vrijdag 30 augustus 2019

Mooie voordeeltjes in de strijd tegen de voedselverspilling

Supermarktketen Lidl gaat op de UHT datum voedsel verkopen voor 25 cent per stuk!
Lees ook hier.
Helaas nog niet hier in Groningen, op dit moment alleen nog in in twintig filialen in het Gooi en de regio Amersfoort.
Ik vind het een prima idee om voedsel dat anders weggegooid wordt toch nog nuttig te gebruiken.
Producten met een UHT (uiterlijk houdbaar tot)  van diezelfde dag kunnen niet meer naar de Voedselbank, daar is het te laat voor. Verkoop aan particulieren lijkt me dan een prima manier om te zorgen dat het niet in een container belandt.

Ik stel me zo voor dat het gaat om versproducten zoals kip, vis, vlees en vleeswaar, zuivel, brood etc.
Het lijkt mij goed om consumenten dan ook tips mee te geven om met deze snel bedervende waar om te gaan, bijvoorbeeld door bereiden en dan in te vriezen en brood ook in te vriezen.
Als je veel gekocht hebt zou je ook wat aan je buren kunnen geven!

Ik denk dat ik zeker voedsel zou kopen. Zou jij in jouw supermarkt UHT producten voor een kwartje kopen? 

20 opmerkingen:

  1. Ik zou het laten liggen...voor de echt arme mensen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zou er alleen gebruik van maken wanneer het producten zouden zijn die binnen mijn normale inkooppatroon zouden passen. Geen plastic, biologisch en zoveel mogelijk lokaal geteeld. Weinig toevoegingen. En dan ook nog alleen wanneer ik weet dat ik tijd heb om het te verwerken. Ik zou dan producten kopen waar ik een pan soep van zou kunnen maken. Een krop sla oid. Maar dit is puur theoretisch want ik kom bijna nooit meer in supermarkten. Groentes koop ik na er ooit in een blog over te hebben gelezen bij Hofweb, krijg het thuis bezorgd, Ze hebben 2e keus groentes.Kromme komkommers soeptomaten, vaak een mix van heerlijke tomaten met plekje maar nog prima te eten Mijn manier van verspilling tegen gaan. Maar als ik een echt krappe beurs had en niet zo principieel zou zijn (is soms vreselijk lastig) zou ik er dankbaar gebruik van maken dat is iets wat ik mij wel degelijk bewust ben. Vroeger toen kinderen nog thuis woonden en ik mij nog niet van de dingen bewust was maakte ik dankbaar gebruik van vlees dat 35% afgeprijsd was .. pannen hachee goulash en pastasaus.
    Herma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het een supergoed initiatief in ieder geval. Wat goed dat er steeds meer van zulke dingen komen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja waarom niet, maar dan alleen als ik het of kan invriezen of die dag opeet.

    En voorverpakte groente tegen het einde van de tht vind ik er vies uitzien dus dat zou ik sowieso niet kopen. Ik eet groente ook zoveel mogelijk uit de moestuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja zeker zou ik daar veel van kopen, ik hou wel van creatief koken.
    Heb veel vriezer ruimte en vrijwel alles kan worden ingevroren.
    Lidl heeft al vaal 30% stickers of bij appie 35% en daar zoek ik bewust naar.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als het er nog goed uit ziet zou ik het wel kopen, maar komen zo de voedselbanken niet in de problemen. Krijgen zij straks nog wel genoeg aanvoer voor de mensen die daar noodgedwongen naar toe moeten?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een keer per week doe ik boodschappen bij Lidl, vlees en vleesvervangers eet ik niet, groentes koop ik alleen onverpakt.
    Biologische melk en yoghurt, koffie en gedroogde peulvruchten zou ik wel meenemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gemengde gevoelens, onder meer omdat dit initiatief betekent dat er minder voedsel naar de voedselbank gaat, en ik val beslist niet in die doelgroep. Als ik werkeloos zou zijn, zou ik het vermoedelijk wel doen.
    Ik heb een aantal keren bij de J.bo een too good to go box gekocht en ben daar mee gestopt. Er zaten te vaak voorgesneden verflensde groentes in en bewerkte yoghurtjes en toetjes die ik anders nooit gekocht zou hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik koop ook geen Too Good To Go Boxen bij bakker of supermarkt, omdat er inderdaad te veel zoetigheid en producten die niet volkoren zijn bij zitten.

