen afstappen op de brug in Avignon omdat dat wel erg zwaar is kopen we
    voorlopig nog geen e-bike. De fiets (het frame etc.) op zich is meestal wel goed maar de motor en de accu zijn niet allemaal even goed (aldus een bevriende fietsenmaker) dus daar zou ik vooral aandacht aan besteden!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mooi dat je je dit kan veroorloven. Geniet van je uitzoekwerk.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Je kunt ook bij de fietsenwinkel kijken voor een goede 2e hands fiets die niet al te oud is. De levensduur van een batterij is relatief beperkt. Zo heb ik mijn Batavus Padova gekocht voor maar 700 euro, ik kreeg nog een jaar garantie op de batterij. De fiets was ingeruild bij de fietsenmaker. Ik heb er veel plezier van gehad tot ik weer eens wat anders wilde en de fiets zelf weer heb ingeruild.

    Als je wel een nieuwe dure fiets koop raad ik je wel aan om die te verzekeren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had nog helemaal niet aan de mogelijkheid van een tweedehands e-bike gedacht! Toevallig zag ik vanmiddag bij de fietsenhandel hier in de wijk een tweedehands Gazelle staan, voor 1200 euro. Misschien maak ik wel een proefrit om hem eens te proberen.
      Kan ik gelijk informeren welke motor er in zit en wat het vermogen is van de accu.

      Verwijderen
  13. Meer door minder27 juni 2019 om 11:16

    Aangezien een e-bike meer service nodig heeft als een gewone fiets zou ik hem niet online kopen. Een fiets met een middenmoter is stabieler dan een in het voorwiel.Een e-bike met een bosch moter en accu (kies 500wh) rijd prettig.Kijk naar hydraulische remmen daar je snelheid wat hoger ligt dan een gewone fiets.Een verende voorvork + zadelpen geeft meer rijplezier.
    (kies wel voor een zadelpen die de fietsenmaker kan instellen op jouw gewicht) let op dat er antielek banden op zitten (bijv marathon plus).Een zadel is persoonlijke voorkeur dus zorg dat je omwissel garantie op je zadel hebt.Kies je voor een fiets met een half open kettingkast laat er dan een RVS ketting opzetten in plaats van degene die er standaard opzit. Test de kracht sensor door op een helling te stoppen en dan te kijken of je soepel kan wegrijden.Sommige e-bikes zijn super zwaar dat is niet echt prettig.
    Succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb ook al jaren een elektrische fiets merk E-bikez alleen online te koop .Een geweldige fiets en de service is beter dan menig fietsenwinkel. Zij komen namelijk aan huis .Ook winnen zij al jaren prijzen bij de anwb.Ook kan ik een extra accu aanbevelen en laat uitrekenen hoe ver u kan rijden want de meeste schattingen zijn gemaakt op iemand die 50 kg weegt, met de laagste accu stand en met wind mee.
    Veel plezier met fietsen.Agnes

