maandag 2 september 2019

Vervelende ziektes door muggen!

Doordat het door de klimaatopwarming warmer wordt, kunnen meer virussen in muggen overleven. Ook komen er in Nederland nu muggen voor die hier vroeger niet waren. De Aziatische tijgermug breidt zich steeds verder uit in Europa, in Nederland wordt hij nog niet zo veel gezien, alleen zo nu en dan, maar met de opwarming van de aarde moet er serieus rekening gehouden worden met de mogelijkheid dat ziektes als gele koorts, dengue, chikungunya en zika ook in Nederland gaan voorkomen. 
Maar... het gaat niet alleen om de tijgermug, het gaat ook om ziektes die door de gewone huis-tuin-en-keuken steekmug overgebracht worden, zoals het westnijlvirus

Ik vind het een vervelende bijkomstigheid van de opwarming van de aarde dat (sub-)tropische ziekten hier nu ook een kans krijgen. In Zuid-Europa komt het westnijlvirus al veel voor, vooral in Noord-Italië, Griekenland en de Balkanlanden. Volgens het bericht is in Europa bij 1503 mensen het virus vastgesteld en overleden er 181 mensen . Poeh, dat is niet mis, want dat is meer dan 10% van de patiënten! 

En let dus op!  Het risicoseizoen is de nazomer. Als je naar die landen op vakantie gaat, zorg dan voor een goede muggenbestrijding.
Steekmug. Bron: Wikipedia

7 opmerkingen:

  1. Sorry, maar er komt echt geen tijgermug speciaal naar Nederland gevlogen uit Afrika omdat het hier een graad warmer is geworden. Globalisering is de oorzaak dat dit soort muggen oprukken en verspreid worden. Immers door vliegverkeer en transportvervoer worden de muggen meegenomen en verspreid.

    Goede bescherming tegen muggen en zonodig het slikken van een anti-malaria middel is wel een must op reis. Ook enten wordt nogal eens vergeten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tijgermuggen liften inderdaad mee, maar de leefomstandigheden worden hier steeds beter voor hen, zodat ze hier overlevingskansen hebben.

      Verwijderen
    2. Beste Anoniem,

      Het is een combinatie van beide factoren. Als mensen geen reizen zouden maken met zichzelf of met spullen van en naar Afrika en Azië, dan zouden de muggen niet kunnen meeliften.

      Maar... als het weer in Europa niet geschikt zou zijn voor deze muggen, dan zouden ze de winter niet overleven en zich dus ook niet verder kunnen verspreiden in Europa.

      Helaas kunnen de muggen door transport in Europa komen, en is het klimaat in Zuid-Europa steeds gunstiger voor het overleven van deze muggen.

      Verwijderen
    3. Hoi Aaf, we hebben het over gemiddeld een graad temperatuurstijging, dat is drie keer niks. Het is niet alsof we hier ineens een tropisch klimaat hebben. Muggen zijn taaie beesten die kunnen qua temperatuur best wat hebben qua variatie, zowel qua warmte als kou. Alleen de extremen overleven ze niet. Ook een bij een graadje minder hadden de muggen gewoon kunnen overleven.

      In Zuid-Europa is het sowieso stukken warmer dan bij ons en hadden die muggen ook de afgelopen duizenden jaren kunnen overleven. De reden dat ze er niet zaten was de middellandse zee als natuurlijke barriere. Die zee was te groot om overheen te vliegen voor een mug en de schepen met zeilen voeren niet zo snel, dus ook een liftende mug overleefde de reis niet. Anno 2019 is alles internationaal en zijn er vele duizenden transportbewegingen tussen Afrika en Europa per dag, die zijn ook nog eens veel sneller waardoor de muggen levend aankomen met boot of vliegtuig in Europa en zich van daaruit lekker kunnen verspreiden.

      Het is echt grote onzin om dit oorzakelijk toe willen schrijven aan klimaatverandering. Jij noemt het zelfs als enige oorzaak in je stuk.

      Verwijderen
  2. Het westnijlvirus leidt gelukkig bij gezonde mensen maar zelden tot klachten. Echter oudere mensen (ouder dan 50 jaar...) en mensen met een slechte afweer kunnen er wel heel ziek van worden en zelfs dood aan gaan.

    Dus vooral voor hen is het een kwestie van uitkijken en proberen te voorkómen dat je gestoken wordt.

    Het virus is gelukkig niet overdraagbaar van mens op mens in het dagelijks leven. (Alleen via bloedtransfusie of orgaantransplantatie).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik had het ook gelezen, maar ook andere enge insecten zijn al gesignaleerd.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.