vrijdag 4 oktober 2019

Eet geen dieren dag!

Vandaag is het dierendag, door de niet-vlees-eters omgedoopt tot eet geen dierendag.
Naast milieu en diervriendelijkheid is vandaag gebleken dat er nog een argument is om geen dieren te eten: je kunt er ziek van worden en soms dood van gaan!

Ik ben geschokt door het bericht vandaag dat er door Listeriabesmetting van vleeswaren er DRIE doden gevallen zijn en dat er 1 miskraam door ontstaan is.
Jumbo roept vandaag 135 verschillende vleeswaren terug, Sligro doet dat met 168 artikelen en Aldi roept 4 producten terug. Lees ook hier op de site van de NOS.

Ik ben blij met mijn voeding zonder vlees. Ik eet alleen zo nu en dan vis. Ik weet dat vis ook besmet kan zijn met gevaarlijke bacteriën. Een tijd terug, in 2012 was zalm besmet met de Salmonella Thompson bacterie, ook toen waren er doden te betreuren. Ingeblikte vis is bijna nooit besmet, maar die is in mijn ogen een stuk minder lekker.

Vandaag mijn oproep: eet zo vaak mogelijk vleesloos, eet minder dier! Dat is ook voor je gezondheid een goede keus!

26 opmerkingen:

 1. Geen steekhoudend argument, het gevaar wordt erg overdreven. Er gebeurt zelden wat qua voedselveiligheid waarbij doden vallen. De kans om dood te gaan aan het eten van een stukje vlees in NL is kleiner dan de kans op het winnen van de jackpot in de staatsloterij.

  Ook groente en fruit kunnen besmet zijn. Enkele jaren geleden had je in Duitsland meer dan 20 doden (!) door een EHEC bacterie. Eerst werd gedacht dat het van Spaanse komkommers kwam en die werden uit de handel getrokken. Later bleek dat er taugé was besmet. 22 doden is een flink aantal, toch neem ik aan dat je toen niet opriep om groenteloos te eten vanwege gevaren?

  Ik gun jou van harte een vegetarisch dieet, maar ik doe niet mee aan vleesloos en laat me geen schuldgevoel of angst voor voedselbesmetting aanpraten. Ook op dierendag ga ik niet schijnheilig vleesloos zitten doen. Dat is gewoon deugsymboliek. En vleesloos is zeker niet per definitie gezonder.

  En over dieren gesproken: mijn honden eten graag vlees, denk dat het een enorme baaldag voor ze wordt als ipv vlees alleen groente serveer.

  Vanavond ga ik naar de verjaardag van een vegetarisch familielid. Gelukkig is dat geen preker, maar iemand die gewoon wat bitterballen in de frituur gooit voor zijn niet-vegetarische visite. Andersom kook ik voor hem regelmatig vegetarisch curry ed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me echt niet voorstellen dat ik onschuldige vermoorde dieren in de frituur zou gooien omdat mijn visite dat wilde... Geen vegetariër uit overtuiging dus.

   Verwijderen
  2. Ik vind het vreemd hoe vegetariers elkaar moreel op de maat nemen. Lekker vingerwijzen en borstkloppen.’ O hij geen zijn visite vlees, dus hij is geen goede vegetarier, maar ik wel. Kijk mij eens moreel superieur zijn’. Met die zure onverdraagzame instelling denk ik niet dat je zorgen hoeft te maken over visite op je verjaardag, die blijft liever thuis.

   En als mijn neef geen vegetarier uit overtuiging zou zijn, hoe dan wel? Per ongeluk?? Gestruikeld over een potje vega mix? Laat me niet lachen.

   En vega’s komen in alle soorten en maten. Ik heb ook een vegetarische vriendin (al 20 jaar) die getrouwd is met een vleesetende man en een kind heeft wat vlees eet. Zij kookt het ook voor ze. Ga je haar nu ook afzeiken? Moet zij volgens jou haar gezin niks voorzetten of elke dag een preek houden?

   Verwijderen
  3. Applaus voor jou dat je blijkbaar beter bent, jij verdient een schouderklopje!

   Verwijderen
 2. Er is een ding wat ik maar niet begrijp .Je praat steeds over vegetarisch eten en zelfs veganistisch .Echt ik vind deze uitspraak '' Eet geen dierendag '' de grootste onzin die ik maar kan bedenken .Daarbij eet je wel vrij veel vis alsof dat geen dieren zijn !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt toch parttime vegetariër/veganist zijn? Ook als je niet consequent veganistisch/vegetarisch eet, help je het milieu en gaan er veel minder dieren dood dan dat je iedere dag vlees, vis, vogels, eieren en zuivel eet. Ik heb afgelopen week 3 haringen gegeten en wat kaas, maar verder ook niet.
   En vleeswaren op brood of bij borreltijd eet ik nooit!

