vrijdag 27 december 2019

Een heerlijk kerstdiner!

Op eerste kerstdag kookten mijn jongste dochter en de man van mijn oudste samen weer een verrukkelijk kerstdiner voor ons allen. Het begint traditie te worden, vorig jaar deden ze het ook.
Jongste heeft een ruimere keuken en een 6 pits kookfornuis, altijd handig als je veel gerechten gelijktijdig moet maken. Gekookt werd er dus in het huis van mijn jongste dochter en de rest van de volwassen was in het huis van mijn oudste.
Wij pasten op de kinderen, zodat de kleintjes niet in de weg zouden lopen. Leuk samen spelen en wat kleine klusjes doen in afwachting van de heerlijkheden die zouden komen.
Om zes uur was het zo ver en fietsten we naar het andere huis, dat is maar 5 minuutjes fietsen, heel handig dat mijn dochters vlak bij elkaar wonen!

Uren stonden onze koks in de keuken om een overheerlijk, duurzaam veganistisch diner te maken met vrijwel uitsluitend verse ingrediënten. Er kwam geen beest, zuivel of ei aan te pas! De koks dachten dat er veel over zou blijven en dat één gezin er nog wel een keer van kon eten.
Maar het eten was zo lekker, dat de voorgerechten en de hoofdgerechten al heel snel vrijwel helemaal op waren! Het was smullen! Een beetje sneu voor de koks dat alle werk zo snel verdween, maar tegelijkertijd ook een compliment.  Over de nagerechten deden wat langer, maar dat kwam vooral omdat de pistachenoten nog gedopt en gehakt moesten worden en het ijs slecht losliet uit de vormpjes waar ze in bevroren waren.

Wat aten we?

Voorgerechten:
- Pasteitjes met een pittige kerrie/linzen vulling
- Gefrituurde bloemkool roosjes in een knapperig jasje
En een kruidige sinaasappel/gembersaus om de bloemkool in te dopen of eventueel stukjes pastei.

Hoofdgerechten:
- Gekookte rijst
- Een grote pan heerlijk gekruide gestoofde pompoen
- Een smakelijke linzen/bonen saus
- Een pittige rode knoflooksaus
- Zelfgemaakte groenteburgers
Alles heerlijk gekruid en met uitgebalanceerde smaakjes.

Nagerechten:
- Veganistische gemarmerde cake met een deel met pompoen en een deel chocolade. Prachtig uitgerezen en smakelijk.
- zelfgemaakt ijs met gehakte pistachenoten
- Voor de liefhebbers (en uiteraard 18+): rode port met crackertjes met vegakaas in 3 verschillende smaken.

Conclusie: we zetten de traditie voort!

52 opmerkingen:

  1. Dat klinkt echt heerlijk. Ik ben onder de indruk dat dit dus helemaal veganistisch kan zeg. En wat gezellig dat je dochters zo dichtbij elkaar wonen. Mijn zusjes en ik wonen op een uur autorijden van elkaar. Dat is ook prima te doen natuurlijk, maar toch niet zo dichtbij als je dochters.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk menu. En heel handig hoe jullie het kunnen doen in 2 huizen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben blij dat je er van hebt genoten, maar het water loopt me niet in de mond bij het lezen van dit menu. Dat komt met name door gebrek aan zuivel bij vegan.
    Gefrituurde bloemkoolroosjes zijn echt lekker maar om het af te maken is een lekker raita yoghurt dipje heerlijk, groenteburgers maak ik met feta, pompoen uit de oven ook, curry met room etc. Ieder zijn ding.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Behalve dat er bij jouw ding koeien en kalfjes vermoord worden natuurlijk.

      Verwijderen
    2. Haha! Ik denk dat ik die reactie twee jaar geleden ook zou hebben gehad. Ik had nooit gedacht dat veganistisch eten zo heerlijk zou zijn. Maar alle kruiden die ze gebruikt hebben maken het veel lekkerder dan alle kerstmaaltijden die ik in mijn niet-vegan periode heb gegeten. Vegan kan vreselijk vies zijn, vooral van mensen die er weinig ervaring mee hebben of heel 'puur' (lees: smakeloos) willen eten. De vegan optie is bij veel gelegenheden bijna niet te vreten. Je moet er echt zelf mee aan de slag en het eten zo maken dat je het zelf lekker vindt.
      Die groenteburgers waren trouwens vooral gemaakt van aardappel, veel lekkerder! Ik ben niet zo'n groenteliefhebber.
      - Oudste dochter

      Verwijderen
    3. Daar komt het vegan moralisme en het shamen.