      Verwijderen
  9. Misschien, af en toe. Zou het laten liggen voor mensen met een krap inkomen denk ik. Een goed initiatief van de Lidl !

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Leuk Aaf dat jij zo sociaal bent om dat te kopen in plaats van het mensen van de voedselbank te gunnen.. https://www.dvhn.nl/drenthe/Tegengaan-verspilling-Lidl-Albert-Heijn-en-andere-supermarkten-nekslag-voor-voedselbanken-24774976.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De hoeveelheid die ik zou kopen, valt heel erg mee: geen vlees, alleen vette vis,geen kip, geen brood anders dan volkoren, geen zoete zuivel. In de praktijk zal het er waarschijnlijk op neerkomen dat ik vrijwel nooit iets voor 25 cent koop.

      Verwijderen
    2. Dan moeten de mensen die van de voedselbank afhankelijk zijn misschien zélf juist deze dingen bij de lidl kopen, kunnen ze zelf bepalen wat ze eten ipv te moeten afwachten wat de voedselbank voor ze heeft.....
      Cath

      Verwijderen
    3. Tja, jammer dat het dan niet meer naar de voedselbanken gaat, maar voor slechts 25 cent wordt het voor die doelgroep natuurlijk wel betaalbaar. En mensen die net niet in aanmerking komen voor de voedselbank, kunnen op deze manier ook hun slag slaan.

      Ik voel me zelf ook zeker niet te goed om misschien af en toe eens wat mee te nemen. Waarom zou dat asociaal zijn? De grote massa haalt er zijn neus voor op, hoe minder verspilling hoe beter, voor iedereen!

      Verwijderen
  11. Ik weet niet hoe het in Nederland geregeld is maar hier in Normandie worden groenten, fruit , vlees en brood al langer verkocht voor 20 en 50 cent of 1 euro en dat geld is voor de voedselbanken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Kijk eens bij de Xenos, jaha die bestaat nog, daar worden ook producten verkocht die tegen de THT zijn. En dit tegen een belachelijk lage prijs. Wat koop ik dan? Wat dacht je van zoutjes, jam, kant en klaar pakketten en ook soep en tomatenpuree. Dat is allemaal gewoon nog eetbaar, houdbaar enz. Die k+k pakketten koop ik om iets nieuws uit te proberen. Of omdat ik dan niet hoef te zoeken naar bijzondere ingrediënten, die ik in ons dorp toch niet vind.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ja, ik vertrouw wel op m'n ogen en neus, dus durf best wel e.e.a. te kopen. Sommige dingen zou ik zeker niet kopen bijv. kip of vis.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ja hoor, dat koop ik wel. Weer iets minder verspild :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ja zou ik zeker kopen. In Australië is er zelfs een supermarkt data alleen maar van dergelijke producten in het assortiment heeft. Je hoeft zelfs geen kwartje te betalen. Alles is er gratis!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik vind het aan 1 kant een goed idee hoor om verspilling tegen te gaan. Ik snap dat dit niet meer aan de voedselbanken gegeven mogen worden. Ik zou heus even kijken of er iets bij ligt voor ons om te gebruiken, laten we eerlijk zijn, iedereen houdt van korting of iets goedkoper kunnen scoren dan de originele prijs. Ik zou niet alles maar meenemen omdat het "maar" een kwartje kost. Heb ik het niet nodig, dan is een kwartje nog te veel....Mooi initiatief verder!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.