dinsdag 16 juli 2019

Weinig energie gebruiken, hoe doe ik dat?

Gisteren waren er nogal wat reacties op mijn lage energieverbruik.
Een mooie gelegenheid om daar weer eens wat over te schrijven.
Doordat ik (gratis) gebruik maak van SLIM.energieinzicht.nl, kan ik precies zien hoeveel stroom en gas ik op een bepaald moment van een dag gebruik. Dat gaat via de slimme meter. Ik weet het, er zijn ook apps voor, mijn schoonzoon heeft zo'n app en daarmee kan hij op zijn telefoon zien hoeveel er verbruikt wordt en hoeveel de zonnepanelen opleveren. Zo'n app heb ik niet, maar ik kan het online allemaal nagaan.

Stroom: mijn stroomverbruik varieert tussen 0,7 en 2,7 kWh per dag.
Dag en nacht staan aan: koel/vriescombi, wekker, modem met vaste telefoon, cv ketel met thermostaat. Dat vaste verbruik neemt 0,7 kWh per dag.
Daarnaast gebruik ik bijna dagelijks de magnetron, broodrooster, oplader mobiele telefoon, TV, waterkoker, apparaatje voor desinfecteren en drogen hoortoestellen, desktop computer en led verlichting. Uiteraard gebruik ik die niet als ik niet thuis ben, dan blijft het stroomverbruik dus beperkt tot ca 0,7 kWh per dag.
Gebruik wekelijks of vaker: wasmachine, oplader elektrische tandenborstel, staafmixer.
Gebruik minder dan 1x per week: oven. Ik gebruik alleen de oven als ik kook voor meer mensen. Deze oven wordt aan de voorkant nogal heet en als ik kook voor meer mensen, heb ik peuters in huis rondlopen en die zijn graag ik de keuken als ik in de keuken ben, vanwege de peuters heb ik de afgelopen tijd afgezien van het koken met de oven. Ik wil niet dat mijn kleinkinderen zich branden aan de oven. Als ik hen verbied met hun handen aan het ovenruit te komen, is mijn verbod geen garantie dat ze het ook niet doen.

Gas:
In de zomer gebruik ik het gas alleen om te koken en om af te wassen. Douchen doe ik in het zwembad, alleen heel sporadisch douche ik wel eens thuis. Naast het douchen in het zwembad, was ik mijzelf dagelijks en bij hittegolven 2x per dag met koud water aan de wastafel.
Koken kost volgens de registratie op SLIM.energieinzicht  0,09 - 0,1 m3 per keer, een omelet bakken kost 0,02 m3 en afwassen 0,09 m3 per keer (een grote afwas).
In de afgelopen week verbruikte ik 0,21 m3 gas, dat komt omdat ik een keer voor meerdere dagen tegelijk heb gekookt en dat opgewarmd heb in de magnetron. Verder gebruikte ik een keer een zelf ingevroren diepvriesmaaltijd uit de magnetron. Daarnaast heb ik 1x bij mijn dochter gegeten, en 3x een maaltijdsalade gemaakt. In feite heb ik maar 1x gekookt de afgelopen week en afgewassen heb ik 2x.
En zo kan het gebeuren dat ik 0,2 of 0,3 m3 of 0,4 m3 gas in een week verbruik.
Vroeger, toen mijn dochters nog thuis woonden, was mijn gasverbruik veel hoger, toen kookte ik iedere dag en zwom ik nog nauwelijks. Dus toen werd er meer gekookt, afgewassen en gedoucht.  Toen was mijn gasverbruik in de zomer ongeveer 4 m3 per week.

13 opmerkingen:

 1. Zijn natuurlijk keurige cijfers maar bij wat strenge winters zie ik wel hogere verbruikcijfers en dan ga je ons gasverbruik voorbij ondanks wij met 6 personen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de afgelopen winter verbruikte ik wekelijks tussen 26,6 (week 4) en 10,2 kuub (week 8). Hoe kouder hoe meer verbruik. Ik vind dat persoonlijk voor een woning uit de jaren 70 met 4 kamers niet veel. Hoe jullie bij koude met zes personen lager uitkomen dan ik is mij een raadsel. Gebruiken jullie misschien geen gas om het huis te verwarmen? Een houtkachel of pelletkachel misschien?

   Verwijderen
  2. Nee, gebruiken altijd gas om te stoken,koken,douchen.
   Maar nu met zonnepanelen wordt er meer elektrisch gestookt.
   Maar daarvoor zaten we al ruim onder de 400 m3 gas wij verbruiken altijd minimaal 20m3 per maand dat is ok logisch als er 6 personen iedere d aag doucht.
   Woning is goed geïsoleerd en ketel getuned en waterzijdig ingeregeld.

   Verwijderen
 2. Wat fijn dat je al zo snel een blog hebt geschreven hierover! Nu begrijp ik inderdaad het ontzettend lage gasverbruik, bijna niet thuis douchen scheelt aanzienlijk. Maar ik blijf het knap vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt goed! Maar jij bent geen koukleum. Want dat kost mij meer gas.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Laag gebruik, zeker in een jaren 70 woning!
  Je vergeet een ding : het zwembad! Je verbruikt dan natuurlijk wel energie: warme douche, warm zwemwater etc. maar vindt het niet terug op je eigen rekening.
  Straks, als we in het kleine huis gaan wonen en de winters in een warm land doorbrengen zal ons energie gebruik ook erg laag zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die energie die het zwembad gebruikt, deel ik met velen. De schoolvakanties zijn hier deze week begonnen. Het zwembad was overvol! Het was slalomzwemmen!

   Verwijderen
 5. Goed zeg! Het lijkt me heerlijk om zo weinig te gebruiken. Op dit moment voel ik helaas niet zoveel controle over ons energieverbruik omdat er nog kinderen thuis wonen. Ik vind het lastig om die in te perken wat betreft douchen etc...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herkenbaar! Pubers die niet onder de douche willen en vervolgens er niet onder vandaan willen....wij hebben wel een timertje in de douche, maar die gebruik ik vooral zelf. Anders sta ik zo een kwartier weg te dromen onder het warme water

   Verwijderen
  2. Per persoon per jaar moet u grofweg op 150 euro aan energie en water kosten rekenen voor 10 minuten douchen per dag.
   Besparen op douchen is zeker mogelijk en het kan flink schelen, in gezinsverband kan het al snel om honderden euro’s gaan.

   Verwijderen
  3. Volgens deze berekening is 50% besparen op douchen al mogelijk, iedere dag douchen kan makkelijk om de dag douchen zijn.

   Verwijderen
 6. Ik heb alleen nog de cijfers van de maand juni. Toen verbruikten wij (2 personen, twee onder een kap) 60 kWh stroom en 8m3 gas per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier verbruiken we ook weinig. en dat is fijn, goed voor het milieu en voor de portemonnee. Ons verbruik komt ongeveer op hetzelfde neer.

  BeantwoordenVerwijderen