donderdag 5 september 2019

Trollen, spammers en ander volk

Lange tijd werden reacties op dit blog automatisch geplaatst.  Voorbehoud: reacties op eerdere berichten las en beoordeelde ik wel, maar op het bericht van dezelfde dag kon je vrij reageren. Ik verwijderde wel eens reacties, maar dat gebeurde niet zo vaak.

In april heb ik besloten om alle reacties voor het plaatsen te lezen en eventueel te besluiten ze niet te plaatsen. Ik was toen op vakantie en ik was niet steeds in de gelegenheid om reacties te lezen en het leek mij goed om enige controle te houden op reacties die verschenen.

Na die twee weken vakantie heb ik het zo gelaten, want er kwamen steeds meer reacties waarvan ik vond dat ze niet plaatsbaar waren.
- Aanbiedingen voor dubieuze leningen
- Religieuze getuigenissen
- Mensen die doen aan fat-shaming
- Trollen die heel hard probeerden mij en anderen te beledigen/pesten
- Mensen die uitgebreid hun politieke overtuigingen aan de man/vrouw brachten en scholden op diverse Nederlandse politici. Misschien horen die feitelijk ook bij de trollen, maar ik heb niets met mensen die op mijn blog aan het schelden en beledigen zijn.

Soms heb ik veel moeite met de trollen, vooral als ze mij persoonlijk beledigen. Dan denk ik: ik heb hier géén zin meer in, zal ik mijn blog net zo inrichten als Teunie van Eenvoudig Leven? Zij maakt reageren onmogelijk. Als ik ook de mogelijkheid tot reageren blokkeer, maakt dat, dat ik er helemaal niet meer naar om hoef te kijken. Iedereen leest en doet maar met de tekst wat hij/zij wil, reageren kan toch niet.

Maar .... vaak vind ik reacties ook heel leuk, leerzaam  en nuttig. Ik beschouw de reacties toch als onderdeel van mijn blog.
Dus ik wil de mogelijkheid van reacties blijven houden. Blokkeren van reacties op een bericht kan ook. Misschien dat ik vaker dan eerst de mogelijkheid om te reageren op een bericht sluit als ik vind dat het genoeg is geweest!

32 opmerkingen:

 1. Het is jouw site, dus doe wat goed voelt. mensen zijn veel mondiger/agressiever geworden vind ik. Toen ik in 2000 begon op mijn werk ( klantenservice) ging het nog gemoedelijk, de laatste 10 jaar ben ik en mijn collega's bedreigd, uitgescholden en nog veel meer. Dit komt dus ook bij blogs naar voren. Als je er genoeg van hebt zet je de reacties toch lekker uit. Groot gelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik lees vrij veel blogs en de reacties eigenlijk ook allemaal. Zou het dus jammer vinden als er steeds minder gereageerd zou kunnen worden bij veel blogs.
  Juist de kijk van anderen op een item zetten ook aan tot nadenken wat ik ervan vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik snap je dilemma. Jouw blog draait al heel lang mee, dus veel berichten waar mensen toevallig op terecht komen en vervolgens op gaan reageren. Het is ook voer voor reclamemachines.
  Maar helemaal geen interactie op je artikelen, dat zou ik ook te kaal vinden.
  Reacties op oude bericht sluiten, is inderdaad een goeie optie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is voor mij een van de grote voordelen van bloggen via een eigen gehoste Wordpress-site: ik heb een heel goede gratis anti-spam-plugin, dus alles wordt eruit gefilterd. Ik heb ingesteld dat ik bij nieuwe mensen die reageren 1 keer handmatig moet goedkeuren, en dan gaat de rest van datzelfde e-mailadres hetzelfde. Ik weet niet of zoiets hier ook mogelijk zou zijn? Dat scheelt weer een boel werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Doen wat het beste bij jou past. Haal spam ook handmatig weg. Ook ik leer altijd weer van reacties of ze zetten me aan tot na- en overdenken. Klopt het wel hoe ik dingen bekijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Groot gelijk Zuinig-aan, ik zou de vervelende reacties zeker niet plaatsen.
  Het is veel leuker om positieve reacties te lezen. Je bent baas over je eigen blog en vervelende reacties voegen niets toe. groetjes, Marlie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Spammen, uitschelden, bedreigen of ander echt onbehoorlijk gedrag hoort niet en moet je blokkeren.