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik heb al jaren een elektrische fiets. Met een middenmotor heb ik geen ervaring. De goedkopere fietsen hebben een voorwielaandrijving. De duurdere een achterwielaandrijving. Met de voorwielaandrijving heb je het gevoel dat je voortgetrokken wordt, met de achterwiel aandrijving dat je de wind in de rug hebt. De achterwielaandrijving vind ik natuurlijker fietsen. Ik ben altijd snel moe, maar met deze fietsen, op de hoogste stand, heb ik nergens last van. Ik weet niet of je een accu die in het frame ingebouwd is, ook kunt vervangen. Met een losse accu kun je zelf kiezen welk vermogen hij moet hebben. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Een Bosch met midden motor is inderdaad de Rollsroys. Wil je de lader af kunnen nemen ?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Volgens mij is ergens in NL zo'n testcentrum waar je heel veel verschillende modellen kunt proberen tot je weet wat jij prettig vindt.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Alles hangt af van waarvoor wil je de fiets gebruiken en waar je woont. Een fiets uit Dieren is niet geschikt voor Zuid-Limburg. Niet krachtig genoeg. Ik heb dus een Batavus met een ion middenmotor en 500 watt accu gekocht. Daarmee kom ik in de 3e stand van de ondersteuning redelijk makkelijk de hellingen op. Alleen de echt stijle hellingen doe ik in de 5. Tel dan wel inclusief 5 jaar fietsverzekering op zo’n €3000,-. Als je dat ervoor over hebt, heb je wel een zeer goede fiets.
    Koop je fiets in elk geval in een echte winkel, dan kun je rekenen op meerdere keuzes qua modellen en diverse prijsklassen die je kunt uit proberen. Ook is de service beter, dan bij online winkels.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier in het Groninger land zijn wat terpen, zo hier en daar een dijkje en verder bruggen en viaducten, maar dan het je het qua hoogteverschillen wel gehad. Ik was niet van plan met mijn E-bike naar Zuid-Limburg te fietsen.

      Verwijderen
  19. Veel plezier bij je zoektocht.

    Twee dingen, kijk ook even of je de fiets zonder ondersteuning fatsoenlijk kunt gebruiken. Fietsen op een e-bike is namelijk vooral goed om buitenlucht in te ademen en de heupen en knieën soepel te houden. Maar funest voor de conditie. Mijn neefjes en nichtjes tussen de 13 en 19 vallen bijna dood van de fiets die ik hier heb staan. 7 versnellingen en geen ondersteuning. Al na 300 meter buiten adem en zere spieren. Na nog geen twee kilometer pauze nodig. Dagelijks 30 km tussen huis en school op een e-bike helpt hun toch al matige conditie om zeep.

    En kijk ook of je gewoon fietstempo (18-20km per uur) aan kunt houden met de ondersteuning aan. Ik zie bijna wekelijks mensen in de berm of op de straat of tegen een auto liggen, omdat ze niet zo snel kunnen reageren als de fiets ze rondrijdt.

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ligt niet aan de fiets op zich, maar aan de pubers die die ebike gebruiken als een soort scooter en voortdurend de ondersteuning op maximaal zetten om maar lekker hard te gaan. Zoals met alles telt ook hier bij de manier waarop je iets gebruikt.

      Verwijderen
  20. Ik had een fiets met een bosch middenmotor. In een bocht ben ik daarmee gevallen en mijn enkel lag tussen, de zware, motor en de stoep, dus flink aan gruzelementen. Na herstel heb ik weer geprobeerd om me veilig te voelen op de fiets maar helaas, laat mij maar gewoon trappen. ( Ik heb mijn hele leven erg veel gefietst, dus het lag niet aan de fietservaring) Ik zou zeggen koop een goede elektrische fiets en daarbij gelijk een fietshelm. Val ongelukken met 60 plussers en elektrische fietsen gaat vaak gepaard met flink letsel, trouwens ook bij jonger dan 60 jaar.
    Groet, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  21. In Groningen zit een experience center van het merk waarvan jouw nicht er eentje heeft,aan de Helsingborgweg, niet te ver van jou vandaan ;)
    Ik heb nu zelf een e-bike van dat merk en tot nu toe bevalt het uitstekend. Mijn vorige, eentje van die Griekse stad, was een regelrechte miskoop, gelukkig heb ik 'm in kunnen ruilen.
    Iig veel plezier ervan, als je besloten hebt welke fiets je neemt.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hier ook al jaren een Ebike. Door een spierziekte kom ik op een gewone fiets bijna niet meer vooruit. Helaas heb ik een fiets met een accu die niet meer gemaakt wordt. De accufabriek is failliet. Dat betekent dat ik een nieuwe fiets moet kopen. Daar heb ik voor gespaard, zal inderdaad middenmotor worden want ik krijg met huidige fiets met motor in voorwiel het voorwiel vaak niet de stoeprand op. Ben me aan het orienteren...
    Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kijk eens naar en vervangende accu van het merk yanec. Zij maken kwaliteitsaccus voor de meest uiteenlopende apparaten, en geven daar goede garantie op. Als je me doorgeeft welke ebike je hebt, wil ik gerust even kijken wat deze kost.

