vrijdag 6 september 2019

Let op houdbaarheidsdatum, koop niet te veel in!

Soms zijn er prachtige aanbiedingen, die je verleiden veel in te kopen! Bij conserven steekt dit niet zo nauw. Blikken en potten zijn jaren na de datum vermeld op de verpakking nog steeds prima eetbaar.

Dat is anders bij crackers en koekjes. Ik had een tijdje geen crackertjes gegeten en ook geen creamcrackers. Ze smaakten vies! Ze bleken over datum en daardoor een beetje muf en smakeloos. Een goed moment om dergelijke crackertjes voorgoed uit mijn keuken te verbannen! ze zijn toch niet heel gezond!
Ik denk dat hetzelfde geldt voor biscuitjes en andere soorten koekjes over datum. Je wordt er niet ziek van, dus in die zin zijn ze niet bedorven, maar lekker zijn ze niet meer.
Crackers die niet meer lekker waren.
Een andere categorie niet zo lang houdbare waren, zijn vitamines en (zelfzorg-)medicijnen. Er staat altijd een houdbaarheidsdatum op en het is raadzaam om je er aan te houden.
Laatst waren de vitamines in de aanbieding. Ze waren een stuk goedkoper, dus dan heb ik de neiging mijn slag te slaan. In dat geval is het heel goed om te kijken naar de THT-datum, want volgens mij moet je die in acht nemen, omdat de werkzame stoffen verslechteren. Dat is ook met medicijnen het geval. Het hangt er vaak wel van af hoe je ze bewaart: koel, droog en donker is volgens mij een goed advies voor medicijnen, vitamines en andere supplementen. Niet in de volle zon in een vochtige warme badkamer.

Waar kun je nog meer beter niet te veel tegelijk van aanschaffen?
Koek en koekjes dus, je wordt er niet ziek van, maar de smaak gaat achteruit.
Gedroogde zuidvruchten, zoals krenten, rozijnen en pruimen. Die  drogen steeds meer uit en worden hard en taai.
Misschien nog meer, maar dat kan ik op dit moment niet bedenken.

Levensmiddelen die je echt heel lang kunt bewaren, zijn conserven in glas of blik, zoals groenten, peulvruchten, maar ook vis en vlees. Die kunnen echt heel lang bewaard worden. Ik heb op de tv ooit een filmpje gezien over vis die langer dan 10 jaar na de THT datum geconsumeerd werd. Die was nog steeds prima eetbaar.
Wat moet je niet eten uit blik of glas omdat er waarschijnlijk wat mee aan de hand is? Voedsel uit potten waar het deksel niet meer goed sluit en niet meer klikt bij openen, of wanneer de deksel opbolt. Blikken die uitgezet zijn en een rare vorm hebben.
Ooit, lang geleden, had ik een blikje tomatenpuree, dat een rare bolling had. Toen ik de blikopener er in zette, bleek dat er zo'n druk op het blikje zat, dat de puree tegen het plafond spoot. Sindsdien gebruik ik alleen blikjes die er normaal uitzien.

12 opmerkingen:

 1. Dat is de moeilijkheid met kopen in webwinkels. Een enkeling zet maar de houdbaarheidsdatum bij de artikelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op de produkten van de webwinkel waar ik kruiden, granen en thee koop staat altijd de tenminste houdbaar tot datum!

   Verwijderen
  2. Ik heb geen ervaring met het kopen van voeding in webwinkels. Ik koop alles zelf in de winkel.

   Verwijderen
  3. Dat is een van de voordelen van het wonen in een stad. Ik moet 30 km rijden om bij de bio-supermarkt te komen!

   Verwijderen
 2. Verpakking die vol staan zijn voor mij ook een alarmsignaal. Ik had het laatst met een pak groente. Die durfde ik niet meer te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien had het gekund als je de groente heel goed gewassen had en daarna gekookt had. Die groente zou ik in ieder geval rauw nooit eten, want dan heb je te veel kans op giftige bacteriën!

   Verwijderen
 3. Hahaha, dat met de tomatenpuree heb ik ook eens gehad. Een rode keuken !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kijk bijna altijd naar de houdbaarheids datum en ik kies ook voor een datum, die het verst in de toekomst ligt, al koop ik soms ook vers-producten met een kortingssticker, maar die verwerk ik dan dezelfde dag van aankoop.
  Ik heb een vacuüm sealapparaat, waarmee ik groenten en vlees in porties vacuüm kan sealen en label de verpakkingen met de datum van sealen. Door het vacuüm sealen blijft de vers-smaak in de vriezer perfect bewaard.
  Voorwaarde is wel, dat alles verwerkt wordt op de dag van aankoop.
  Verder ben ik het wel met je eens, dat je soms verleid wordt met aanbiedingen, zoals 1+1 gratis of 2-de halve prijs, wat niet altijd zinvol is en wat afhankelijk van het product, wat je echt vaak gebruikt.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het kan zijn dat peulvruchten van een paar jaar oud veel langer moeten weken en koken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kijk ook uit met blikken waar een deuk in zit. Die zijn minder lang houdbaar dan blikken zonder deuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gedroogde zuidvruchten kun je nog heel goed in stoofpotjes gebruiken of voorweken als je ze in gebak gebruikt. Er zit zoveel suiker in, het bederft niet zo snel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier wel regelmatig dingen over de datum. Koop toch steeds te veel (of eet te langzaam).

  BeantwoordenVerwijderen