      Hoe je het wendt of keert, mensen worden alleen vegan uit idealisme. Niet omdat het eten nou zo lekker is.

      En ja, voor mijn eten worden inderdaad dieren doodgemaakt. Ik ga daar alleen geen krokodillentranen over huilen. Ik heb mijn plaats in de voedselpiramide niet zelf uitgekozen en ga ook niet mijn hele leven alleen maar rijst met bonen/linzen en dat soort dingen zitten eten.

      Verwijderen
    4. Ja, hoor. Jij ook?

      Ik veroordeel niemand en geef alleen mijn mening. Vegetarisch vind ik lekkerder, vegan veel te beperkt.

      Ik gun iedereen zijn ding, maar als je niet braaf ja-knikt dat vegan fantastisch is dan ben je gemeen/ een moordenaar/onaardig/ga je niet lekker etc.

      Aaf eet overigens ook vis en kaas.

      Verwijderen
    5. Heerlijk, het meeste ken ik maar de gevulde pasteitjes heb ik nog nooit gemaakt. Wat fijn dat dochters dicht bij elkaar wonen. Onze dochters ook maar dan down under 😳

      Verwijderen
    6. @Janne: Australië is heel ver, ik bof dat ik op de fiets naar mijn dochters kan!

      Verwijderen
    7. anoniem van 12.36 u mijn reactie was op anoniem van 11.02 u

      Verwijderen
    8. Aaf heeft een geweldig blog. Alleen het immer gehak en gezeur en geprofileer elke keer weer is zo jammer. De reactie zijn zo voorspelbaar geworden . Zo jammer.

      Verwijderen
    9. Er was niet zoveel aan de hand tot er iemand iets over ‘moord’ ging roepen naar iemand die aangeeft zuivel lekker te vinden. Militante types zijn nou eenmaal niet gezellig.

      Verwijderen
    10. Consumptie van zuivel betekent wel degelijk het doden van stierkalveren en koeien waarvan de melkproductie terug loopt waardoor ze niet meer rendabel zijn. Eten van zuivel door mensen = dode dieren.
      Het is naïef om te denken dat zuivel niets met het doden van dieren te maken heeft.

      Verwijderen
    11. Tjonge, de "kerstgedachte" is aan een aantal lezers duidelijk voorbij gegaan. Laat de ander toch in zijn/haar waarde, ieder mag zijn/haar mening geven, daar hoef je toch niet elkaar voor te veroordelen? Aaf heeft met haar (klein)kinderen een fijne Kerst gevierd, daar gaat het wat mij betreft om, ze hebben lekker gegeten, en ze vertelt wat dan zoal. Ze schrijft niet dat anderen ditzelfde moeten eten, ze schrijft alleen dat het goed smaakte en ze van het eten en elkaar hebben genoten. En dat is mooi!

      Verwijderen
    12. Anoniem van 21.52 Dat wordt door niemand ontkend.

      Het is pas naïef om te denken dat iedereen daar dan direct opvolging aan moet geven door zich een schuldgevoel aan te laten praten en alles maar moet laten staan wat vegans niet aanstaat. Want dat is het doel van mensen voor moordenaar of zondaar uit te maken. Het is gewoon preken, met dezelfde schuldtactiek die kerk ook eeuwen succesvol toegepast om mensen bij de kerk te houden. Dat is gewoon extreem. Zelfs vegetariërs worden aangevallen over een plakje kaas.

      Iedere voorouder van jou (en dat zijn er heeeeeel veel) heeft dierlijke eiwitten gegeten of dat nu vlees/vis/ei of zuivel is. Sterker nog, zonder die consumptie had de homo sapiens niet de ontwikkeling kunnen doormaken waardoor het de slimste diersoort op aarde werd. Die op zijn beurt dingen bedenkt als veganisme. Ik vind die paradox wel grappig.





