vrijdag 28 juni 2019

Wat kun je het beste eten om de wereld te redden?

We hebben maar één aarde, als het klimaat te veel opwarmt doordat mensen geen duurzame voeding produceren en consumeren, dan zal een steeds groter deel van deze aarde in woestijn veranderen, grote delen zullen onder water komen te staan en stormen en zware regenbuien zullen steeds extremer worden. Het is dus van belang om opwarming tegen te gaan. Natuurlijk niet alleen door voedselproductie, maar ook door andere duurzame keuzes.
Welke soort voeding is echt duurzaam? Hoe meer planten je eet hoe duurzamer je bezig bent. Natuurlijk maakt het ook uit welke planten of je neemt. Er zijn planten die veel energie in kassen nodig hebben om te groeien of die met het vliegtuig van ver worden ingevlogen. Dat is allerminst duurzaam.
 Ik vond op de site van de ASN bank een leuke link  naar een blog over duurzame voeding.
Heel interessant!
Wat heel verontrustend is, is dat 75% van onze voeding komt van een heel klein aantal gewassen en dieren, twaalf plantaardige bronnen en vijf dierlijke bronnen. Eigenlijk heel eenzijdig en dus lopen we kans om te weinig variatie op ons bord te hebben! Ik kan wel wat van de 12 en 5 noemen, daar heb je niet zo veel fantasie voor nodig : tarwe, rijst, maïs, aardappels, suikerbiet, koeien, varkens, kippen, schapen.

Er worden op die blog 50 soorten voeding genoemd die het meest duurzaam zijn. Zeg maar een top vijftig, maar dan van planten. Ik heb de lijst overgenomen (met dank aan de schrijver Jessie) en bij iedere soort een opmerking gemaakt.
  1. Laver zeewier (eetbaar zeewier, voornamelijk gekweekt en gegeten in Wales) Nog nooit gegeten
  2. Wakame-zeewier Eet ik regelmatig en at ik vaak in mijn macrobiotische tijd.
  3. Adzukibonen At ik vaak in mijn macrobiotische tijd.
  4. Zwarte (schildpad)bonen Zwarte bonen ken ik wel
  5. Tuinbonen (fava beans) Eet ik wel eens uit een potje
  6. Bambara bonen (ook wel vinga subterranea genoemd, komt vooral voor in West-Afrika) Nog nooit van gehoord
  7. Cowpeas (een peulvrucht die goed tegen zandgrond en weinig regenval kan, niet te verwarren met chickpeas aka kikkererwten) Nog nooit van gehoord
  8. Linzen Die eet ik regelmatig
  9. Marama bonen (een langlevende peulvrucht met stengels van meer dan 3 meter) Ken ik niet
  10. Mungbonen At ik vaak in mijn macrobiotische tijd
  11. Sojabonen (natuurlijk niet bestemd voor veevoer, maar voor directe consumptie)
    At ik vaak in mijn macrobiotische tijd, nu voornamelijk bewerkt als tofu en sojadrink.
  12. Nopales (een bepaalde cactus die al veel gebruikt wordt in de Mexicaanse keuken) Nog nooit gegeten
  13. Amaranth (lijkt op graan, maar is een zaad van een kruidachtige plant) Nog nooit gegeten
  14. Boekweit ken ik, vooral in mijn macriobiotische tijd en die eet ik nog steeds wel eens
  15. Vingergierst (een kruidachtige plant die goed kan groeien in droge gebieden in Afrika en Azië)  ken ik niet, wel de gewone gierst
  16. Fonio (een grassoort met een piepkleine korrel, ook wel ‘hongerige rijst’ genoemd) Nog nooit gegeten
  17. Khorasan tarwe (oud graantype, ook bekend als ‘kamut’) Nog nooit gegeten
  18. Quinoa Die eet ik regelmatig
  19. Spelt Nog nooit gegeten
  20. Teff ( grassoort met piepkleine korrels. 150 korrels wegen ongeveer net zoveel als een tarwekorrel)  Nog nooit gegeten
  21. Wilde rijst Die eet ik wel eens
  22. Pompoenbloemen Nog nooit gegeten, wel courgettebloemen
  23. Okra (een plant met zaden die naar muskus ruiken) Nog nooit gegeten
  24. Sinaasappeltomaten Nog nooit gegeten
  25. Bietenblad eet ik sporadisch
  26. Raapstelen Die eet ik wel eens
  27. Boerenkool Die eet ik regelmatig
  28. Moringa (een boom met veel vitamine C) Nog nooit gegeten
  29. Pak-choi Die eet ik regelmatig
  30. Pompoenblaadjes Nog nooit gegeten
  31. Rode kool Die eet ik regelmatig
  32. Spinazie Die eet ik regelmatig
  33. Waterkers (een plant met een sappige, pittige smaak) eet ik sporadisch
  34. Enokipaddestoelen (ook wel ‘fluweelpootje’ genoemd. Komt veel in Nederland en België voor) Nog nooit gegeten
  35. Maitake zwam (ook wel de Eikhaas genoemd) Nog nooit gegeten
  36. Oranjegroene melkzwam Nog nooit gegeten
  37. Lijnzaad Die eet ik regelmatig
  38. Hennepzaden Nog nooit gegeten
  39. Sesamzaad Die eet ik regelmatig
  40. Walnoot Die eet ik regelmatig
  41. Zwarte schorseneren
  42. Peterseliewortel Die eet ik regelmatig
  43. Witte ijspegel-radijs (de kleinste soort van de rettig-wortel. Een mildere en fijnere smaak vergeleken met de radijs) Nog nooit gegeten
  44. Alfalfaspruiten Die eet ik wel eens
  45. Gekiemde bruine bonen Nog nooit gegeten
  46. Gekiemde kikkererwten Die eet ik wel eens
  47. Lotuswortel Nog nooit gegeten
  48. Ube (Ook wel ‘wateryam’ of ‘paarse yam’ genoemd. Een knolachtig gewas met een paarse kleur) Nog nooit gegeten
  49. Yam-bonenwortel (tropisch knolgewas) Nog nooit gegeten
  50. Rode Indonesische zoete aardappelen  (ook wel Cilembu genoemd) Nog nooit gegeten

