dinsdag 30 juli 2019

Verjaardag van mijn moeder

Het is 30 juli, vandaag zou mijn moeder 96 jaar geworden zijn. In oktober 2012 overleed ze, 89 jaar oud. Een mooie leeftijd. Kort voordat ze dood ging, had ze last van allerlei kwalen, waardoor het leven voor haar zwaar was.

- Ze was rolstoelgebonden en kon niet meer zelf naar de toilet en ook niet zelf naar bed gaan of opstaan of douchen. Daar moest ze bij geholpen worden door middel van een tillift.
- Ze had regelmatig last van doorlig plekken, onder anderen op haar stuitje, billen en op haar hielen. Daarvoor had ze een speciale anti-decubitusmatras, die vrij veel lawaai maakte.
- Ze had last van astma en last van hartzwakte, beiden zorgden voor kortademigheid, waardoor ze soms naar adem moest happen.
- Ze leed aan diabetes en moest insuline hebben. Daar gingen ze in het verzorgingshuis niet heel zorgvuldig mee om. Er was een buurvrouw met dezelfde achternaam, die ook insuline gebruikte. Ze werden wel eens met elkaar verward, waardoor mijn moeder te veel insuline kreeg en door een hypo bijna uit haar rolstoel viel.
- Ze had de ziekte van Crohn, waardoor ze regelmatig ontlasting incontinent was. Heel vervelend voor haar! En ook voor de verzorging was het niet een pretje om mijn rolstoel gebonden moeder weer te verschonen.
- Ze had regelmatig last van urineweginfecties.
- Ze had haar reuk- en smaakvermogen verloren, waardoor het eten niet meer smaakte en ze dus veel te weinig at. Ze viel in een flink tempo af. Ik probeerde haar te stimuleren méér te eten, want je verzwakt snel als je te weinig eet, maar het eten stond haar gewoon tegen.
- Ze had open wonden op haar benen, door de medicatie voor de ziekte  van Crohn (prednison) en ook door de diabetes waren die wonden ontstaan. Mijn moeder moest meerdere keren per week naar het ziekenhuis om deze wonden te laten behandelen en verbinden.

Op de dag van haar dood werd ze ineens veel slechter. De huisarts is erbij gehaald en die vroeg haar of ze naar het ziekenhuis wilde. Ze wilde niet, had geen zin aan nieuwe behandelingen. Ik denk dat het voor haar genoeg was. Ze is ongeveer een uur na het bezoek van deze huisarts overleden.
Door haar toenemende gezondheidsproblemen had ik er vrede mee dat ze was overleden. Haar gezondheid werd in de 1,5 jaren voor haar overlijden steeds slechter.

In de eerste jaren na haar overlijden miste ik haar, dan wilde ik haar dingen vertellen en realiseerde ik mij dat dit niet meer kon. Ik had haar in 2016 graag willen vertellen dat de achterkleinkinderen op komst waren, maar ach, dat kon niet meer!

Mis ik haar nu nog? Nee, eigenlijk niet!
Het heeft er misschien mee te maken dat ik nooit veel warmte en aandacht van haar gehad heb. Lees mijn bericht verwaarloosd en alleen.
Toch is voor mij de 30e juli een dag om even stil te staan bij het leven van mijn moeder.

12 opmerkingen:

  1. Het went om de oudste generatie te zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat kan je lichaam toch problemen krijgen naarmate je ouder wordt... Als ik het zo lees kan ik me voorstellen dat het voor jouw moeder op dat moment bijna een zegen was dat er een eind aan kwam.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn schoonvader bevindt zich nu in zo'n vergelijkbare laatste fase. Het is naar om te zien.

