donderdag 29 augustus 2019

Maar twee koppen koffie per dag

Omdat ik graag wat minder koolhydraten wil eten en ik dat vanwege mijn diabetes op een verantwoorde manier wil doen, ben ik door de praktijkverpleegkundige van de huisarts doorverwezen naar de diëtist. Ik heb uitgelegd wat mijn plan was, verteld dat ik overwegend veganistisch eet, met zo nu en dan wat kaas en vette vis omdat ik het eten van kaas niet zo goed laten kan en daarnaast bereid ben om in het kader van koolhydraatbeperkte voeding als dat nodig mocht zijn, zo nu en dan kwark, yoghurt of ei te eten.
Ik kon al heel snel bij de diëtist terecht en die maakte een menu voor mij, met heel veel magere voedingswaren, minimaal 400 gram groenten per dag, twee porties fruit en weinig koolhydraten.
Maar ook: magere kip, mager rundvlees, magere vis en maximaal 2 mokken koffie per dag.

Ik dacht: hier is sprake van een misverstand, want hoezo mager vlees en vis? En waarom voor mijn doen zo weinig koffie?

Om met de koffie te beginnen, méér koffie zou volgens de diëtist voor mij een overdosis aan cafeïne opleveren, dus het zou niet goed voor mij zijn. Niet dat koffie volgens haar invloed heeft op koolhydraten, maar het gaat puur om de cafeïne. Het Voedingscentrum zegt hierover het volgende: Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen. Nu heb ik van die verschijnselen nog nooit last gehad, ook niet met 6 of 7 mokken koffie op een dag. Ik ben een enorme koffieleut en ik kan heel erg genieten van het drinken van een mok lekkere koffie. Meestal valt de hoeveelheid koffie wel mee en kom ik lang niet aan die 6 of 7 mokken, en blijft het regelmatig bij 1 à 2 mokken per dag, maar om nu verplicht niet meer dan 2 mokken te mogen drinken, vond ik voor iemand die ruim 50 jaar koffie drinkt een beetje raar. Ik weet zelf wel hoe mijn lichaam reageert op koffie en kon de beperking niet goed plaatsen. Deze regel stootte mij een beetje tegen de borst.

Dan de niet-vegetarische voeding. Ik mailde haar dat ik liever veganistische alternatieven wil voor magere kip, mager rundvlees en magere vis. Het antwoord was dat ik bij de warme maaltijd ook wel ei, kwark of vette vis mag eten. Geen uitleg over dat een koolhydraatbeperkt dieet niet kan zonder dierlijke producten ( ik weet helemaal niet of het echt niet kan!) Niets over vleesvervangers, linzen, erwten, bonen, seitan, noten, zaden en pitten. Het enige advies in die richting was pindakaas en hummus op brood. Niets over vervanging van dierlijke producten bij de warme maaltijd.
Overigens werd er ook geen berekening gegeven van de hoeveelheid koolhydraten en de hoeveelheid calorieën die ik met het door haar voorgestelde dieet  zou binnen krijgen.
Ik heb het aantal calorieën berekend met de Eetmeter van het Voedingscentrum en kwam op ongeveer 1150 calorieën per dag. 

Mijn conclusie: ik heb niets aan een dergelijke diëtist. Ik denk, dat wat ik wil, te ingewikkeld is voor deze beginnende, pas afgestudeerde diëtist. Volgens mij is het voor ons allebei tijdverspilling om door te gaan , dan kan ik nog beter mijn informatie van het internet halen.

Aanvulling: ik heb zonder diëtist de afgelopen jaren al veel gedaan  om mijn diabetesinstellingen te verbeteren. Ik ben meer gaan bewegen (voornamelijk zwemmen) en anders gaan eten. Daardoor verloor ik 14 kg en ging ik van 150 eenheden insuline per dag naar 56 eenheden insuline per dag, met nog steeds prachtige bloedsuikerwaarden. Het gewichtsverlies stagneerde het afgelopen jaar. Ik wilde graag ondersteuning van een diëtist in dat proces waar ik al mee bezig was en voelde mij stevig teleurgesteld bij de gegeven adviezen.

