Welke soort voeding is echt duurzaam? Hoe meer planten je eet hoe duurzamer je bezig bent. Natuurlijk maakt het ook uit welke planten of je neemt. Er zijn planten die veel energie in kassen nodig hebben om te groeien of die met het vliegtuig van ver worden ingevlogen. Dat is allerminst duurzaam.
Ik vond op de site van de ASN bank een leuke link naar een blog over duurzame voeding.
Heel interessant!
Wat heel verontrustend is, is dat 75% van onze voeding komt van een heel klein aantal gewassen en dieren, twaalf plantaardige bronnen en vijf dierlijke bronnen. Eigenlijk heel eenzijdig en dus lopen we kans om te weinig variatie op ons bord te hebben! Ik kan wel wat van de 12 en 5 noemen, daar heb je niet zo veel fantasie voor nodig : tarwe, rijst, maïs, aardappels, suikerbiet, koeien, varkens, kippen, schapen.
Er worden op die blog 50 soorten voeding genoemd die het meest duurzaam zijn. Zeg maar een top vijftig, maar dan van planten. Ik heb de lijst overgenomen (met dank aan de schrijver Jessie) en bij iedere soort een opmerking gemaakt.
- Laver zeewier (eetbaar zeewier, voornamelijk gekweekt en gegeten in Wales) Nog nooit gegeten
- Wakame-zeewier Eet ik regelmatig en at ik vaak in mijn macrobiotische tijd.
- Adzukibonen At ik vaak in mijn macrobiotische tijd.
- Zwarte (schildpad)bonen Zwarte bonen ken ik wel
- Tuinbonen (fava beans) Eet ik wel eens uit een potje
- Bambara bonen (ook wel vinga subterranea genoemd, komt vooral voor in West-Afrika) Nog nooit van gehoord
- Cowpeas (een peulvrucht die goed tegen zandgrond en weinig regenval kan, niet te verwarren met chickpeas aka kikkererwten) Nog nooit van gehoord
- Linzen Die eet ik regelmatig
- Marama bonen (een langlevende peulvrucht met stengels van meer dan 3 meter) Ken ik niet
- Mungbonen At ik vaak in mijn macrobiotische tijd
- Sojabonen (natuurlijk niet bestemd voor veevoer, maar voor directe consumptie)
At ik vaak in mijn macrobiotische tijd, nu voornamelijk bewerkt als tofu en sojadrink. - Nopales (een bepaalde cactus die al veel gebruikt wordt in de Mexicaanse keuken) Nog nooit gegeten
- Amaranth (lijkt op graan, maar is een zaad van een kruidachtige plant) Nog nooit gegeten
- Boekweit ken ik, vooral in mijn macriobiotische tijd en die eet ik nog steeds wel eens
- Vingergierst (een kruidachtige plant die goed kan groeien in droge gebieden in Afrika en Azië) ken ik niet, wel de gewone gierst
- Fonio (een grassoort met een piepkleine korrel, ook wel ‘hongerige rijst’ genoemd) Nog nooit gegeten
- Khorasan tarwe (oud graantype, ook bekend als ‘kamut’) Nog nooit gegeten
- Quinoa Die eet ik regelmatig
- Spelt Nog nooit gegeten
- Teff ( grassoort met piepkleine korrels. 150 korrels wegen ongeveer net zoveel als een tarwekorrel) Nog nooit gegeten
- Wilde rijst Die eet ik wel eens
- Pompoenbloemen Nog nooit gegeten, wel courgettebloemen
- Okra (een plant met zaden die naar muskus ruiken) Nog nooit gegeten
- Sinaasappeltomaten Nog nooit gegeten
- Bietenblad eet ik sporadisch
- Raapstelen Die eet ik wel eens
- Boerenkool Die eet ik regelmatig
- Moringa (een boom met veel vitamine C) Nog nooit gegeten
- Pak-choi Die eet ik regelmatig
- Pompoenblaadjes Nog nooit gegeten
- Rode kool Die eet ik regelmatig
- Spinazie Die eet ik regelmatig
- Waterkers (een plant met een sappige, pittige smaak) eet ik sporadisch
- Enokipaddestoelen (ook wel ‘fluweelpootje’ genoemd. Komt veel in Nederland en België voor) Nog nooit gegeten
- Maitake zwam (ook wel de Eikhaas genoemd) Nog nooit gegeten
- Oranjegroene melkzwam Nog nooit gegeten
- Lijnzaad Die eet ik regelmatig
- Hennepzaden Nog nooit gegeten
- Sesamzaad Die eet ik regelmatig
- Walnoot Die eet ik regelmatig
- Zwarte schorseneren
- Peterseliewortel Die eet ik regelmatig
- Witte ijspegel-radijs (de kleinste soort van de rettig-wortel. Een mildere en fijnere smaak vergeleken met de radijs) Nog nooit gegeten
- Alfalfaspruiten Die eet ik wel eens
- Gekiemde bruine bonen Nog nooit gegeten
- Gekiemde kikkererwten Die eet ik wel eens
- Lotuswortel Nog nooit gegeten
- Ube (Ook wel ‘wateryam’ of ‘paarse yam’ genoemd. Een knolachtig gewas met een paarse kleur) Nog nooit gegeten
- Yam-bonenwortel (tropisch knolgewas) Nog nooit gegeten
- Rode Indonesische zoete aardappelen (ook wel Cilembu genoemd) Nog nooit gegeten
Eet jij wel eens groenten, zaden en peulvruchten van bovenstaande lijst?
