zaterdag 16 november 2019

Sinterklaas en Piet nieuwe stijl

Vandaag is op veel plaatsen de intocht van Sinterklaas en zijn Pieten. Voor kinderen is het heel spannend: zou Sinterklaas cadeautjes voor mij hebben meegebracht? En wat heeft hij dan meegebracht? Spannend allemaal, ook omdat het nog tot 5 december duurt voordat het cadeautje kan worden uitgepakt.
Iets anders wat spannend dreigt te worden zijn de demonstraties anti- en pro zwarte Piet. Er zijn hooligans die dreigen met grof geweld omdat ze tegen de demonstratie zijn van KOZP.
Als je de berichten op social media bekijkt, dan lees je een enorme hoeveelheid verbaal geweld. Om kippenvel van te krijgen!
Mensen die tegen zwarte Piet zijn, moeten maar naar het buitenland verhuizen, naar Afrika of zo.
Er wordt geroepen dat  "ze van onze cultuur en onze normen af moeten blijven", daarnaast "verdienen" ze het om grondig verbouwd te worden: "die idioten gewoon de tong uit de snufferd trekken en de vingers en benen int gips".
 

Mijn mening: als mensen vreedzaam willen demonstreren tegen zwarte Piet, dan moet dat mogelijk zijn. Je hebt hier in Nederland gelukkig het recht om te demonstreren als je het ergens niet mee eens bent. Ik ben wel bang dat de tegendemonstratie nogal gewelddadig uitpakt en het daarom een drama wordt voor alle kinderen die alleen gekomen zijn voor de intocht van Sint en zijn Pieten en dat zou ik heel jammer vinden!

Toen ik een kind was, werd er steeds gedreigd met zwarte Piet: ik zou meegenomen worden in de zak en ik zou alleen een zakje zout en klappen met de roe krijgen. Piet was een manier om te zorgen dat ik braaf zou zijn, een dreigement. Als ik niet braaf en lief was, dan trok ik aan het kortste eind!
Gevolg was dat ik doodsbang was voor zwarte Piet! Ook toen ik negen was en al niet meer geloofde, had ik 's avonds nog weer twijfels en was ik er van overtuigd dat Piet mij begluurde en mij controleerde. Zoals alle kinderen was ik niet voor 100% braaf en gehoorzaam. Slapeloze nachten had ik er van!  Mijn indruk is dat dit element van het karakter van en de functie van Piet in de afgelopen 60 jaar flink veranderd is, hij is nu niet meer een boeman. Piet is dus al veranderd, wat is er op tegen om dan ook de kleur wat aan te passen? Volgens mij is dat voor kinderen geen enkel bezwaar. 

Mijn wens: overal in het land vreedzame intochten van Sinterklaas en blije kindergezichten!

Ik heb getwijfeld of ik dit bericht open zou zetten voor reacties, ik heb het uiteindelijk toch gedaan, maar ik zal scheldpartijen en andere negatieve reacties niet plaatsen.

Vanavond kunnen jullie op deze plek mijn boodschappen van de afgelopen week vinden.

37 opmerkingen:

 1. De roetveegpiet is vnl. een fenomeen in de randstad en de 4 grote steden. Woon je daar niet, dan hou je gewoon je zwarte piet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is dus niet zo! Ik woon jn een klein dorp (4000 inwoners) 20 km van de Duitse grens en ook hier denkt men na over zwarte piet! Er zijn mensen die zich druk maken om de verandering in een roetveeg piet maar dat is een klein aantal! Kinderen hoor je er helemaal niet over!

   Verwijderen
  2. das wel grappig janne, kinderen hoor je namelijk ook niet over zwarte piet.

   Verwijderen
 2. Zodra alle, echt alle kinderen blij en gelukkig zijn met hoe Sint en Piet er uit zien is het voor mij goed. Of hij nou zwart, oranje, roetvegen heeft of paars is, het zal mij een zorg zijn. Het gaat om de kinderen en hun plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben het volmondig met je eens, sterker nog: schaf zwarte piet helemaal af en gewoon een sint met helpers in vrolijk gekleurde pakjes, die ervoor zorgen, dat overal stilletjes pakjes in een grote zak voor de deur aflevert, wat net zo leuk en spannend zou zijn voor kinderen en wat minder eng!
  Zoiets als de kerstman met elfjes als helpers, wat veel kindvriendelijker is.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Amerikaanse versie van de Kerstman, Santa Claus, is al afgeleid van de Nederlandse Sinterklaas.

