maandag 30 september 2019

Zorgtoeslag aanvragen?

Vorig jaar had ik al eens berekend dat ik in 2019 mogelijk recht had op zorgtoeslag, maar omdat ik in de eerste twee maanden van dit jaar ook nog salaris ontving, met recht op een deel van de 13e maand en met recht op twee maanden vakantietoeslag, had ik gedacht dat ik geen recht had op een toeslag.

Ik was er dit jaar nog niet mee bezig geweest, maar ik heb gisteren toch maar eens een proefberekening gemaakt. Ik had nog ruimschoots de tijd om de toeslag aan te vragen, dat kan tot september 2020.
Het blijkt dat als ik niet nog twee maanden gewerkt had bij mijn oude werkgever en daarnaast nog heel veel verlofuren had laten uitbetalen, wel recht had op zorgtoeslag, namelijk 21 euro per maand.
Maar ......... . ik heb dus wel gewerkt en ik heb daarmee ongeveer 7500 bruto ontvangen en dat is echt te veel!
Ik krijg geen zorgtoeslag in 2019.

Volgend jaar wel, als de regels over toekenning van zorgtoeslag hetzelfde blijven als in 2019. Dan heb ik geen salaris meer uit werk en alleen een (mogelijk gekort) pensioen en AOW en een beetje verdiensten uit dit blog. Mijn aanvraag doe ik als ik weet hoe hoog mijn inkomen uit pensioen en AOW in 2020 wordt.

Heb ik spijt van dat werken? Daardoor loop ik zorgtoeslag mis. Nee, ik heb zeker geen spijt. Ik heb in totaal ruim €5500 netto ontvangen en dat is een stuk meer dan 12x 21 euro!
Daarnaast heb ik mij nog een tijdje heel nuttig en bijna onmisbaar gevoeld, ook niet slecht!

20 opmerkingen:

  1. Het onderwijs wordt slecht betaald?! Het verbaast mij dat je volgend jaar wel recht zou hebben op zorgtoeslag, ook al heb je een pensioengat, je hebt een aardig pensioen opgebouwd, dat samen met AOW zorgt ervoor dat je toch zeker niet tot de groep mensen behoort die zonder zorgtoeslag hun zorgpremie niet kunnen betalen (dat is immers de groep waarvoor de zorgtoeslag is bedoeld, niet erg links-politiek-correct in mijn ogen als iemand met jouw verdiensten recht heeft op zorgtoeslag).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is kennelijk een ruimhartige regeling. Als uit proefberekening blijkt dat ik er volgend jaar recht op heb, dan ga ik die zorgtoeslag aanvragen. Ik laat de €252 niet lopen!

      Verwijderen
    2. Altijd weer die straf op zuinigheid! Heb jij een beetje weten te sparen van je schamele bijstandsuitkering? Dan heb je die kwijtschelding van gemeentelijke belastingen toch helemaal niet nodig? Heb je je hypotheek volledig afgelost, een mooie prestatie, maar volgens mij heb je dan die zorgtoeslag helemaal niet nodig. Ik heb al zo vaak meegemaakt dat ik door zuinigheid achter het net viste!
      veel groetjes, Mariska

      Verwijderen
    3. Tjee Anoniem 12,52, jij maakt er helemaal een smartlap van. .Een beetje weten te sparen van je schamele bijstandsuitkering'. ik krijg er een brok van in mijn keel. Volgens mij is het al lang geleden, van die uitkering.
      Maar goed. Het is prima dat er allerlei regelingen en toeslagen zijn Dat er ook mensen zijn die daar 'recht op hebben' terwijl ze de betreffende kosten uit eigen portomonee kunnen betalen, ja dat is soms zo.

      Verwijderen
  2. Als de regels zo zijn heb jij er recht op.
    Naast het gevoel van nuttig en bijna onmisbaar te zijn, is het ook een goed gevoel dat je zonder toeslagen je leven kunt leiden!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Anja, helemaal mee eens! Je bent alleen nog even vergeten dat Aaf ook geen woonlasten meer heeft, iets wat helaas niet meegewogen wordt in de berekening zorgtoeslag, en zij daardoor helemaal in staat is om haar zorgpremie te betalen! Misschien een idee voor Aaf om die zorgtoeslag -die ze eigenlijk niet nodig heeft- te doneren aan de voedselbank! DAT zou haar sieren!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de proefberekening heb ik ingevuld dat mijn hypotheekschuld 0 euro is. Dat is dus meegewogen bij de berekening van de toeslag.