      Verwijderen
    13. Ik denk dat de vegans van 21:52 en 11:02 uur helemaal niet met een vingertje wezen en anderen een schuldgevoel willen aanpraten. Het is geen aanval in mijn ogen. Ze constateren gewoon een feit dat voor de zuivelindustrie dieren worden gedood. Dat vegans zouden willen shamen en moraliseren is wat de lezers er zelf van maken.

      Verwijderen
    14. Ik snap niet waarom er altijd weer gezegd wordt dat je liegt of onzin praat als je zegt dat vegan eten echt heel lekker kan zijn. Is vegan 'kaas' net zo lekker als echte kaas? Nee, bij lange na niet. Is vegan 'vlees' net zo lekker als echt vlees? Nee, niet helemaal. Ik mis deze smaken ook echt wel eens, maar ik heb ook heel veel nieuwe heerlijke smaken leren kennen en mijn vegan kerstdiners zijn echt lekkerder geweest dan alle kerstdiners daarvoor waren. En ik ben ook echt niet van plan m'n hele leven alleen maar rijst met bonen en linzen te eten. Ik eet ook graag patat met vegan schnitzel of kroket en salade of lasagne met vegan gehakt en kaas om maar wat te noemen. Bij die gerechten heb ik nauwelijks wat aan smaak hoeven in te leveren overigens.
      Oudste dochter

      Verwijderen
    15. Moraliseren is zo’n beetje het bestaansrecht van veganisme. Niet zo gek ook, want er is niemand per toeval vegan geworden, allemaal doen ze dat uit diepe overtuiging. Is anders ook niet vol te houden.

      De ongezellige discussie die hier is pas ontstaan nadat er weer iemand ‘moord’ moest roepen naar een ander die dat niet pikt. Als die de ander in zijn waarde had gelaten was er ook geen welles/nietes discussie ontstaan.

      Verwijderen
    16. @oudste dochter, volgens mij heeft helemaal niemand hier gezegd dat je liegt, lees het maar eens terug. Er is alleen geschreven door iemand die vegetarisch lekkerder vindt dan vegan.

      Blijkbaar raakt dan een hele gevoelige snaar dat je jezelf zo denkt te moeten verdedigen dat het wel heel lekker is. Verder heb je zelf aangegeven dat vegan opties vaak smakeloos zijn en je er met kruiden wat van moet maken.

      Verwijderen
    17. Tsja, het is niet heel gezellig misschien, maar moord is en blijft het. Tenminste, ik vind het doden van een wezen met bewustzijn tegen zijn zin en zonder zwaarwegende reden (je kunt prima overleven op plantaardige voeding) moord. Maar het is niet zo handig om met dat woord te smijten, omdat je mensen op de kast jaagt. Dan alsnog vind ik het wel terecht.
      Ik denk eigenlijk dat het probleem eerder zit in het 'ieder zijn ding' uit de eerste post. Dierlijke producten eten is niet alleen je eigen ding, maar je betrekt er heel veel dieren in die een verre van ideaal leven moeten leven voor jou. En ik vind het onnodig om te gaan beweren dat eten niet lekker kan zijn zonder zuivel. Heb je bij Aaf aan tafel gezeten, anoniem? Hoe kun je dan weten dat yoghurt en feta absoluut misten? Ik vind het een totaal onzinnige opmerking. Laat Aaf en haar familie in hun waarde en neem gewoon aan dat ze lekker hebben gegeten.
      Alie