51 opmerkingen:

 1. Dat is een heel slecht advies. Ik vind het als vleeseter echt niet kunnen dat men een vegetarier vlees aansmeert onder het mom van dieet. Andersom zou ook raar zijn. En gevoeligheid voor caffeine is per persoon anders, ook door gewenning. Ik drink veel veel koffie en heb nooit problemen. Het is allemaal rechtstreeks uit het boekje wat ze oplepelt.

  Daarnaast lijkt deze dietiste niks te snappen van wat een koolhydraatbeperkend dieet nu werkelijk inhoudt. Low carb en magere producten gaan niet samen. Juist omdat je de koolhydraten beperkt, moet je wel voldoende vet en eiwit eten. Je lichaam kan immers niet draaien op lucht en wat groente. Bij low carb eet je dus volle kwark, volvette kaas, vette vis, boter ipv margarine en -als je vlees eet- vlees met spekrandjes!

  Op zich is low carb en vegetarisch wel te doen, al is het wat lastiger. Je moet dan wel vis en ei willen eten als eiwitbron, anders wordt het wel heel moeilijk. Vegan en low carb is geen goede combo.

  Hoe is je Engels Aaf? Op bijvoorbeeld dietdoctor.com is een schat aan informatie over low carb en diabetes te vinden, inclusief recepten ed. Dit is een website opgezet door een Zweedse arts, hoewel nu meer mensen bij de site betrokken zijn. Ik heb ook wel eens wat over vegetarische low carbers voorbij zien komen. Met die zoekopties moet je genoeg kunnen vinden over diabetes en vegetarisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er zijn ook diëtisten die gespecialiseerd zijn in plantaardige voeding. Ik ken alleen Lobke Faassen, die ook veel online actief is. Wellicht kan zij iemand aanraden eventueel of heb je al iets aan haar blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien is het dan juist goed om nog eens terug te gaan,Aangeven dat je teleurgesteld bent in het advies. Aangeven dat je gehoopt had dat er echt met je meegedacht wordt, kan heel verhelderend werken. Misschien ben je in het gesprek niet duidelijk genoeg geweest. Dat is iets wat mij soms overkomt,omdat iets voor mij zo van vanzelfsprekend is, dat dáárdoor mijn hulpvraag verkeerd overkomt. Je hebt als patiënt recht op juiste behandeling. Maar die krijg je alleen maar door door te vragen, niet door weg te blijven. Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien is het dan juist goed om nog eens terug te gaan,Aangeven dat je teleurgesteld bent in het advies. Aangeven dat je gehoopt had dat er echt met je meegedacht wordt, kan heel verhelderend werken. Misschien ben je in het gesprek niet duidelijk genoeg geweest. Dat is iets wat mij soms overkomt,omdat iets voor mij zo van vanzelfsprekend is, dat dáárdoor mijn hulpvraag verkeerd overkomt. Je hebt als patiënt recht op juiste behandeling. Maar die krijg je alleen maar door door te vragen, niet door weg te blijven. Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Aanvulling: Ook val ik over de opmerking dat je advies krijgt over pindakaas en hummus op brood.

  Nu past ongezoete pindakaas prima in een koolhydraatarm dieet, hummus met mate.
  Maar brood past niet in een koolhydraatarm dieet, het zelfde geldt voor crackers, wafels, pasta, suiker etc. Tenzij je zelf een variant maakt.