  Maar vervelende reacties heb ik eerlijk gezegd niet voorbij zien komen (zullen wel geblokt zijn?). Het hebben van een andere mening dan jij over een onderwerp is niet hetzelfde als trollen. Ook als jij persoonlijk of een politicus word aangesproken op tegenstrijdigheden vind ik dat dat moet kunnen. Is toch juist goed om ook eens een andere visie te horen ipv alleen wat in je straatje past. Ik ga ook liever naar een discussieavond dan naar een partijcongres.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik lees jouw blog graag maar ook de reacties, zoals het nu gaat vind ik een prima methode om spam etc. te verwijderen.
  Sinds niemand meer op Teunie’s blog kan reageren is het een veel minder interessant blog (voor mij tenminste)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vervelende reacties gewoon verwijderen, we komen allemaal op jouw site omdat het gezellig en informatief is wat je schrijft en ook de reacties zijn meestal leuk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De enige keren dat jij wat tegengas krijgt is op de activistische berichten. Daar kan je gif op nemen dat niet iedereen het met je eens is en er op zal worden gereageerd. Blijkbaar zie jij dat gelijk als negatief of trollen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt het niet begrepen hè? De negatieve trollenreacties worden niet gepubliceerd. Die zie jij dus niet.

   Verwijderen
  2. Zuinig aan schrijft juist geen activistische berichten vind ik. Ze gaat pas uitleggen waar zij haar keuzes op baseert nadat ze een bak herrie over haar heen gekregen heeft. B.v. over wel of niet kaas eten. Dit doet ze op een niet aanvallend manier. en waarom moet iemand dan tegen gas hebben als men het activistisch vind om bepaalde keuzes te maken. Iemand kan zelf ook rustig uit leggen waarom diegene zelf anders keuzes maakt. Dat zie ik hier weinig. Gelijk de aan val in waarbij dan van alles gehaald wordt b.v. Groen is stom want Femke Halsema woont in een kast van een huis en haar man rijdt diesel bladibla. Zo dom en simpel om te denken daar mee iemand anders keuzes weg te kunnen maaien. Ik heb zo veel respect voor Zuinig aan. Hoe ze er mee om gaat. En ja ik zelf zie die manier waarop dat vaak gaat als trollen en negatief. Goudsjeblom .

   Verwijderen
  3. Niemand zegt dat Aaf iets op een aanvallende manier presenteert, maar activistisch vind ik het vaak wel. Dat is haar goede recht, maar dan moet je er niet raar ervan opkijken als je reacties krijgt. Zeker als je het advies geeft aan mensen om maar electrisch te rijden bijvoorbeeld. Ook is het terecht dat politici die het ene preken en het andere doen daarop worden aangesproken. Voor iemand die doet wat hij preekt is respect op te brengen, voor hypocrieten niet.

   Verwijderen
  4. Dit vindt ik dus nogal kortzichtig. Komt omdat ik al veertig jaar dat gezeur aan m,n kop heb. Waarom is gehaktballetjes in tomaten saus eten "normaal "en bruine rijst met linzen activistisch of alternatief ? Ik heb in al die jaren,terwijl ik me keurig aanpaste en echt niet zeurde over balletjes in de soep of gehakt door de chilli, nog nooit iemand er op aan gesproken of aan gevallen. Wens iedereen op recht: Eet smakelijk. Maar wat een gezeur heb ik moeten aan horen. Vega,s stinken altijd .Uit hun bek. Naar knoflook. Het moet toch ergens naar smaken.. We zijn nu een keer zo gebouwd,het is de natuur enzo voort .Waarom vindt de kant die anderen juist van activistisch beschuldigt het dan wel hun recht om altijd en altijd en over al te mekkeren ? ?

   Verwijderen
  5. Ja helemaal waar Anoniem van 10:46! Ik wordt inmiddels ook al ruim 35 jaar uitgelachen en nare opmerkingen. Maar owee als we iets terug zeggen...

   Verwijderen
  6. Iets is niet activistisch omdat het tegen de norm is. Ik gun iedereen van harte zijn levensstijl en vegetariers die bij mij komen eten, krijgen gewoon een lekkere zelfgekookte vegetarische maaltijd voorgeschoteld en zeker geen nare opmerkingen. Iets wordt wel activistisch als je anderen gaat vertellen wat ze in hun leven wel en niet moeten doen. De meeste mensen zitten daar niet op te wachten en dan krijg je dus een tegenreactie. Ik laat mij niet aanpraten dat ik even elektrisch moet gaan rijden of alleen nog mag fietsen, geen vlees meer mag eten en me in een hoekje moet gaan zitten schamen voor mijn klimaatzondes. Ik denk dat ik een heel stuk groener en zuiniger ben dan de gemiddelde mens (moestuin, consuminderen, 2e hands kopen, zelf schoonmaakmiddelen maken etc) maar ik sta niet achter onzinnig klimaatbeleid dat technisch niet haalbaar is en niets oplevert.