      Verwijderen
    2. Beetje vreemde reactie, waarom zou DAT (?) haar sieren. Aaf geeft netjes op wat haar inkomsten waren, dit jaar heeft ze er geen recht op, volgend jaar wel. Groot gelijk dat ze het aanvraagd. Wat ze ermee doet is aan haar.

      Verwijderen
    3. Waarom zou dat sieren? Volgens die logica heb ik mijn teruggaaf voor de hypotheekrente ook niet nodig, kan mijn hypotheek ook zonder betalen. Ga toch echt niks doneren. Waar je recht op hebt, heb je recht op.

      Verwijderen
    4. Ik zie ook niet in waarom ze dat dan moet afstaan. Het is niet voor niets zo berekend, blijkbaar.

      Toen ik ging scheiden ging de belastingdienst mijn kinderopvangtoeslag alleen nog berekenen over mijn inkomsten: een kind woont nl maar op één adres (dat was het mijne) en daardoor kregen we veel meer. Ondanks dat we co-ouderschap hebben en mijn ex gewoon meebetaalt aan alles. Krom? Ja. Maar het is wat het is. Het is niet aan Aaf om dat op haar schouder te nemen.

      Verwijderen
    5. Rijke mensen krijgen ook kinderbijslag en h.r.a. en niemand verwacht van hen dat ze dat geld overmaken naar een of ander goed doel!

      Verwijderen
    6. Wat misgun jij Aaf toch wat zeg
      Ik schrik ervan dat jij dat in je blog durft te zetten
      Het lijkt wel of je Aaf bewust wilt kwetsen
      Dat siert jou niet Anja

      Verwijderen
    7. Anoniem (wie je dan ook bent) ik wil Aaf helemaal niet kwetsen, ik misgun haar ook helemaal niets, ik verbaas me erover dat iemand die toch een behoorlijk inkomen heeft, in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Blijkbaar is de grens tot wanneer je daar recht op hebt vrij hoog, en die verbazing mag ik gewoon uiten; kennelijk is Aaf het daarmee eens, want anders had ze mijn reactie niet geplaatst. Dat anderen het er daarna over hebben dat Aaf dat geld zou moeten weggeven, is hun mening, daar ben ik het niet mee eens, Aaf is uiteraard helemaal vrij om ermee te doen wat zij wil.

      Verwijderen
    8. Duidelijk! Ik verbaasde mij ook wat over de inkomensgrenzen, volgens mij zijn die soepeler dan bij de huurtoeslag, zowel qua omvang van vermogen als qua inkomen.
      Ik schreef dit bericht met de bedoeling om mensen er op te wijzen dat ze misschien in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Door een proefberekening te maken kom je er gemakkelijk achter.

      Verwijderen
    9. Klopt, voor zorgtoeslag mag je vermogen ongeveer 100.000 euro zijn, voor huurtoeslag ruim 30.000 euro (voor alleenstaande).

      Verwijderen
    10. Grappige conclusie van Anja dat Aaf het met haar eens is omdat ze haar reactie plaatst. Volgens mij zijn dat twee heel verschillende dingen.

      Verwijderen
  4. Er zijn mensen die zo goed verdiend hebben in hun werkende leven, dat ze een prachtig pensioen hebben opgebouwd.
    Die mensen zien hun AOW als een vakantie-centje. Ze kunnen best zonder, maar ze hebben er recht op. Weggeven dan maar? Waarom? Moeten ze toch helemaal zelf weten.
    Esje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste, lieve Aaf. Leg jouw financiën toch niet zo bloot. Mensen hebben dan een stok om mee te slaan. En dat doen ze, want ze willen zeiken, altijd.

    Yvonne.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Och, ik schijf vaak over geld, ik vind wat discussie wel prima. Ik voel me niet zo snel gekwetst of zo.

      Verwijderen
  6. Mee eens met yvonne, je hoeft /moet niet alles wat je doet/berekent in je blog te schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.