  Ik weet niet wat voor een dieet men je heeft geprobeerd aan te smeren, maar het lijkt erop dat het een soort van frankenstein dieet is waarbij er plukjes van diverse dieten zijn geknipt en door elkaar heen zijn gegooid. Wat was het totaal aan koolhydraten per dag in dit voorgestelde dieet? Ben ik erg benieuwd naar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Koffie heeft wel degelijk invloed op je suikerhuishouding.
  En kan zelfs diabetes veroorzaken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat dit een sprookje is.
   Misschien als je in iedere mok een paar scheppen suiker doet. Ik drink altijd koffie zonder suiker en ik heb nog nooit bij iemand gelezen dat koffie slecht zou zijn.

   Verwijderen
  2. Mijn moeder’s huisarts vertelde haar dat koffie met cafeïne de bloedsuikerspiegel kan verhogen. Ik heb het even nagekeken via G. en daar werd het ook aangegeven.

   Verwijderen
  3. Alles wat je eet en drinkt heeft invloed op je bloedsuikerspiegel, dat is een normaal proces van je lichaam maar je krijgt niet van iets speciaals wat je eet diabetes, dat zit in aanleg en jarenlang verkeerd voedingspatroon

   Verwijderen
  4. Verder zit er in koffie een soort vet dat niet echt OK is voor je cholesterolgehalte. Als je koffie drinkt is het beter om echte filterkoffie te drinken.

   Verwijderen
  5. Het hangt van de bereidingswijze van koffie af of het invloed heeft op je cholesterol, in sommige soorten bereide koffie zit namelijk cafestol. Ouderwetse koffie uit je apparaat met papieren filters, koffiepads en oploskoffie zijn gezond.

   Verwijderen
  6. Cafeïne in koffie kan de alvleesklier stimuleren om meer insuline aan te maken.
   Koffie zonder melk en suiker dus.
   Daardoor zakt je suikerspiegel en kan een hypo ontstaan. Als dit jarenlang gebeurt kan dit resulteren in diabetes 2.

   Verwijderen
  7. Er zijn onderzoekers die gevonden hebben dat koffie juist diabetes voorkomt, kijk hier op de website van Martijn Katan: http://www.mkatan.nl/bnr-radiocolumns/315-1-feb-koffie-en-diabetes.

   Verwijderen
  8. Even een ander stukje van het web:

   "Nederlanders zijn structureel uitgedroogd. En de ‘experts’ maar beweren dat koffie niet vochtafdrijvend is en granen goed voor je zijn. Voor wie wil luisteren even een korte les. Stimulerende middelen als koffie en brood zijn verzurend, bloedsuikerverhogend en vochtafdrijvend. Dit creëert een dagelijkse paniekreactie in je lijf. De alvleesklier schiet gelijk te hulp door insuline te produceren om de bloedsuikerspiegel naar beneden te brengen. Daarnaast ontstaat er stress waardoor de bijnieren het hormoon cortisol gaan produceren. Een teveel aan gierende hormonen is ook ongezond en dus ontwikkelen de cellen insulineweerstand waardoor er op termijn nog meer insuline moet worden ontwikkeld door de alvleesklier om de boel te stabiliseren. Dit is een vicieuze cirkel die leidt tot candidiasis, diabetes en vele andere klachten. Constante productie van stresshormonen leidt tot een algehele ontregeling van je hormonale stelsel dat weer in verbinding staat met je zenuwstelsel (nu weet je ook waarom je van teveel koffie gaat trillen)."

   De schrijver van dit stukje heet Mike Donkers.
   Als ik zijn artikelen lees, gaat er een wereld voor mij open.
   Cafeïne bezorgt mij hypoglycaemie.
   Dus drink ik het nog maar heel weinig.

   Verwijderen
  9. Mwah, deze Mike Donkers introduceert zichzelf op zijn website als volgt: 'Ik ben geen medicus en ook geen diëtist.' Ik heb de rest niet eens meer gelezen.

   Verwijderen
  10. Dat was inderdaad ook mijn reactie toen ik las dat hij een amateur is op het gebied van voeding en gezondheid. Hij is leraar Engels en Nederlands of zo!
   Ik lees liever bij iemand die er wel voor doorgeleerd heeft!