   En die opmerkingen die jij naar je hoofd hebt gehad zijn niet leuk en gewoonweg onbeschoft. Maar die krijg ik ook. Ik krijg sinds met mijn man ben, inmiddels meer 15 jaar, constant de vraag waar kinderen blijven. Soms krijg ik nog eens een reactie van ‘o wat erg dat het jullie niet lukt’. Dat het gewoon een persoonlijke keuze is wil er blijkbaar niet in.

   Verwijderen
  7. Anoniem van 17.50, helemaal met je eens. Aaf neigt er naar aan wilsoplegging te doen, en op sommige punten zuur en verbitterd te zijn; soms zou je bijna zuinigaan naar zurigaan verbasteren.. Prima, moet ze zelf weten, maar ik sta anders in het leven. Om te beginnen stem ik rechts, denk dat ik net als jou een stuk groener en zuiniger ben dan het gemiddelde, maar sta inderdaad niet achter de groene terreur wat krankzinnig en uit de lucht gegrepen is. Iedereen aan de electrische auto willen hebben en een deplorabel energienet hebben gaat niet werken, en de milieuwinst van zonnepanelen vraag ik mij nog steeds af. (Afweging opwekking van energie vs de productie en verwerking van de panelen) Daarnaast stoor ik mij aan de "bronnen" welke vaak door Aaf worden aangehaald, omdat dat vaak bronnen zijn ala wij van WC eend adviseren WC eend. Tot slot: waarom zouden we politici niet aan mogen vallen op beleid? Dat is democratie, hoewel het politieke spel op dit moment meer lijkt op een dictatuur. Wat mij betreft snel een nexit!

   Verwijderen
  8. @Anoniem van 03:05 uur (wat een tijd trouwens, werk je in de nachtdienst of zo?): ik mag hopen dat die Nexit van jou er nooit komt. Het zou rampzalig zijn voor Nederland als handelsland! Nooit aan beginnen!
   Ik vind dat Aaf een eigen mening mag hebben en dat ze die ook mag uitdragen op haar eigen blog.
   Het is een zwaktebod om een zienswijze waar jij het niet mee eens bent, zuur te noemen.
   Ik ben het met Aaf eens dat we veel groener moeten gaan leven.

   Verwijderen
  9. Ik verbaas mij erover dat er blijkbaar veel mensen zijn die de huidige tijd waarin we leven zo geweldig en goed vinden. Alles is zo verkrampt en politiek correct geworden in dit land, het beneemt mij soms zowat de adem. Elkaar de maat nemen is blijkbaar heel gewoon en elkaar willen opleggen hoe de ander moet leven ook. Alles wat tegen het politiek correcte moraal ingaat wordt vaak weg gezet als extreem rechts en zulke 'fraaie' uitingen. Je mag alleen vinden wat de huidige linkse politieke wind in ons land ons voorschrijft te vinden. Ga je daar tegenin, dan word je zowat verketterd. Je moet je blijkbaar zowat overal voor schamen. Dat je blank bent, dat je weleens in een vliegtuig stapt, dat je vlees eet en ga zo maar door. Ik krijg het er vaak spaans benauwd van. De ruimte om wat anders te vinden en/of te doen word je zowat ontnomen. Vrije meningsuiting staat in ons land ernstig onder druk. Alles wat de linkse politiek ons voorschrijft moet je juichend omarmen en anders word je uitgekotst en je de mond gesnoerd. Je mag er vooral geen vraagtekens en twijfels bij zetten. Nee, dat laat ik mij niet gebeuren. En ik hoop meer mensen niet. We moeten het met elkaar zien te rooien in dit land en daar past niet maar een enkele waarheid bij zoals die nu wordt gepresenteerd door links Nederland. Iedereen heeft een visie en idee over waar we naar toe moeten in dit land en iedereen mag dat wat mij betreft zeggen en uiten. Ook als dat niet in jouw eigen straatje past. Ik ben zeer kritisch op het huidige politieke beleid in ons land en dat blijf ik ook uitdragen. Politiek links doet haar zegje, politiek rechts mag net zo goed ook haar zegje doen.

   Verwijderen
  10. Begrippen als links en rechts zijn achterhaald en niet meer van deze tijd. Het zegt mij allemaal niks. Ik sta niet achter de ene of de andere stroming, als iemand een punt heeft, heeft hij/zij een punt. Ik ben een rationeel mens.