   Verwijderen
 4. Volledig met je eens!! Geweld (en wat mij betreft ook het verbale geweld) moet nu maar weer eens afgelopen zijn. Als het dan zo'n mooie traditie is, waarom moet die pro pietenclub dan zo nodig gewelddadig tekeer gaan (en ik bedoel ook verbaal!) als er kinderen bij zijn? ZIJ verpesten het voor de kinderen. Het zijn trouwens voornamelijk volwassenen die zich opwinden over de roetveegpieten.... volgens mij valt het de jonge kindjes niet eens op. Groet, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pardon, als alleen pro-pieten zo gewelddadig zouden zijn waarom zijn er 3 man aan KOZP extremisten preventief opgepakt door de politie? De pot verwijt de ketel. Tijdens een kinderfeest hoort gewoon helemaal niet geprotesteerd te worden, pro en anti’s hebben nog 364 andere dagen in het jaar om te protesteren.

   Verwijderen
  2. Volgens mij zijn er zowel mensen van KOZP als pro-pieten mensen opgepakt in verband met bedreiging en mogelijke gewelddadigheden.

   Ik ben overigens blij dat alles zonder ernstige incidenten verlopen is.

   Verwijderen
  3. Hoi Aaf, ter plekke zijn ook pro pieten meegenomen, bijvoorbeeld gekke pegida pietjes die niet in het juiste vak wilden staan ed.

   Maar preventief zijn er donderdag en vrijdag (!) toch echt maar gekkies uit het KOZP kamp prefentief opgepakt. Het gaat om doodbedreigers Michael van Zeijl en Rogier Meijerink die vinden dat je maar geweld moet gebruiken tegen Sinterklaas en zwarte Piet voor de ogen van kinderen.

   En ik vind het heel erg verdrietig dat een kinderfeest anno 2019 niet kan plaatsvinden zonder lelijke schreeuwers (pro en anti) enorme politie inzet, grote betonblokken zodat auto’s niet in de menigte kunnen rijden etc. Wat was alles nog onschuldig toen ik kind was in de jaren 80.

   Verwijderen
 5. Sinterklaas is een leuk feest met een ongeloofwaardig verhaal over eeb heilige uit spanje die mer zijn paard over het dak loopt en zorgt dat kinderen kadootjes krijgen. Waarbij surprises gemaakt mogen worden en gedichten waarin je elkaar op de hak neemt. Het was mijn favoriete feest, maar wordt met alle commotie steeds minder leuk. Aaf, je hebt gelijk, piet is al van rol veranderd, wat verandering in uiterlijk maakt ook niet uit. Maar laten we het leuke behouden, ik heb nu al lol om het gedicht voor mijn broer, en dan doen wij maar een lootje met een kadootje van 10 euro. Na het uitpakken gezellig eten met zn allen. Niemand zit aan 'ons feest', we kunnen het ook met roetveegpieten prima vieren. De gezelligheid zit in hoe je het met elkaar regelt. Groet, geraldine

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niet mee eens. Je kunt een heel verhaal ervan maken hoe tradities veranderd zijn, maar niemand heeft er een probleem mee als tradities op een natuurlijke wijze veranderen. Dit hele roepveegpiet gedoe is dat niet. Dat wordt mensen opgedrongen, daarom krijg je ook zoveel weerstand.

  Er is namelijk geen grote afkeuring onder de bevolking over zwarte Piet. Er is alleen een klein activistisch groepje uit het Amsterdamse links-activistische milieu dat veel te veel media aandacht krijgt met dank aan de NPO. En dat groepje werd op nota bene uitgenodigd om te komen demonstreren in het hoge noorden, wat werd tegengehouden door de blokkeerfriezen. Die vervolgens keihard werden aangepakt door justitie, terwijl er nog niemand bij KOZP is opgepakt voor het versturen van dreigbrieven naar winkeliers.