   Verwijderen
  11. Ik vind het wel een beetje jammer dat jullie niet doorgelezen hebben;
   hij mag dan minder geleerd zijn dan een diëtist, maar ik begrijp wel dat hij veel meer weet dan de gemiddelde diëtist.
   Ik ben toch benieuwd, Aaf, en Polly, wat jullie ervan vinden als je wel eens wat artikelen zou doorspitten.
   Belangrijk aspect: hij is gezond.
   Een heleboel dieet-adviezen lees je van mensen die chronisch ziek zijn.
   Ik vind het boeiend te lezen dat hij door goed nadenk- en researchwerk zijn gezondheid heeft teruggekregen.
   En zijn research is gedaan onder mensen die wel arts geweest zijn.

   Verwijderen
 7. Echte een dietiste die geen verstand van diabetes heeft.
  Zit je op Faceboek? Daar zijn een paar fijne groepen. Google ook eens op "Keer diabetes om" niet dat dat bij zou nog zal kunnen maar je krijg dan wel veel advies over kha eten.
  De eerste reactie van Anoniem om 7.42 is helemaal goed.
  Als je wil kan je ook per e-mail vragen stellen aan mij. Weet er nogal wat van

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is een belachelijk advies van de diëtiste. Het voedingsbureau is Unilever gesubsidieerd. Dat je er nog adviezen van overneem!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het met je eens dat het advies van de diëtist niet bij mij past, maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat het Voedingscentrum een betrouwbaar instituut is.
   Daar werken voedingswetenschappers die weten waar ze het over hebben, alleen volgens mij is koolhydraatbeperkte voeding niet hun specialiteit.

   Verwijderen
  2. Voedingswetenschap is bij uitstek een tak die niet uitblinkt in betrouwbaarheid en goed onderzoek. Wij hebben jarenlang compleet verkeerde adviezen gekregen, zoals mijd vet, eet magere spul (vol met suiker), niet meer dan 1x pw eieren eten want daar krijg je hoog cholesterol van enz.

   Eigenlijk is deze hele ongein ingezet door Ancel Keys die in de jaren 50 en 60 onderzoek deed naar de relatie tussen vet in het eetpatroon en hartfalen. Uit zijn landenstudie kwam een direct verband naar voren en zo werd vet vijand. Met als resultaat dat vet werd vervangen in light producten door suiker, want anders was het niet te eten. Een saillant detail hierbij is dat de landenstudie veel meer landen omvatte dan in de conclusie werd gepresenteerd. Maar Ancel Keys heeft bewust de gegevens die niet overeen kwamen met zijn theorie buiten beschouwing gelaten. Lekkere wetenschapper met zijn junk science.

   In dezelfde periode was er een Engelse wetenschapper Yudkin die met een concurrerende theorie kwam, namelijk dat suiker gif is voor het menselijk lichaam. Yudkin werd in het verdomhoekje gezet door de fanboys van Keys. Nu jaren na zijn dood krijgt de man postuum toch steeds meer gelijk.

   Dus als jij klakkeloos achter het voedingscentrum aan wil lopen omdat het wetenschappelijk zou zijn wens ik je veel sterkte toe.

   Verwijderen
  3. Aaf blijft makkelijk te beinvloeden door het voedingscentrum en andere instanties die volgens haar heiliger zijn dan de paus.. Aaf, ik meen het oprecht, kijk eens verder dan je neus lang is.. Misschien mag je van Rutte zijn pinokkioneus lenen om dat doel te bereiken. In jouw geval zou ik zeker het GOK dieet van Yvonne Lemmers in ogenschouw nemen. Je hebt boekenbonnen genoeg om in te zetten, en haar boek is een prima investering. Ik viel er 20 kilo door af.

   Verwijderen
  4. @Anoniem van 0:33: Is het nou nodig om te kwetsen? Kun je niet op een gewone manier schrijven dat je een fan bent van Yvonne Lemmers?
   Niet dat ik nu een voorstander ben van onze minister president, maar je hoeft de politiek er niet bij te halen om je punt te maken.