   Verwijderen
  2. Vissen zijn niet lekker knuffelig vergeleken met zoogdieren als koe of varken. Ik denk dat de gemiddelde vega een vlieg op de slaapkamer ook gewoon doodslaat en niet gaat vangen om buiten weer vrij te laten. Soort boven soort he

   Verwijderen
 3. Je hebt zeker woensdag niet tv gekeken naar de protesterende boeren ! En hun motivatie, en liefde voor hun dieren en hun vak ! Schandelijk deze oproep, doe jij lekker jou ding, en laat mij lekker mijn stukje vlees. Het is altijd zo eenzijdig en ondoordacht dit gewouwel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb woensdag wel gekeken. Boeren hebben dieren om er geld mee te verdienen niet omdat ze zulke dierenliefhebbers zijn. Tuurlijk ‘houden’ ze van hun dieren en zorgen er goed voor want het is hun bron van inkomsten, niet minder maar ook niet meer! Het grootste gedeelte van de landbouwprodukten wordt uitgevoerd dus zonder Nederlandse boer wordt er in Nederland ook wel gegeten. Ik gun iedereen een goed en gelukkig leven, mens en dier! En inderdaad, ik eet geen vlees en ook geen vis, geen soja, zo weinig mogelijk zuivel en vooral lokaal verbouwde produkten. Wel biologisch natuurlijk!

   Verwijderen
  2. Lokaal biologisch is dus ook mest voor nodig, want kunstmest en biologisch gaat niet samen.. Maar als het op jouw aankomt gaan we dus dieren houden voor de mest en schrijven we ze daarna af? Dat pas verspilling en uitputting van de aarde

   Verwijderen
  3. Boeren houden van hun dieren zoals een man van zijn vrouw die hij wekelijks slaat. Een giftig soort liefde.
   Je kunt niet van je kippen houden en ze toch na 6 weken (vleeskippen) of 1,5 jaar (legkip) slachten terwijl ze normaal 8 jaar worden.
   Je kunt niet van varkens houden als je ze na 6 maanden slacht terwijl ze normaal 10 jaar worden.
   Je kunt niet van koeien houden en ze na 6 maanden (kalfjes van melkvee), 1,5 jaar (vleeskoe) of 6 jaar (melkkoe) slachten terwijl ze normaal 17 jaar worden.
   Dat is een gestoord en ongezond soort liefde. Je kunt je best doen om ze een zo goed mogelijk (veel te kort) leven te geven, maar dat is iets anders dan liefde voor dieren.

   Verwijderen
  4. Anoniem van 2.36 # verdiep je maar eens in kringlooplandbouw (b.v.van de gebroeders Snippe) daar steek je veel van op!

   Verwijderen
 4. De gahaktbal smaakte prima vanavond!

  Ellen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ga toch weg met je gahaktbal!

   Verwijderen
  2. Nee.

   Waarom moet iemand weg omdat het jou niet aanstaat. Misschien staat jouw hoofd of soya burger niet aan. Ga jij dan ook weg? Of telt het niet omdat jij zo moreel superieur bent zonder gehaktbal?

   Verwijderen
 5. Dierenliefde is niet te combineren met het eten van dieren! Laat het iedere dag eet geen dierendag zijn!
  Nynke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hou van dieren, heb zelf meerdere dieren en eet goed biologisch vlees en laat me geen schuldgevoel aanpraten door vega-warriors.