  Het komt erop neer dat iedereen die sinterklaas wil vieren met zwarte piet wordt uitgemaakt voor racist. Terwijl er geen racistische bedoelingen achter zitten. Op de Antillen lacht men ons uit en viert men vrolijk sinterklaas met girzwarte pieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helemaal eens. Onze kinderen (6,3,1) vinden sinterklaas geweldig, die maken zich echt niet druk over het uiterlijk van de pieten. Ze weten dat sinterklaas niet bestaat en dat ze allemaal verkleed zijn. Dat vertel ik ze bewust, ik wil er niet om liegen tegen ze. We maken er een gezellig feestje van, gaan vanmiddag naar de intocht kijken in het dorp en daarna lekker pepernoten eten en vanavond mogen ze hun schoen zetten. Ik heb er zin in! En of er nou zwarte, roetveeg of gekleurde pieten zijn, dat maakt echt niet uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zie dat er alleen reacties worden doorgelaten van mensen die braaf ja knikken. Ik vind dat kinderachtig, schakel dan de hele reactiemogelijkheid uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou het niet zo kunnen zijn dat er veel gelijkgestemden zijn die deze blog lezen
   Jammer van wantrouwen, ik kom niet eens op t idee ...mijn oma had hier een uitdrukking voor Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten. Herma

   Verwijderen
  2. Waarom? Omdat jij dat vindt? Is het jouw blog?

   Verwijderen
  3. Heel simpel Janne, dat zeg ik omdat een reactie van mij niet is geplaatst. En mijn reacties zijn zakelijk, ik hou me bij feiten en scheld/beledig niet.

   @anoniem 15.14 lekker goedgelovig. Uit alle statistiek over dit onderwerp blijkt dat er geen meerderheid is tegen zwarte piet, maar toevallig op dit blog is iedereen het braaf met elkaar eens.

   Verwijderen
  4. @anoniem van 16.32 nee hoor ik ben het ook met jou eens.
   Zwarte piet was zwart,is zwart en blijft zwart wat mij betreft!
   Er is maar een héél klein groepje wat h e t wil veranderen de meerderheid wil gewoon zwarte pieten

   Verwijderen
  5. Prima hoor de roetveegpieten. En dat ik bij een klein groepje zou horen? Welnee. Als ik daar mensen een plezier mee kan doen maakt het mij niet uit.de kinderen trekken zich er zo ie zo niets van aan. Vroeger was het ook normaal dat piet je mee nam in de zak naar Spanje. De volgende generatie denkt zo over zwarte piet

   Verwijderen
 9. Ik zit net de intocht op NPO3 te kijken. De pieten zijn bijna helemaal blank op wat vegen na. Mooi !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo fijn als je kind ome Henk. Buurvrouw Jannie en Mats moeder herkent.
   Met zwarte schmink herkenden ze je niet tenzij je recht voor ze stond en met ze praatte, nu herkennen ze je op 50 meter afstand.

   Verwijderen
 10. Goudstiksel in kleding geeft aan dat de Pieten echt geen slaven zijn. Waarom horen we geen blanke klagen dat de kindertjes een verkeerd beeld krijgen over blanken? Alsof elke blanke een oude man met baard is? Ik vind het van beide kanten fout als er fysiek of verbaal geweld wordt gebruikt, laten we een voorbeeld nemen aan de kinderen, die boeit het niet hoe iemand eruit ziet, maar hoe iemand zich gedraagt!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het echt pijnlijk om al die reacties op social media te lezen. Deze discussie haalt van beide kanten het slechtste in mensen naar boven en men wil niet (meer) naar elkaar luisteren.

  Ik heb ook echt het idee dat de mensen die het hardste vast willen houden aan zwarte Piet zoals die is, de mensen zijn die zelf niet eens (meer) kinderen hebben in de gelovige leeftijd. De meeste ouders die ik er op school over spreek hebben er niet echt een sterke mening over, behalve dan dat ze toch vooral willen dat het een gezellig feest blijft voor alle kinderen.

  Eerlijk gezegd ben ik er inmiddels al aardig aan gewend, die roetveegpieten. Ik zag net een "echte" zwarte piet en het voelt eerlijk gezegd een beetje vreemd aan voor mij. Mijn zoon is ook niet anders gewend dan dat ze roetvegen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb geen kinderen en vier geen sinterklaas. Ik heb dus geen traditie om me aan vast te houden. Toch kan ik er met mijn hoofd niet bij waarom een heel land direct naar de pijpen moet dansen van een activistenclubje dat dramt en dreigt. De enige reden dat jij een echte zwarte piet nu vreemd vindt, is omdat jij je een schuldgevoel hebt laten aanpraten. En de meeste mensen hebben echt wel een mening hierover hoor, maar het is niet altijd even slim om die te uiten want als je zegt dat je voor zwarte piet bent dan ben je vast gemeen/racist/hooligan etc.