   Verwijderen
 9. Wat een muts is die dietist, sorry hoor, echt zo dom. En dat moet dan mensen goed advies geven...grrr.
  Je komt wel eens in de bieb toch, lees de boeken van Yvonne Lemmers eens, goede uitleg(ja vet en volle producten) en niet elke maaltijd hoeft khd-arm, het gaat erom de pieken te voorkomen dus twee maaltijden khd-arm en eentje met wat meer koolhydraten. De uitleg staat in het boek.En via facebook of forum kan je ondersteuning krijgen van mensen die het al jaren doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leg het eens voor aan Lisa Steltenpool, vegan dietist en schrijver. www.lisasteltenppool.nl Als het goed is kan ze je vraag zo beanwoorden zonder kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jammer dat je het niet trof. Bij de blogs die je volgt staat ook 'i'm a foodie'. Ze hebben een leuk kookboek gemaakt, met heel veel recepten zonder vlees/vis (en volgens mij ook wel veganistisch), ken je dat? Op hun website zag ik dat er een groot team achter zat, zit daar misschien een dietist tussen die je tips kan geven? https://www.iamafoodie.nl/team/

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Vervelend als je het gevoel krijgt advies te krijgen waar je niet veel mee kan. Ik drink zelf niet meer dan 3 koppen (mokjes) per dag, maar ook omdat ik merk dat ik anders nogal opgefokt raakt en moeilijker in slaap val. Dus alleen in de ochtend. En geniet er dan ook echt van.
  Grip op Koolhydraten (boek en website) van Yvonne Lemmers ben ik ook fan van.

  Wel goed dat je advies hebt gevraagd.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. er is een website je leefstijl als medicijn

  door Nederlandse artsen gericht op mensen met diabetes. Ik denk dat je daar veel informatie kunt vinden over voeding die bij jouw situatie past. Ze versturen ook 1x per week een nieuwsbrief. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Misschien kan ook Marian Bosma van de facebook site diabetesvrijleven je verder helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Herkenbaar, helaas. De diëtist gaf mij wat algemene tips, eet een boterham minder, eet geen snoep en/of koekjes. Dan zou ik wel afvallen.... Eh ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Helaas heb ik ook zo'n ervaring. Dietiste adviseerde Koolhydraatarm te eten. Ik kreeg een printje mee met 7 dagmenu' s met alleen magere producten. Heb toen zelf van alles uitgezocht via Google en FB. De website koolhydraatarmrecept.nl gaat uit van recepten zonder vlees. Een goede FB groep is die van gobento. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. waarschijnlijk eet je toch niet zo gezond. Diabetes en overgewicht. Veganistisch is niet altijd goed voor de mens.
  Ik heb jaren geen vlees gegeten, was vegetarisch en at dus wel melk- en kaas producten. Helaas heb ik ook de neiging om veel kaas te eten, want dat vind ik heerlijk, dus ik probeer nu toch af en toe wat vlees te eten.
  Groet, Nora

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan je reactie niet goed plaatsen.
   Diabetes en overgewicht= niet gezond eten?

   Ik schrijf dat ik 14 kg ben afgevallen en dat ik nog maar ongeveer 1/3 van de hoeveelheid insuline gebruik die ik 4 jaar geleden gebruikte. Wat ik hier niet schrijf en eerder wel noemde: ik was een dik kind, een dikke tiener en een dikke volwassene. Na mijn tienertijd was ik zó obsessief bezig met afvallen, dat ik een BMI van 17,5 had. Daarna schoot ik weer door naar een overgewicht.
   Jouw conclusie zou eerder moeten zijn: een fantastisch resultaat dat je zo veel kunt minderen met insuline, misschien lukt het wel om helemaal te kunnen stoppen met insuline!