Eet jij wel eens groenten, zaden en peulvruchten van bovenstaande lijst?

20 opmerkingen:

  1. Sja, je kunt je ‘feel good’ focussen op duurzaamheid van voeding, maar de kern van het probleem is natuurlijk dat we op een zwaar overbevolkte wereld zitten. Tegen 2050 tikken we de 9 miljard aan en tegen 2100 de 12 miljard. Al deze mensen moeten eten. Daar kun je niet tegenaan werken met wat zeewier en biologische boontjes. De wereld gaat daar zeker niet mee worden gered. In de toekomst zal eerder nog meer ingezet worden op simpele grote monocultuur landbouw helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eten is er genoeg. Zou er genoeg kunnen zijn. Zeker als er veel minder vlees en zuivel gegeten zou worden In de westerse wereld wordt zo verschrikkelijk meer voedsel gegeten en verspild dan in de landen waar ze zoveel kindjes krijgen. De voetafdruk van Amerikanen en Europezen is zo ,zo veel groter.

      Verwijderen
    2. Wat moeten Europezen voorstellen?

      Niemand beweert dat de (ecologische) voetdruk kleiner in het westen kleiner is, dat is ook niet de discussie. Maar feit blijft dat 2x zoveel mensen ook 2x zoveel zullen gebruiken. Ook als wij minder verspillen is dit probleem probleem niet opgelost.

      En arme mensen willen ook gewoon meer vlees, zuivel en luxe producten. Mensen eten niet voor de lol kommen met kale rijst of pap, maar omdat ze gewoon niks anders hebben. Ook de hongerende afrikaan met 8 kinderen heeft liever een grote pot lekkere stoofpot. Ook wil hij gewoon een huis met electriciteit en een auto.

      En ik ga me hier zeker niet zitten schamen om westers te zijn. Als ik er 10 kinderen uit had geperst zou ik waarschijnlijk ook droog brood moeten eten.

      Verwijderen
  2. Nou, ik ga de wereld dus niet redden...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is natuurlijk vooral goed voor de aarde als we gewassen eten die groeien in je omgeving. Nogal ironisch als we, zoal nu het geval is, quinoa eten dat uit een ander continent per vliegtuig naar Nederland moet komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit produkt wordt nu ook al in Nederland gekweekt. Gelukkig maar want door de grote vraag werd het voor de arme autochtone bevolking haast onbetaalbaar.

      Verwijderen
    2. In de flevopolder wordt het nu gekweekt.