Sja, je kunt je ‘feel good’ focussen op duurzaamheid van voeding, maar de kern van het probleem is natuurlijk dat we op een zwaar overbevolkte wereld zitten. Tegen 2050 tikken we de 9 miljard aan en tegen 2100 de 12 miljard. Al deze mensen moeten eten. Daar kun je niet tegenaan werken met wat zeewier en biologische boontjes. De wereld gaat daar zeker niet mee worden gered. In de toekomst zal eerder nog meer ingezet worden op simpele grote monocultuur landbouw helaas.
BeantwoordenVerwijderenEten is er genoeg. Zou er genoeg kunnen zijn. Zeker als er veel minder vlees en zuivel gegeten zou worden In de westerse wereld wordt zo verschrikkelijk meer voedsel gegeten en verspild dan in de landen waar ze zoveel kindjes krijgen. De voetafdruk van Amerikanen en Europezen is zo ,zo veel groter.
VerwijderenWat moeten Europezen voorstellen?
VerwijderenNiemand beweert dat de (ecologische) voetdruk kleiner in het westen kleiner is, dat is ook niet de discussie. Maar feit blijft dat 2x zoveel mensen ook 2x zoveel zullen gebruiken. Ook als wij minder verspillen is dit probleem probleem niet opgelost.
En arme mensen willen ook gewoon meer vlees, zuivel en luxe producten. Mensen eten niet voor de lol kommen met kale rijst of pap, maar omdat ze gewoon niks anders hebben. Ook de hongerende afrikaan met 8 kinderen heeft liever een grote pot lekkere stoofpot. Ook wil hij gewoon een huis met electriciteit en een auto.
En ik ga me hier zeker niet zitten schamen om westers te zijn. Als ik er 10 kinderen uit had geperst zou ik waarschijnlijk ook droog brood moeten eten.
Nou, ik ga de wereld dus niet redden...
BeantwoordenVerwijderenHet is natuurlijk vooral goed voor de aarde als we gewassen eten die groeien in je omgeving. Nogal ironisch als we, zoal nu het geval is, quinoa eten dat uit een ander continent per vliegtuig naar Nederland moet komen.
BeantwoordenVerwijderenDit produkt wordt nu ook al in Nederland gekweekt. Gelukkig maar want door de grote vraag werd het voor de arme autochtone bevolking haast onbetaalbaar.
VerwijderenIn de flevopolder wordt het nu gekweekt.
VerwijderenWat een grote lijst is dat! Er staan zeker dingen op die ik wel eens eet, maar ik denk dat er meer zijn die ik nog nooit heb gegeten...
BeantwoordenVerwijderenNou, heb het ook verbaasd gelezen, er staat veel op wat ik niet ken en wat waarschijnlijk van ver komt. Op de markt weleens brood van kamut gekocht, heel duur en ik vind het volkoren desembrood veel lekkerder. Ik geloof ook in eten wat uit de directe omgeving komt. En ja, dan zou ik wat vaker hollandse peulvruchten kunnen eten. Als ik er aan denk...groet, g
BeantwoordenVerwijderenQuinoa wordt ook al in Nederland verbouwd. Gelukkig maar want door de grote vraag naar dit produkt vanuit de hele wereld, werd het voor de autochtone bevolking haast onbetaalbaar.
BeantwoordenVerwijderenVeel van deze planten heb ik nog nooit gegeten, ken ik zelfs niet!