   Verwijderen
  2. Je hebt gelijk hoor, het is heel kort om de bocht om te concluderen dat je niet gezond eet omdat je diabetes hebt en een overgewicht.
   Je bent gewoon goed bezig en je laat je niet afschepen door een te weinig deskundige diëtist. Jammer dat je zo iemand getroffen hebt, ze is geen goede reclame voor het vak!

   Verwijderen
 18. Kijk eens op de website van Rineke Dijkinga: (www.rinekedijkinga.nl) uitleg over werking produkten op je bloedsuikerspiegel, snelle/langzame koolhydraten, enz, recepten: vegetarisch/veganistisch of advies om recepten aan te passen of ivm invloed op : bv zilvervliesrijst vervangen door Quinoa. Woont in Sellingen, geeft ook workshops, voorstander van biologische voeding.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dietisten leren tijdens hun opleiding niet om kritisch te zijn en onderzoeken op hun merites te beoordelen, maar alleen om wat feitjes uit een boek op te lepelen. Ja dan krijg je dit soort standaard adviezen en mag je als diabeet zelf het wiel uitvinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik zou zeker terug gaan en je klacht persoonlijk toelichten alleen dan kan ze er ook wat aan doen en geef je iemand de kans zijn fout te corrigeren en te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb haar uitvoerig via de mail feedback gegeven.
   Een afspraak kon pas weer na 4,5 week en dat duurde mij te lang.

   Verwijderen
 21. Dag Aaf, is er geen diëtist in dezelfde praktijk die wel verstand heeft van koolhydraatbeperkt eten. Wat onze diëtist aanraadde was om alles wat je eet in een app of bv eetmeter bij te houden en dan op maximaal 50 gram koolhydraten te gaan zitten. Eet niet te mager, gebruik roomboter, volle kwark, vette vis, walnootjes. Zo nu en dan een plakje eiwitbrood of een eiwitcracker. Eieren vullen goed en zijn niet zo ongezond als beweerd wordt. Lees vooral veel etiketten, zestoppen tegenwoordig in de gekste dingen suiker glucosestroop etc. Ik heb me er over verbaasd. Wat goed dat je al zoveel kilo bent afgevallen en de insuline al zo hebt kunnen minderen. Ik wens je veel succes met het uitzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik regelmatig de eetmeter om mijn voeding te monitoren, en ga ook zeker de bovengenoemde suggesties bekijken. Via websites kan ik een stuk wijzer worden. Ik kreeg via de mail al koolhydraatarme recepten van de Diabetes Vereniging Nederland.

   Verwijderen
  2. Houd er wel rekening mee dat de ‘koolhydraatbeperkte’ en ‘koolhydraatarme’ dieten van diabetes vereniging een soort van afgezwakte light versies zijn van echt koolhydraatarm eten. Oftwel je mag teveel koolhydraten eten en dan werkt het dus ook niet.

   Wat de diabetes vereniging koolhydraatbeperkt noemt is een dieet waarbij je tot 150 gram (!) koolhydraten per dag eet. Sorry maar dat is echt teveel om in 1 adem met low carb gebracht te worden. Om echt koolhydraatarm te eten moet je toch toch minimaal onder de 50 gram per dag proberen te blijven. Mensen die flink moeten afvallen kunnen beter zelfs onder de 20 blijven.

   Verwijderen
  3. Ik zou niet zo blind varen op koolhydraatarme reepten van Diabetesvereniging. Die zitten toch teveel in de hoek van Voedingscentrum...terwijl de KeerDiabetesOm en koolhydraatrm leven echt wat meer inhoudt dan uit een maaltijd de meeste koolhydraten te halen. Zoals gezegd, veel veteten omdat je ergens je energie uit moet halen.Het heet dan ook vaak LowCarbHighFat LCHF als je googelt.
   Ik wens je een dietist als Janet Noome(Emmen) toe, die weet er echt veel van.