      Verwijderen
    18. Die zogenaamde 'paradox' is niet zomaar ontstaan. Het veganisme komt op omdat de dierlijke consumptie echt de spuigaten uitloopt. De hele menselijke geschiedenis lang (tot aan WO2 ongeveer) hebben mensen veel en veel minder eiwitten gegeten dan wij nou doen, dus wat mij betreft gaat het voorouderargument niet op. De intensivering van de veeteelt zorgt voor erbarmelijke leefomstandigheden voor de dieren en ontzettend veel milieuvervuiling.
      Elk jaar worden er in Nederland 550 miljoen dieren geslacht. Dat is 1,5 miljoen per dag.
      70% van de landbouwgrond wordt gebruikt voor veeteelt. In het amazonegebied wordt enorm veel gebied 'vrijgemaakt' voor soja en mais voor dieren en als graasland.
      Door mestoverschotten raken oceanen vervuild en sterft het zeeleven en daarmee de zuurstofproductie.
      Door gassen die de dieren uitstoten warmt de aarde op en zet onder andere het zeewater uit waardoor de zeespiegel stijgt en mensen in laaggelegen gebieden overstromen. En wij op den duur ook.
      De biomassa van landbouwdieren is 700 miljoen ton tegenover 100 miljoen ton wilde, oorspronkelijke dieren.
      Vleesvarkens bereiken in slechts 6 maanden hun meest rendabele (reuzen)gewicht en worden op kleuterleeftijd geslacht.
      Zoons van melkkoeien zijn niet rendabel en mogen dus ook niet voorbij de kleuterleeftijd leven.
      Melkkoeien zelf worden regelmatig aangeduid met de term 'topsporters' omdat ze zo veel melk leveren dat ze in een jaar of zes helemaal op zijn en de gehaktmolen in moeten.
      Legkippen worden meestal al na 1,5 jaar in de soep gegooid omdat hun productie dan afneemt.
      De zogenaamde 'scharrelkippen' zitten dicht opeengepakt in enorme schuren en zien nooit het daglicht.
      Hun zoontjes gaan de versnipperaar in omdat ze niet rendabel zijn.
      Vleeskippen groeien in 6 weken zo explosief dat ze door hun poten zaken en al veel botbreuken oplopen voordat ze piepjong naar de slacht gaan.
      Oceanen worden leeggevist en in de meeste netten zit meer 'bijvangst' die dood weer de zee in wordt gegooid dan de vissen die daadwerkelijk op je bord terecht komen.

      Dit alles heeft niets of weinig meer te maken met 'onze plek in de voedselpiramide' of 'waar onze voorouders op overleefden'. Het is echt iets heel anders dan met een speertje de rivier ingaan, of een konijntje of een hertje vangen en delen met de gemeenschap, of wat eieren uit een nest roven om als eiwitbron te gebruiken. In die gevallen heeft het dier in ieder geval nog zijn vrijheid en een eerlijke kans gehad.
      Als we weer naar een enigszins morele situatie willen, moeten we allemaal flink minderen met de dierlijke eiwitten. We moeten veel plantaardig eten en bij uitzondering eens wat vlees, ei en zuivel die op een 'dierwaardige' (wat volgens mij niet bestaat) manier geproduceerd is.

      Waarom is het niet oké om deze feiten te prediken en wel oké om andere moraliserende dingen te zeggen? Ik krijg nooit klachten als ik zeg dat mensen met hun tengels van andermans spullen moeten blijven, of geen vuurwerk in kattenachterwerken moeten stoppen, geen bushokjes of brievenbussen of pinautomaten moeten vernietigen, geen mensen moeten verkrachten, in elkaar slaan, geen slaven moeten houden, geen vrouwen moeten onderdrukken, niet moeten discrimineren op geslacht, ras of seksuele voorkeur etc.
      Terwijl dit soort gedrag en geweld net zo goed in onze geschiedenis en onze genen zit als het eten van dierlijke eiwitten.
      Je komt op voor weerloze dieren en mensen die in gebieden wonen waar de milieu-effecten nu al heel voelbaar zijn, of die honger hebben omdat veevoer in hun regio meer poen in het zakje brengt dan voedsel voor de lokale bevolking, ontzegt jezelf allerlei dingen, probeert je impact te vergroten door ook andere mensen te overtuigen en dan word je ook nog eens in het verdomhoekje geplaatst.

      Als laatste ben ik nog heel nieuwsgierig wat het er toe doet dat Aaf vis en kaas eet. De meeste mensen doen dat en zij 'moraliseert' toch niet? Ze vertelt alleen dat ze lekker heeft gegeten.