   Verwijderen
  2. Dat gedram komt van 2 kanten. Ik praat het niet goed, ik vind beide kanten gewoon veel te extremistisch. Maar ik vind het behoorlijk genant hoe sommige blanke mensen zich gedragen in deze discussie. Waarschijnlijk omdat ik toch het idee heb dat dit afstraalt op mijzelf ook, alsof zij de mening representeren van alle blanke Nederlanders. En dat is dus niet zo.

   En nee, ik heb me zeker geen schuldgevoel aan laten praten. Ik heb gewoon niet de behoefte om een feestje te vieren dat kwetsend is voor andere mensen. Of dat er nou 1,100 of de halve wereldbevolking is, dat vind ik niet relevant eerlijk gezegd. Met een kleine aanpassing is het wél leuk voor iedereen, dus waarom zo moeilijk doen, ik kan er niet bij.

   Verwijderen
  3. Kwetsen, het toverwoord anno 2019. Er is altijd wel iemand ergens gekwetst om. Bijvoorbeeld om het kruis op de mijter van sinterklaas, het drinken van alcohol, het geven van cadeaus. Dan moet je alle feestelijkheden maar afschaffen en tadaaa ook daarover zal weer iemand gekwetst zijn. Ik walg zelf bijvoorbeeld van het slachtfeest. Ga jij pleiten voor afschaffing daarvan uit mijn naam?

   En tokkies en hooligans zijn ook niet mijn cup of tea, maar een normale mens gaat niet ergens staan gillen op een kinderfeest. KOZP is ook geen haar beter.

   Zoals ik eerder al schreef mensen gooien hun kont tegen de krib omdat het ze wordt opgedrongen van bovenaf. Dus is het voor die mensen niet meer iets kleins maar een groot issue. Vandaar ook de felheid in het debat en dat mensen zich er compleet op vastbijten.

   En op meerdere plekken in de wereld heb je feesten waar donkergeschminkte figuren voorkomen. Waarom is er geen discussie over de enge zwarte krampus? Of de zwarte duivels die sinterklaas in andere landen bij zich heeft? Of de zwartgeschminkte Hadji Firoez tijdens Nowruz. Google dat maar eens voor de gein. Daar hoor je niemand over. Je hoeft daar ook niet mee aan te komen, ze lachen je uit. De enige reden dat het hier speelt is omdat Nederlanders vrij soft zijn en zich al snel een schuldgevoel laten aanpraten.

   Verwijderen
  4. Ik herken jouw verhaal Daan, ook hier op de basisschool kom ik maar weinig mensen tegen die vinden dat Piet zwart zou moeten blijven. De ongenuanceerdere mening van het vast willen houden aan het oude beeld, lijkt te komen van mensen die geen kleine kinderen hebben.

   Verwijderen
  5. Dat andere mensen fouten maken is geen reden het ook te doen. Dat op andere plekken in de wereld mdonkergeschminkte figuren rondlopen evenmin.

   Op de basisschool van mijn kinderen is 3 jaar geleden democratisch besloten, door middel van stembriefjes, dat Piet niet meer zwart zou zijn. De ouders zijn blij dat dit nu eindelijk ook doorgevoerd is op tv.

   Dat is dus helemaal niet van bovenaf opgelegd.

   Verwijderen
  6. Ik noem het ook niet als reden om het wel te doen. Ik noem het omdat over dat geschmink geen ophef is, dus ligt het niet eens aan het donker schminken zelf maar alleen om de perceptie daarvan. En de ontvankelijkheid voor het schuldverwijt bij de ontvanger.

   Anno 2019 met de identity politics mag niks meer onder het geroep over racisme of cultural appropriation. Mensen hebben niet door dat ze daarmee een juist een enorme doos van pandora open maken.
   Zo is er gezeik al als er iemand van de verkeerde soort een etnische rol in een film vertolkt. Of wanneer Kim Kardashian kleine vlechtjes in haar haar doet, dan komen ook online de racisme roepers uit de panelen want dat kapsel zou alleen voor mensen met een donkere huid zijn. Als haar donkere man met een MAGA petje rondloopt krijgt hij het verwijt zijn ras te verraden. Blijkbaar mag je als een afro amerikaan alleen maar voor democraten uitspreken. Dat dat op zichzelf dus al keihard racisme is hebben de gekkies niet door. En zo kan ik nog wel even doorgaan.Volgens transgender activisten ben je namelijk al heel erg fout als je het niet ok vindt wanneer omgebouwde mannen niet mee mogen doen aan vrouwencompetities etc. In Engeland kreeg een verloskundige gezeur met haar beroepsgroep, want ze verkondigde dat alleen vrouwen kunnen baren en dat is niet inclusief genoeg Ik word echt heel erg moe van dat soort geneuzel.