      Verwijderen
  23. Cube met bosch middenmotor is goedkoopst en vind het een fijne fiets

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik heb al jaren naar tevredenheid een RIH fiets, Nederlands merk, uit het iets duurdere segment, goede garantie. Mijn volgende wordt weer een van dat merk!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Wij hebben ook al jaren een RIH. Helemaal top. Zijn nieuw niet online te koop.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Wat leuk, welke je ook gaat nemen, ga er van genieten!

    Heb ook jaren gedacht (ben een echte veelfietser, mijn ouders waren dat ook) dat een e-bike was voor als ik (minstens) 70+ zou zijn.

    Echter toen mijn vader overleed, was zijn fiets ongebruikt in de schuur (mijn moeder kon niet meer fietsen wegens zeer slechtziend). Ik heb 'm in gebruik genomen. Er vielen mij 2 dingen op: deze had ik zelf nooit uitgezocht (geeft niets voor een "gratis" fiets) maar ook: zelfs als het heel erg rotweer is, pak ik nu toch nog liever de fiets dan de auto naar het werk. En met destijds intensieve mantelzorg: ik bespaarde er dagelijks ruim 10 minuten reistijd mee. Lijkt weinig, maar het waren wel 10 minuten elke dag die ik aan mijn moeder kon besteden... en het komt wel elke dag weer terug.

    Dus toen de oude Sparta (accu dan) helemaal af was, heb ik ingeruild. Ik ben voor een fiets van Batavus met Yamaha motor gegaan. Destijds (alweer wat jaren geleden) was Bosch nl erg klantonvriendelijk geworden wegens hun overheersende marktpositie. Dat is nu wat minder en naar ik hoor is de service wel weer wat beter.

    In elk geval ik heb getest op de (voor mij) volgende zaken:
    Lekker licht fietsende fiets, ook zonder ondersteuning aan
    Afneembare accu (bewaren bij gelijkmatige temperatuur, geen zomerhitte of wintervorst in de schuur, minder aantrekkelijk voor dief zonder accu, makkelijk aan de lader te leggen op elke plek waar dan ook)
    Duidelijk, informatief en afneembaar display (ook weer diefstal ontmoediging en vreemden kunnen er geen krassen of erger aan maken als de fiets ergens staat)

    Met deze fiets heb ik inmiddels de 12000 km gepasseerd en gaat op naar z'n 3e verjaardag. Volmaakt is hij niet maar wel bijna ;)

    O en dat e-bikes slecht zijn voor je conditie is onzin. Dan is er echt meer aan de hand, gezondheidsproblemen OF je bent totaal inactief. Maar geef de fiets daar de schuld niet van...

    Je kunt zelf actief meetrappen, bij lekker glad wegdek makkelijk boven de ondersteuning uittrappen, voor korte ritjes je gewone fiets blijven pakken (en daar fiets ik net zo hard mee). Gewoon de e-bike als je niet bezweet op je werk wil aankomen is fantastisch. Of bijvoorbeeld, in de eigen omgeving die bekend is, met ondersteuning vlot fietsen naar onbekender gebied, en daar ondersteuning uitzetten om heerlijk in langzaam tempo van het landschap te genieten...

    Nog een ding. Juist als je hard valt met fiets icm een langzame snelheid, val je veel ongelukkiger. Omdat je meteen omklapt op 1 punt van je lijf terecht komt. Veel groter kans op botbreuk. Bij grote snelheid maak je meer een schuivert, niet fijn, heel pijnlijk, bont en blauw, schaafwonden, maar minder kans op botbreuk! Ik spreek hier uit ervaring.