   Waar ik mij met name aan stoor in deze tijd dat mensen nog nauwelijks rationeel en inhoudelijk met elkaar in discussie kunnen gaan, meteen wordt het emotioneel en is iedereen op zijn tenen getrapt. Dat zien we hier ook weer.

   Verwijderen
  11. Ach ja, de begrippen links en rechts zijn inderdaad wat achterhaald, maar ik vind het wel handig om mijn punt duidelijk te maken. ;-)

   Verwijderen
 11. Ik kan me je twijfel voorstellen, maar hoop toch dat reageren mogelijk blijft. Ik vind het wel leuk om meerdere meningen over je onderwerpen te lezen. (Met uitzondering van de reacties van galspuwers en ruziezoekers)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De reacties op jouw stukjes maken dit blog extra leuk om te lezen. Het zou jammer zijn als deze zouden ontbreken.
  Maar het moeten lezen en verwijderen van vervelende en beledigende reacties is ook geen lolletje natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dan zeg ik nu ook: bedankt voor het selecteren! Informatieve of leuke reacties (zoals gisteren over de huishoudsters) lees ik graag. Zure zemels zit ik niet op te wachten.
  Ik herken ook wel wat hierboven staat, dat het onbeschoft zijn gewoner lijkt te worden. Maakt het werken in de dienstverlening onnodig zwaar, steeds andermans frustraties incasseren kost energie. Misschien ook nog eens iets om over te schrijven, over hoe jij/wij daar mee omgaat/n?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dan zeg ik nu ook: bedankt voor het selecteren! Informatieve of leuke reacties (zoals gisteren over de huishoudsters) lees ik graag. Zure zemels zit ik niet op te wachten.
  Ik herken ook wel wat hierboven staat, dat het onbeschoft zijn gewoner lijkt te worden. Maakt het werken in de dienstverlening onnodig zwaar, steeds andermans frustraties incasseren kost energie. Misschien ook nog eens iets om over te schrijven, over hoe jij/wij daar mee omgaat/n?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De reacties die ik niet plaats zijn divers, soms doen ze totaal niet ter zake en sluit de reactie niet aan bij mijn bericht en bij de andere reacties, hoewel het ook geen reclame is. Volgens mij voegt het dan helemaal niets toe.
   Soms gaan mensen ook dermate los op politici dat ik het gewoon niet gepast vind.
   Ik zal reacties die ik niet plaats een tijd bewaren in de spam en dan ga ik er over een tijdje een stukje over schrijven.

   Verwijderen
 15. Mijn opmerking is of vanzelf verdwenen of niet geaccepteerd door jou. Ik zal het anders formuleren: de reacties op jouw en alle andere blogs maken het voor de volgers interessanter! Ik neem aan dat het voor jou ook leuk is dat veel mensen reageren, de trols
  Blogs, waar niet op gereageerd kan/mag worden, zijn minder leuk om te volgen (vind ik)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij had ik je reactie al vrij snel geaccepteerd nadat je gereageerd had, maar waarschijnlijk heb jij die over het hoofd gezien.
   Overigens gebeurt het wel eens dat ik reacties per ongeluk verwijder. Ik keur ze goed op mijn telefoon en de regel verwijderen staat direct onder de regel waarin ik de reactie kan publiceren. Het is mij in ieder geval 1 keer gebeurd dat ik verwijderde, terwijl dat absoluut niet mijn bedoeling was. Ik kan de reactie dan niet meer terughalen.

   Verwijderen
 16. Ik beheer een Wordpress blog en daar kun je bepaalde woorden,zinsdelen en IP adressen op de zwarte lijst zetten, waardoor ze automatische in de spam bak geplaatst worden. Je hoeft dan alleen de 'echte' reacties nog te modereren. Dit zou ook een handig tool zijn voor blogger. Misschien bestaat dit al?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb een gratis blogger account, die heeft die mogelijkheid niet. Misschien bestaan er bij de betaalde variant meer mogelijkheden?
   Toen ik nog een web-log account had (ook gratis), waren er veel meer mogelijkheden:
   - blokkeren IP adressen
   - teksten in reacties redigeren (= storende taal, komma- en spelfouten er uit halen, zodat de reactie beter leesbaar werd)
   Helaas kan dat alles in blogger niet ;-(

   Verwijderen
 17. Persoonlijk vind ik er niet veel aan om een blog te volgen waar ik niet op kan reageren. En ook niet om zelf een blog te schrijven waar niemadn op kan reageren, trouwens. Dat is natuurlijk persoonlijk. Maar ik vind het ook vaak interessant om te lezen hoe andere mensen over bepaalde zaken denken.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.