   En fijn dat daar over is gestemd op jullie school, maar die vlieger gaat niet op voor de NTR die zonder inbreng van mensen alleen nog een roetveeg piet op tv brengt of gemeenteraden die dat ook zo even zonder inbreng besluiten.

   Overigens lijkt het mij een goede keus om vieringen met en zonder zwarte piet lekker gescheiden te houden en toegang van demonstranten overal tegen te houden. Mogen mensen kiezen of ze naar de intocht bij gemeente A of B gaan met een zwarte of roetveeg piet. Iedereen blij en geen gillende figuren in de buurt van kinderen.

   Verwijderen
  7. @anoniem van 8.19
   Hebben jullie die democratische beslissing op school helemaal op eigen initiatief genomen. Daarmee bedoel ik dus: zouden jullie het ook zelf mee zijn gekomen als er de afgelopen jaren niet een overdreven aandacht was voor zwarte piet/KOZP in de media? Dat denk ik niet eerlijk gezegd.

   Verwijderen
  8. @anoniem van 13:18, je kunt door berichten in de media van mening veranderen of een mening krijgen.

   Dat heet voortschrijdend inzicht.

   Ik had het er gisteren nog met mijn jongste dochter over. Die vond eerst KOZP onzin, zwarte piet kon blijven zoals hij was, maar inmiddels staat ze er helemaal achter.

   Verwijderen
  9. Dat is enkel een positief uitgangspunt Aaf. Beïnvloeding van mensen door media is niet bepaald een nieuw fenomeen, dat kun je positief of negatief uitleggen. Een negatieve vorm hiervan is propaganda.


   Verwijderen
 12. In Groningen was de intocht vandaag grimmig. Niet iedereen was het eens dat de pieten tegenwoordig (bijna) roomblank zijn. Weinig inclusie. Pieten moeten donker/lichtgetint kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het is inderdaad fijn dat het karakter van Piet in de loop van de jaren al veranderd is. Ik ben 44, en ik herinner me nog de Pieten met een roe in hun handen. Dat vond ik als kind heel spannend. Aan de andere kant zag ik ze als kind als de hulpen van Sinterklaas die de cadeautjes rondbrachten. Hoewel ik ook geloofde dat Sinterklaas echt met zijn paardje over het dak liep!

  Waar ik aan moest wennen was aan het fenomeen van de Hulp Sinterklazen. Als kind dacht ik dat Sinterklaas maar een iemand was. Mensen van pakweg 15 jaar jonger dan ik zijn met Hulp Sinterklazen opgegroeid. Overigens hoor ik de laatste jaren weer minder over Hulp Sinterklazen.

  En in mijn herinnering aan mijn kindertijd had het paard van Sinterklaas geen naam. Toen kwam Americo, en nu O Zo Snel.

  De intocht op televisie vandaag vond ik leuk. Ik moest steeds lachen om de Piet de steeds zei van pak je pakje pas thuis uit.

  Ik heb ook nog een stukje van de Belgische intocht gezien. Die Pieten waren ook niet meer echt zwart. Wat ik leuk vind aan de Belgische intocht, is dat zij er echt een Spaans tintje aan geven, zoals met Conchita.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik was in Nijmegen vandaag. Mij maakt het niet uit hoe de pieten eruit zien. Ik ben niet bang dat de kinderen iemand herkennen want ik vertel de waarheid aan ze,maar dat maakt het feest voor hen niet minder leuk. Wat het feest wel minder leuk maakt, zijn demonstraties. Linksom of rechtsom. Ga weg bij die intocht! Of je nu leuzen wil scanderen of als hooligan meent te moeten "ingrijpen": niet in de buurt van mijn kinderen aub. Doe dat maar lekker op een ander moment of een andere manier, maar niet op de plaats waar kinderen samenscholen.
  Gelukkig zwaaiden de zwarte pieten vrolijk naar de demonstranten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Quote uit 2015:

  "Zwarte Piet is tegenwoordig verboden, daarvoor in de plaats hebben we nu Halloween met bebloede gezichten, moordwapens en afgehakte ledematen. Het is maar wat je de kinderen het liefste voorschotelt.

  Guus Paes, Epe"

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.