    In 45+ jaar fietsen ruime ervaring met vallen, slechts 1x wat gebroken, was bij grote (onverwachte) gladheid, met gewone fiets, gangetje van nog geen 12km/u.....

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Goede keuze! Ik heb een Gazelle met een middenmotor, van een familielid overgenomen. Heel erg blij mee :)...

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Och, wat een heerlijk luxeprobleem; welke elektrische fiets neem ik? Ik kan nauwelijks de maand doorkomen. Heb allerlei ziektes maar moet het doen met een oud barreltje. Armoede is vreselijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik leef ook onder de armoede grens. Heb 8 jaar gespaard en heb gisteren een e bike kunnen kopen.elke cent omdraaien .ben chronisch ziek.
      Het kost heel ceel moeite om alles bij elkaar te sparen maar als je hem dan kunt halen ben je super trots op wat je bereikt heb.
      Eerlijk het kan echt. Ik ben het bewijs ervan.
      Gr joke

      Verwijderen
  29. Het advies dat ik langs zie komen om een bosch motor te kiezen is goed, maar een klein beetje overbodig want bijna 90% van alle (nieuwe) e-bikes van enige kwaliteit hebben een bosch motor tegenwoordig :).

    Persoonlijk vind ik het vooral heel belangrijk dat de fiets van goede kwaliteit is en lekker fietst. Je zou zomaar eens zonder ondersteuning moeten/willen fietsen en dan wil je graag een goede fiets. Voor dagelijks gebruik en zo nu een dan een dagtocht of vakantie zijn moderne motoren en accu's bijna allemaal wel oké.
    Verder is kopen in een winkel prettig maar toen ik op zoek ging kreeg ik bij 5 fietsenmakers 5 verschillende adviezen omdat ze allemaal merkdealer waren van andere merken. Ik heb uiteindelijk van alles geprobeerd in showrooms maar online iets gekocht omdat ik specifieke wensen had. Onderhoud en reparaties worden gedaan door een mobiele fietsenmaker die aan huis komt en dat bevalt uitstekend, om eerlijk te zijn beter dan de lokale fietsenmaker.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. De mijne wordt straks gebracht. Was aan een nieuwe toe. Heb een goede gekocht met midden motor. Gigant prime+ wel heel duur maar stabiel gelijk een spiegeltje erop laten plaatsen omdat ik niet goed naar links achter kan kijken.
    Succes met het zoeken van een fiets. Laat je goed voorlichten en vraag verschillende te testen.
    Gr joke

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Heb nu ruim een jaar een Stella Livorno en ben daar uitermate tevreden mee. Degelijke fiets en absoluut waar voor het geld. Bij lekker weer gebruik ik de fiets voor woon-werkverkeer (15 km enkele reis). Verder soms voor boodschappen doen, een recreatief tochtje en afgelopen zomer een paar daagjes fietsvakantie in Gelderland gehouden.
    Als je een tweedehands fiets overweegt is het volgende wellicht ook interessant. Stella heeft haar hoofdkantoor in Nunspeet. Fietsen waar tijdens de productie wat mee mis ging, soms iets heel kleins, of nieuwe fietsen die retour komen worden daar opgeslagen of gerepareerd. Als je bij een Stella-winkel navraag doet welke fietsen in jouw maat in Nunspeet zijn en er zit iets van je gading bij, dan krijg je wat van de prijs af. (Het is tenslotte niet helemaal een nieuwe fiets). Tweedehands zijn ze echter niet! Zo heb ik mijn Stella met 200 euro korting bemachtigd. Wat was er mee? Eigenlijk niets. Er zat een heel klein krasje op het frame.
    Tsja ... bij gebruik krijg je wel meer krasjes.....

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Ik vind een eBike ook verleidelijk maar vind gewoon fietsen toch gezonder en daarom beter op dit moment.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.