      Verwijderen
  4. Wat een grote lijst is dat! Er staan zeker dingen op die ik wel eens eet, maar ik denk dat er meer zijn die ik nog nooit heb gegeten...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nou, heb het ook verbaasd gelezen, er staat veel op wat ik niet ken en wat waarschijnlijk van ver komt. Op de markt weleens brood van kamut gekocht, heel duur en ik vind het volkoren desembrood veel lekkerder. Ik geloof ook in eten wat uit de directe omgeving komt. En ja, dan zou ik wat vaker hollandse peulvruchten kunnen eten. Als ik er aan denk...groet, g

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Quinoa wordt ook al in Nederland verbouwd. Gelukkig maar want door de grote vraag naar dit produkt vanuit de hele wereld, werd het voor de autochtone bevolking haast onbetaalbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Veel van deze planten heb ik nog nooit gegeten, ken ik zelfs niet!
    Ik probeer zoveel mogelijk uit eigen tuin, uit de dorpstuin en produkten van de koude grond, uit de regio, te eten.
    Wel gebruik ik veel kikkererwten (voor falafel), paprika’s en knoflook. Mijn pogingen om zelf knoflook te verbouwen mislukt ieder jaar weer!
    Of het helpt om de “wereld” te redden..........maar ik voel me er goed bij!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Van peulvruchten houdt ik niet zo en de meeste granen eet ik ook niet, duur en teveel moeite om er een smakelijke maaltijd van te maken.
    Tuinenbonen, wel graan en okra koop ik in pot bij turkse winkel, lekker beetje zurige smaak en dan tomaten erbij, zit er ook altijd halve in.
    Boekweitgrutten vroeger toen ik nog ontbeet als pap.

    Zoals al eerder opgemerkt, ik ga de wereld ook niet redden.
    Bovendien eten we elke dag vlees, vandaag dan vis lekkerbekjes

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Jawel,maar ik probeer ook zoveel mogelijk uit de regio te eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De wereld redden met wat je eet? IK denk dan dat we wat bewuster om moeten gaan met wat voor eten dan ook. Vooral seizoens groentes, eten uit de regio , maar ook bewust inkopen dus niets weggooien omdat je te veel kocht. En alles eten van wat je koopt dus niet onnodig iets schillen, van bijv. broccoli ook de stronk eten. Oud brood niet weggooien, maar er paneermeel van maken of tostis enz. En ook gewoon kromme komkommers of wortels kopen enz. Ik denk dat als we dat doen dat er al veel gewonnen is.Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Grappig genoeg heb ik de meeste dingen op de lijst op z'n minst één keer geprobeerd, ik ben nieuwsgierig aangelegd als ik iets 'nieuws' tegen kom wil ik het bijna altijd meteen proberen. Ik kan niet overal iets mee, granen/zaden eet ik sowieso niet graag dus al die alternatieven hoeven dan ook niet en helaas kan ik vrijwel alle peulvruchten alleen heel sporadisch eten, anders krijg ik luchtweg en huidproblemen. Lastig als je probeert om volwaardig en lekker hoofdzakelijk plantaardig te eten. Ik zou het echt fijn vinden als er makkelijker meer zeewier te krijgen was, wakame kan ik elke dag wel eten (maar eenzijdigheid was nu juist niet de bedoeling geloof ik).

    Ik vraag me echter ook wel af of deze lijst voor iedereen op de wereld in eenzelfde mate geldt. Het lijkt me dat lokaal of op z'n minst regionaal toch ook belangrijke factoren zijn. Spinazie doet het hier toevallig goed maar groeit niet overal geweldig. Quinoa kun je wel in NL telen maar is vergeleken met andere gewassen (die ook wel op de lijst staan) erg arbeidsintensief en de opbrengst is matig. Om maar een voorbeeld te noemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een droom; dat ik door te eten de wereld kan redden. :)

    Lijkt me handig dat je voedsel eet wat niet van heel ver hoeft te worden vervoerd en uit het seizoen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat er nog heel wat meer moet gebeuren dan alleen anders te eten om de wereld te redden.

      Verwijderen
  13. De wereld redden...oef.Gelukkig is dat geen opdracht voor mij, zulk een last ligt niet op mijn schouders en laat ik me ook niet aanpraten.
    Ik doe wat ik kan, minder afval, regionaal eten, huis isoleren, fietsen(geen auto). Veel is echter een politieke keus, wel/geen LelystadAirport, de werkelijke prijs van de vliegticket betalen, meer geld naar treinen, geen belasting betalen door Shell en andere grote bedrijven. De wereld redden we niet met vreemde dingen uit verre landen eten of radiatorfolie achter de verwarming als de politiek zo laks is.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Bijzonder hoeveel voedingsmiddelen hiertussen zitten waar ik zelfs nog nooit van gehoord heb! Handige lijst, dank je!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Bijzonder om te lezen hoeveel voedingsmiddelen hiertussen staan waar ik zelfs nog nooit van gehoord heb. Dank voor de lijst!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.