      Tom

      Verwijderen
    19. Heb ik gezegd dat iemand hier zegt dat ik lieg? Sorry, dat was niet de bedoeling. Dat is iets dat ik heel vaak tegenkom, een oordeel dat ik merk van vrienden en kennissen bijvoorbeeld die niet eens een keer een plantaardige maaltijd willen proberen. Ze geloven het gewoon niet als je zegt dat het echt heel lekker is. Het is een mening die ook vaak op het internet staat. Bijvoorbeeld iets over konijnenvoer of zo. Het is inderdaad niet iets dat hier letterlijk staat. Er wordt hier wel meerdere keren geoordeeld dat vegan niet lekker zou zijn en dat idee (dat ik zelf dus twee jaar geleden ook had) vind ik zo jammer. Dat raakt inderdaad een gevoelige snaar. Ik zou graag willen dat er wat meer plantaardig gegeten werd (voor de dieren en het milieu) en als mensen zo'n kijk hebben op plantaardig eten, dan schiet dat niet zo op en dat vind ik heel jammer.

      Ik reageer op dingen als 'het water loopt me niet direct in de mond' 'niet omdat het eten nou zo lekker is' 'ik ga niet alleen maar rijst en bonen eten'.
      Met die vegan opties die je aanhaalt bedoel ik het eten dat je tegenkomt als je gaat eten bij mensen en instanties die vrijwel geen ervaring hebben met plantaardig eten. Die bakken er vaak niks van. Daardoor kun je ook een heel verkeerd beeld krijgen van wat er mogelijk is.

      Ik probeer alleen maar te zeggen dat ik echt niet minder lekker ben gaan eten toen ik besloot plantaardig te gaan eten. Ik heb heel veel nieuwe, geweldige gerechten erbij gekregen en heb afscheid genomen van een aantal oude heerlijke gerechten, die ik overigens in iets minder heerlijke varianten nog steeds met heel veel smaak eet. Uiteraard zou ik het lekkerst eten als ik de nieuwe ontdekkingen at naast de oude favorieten, maar die keuze maak ik niet.
      Ik wil niemand verbieden om bepaalde dingen te eten, maar alleen vanuit mijn positieve ervaring mensen aansporen om zo nu en dan eens een plantaardige maaltijd op tafel te zetten. Mijn moeder is ook geen veganist, maar smult wel van ons eten en eet daardoor ook vaker plantaardig. Dat zie ik graag.
      Oudste dochter

      Verwijderen
    20. Alsof vlees zonder kruiden zo smaakvol is. Bv soepvlees wat alvast staat te trekken. Dat ruikt alsof er een kookketel met ongestelde doorgelekte onderbroeken op het vuur staat. Voor wie nog weet hoe dat rook bij Oma

      Verwijderen
    21. Haha, jazeker, ook vlees en kip moet je lekker maken met kruiden en specerijen, anders vind ik er niets aan!

      Verwijderen
    22. Ha, ik zie weer dat we terug zijn bij het blokkeren van reacties. Want stel je voor dat iemand een weerwoord heeft op schoonzoon, oeh aah eng hoor.

      Verwijderen
    23. Beste anoniem van 29 december om 18:19 uur. Ik heb helemaal geen reacties geblokkeerd. Waar haal je het vandaan?
      De enige reactie die een schoonzoon van mij heeft gepost was op 27 december om 11:36 uur en ging over veganistische kookboeken. Ik heb hierbij geen reactie geblokkeerd of verwijderd.

      Verwijderen
    24. Omdat mijn reactie aan je dochter en een Tom (niet schoonzoon?) niet verschijnt, maar een wel een reactie over stinkende doorgelekte menstruatieonderbroeken in een pan.

      Verwijderen
    25. @Anoniem: waarschijnlijk heb je je reactie niet verzonden, want ik heb niets binnengekregen en ik ken Tom niet.

      Verwijderen
  4. Ziet er lekker uit en zou voor mijn doen ook al overdadig zijn.
    Vind het wel wat in tegenspraak met je 'afgeven' op anderen die uitgebreid willen eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vind je dat ik daar op afgegeven heb? Ik had het over drukte in de supermarkt en dat ik vreesde dat een flink deel van het gekochte weggegooid wordt.
      Gisteren was het overigens héél rustig in de supermarkt, de parkeerplaats was vrijwel leeg en dat gold ook voor de fietsenstalling waar ik altijd gebruik van maak. Héérlijk, die rust!

      Verwijderen
    2. Zo kwam het wel een beetje over, misschien niet je bedoeling.
      Maar fijn dat jij en je gezin er zo van genoten hebben.