BeantwoordenVerwijderenIk probeer zoveel mogelijk uit eigen tuin, uit de dorpstuin en produkten van de koude grond, uit de regio, te eten.
Wel gebruik ik veel kikkererwten (voor falafel), paprika’s en knoflook. Mijn pogingen om zelf knoflook te verbouwen mislukt ieder jaar weer!
Of het helpt om de “wereld” te redden..........maar ik voel me er goed bij!
Van peulvruchten houdt ik niet zo en de meeste granen eet ik ook niet, duur en teveel moeite om er een smakelijke maaltijd van te maken.
BeantwoordenVerwijderenTuinenbonen, wel graan en okra koop ik in pot bij turkse winkel, lekker beetje zurige smaak en dan tomaten erbij, zit er ook altijd halve in.
Boekweitgrutten vroeger toen ik nog ontbeet als pap.
Zoals al eerder opgemerkt, ik ga de wereld ook niet redden.
Bovendien eten we elke dag vlees, vandaag dan vis lekkerbekjes
Jawel,maar ik probeer ook zoveel mogelijk uit de regio te eten.
BeantwoordenVerwijderenDe wereld redden met wat je eet? IK denk dan dat we wat bewuster om moeten gaan met wat voor eten dan ook. Vooral seizoens groentes, eten uit de regio , maar ook bewust inkopen dus niets weggooien omdat je te veel kocht. En alles eten van wat je koopt dus niet onnodig iets schillen, van bijv. broccoli ook de stronk eten. Oud brood niet weggooien, maar er paneermeel van maken of tostis enz. En ook gewoon kromme komkommers of wortels kopen enz. Ik denk dat als we dat doen dat er al veel gewonnen is.Ans
BeantwoordenVerwijderenGrappig genoeg heb ik de meeste dingen op de lijst op z'n minst één keer geprobeerd, ik ben nieuwsgierig aangelegd als ik iets 'nieuws' tegen kom wil ik het bijna altijd meteen proberen. Ik kan niet overal iets mee, granen/zaden eet ik sowieso niet graag dus al die alternatieven hoeven dan ook niet en helaas kan ik vrijwel alle peulvruchten alleen heel sporadisch eten, anders krijg ik luchtweg en huidproblemen. Lastig als je probeert om volwaardig en lekker hoofdzakelijk plantaardig te eten. Ik zou het echt fijn vinden als er makkelijker meer zeewier te krijgen was, wakame kan ik elke dag wel eten (maar eenzijdigheid was nu juist niet de bedoeling geloof ik).
BeantwoordenVerwijderenIk vraag me echter ook wel af of deze lijst voor iedereen op de wereld in eenzelfde mate geldt. Het lijkt me dat lokaal of op z'n minst regionaal toch ook belangrijke factoren zijn. Spinazie doet het hier toevallig goed maar groeit niet overal geweldig. Quinoa kun je wel in NL telen maar is vergeleken met andere gewassen (die ook wel op de lijst staan) erg arbeidsintensief en de opbrengst is matig. Om maar een voorbeeld te noemen.
Wat een droom; dat ik door te eten de wereld kan redden. :)
BeantwoordenVerwijderenLijkt me handig dat je voedsel eet wat niet van heel ver hoeft te worden vervoerd en uit het seizoen.
Ik denk dat er nog heel wat meer moet gebeuren dan alleen anders te eten om de wereld te redden.
VerwijderenDe wereld redden...oef.Gelukkig is dat geen opdracht voor mij, zulk een last ligt niet op mijn schouders en laat ik me ook niet aanpraten.
BeantwoordenVerwijderenIk doe wat ik kan, minder afval, regionaal eten, huis isoleren, fietsen(geen auto). Veel is echter een politieke keus, wel/geen LelystadAirport, de werkelijke prijs van de vliegticket betalen, meer geld naar treinen, geen belasting betalen door Shell en andere grote bedrijven. De wereld redden we niet met vreemde dingen uit verre landen eten of radiatorfolie achter de verwarming als de politiek zo laks is.
Bijzonder hoeveel voedingsmiddelen hiertussen zitten waar ik zelfs nog nooit van gehoord heb! Handige lijst, dank je!
BeantwoordenVerwijderenBijzonder om te lezen hoeveel voedingsmiddelen hiertussen staan waar ik zelfs nog nooit van gehoord heb. Dank voor de lijst!
BeantwoordenVerwijderen