   Ow, en ik wil je complimenteren met de kilo's die je al kwijt bent en de insuline die je al verminderd hebt. Goed gedaan Aaf(meen ik hoor)Ik hoop ook dat je je er béter bij voelt en verder wilt om je nog beter te voelen.

   Verwijderen
 22. Ik zou er nog een 2e afspraak willen en dan vragen om uitleg. Geen vervanging voor vlees vind ik ook erg vreemd.
  En na de uitleg zou ik naar diëtist nr. 2 gaan en daar een dieetadvies vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Beste Aaf, je kunt beter een diëtist zoeken die echt ervaring met koolhydraatarm eten heeft. Via de site van Yvonne Lemmers is er vast wel eentje te vinden bij jou in de buurt. Veganistisch eten en koolhydraat beperkt zal moeilijk worden, maar vegetarisch zal geen probleem zijn. Citaat: GOK 'Iemand die alleen maar plantaardig eet, een planteneter, zal het moeilijk hebben om op een koolhydraatbeperkte manier te leven. De eiwitrijke plantenbronnen zoals bijv. peulvruchten, granen, soja bevatten allemaal de nodige koolhydraten en zijn dus niet koolhydraatarm. Terwijl een vegetariër die wel eieren, vis en melkproducten gebruikt wel voldoende koolhydraatarme eiwitbronnen tot zich kan nemen en daarmee prima koolhydraatbeperkt volgens de richtlijnen van GOK aan de slag kan gaan.'
  Zelf heb ik veel aan Libby Jenkins van Ditch the carbs, ook daar kun je vegetarische menu's vinden en uitleg over kha arm eten. Veel sterkte met het aanpassen van jouw eetpatroon, dat is niet gemakkelijk en succes!
  Olga

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Je bent op eigen initiatief al zo'n eind gekomen! En afgaande op wekelijkse boodschappen eet je behoorlijk gezond. Misschien ben je gewoon zelf al heel erg goed en verstandig bezig en had die diëtiste eigenlijk niet zo veel toe te voegen. Mensen komen dan wel eens met van die generieke non-antwoorden ipv dat ze gewoon zeggen dat ze niet zo veel kunnen betekenen.
  Wat ik uit ervaring weet is dat verandering en stress (ook positieve stress) hele rare dingen met een lijf kunnen doen, juist ook wat betreft energiehuishouding en gewicht. Mogelijk speelt dat een rol? Pensioen en meer vrije tijd is allemaal heel positief maar het blijft een flinke verandering, wellicht hobbelt je lichaam nog wat achter je geest aan wat betreft het vinden van evenwicht en gaat het afvallen vanzelf wel weer wat in beweging komen als je volhardend op de ingeslagen weg doorgaat. (ik ben dus geen medisch professional en kan me heel goed voorstellen dat je als diabetes patient heel zorgvuldig wilt zijn en graag wat goede ondersteuning wilt, dit is geen anti-diëtisten-betoog)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een sof die diëtist. Slecht geïnformeerd.
  Ik denk dat jij, gezien het feit dat je al zo afgevallen bent, een heel eind komt.
  Ikzelf word begeleid met mijn voeding, (om andere redenen). Ik eet max twee x per dag KH bij de maaltijd. 2 x per week vette vis, dagelijks een ei, dagelijks 100 gram peulvruchten/tofu/tempeh (tenzij ik die dag vis eet). Dagelijks 2 porties calciumrijke voeding zoals kaas/(lactosevrije)
  volle yoghurtt/kwark of plantaardige melk/sojajyoghurt.
  Als ik koolhydraten eet dan vooral volle granen, zoals havermout of zilvervliesrijstrijst/quinoa. Dingen die de bloedsuikerspiegel niet versnellen.
  Bij twee van de drie maaltijden groenten. En twee stuk fruit per dag.