    Mijn ouders hebben met de huisarts besproken hoe zij hun levenseinde wel en niet wensen. Ik vind dat een fijne gedachte. Kijk, als het ooit zover komt (ze kunnen natuurlijk ook ooit een keertje rustig overlijden in hun slaap) moeten ze alsnog (weer) aangeven wat ze wel en niet willen, maar stel dat ze tegen die tijd ook zeggen: "Nee, dit is geen leven", dan kan er gekozen worden welke behandelingen wel nog en welke niet meer toe te passen, en hoeven ze niet zo erg te lijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Snap dat je er toch bij stilstaat, ondanks de rotte jeugd die ze je gaf. Mooi dat jij dat doorbroken hebt en je dochters wel bijbracht wat warmte is en liefde.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jammer dat je haar niet mist. Mijn vader overleed in 2001 (hij werd 84) en mijn moeder in 2016 (zij werd 91) en ik mis ze beiden nog regelmatig. Niet met veel verdriet maar meer van: wat zouden ze dit of dat leuk gevonden hebben enzo. In mijn jeugd was mijn moeder niet echt een warme vrouw maar na mijn 40ste werd onze band heel anders, heel sterk en kon ze warmte en liefde geven. Met mijn vader is de band altijd goed en warm geweest!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kate Bush is ook jarig vandaag!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. IK heb je stukje gelezen over verwaarloosd en alleen. Ook ik heb zulke ouders. Mijn moeder leeft nog en mijn vader is afgelopen Januari overleden. Ik ken het gevoel van alleen op de wereld zijn maar al te goed. Ook zonder liefde opgevoed met een vader die alleen lullige opmerkingen kon maken tegen mij en mij nog nooit serieus genomen heeft. Hij is overleden en ik ben er niet rouwig om. Ik was wel verdrietig, niet om het feit dat hij dood is, maar om alle verdrietige en eenzame dingen die weer naar boven kwamen die ik eigenlijk diep weggestopt had. Op momenten dat ik mijn ouders nodig had waren ze er niet voor miij, maar de laatste jaren werd dat wel van mij verwacht. En nog steeds. Mijn moeder bestookt me nog altijd met dat eeuwige schuldgevoel wat zij bij mij wil bereiken. Maar wat al jaren niet meer lukt. Mijn vriend zegt wel eens,. Dat jij nog zo'n leuke en lieve moeder bent met zulke ouders!! Nou ik weet heel goed hoe het niet moet. Als mijn hulp nodig is ben ik er voor haar, net als de hele begravenis die ik voor mijn vader geregeld heb. (bloemetje moet ik nog krijgen) Maar mee hoeft zij van mij niet te verwachten. Mijn broer komt haast nooit meer bij haar maar toch wordt hij geprezen aan alle kanten. Ik heb hier een hele poos last van gehad maar heb het nu achter me gegooid. Ik wens jou een heel fijn (gepensioneerd) leven toe. En niet teveel terugkijken, doe ik ook niet meer....

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het klinkt hard maar we doen soms te veel moeite om mensen die oud zijn en gewoon niet meer willen met dwang in leven te houden. Wat heb je nou nog voor kwaliteit van leven als je pijnlijke doorligplekken hebt en de hele dag in je luier in rolstoel zit of op bed ligt? Niks.

    Mijn schoonmoeder is zwaar dement en de hele dag alleen maar verward en bang, ze herkent niemand meer en in haar ogen zie ik alleen paniek. In het tehuis waar ze woont hebben ze met de warme dagen een heel drank-protocol afgewerkt. Drinken, drinken en nog eens drinken moesten de demente oudjes, want er mag er geen uitdrogen. Alsof het uitzichtloos in leven blijven een beter lot is. Droogde ze maar uit, dan was ze tenminste uit de ellende en had ze rust. Het is echt mijn nachtmerrie dat ik ooit zo eindig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja eens. Dat is niet helemaal niet hard, maar juist invoelend. De huidige medische kundigheid van het eindeloos leven rekken, is in sommige gevallen juist hard, want eigenlijk is het puur marteling.

      Ik heb het inderdaad ook gezien in het huis waar mijn moeder zat, mensen die niets meer herkenden om zich heen (alsof je ineens op andere planeet moet leven waar echt alles!! anders is, stel je dat eens voor...). Pure angst. Overigens niets dan lof voor het personeel dat nog zoveel liefdevolle zorg verleende voor ieder. Ik heb er ook veel moois gezien, dus het is niet allemaal kommer en kwel.

      Verwijderen
  9. Begrijpelijk dat je haar niet mist. Wat een vreselijk mens en wat ben jij een fijne, warme vrouw.

    Dita.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb er even over getwijfeld of ik zou reageren, want wat zou het nou eigenlijk wat mensen op internet zeggen? Ik merk echter toch dat het niet goed voelt dat mijn oma een vreselijk mens genoemd wordt.
    Ik snap dat het zo overkomt en dat je haar zo zou zien. Ik vind ook dat de waarheid gezegd mag worden over hoe ze gehandeld heeft. Ik vind zeker dat ze gefaald heeft als moeder. Dat heb ik gehoord uit verhalen over vroeger en ook gezien aan het contact tussen haar en haar dochter (mijn moeder). Ik heb haar echter meegemaakt als lieve oma. Niet zo warm en geïnteresseerd als mijn eigen moeder, maar verre van ijskoud en zeker niet gemeen. Een mens met vele gebreken en vele blinde vlekken, maar zeker geen vreselijk mens. En ik mis haar nog regelmatig.
    Ik wilde het toch even kwijt.
    Oudste dochter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lief dat je zo reageert.
      Het is inderdaad nooit zwart-wit. Mijn ouders hadden zeker ook goede en vriendelijke kanten. Mijn vader was bijvoorbeeld altijd bereid mij midden in de nacht van het NS-station 25 km verderop te halen als de bussen niet meer reden. Mijn ouders bedoelden het nooit slecht, ze waren niet kwaadaardig, en waren er niet op uit om ons te kwetsen, alleen hadden ze vaak de handen vol aan zichzelf, waardoor er weinig aandacht overbleef voor hun kinderen.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.