   Verwijderen
 6. Ik eet geen vlees. Ben vegetarisch geworden en eet drink alleen nog biologische melk en biologische yoghurt. dochter, zoon en schoondochter ook. We hebben nog maar 3 personen van ons gezin die vlees eten. Ik ben niet tegen vlees eten. Maar ik vind dat we de dieren die gegeten worden goed moeten behandelen. Wij kochten vroeger een kwart koe die geslacht was bij een kleine lokale slager.Dat deden we samen met kennissen die familie hadden die deze koeien hielden. Dat was een melkkoe geweest die het laatste half jaar gewoon niet meer gemolken werd om er meer vet aan te laten komen. De koeien liepen in natuurgebied en hadden een mooi leven. Ik had er geen moeite mee om dat te eten. Voor mijn jongste zoon en oudste maak ik ook nog steeds af en toe vlees. Zo 1 tot 2 keer in de week eten zij dit. Morgen, op zondag eten zij ook gewoon goed rundvlees. Ik kan en mag anderen niet mijn overtuiging op dringen. Ik kan ze alleen laten zien dat je ook goed en gezond kunt eten zonder vlees. Wat zij besluiten is hun keuze. Ik ben blij dat wij in ons gezin onze vleesconsumptie drastisch naar beneden hebben kunnen krijgen. En als ik vraag wat ze hier het lekkerste vinden om te eten is dat de zelfgemaakte falafel. In een budget week eten we de hele week geen vlees en kunnen we voor minder dan 25 euro per week elke dag een prima maaltijd op tafel zetten voor 4 personen. Vis eet ik ook niet meer. Soms koop ik nog wel eens een makreel voor man en zonen die vinden dat erg lekker en aangezien die vis geen kweekvis is vind ik dat een minder slechte optie.
  Als ik eenmaal weer een kippenhok gebouwd heb, komen er ook weer kipjes hier zodat we weer onze eigen eieren hebben en ons groenafval weer mooi gebruikt wordt. Nu koop ik bij de boer of soms bij de kinderboerderij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het ene dier is je huisdier en het andere je eten?
  In een ideale wereld hebben we respect voor alles wat leeft, kweken we geen dieren in erbarmelijke omstandigheden om ze daarna op te eten.
  We kunnen lekker en gezond plantaardig eten.
  Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een ideale vega droomwereld die nooit heeft bestaan. De mens is omnivoor en heeft eiwitten nodig. Plantaardige eiwitten worden minder goed door het menselijk lichaam opgenomen dan plantaardige. We hebben snijtanden en een kort darmstelsel. We zijn gemaakt om vlees en vis te eten. Jij mag dromen van wat anders, maar ik hou het liever bij de realiteit. Dieren horen niet in de bio industrie en ik koop ook niet zulk vlees.
   En ja het ene dier is mijn huisdier en het andere dier is mijn eten. Ik ga geen koe als huisdier houden. En mijn hond maak ik niet blij met wortel, hij wil gewoon vlees.

   Verwijderen
 8. Dat er zo heftig gereageerd wordt is toch een teken dat het een gevoelig punt is. Het niet eten van een dier 1 keer per jaar (liefst vaker) is toch niet teveel gevraagd, als iedereen dat zou doen, zou het effect heel groot zijn. Ik eet geen vlees of vis, maar mijn gezin (niet dagelijks) wel.Ieder zijn eigen keuze. Overschakelen naar een meer plantaardige voeding is goed voor mens, milieu en dier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er wordt op meer onderwerpen heftig gereageerd. Met name de onderwerpen waar gepreekt wordt. Ik heb daar echt een broertje dood aan. En nee ik ga echt niet op 4/10 huichelen met een vleesloze maaltijd. Ik eet regelmatig een maaltijd zonder vlees, maar dat is gewoon omdat ik daar dan trek in heb, niet om te deugen.

   Verwijderen
 9. Aaf, bij de link van 'oud maar niet versleten' staat een grote foto, en die maakt de laatste reactie van 14:05 onleesbaar.

  Ten tweede, ja dit is een gevoelig punt, wel vlees of geen vlees, ik denk dat het gezond is om wel dierlijke eiwitten tot ons te nemen want dat zijn andere dan plantaardige eiwitten. Maar de manier waarop het dier uiteindelijk op ons bord ligt, is wel bepalend.
  Kleding wordt vaak op een niet-faire manier gemaakt, maar dat is ook geen reden om dan maar geen kleding te dragen.
  Dan is het goed om te zien waar je je kleding koopt. En zo kun je ook zien waar je je vlees vandaan haalt, ergens waar het dier een goed leven gehad heeft, en zeker niet uit de bio industrie.
  Ook voor je gezondheid is het beter als je vlees eet van een dier wat gezond en goed heeft kunnen leven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gebeurt vaker dat een afbeelding super groot wordt in een link. Ik heb de link verwijderd.

   Verwijderen
 10. Sommige mensen slaan behoorlijk door, worden intolerant en zien veganisme als hun allesoverheersend ideaal. Beetje eng soms. Vegan, alles biologisch, nooit vliegen, no waste etc. etc. Het is wachten op een beweging die samenkomsten organiseerd en waarvan je lid kunt worden. Een overkoepelend orgaan !
  Hardlopers zijn doodlopers, dat zei mijn moeder vaak. Niet iedereen gooit zijn consumptiepatroon radikaal om.En alle kleine beetjes helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat je vegetarier bent prima, maar om dan te concluderen dat mensen die wel vlees eten niet deugen, klinkt als gelovigen die iedereen veroordelen die niet gelooft. Wij doen allemaal dingen die slecht zijn voor het milieu en dus indirect slecht zijn voor dieren. Of is een dier alleen die koe/kip enz. Ook intensieve landbouw is niet goed voor het milieu daar worden ook bossen voor gekapt en vernietigen de leefomgeving van wilde dieren. Iets doen voor het milieu en dierenliefde is wat mij betreft minder verspillend leven. Dus minder vliegen, minder autorijden , zuiniger zijn met grondstoffen, hergebruik , geen eten weggooien of dat nu dierlijk of plantaardig is . Ik denk dat al die dingen samen meer opleveren dan wanneer we alleen met zijn allen geen vlees meer eten. Ans

  BeantwoordenVerwijderen