maandag 5 augustus 2019

De eerste appelmoes van eigen tuin

Ik heb al appelmoes gegeten van appels van mijn boom!
Dan denk je misschien: hoe kan dat nou, waren die appels dan al rijp? Nou nee, waarschijnlijk waren ze nog niet helemaal rijp, de appels van mijn boom zijn normaal gesproken over ongeveer een maand rijp, maar de boom had ze toch laten vallen. Zes appels lagen in het gras, of wat er door de droogte nog van het gras over is. Die appels groeien niet meer verder en worden niet groter, laat dat duidelijk zijn. Ik heb er niet zo veel verstand van, maar ik denk dat er appels van de boom afvallen vanwege de recente droogte. Er is ook al heel veel blad van de boom gevallen.
Appels aan de boom, die groeien nog dóór

Valappel
De (Benoni) appels roken heerlijk en ik besloot appelmoes te maken. Appelmoes met schil, maar zonder klokhuizen. Kleindochter van twee wilde ook wel wat partjes van de rauwe appel proberen en ze vond ze lekker, dus ze heeft meer stukjes gehad, uiteindelijk wel een halve appel. Van de rest kookte ik appelmoes, met een kneepje citroensap. Toen de moes gaar was, heb ik vanwege de schilletjes, de staafmixer gebruikt om de schillen fijn te maken.
Ik vond de moes heerlijk, kleindochter keek er bedenkelijk naar en weigerde een hapje te nemen. Misschien had ze nog nooit huisgemaakte appelmoes gehad? Bij navraag bleek inderdaad dat ze nog nooit appelmoes gegeten had. Het was voor haar een onbekend soort voedsel en ze hoefde het niet. 

9 opmerkingen:

  1. En juist omdat kleindochter het niet "blieft" moet je het haar opdringen.. Als kind moest ik alles tenminste geproefd hebben, en dat ging vele male op herhaling. Nu besef ik als 40er dat dit oh zo belangrijk is geweest voor mijn smaakontwikkeling, en omdat ik daardoor niet aan smaakvervlakking lijdt, heb ik geleerd heb de zuivere smaak te leren waarderen....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ze geen appelmoes wil eten, dan laat ik dat zo. Er zijn massa's kinderen die alleen hun warm eten opeten als op iedere hap een schepje appelmoes zit. Al die (vruchten)suikers lijken me heel slecht voor een kind. Daar hebben we hier geen last van!

      Verwijderen
    2. Mijn dochter eet vrijwel alles. Ze is gek op groente en haar lievelingseten is broccoli. Als ze een keer geen zin ergens in heeft, hoeft ze het niet te eten. We dringen haar nooit iets op. Alles wat ze proeft, proeft ze vrijwillig. Ze eet prima en heel gevarieerd. Appelmoes kent ze inderdaad niet, dat eten wij nooit. Niet met opzet of zo, gewoon toevallig.
      Soms heeft ze geen zin om iets te proeven dat ze niet kent of iets te eten dat ze anders wel eet. Dat is dan zo. Zo blijft eten gezellig en geen strijd en wij bereiken daar hele mooie resultaten mee.
      - Oudste dochter

      Verwijderen
  2. Als oma mag je dat soort dingen fijn bij de ouders laten :-)

    De appelmoes klinkt heerlijk! En iemand met smaak zien eten doet ook eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk hé. Ik gooi het door de draaizeef. Beetje kaneel er op mmmm.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Fijn dat je appels al bijna rijp waren zodat je ze toch kon gebruiken.

    Het is heel gewoon hoor, dat een boom steeds wat vruchten laat vallen. Wind, regen, en het gewicht van de hoeveelheid vruchten, viel er niet steeds wat af dan zou er geen boom overblijven, dan braken ze allemaal af...

    Ik raap altijd het hele seizoen door gevallen appeltjes maar die zijn meestal nog lang niet rijp, ook nu nog niet. Maar over ca 2-3 weken gaan we toch alweer plukken. Altijd eind augustus, hoewel de appels dan nog niet rijp zijn. Ze rijpen echter langzaam na, na de pluk.

    Zou ik langer wachten, dan hebben de vogels alles aangepikt en zijn ze niet geschikt meer om te bewaren. Wat al is aangepikt, laat ik hangen voor de vogels, die zijn er blij mee.

    Voor wat betreft je kleindochter, je kan er ook een spelletje van maken. Bijvoorbeeld een klein likje in een bakje, en dan mag ze haar vinger erin steken om te proberen.... dan is het ineens leuk, iets dat eigenlijk "niet mag".

    Mijn moeder was hier altijd goed in, door hooikoorts was ik als klein kind een slechte eter. Ik mocht met stukjes brood of wortel "vogeltje" spelen, steeds een stukje uit een bakje halen. Zo kreeg ik spelenderwijs toch voedsel binnen. Ik ben haar erg dankbaar voor een fijne jeugd!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je had je appelboom ook elke dag een emmer water kunnen geven. Mijn moeder gaf jaren geleden bij een erge droogte 1 boom in een speeltuintje achter huis elke dag een emmer water. Alle bomen gingen dood, behalve de boom die elke dag water kreeg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn appelboom krijgt de afgelopen twee weken vrijwel iedere dag 12 liter water uit mijn plantengieter. Misschien had ik eerder moeten beginnen, ik had niet door dat het zo droog was.

      Verwijderen
  6. morgen ook veel appels rapen en verwerken,vandaag waren het de nectarines,zal ruimte moeten maken in de vries en aardbeienjam maken zodat er andere dingen uit de moestuin erin kunnen,dan vrijdag zoetzuur maken in potjes en volgende week of het weekeind krootjes zoetzuur,zo veel lekkers maar veel werk wel

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.