  Lisa Steltenpool heeft inderdaad een mooie site en ook een paar goede boeken geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Liesbeth Oerlemans schrijft ook over kha. Wel tegendraads, ze is kritisch over het onderzoek dat naar 'Keer Diabetes om' gedaan is. En met name ook over Hanno Pijl. Zie https://www.liesbethoerlemans.nl/2018/06/goed-gedaan-annette-wessels/

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Het klinkt jammergenoeg als een typische dietiste, die niet zelf nadenkt maar alleen wat Voedingscentrum regeltjes volgt...

  Als je meer wilt lezen over veganistisch koolhydraatarm eten raad ik je deze blog aan http://vegankoolhydraatarm.blogspot.com

  Veel eiwitrijke producten die je noemt kun je tegenwoordig gewoon plantaardig kopen, zoals yoghurt, kwark, kip. Die zijn ook kh-arm.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Beste Aaf. Ik kan alleen maar mijn ervaring delen. 9 jaar geleden woog ik 122 kg toen er diabetes2 werd vastgesteld. Ik werd door de diëtiste op een caloriebeperkt dieet gezet met diabetes medicatie, cholesterol verlager en plastablet. Vetarm dieet, maar wel bijv 5 boterhammen per dag. Ik viel goed af en de waarden gingen ook wel naar beneden, maar ik kwam weer bij en dus weer meer medicijnen. Viel weer wat af. Groeide weer. Uiteindelijk ook insuline gaan spuiten.
  4 a 5 jaar geleden heb ik het roer omgegooid. Ik was dat dieten en honger lijden zo zat. Dus richtte ik me niet zo zeer op gewichtsvermindering maar gewoon op gezond eten. Omdat ik 2 familieleden heb/ had die, naar mijn idee, een kanker met slechte prognose jarenlang overleefden op een moerman dieet, ben ik overgeschakeld op "moerman light".Natuurlijke zo min mogelijk bewerkte producten. De diabetes kwestie losgelaten en gewoon gezond gaan eten. Geheel tegen de diabetes praktijkverpleegkundige in. Want teveel koolhydraten. En onder andere2! zachtgekookte eieren per dag. Wat zou dat wel niet doen voor mijn cholesterol? En al die peulvruchten en veel fruit, roomboter en olijfolie. Tevens heb ik ervoor gekozen 's morgens pas te starten met eten tegen lunchtijd. Eigenlijk had ik 's morgens nooit geen honger, waarom dan 2 sneetjes brood naar binnen werken? Ook helemaal fout natuurlijk volgens de verpleegkundige. Ik ben gewoon de medicatie blijven gebruiken die nodig was om mijn suiker goed te houden; MAAR Ik kon wel steeds minder gaan spuiten en medicatie afbouwen. Nu slik ik nog alleen 1 metformine 500 per dag. Al snel gestopt met simvastatine en plastablet De de HBA1c ligt al een tijd rond de 40/ 42. En is mijn gewicht 96 kg. Daar blijf ik hangen en dat vind ik best. En mijn cholesterol is ook prima. En ik eet lekker. Vegetarisch, lekker zuivel en kaas en eieren, lekker brood, heel veel peulvruchten, groente en fruit. Een enkele keer vette vis of stukje vlees van leghennen die uitgelegd zijn. En laat op de avond sluit ik af met een uitgeperste grapefruit met een scheut olijfolie. En koffie drink ik ook gewoon, alhoewel dat geen 'moerman' is.
  En echt nooit meer honger. Altijd veel last van laaggradige ontstekingen...ook weg. Dit is mijn verhaal. En ik moet letten niet al te veel 'zendingsdrift' aan de dag te leggen. Fijn dat je zoveel bereikt hebt. En je zult je weg wel vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. kijk eens in de nieuwsbrief van thenewfood...vega recepten voor khd minderen...mss iets voor jou bij

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wou het net voorstellen! Wij zijn ook via the new food bezig met anders eten en het bevalt ons heel erg goed. En de verhalen over (ex) diabetespatiënten klinken erg positief!
   Gr. Bouk

   Verwijderen