      Verwijderen
    3. Nee hoor. Zo kwam het niet over. Er zijn grote verschillen. Maar sommige mensen ,met name the Unknowns ,willen altijd kritisch zijn om het kritisch zijn. Goudjesblom

      Verwijderen
    4. Zo las ik het ook niet, hoor.
      Het klinkt allemaal heel smaakvol. Ik zou niet snel overstappen op een vegan levensstijl, maar zo nu en dan is het heerlijk om te genieten van iets anders.
      Leuk dat iedereen dicht bij elkaar woont en zo goed gaat ook samen.

      Verwijderen
    5. @Goudjesblom als het alleen over de drukte ging hoef je niet de inhoud van de karretjes erbij te betrekken en aan te geven dat de helft in de kliko verdwijnt. Dat vind ik dus wel anderen op de maat nemen.

      En zelf reageer je ook anoniem.

      Verwijderen
    6. Het is 'de maat nemen' of op de 'óp de korrel nemen'.

      en laten we dan nu weer even bij de kerstgedachte blijven, vrede op aarde en ga effe allemaal van de kast af.

      Verwijderen
  5. ik zou best de recepten willen hebben, klinkt heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het waren recepten uit veganistische kookboeken, voornamelijk gebaseerd op Indiase recepten. Ik kan de titels vragen, want die weet ik zo niet.

      Verwijderen
    2. Het zijn de twee kookboeken van Richa Hingle. Echt twee van de beste aankopen die we ooit gedaan hebben.
      - Oudste dochter

      Verwijderen
    3. Het zijn recepten van Vegan Richa uit twee van haar veganistische kookboeken: Vegan Richa's Indian Kitchen en Vegan Richa's Everyday Kitchen. Ze heeft ook een blog (veganricha.com), waar sommige recepten ook op staan. Het recept voor de cake vind je bijvoorbeeld hier: https://www.veganricha.com/2016/10/marbled-turmeric-pumpkin-chocolate-bread.html

      Man van oudste dochter

      Verwijderen
    4. Dankjewel voor het delen! Ik was er ook benieuwd naar. Het klinkt ontzettend lekker wat jullie gemaakt hebben.

      Groetjes,
      Alice

      Verwijderen
    5. Dank je wel oudste dochter en man!

      Verwijderen
  6. Ohhhh lekker!!!! Wat een verwennerij👌. Zij hebben echt hun best gedaan zeg! Ik had heel graag foto's er van gezien.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat klinkt heel gezellig en lekker eten ook zeg ! Veganistische Indiase recepten zijn vaak heerlijk en niet al te ingewikkeld. Ik maak ze ook weleens hoewel ik niet altijd veganistisch eet.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een uitgebreid diner! Het klinkt inderdaad bijzonder smakelijk, de koks hebben er vast ook veel plezier in om alles uit te zoeken samen en voor te bereiden. Fijn dat jullie zo kunnen genieten in de familiesfeer, het is een rijkdom om gezond en eensgezind aan een goedgevulde tafel te zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dat klinkt echt superlekker.

    En het was vast ook heel gezellig.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat heerlijk!Ik ga meteen even kijken naar die kookboeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat lief en gezellig dat jouw dochters zo uitgepakt hebben. Heerlijk en alleen daarom al de moeite waard. Dat zijn weer mooie herinneringen Aaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een rijkdom Aaf om samen met je kinderen en kleinkinderen kerstfeest te vieren!!
    En zo te lezen hebben jullie ook nog eens culinair flink uitgepakt. Wat een heerlijke gerechten zijn er klaargemaakt door de koks :-)
    Ik ga de recepten opslaan en wie weet tover ik binnenkort iets lekkers op tafel!
    Vanmiddag liep ik in de supermarkt en er lag heel veel vlees met 30% korting in het schap. Een medewerker vertelde me dat dit aan het eind van de dag weggegooid wordt. Ik vind het echt verschrikkelijk dat er zoveel beesten "voor niets" dood zijn gemaakt.
    Nu ben ik zelf geen vegetariër, maar dit maakte me wel verdrietig en laat zien hoe onze consumptie maatschappij in elkaar zit.
    Fijne zondag toegewenst!

    Groetjes Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gewoon kopen en invriezen, is niks mis mee. Is goed tegen verspilling en voor je geldbuidel.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.