dinsdag 24 december 2019

Pinnen bij de geldautomaat

Tegenwoordig kun je 's nachts niet meer geld pinnen bij geldautomaten omdat er telkens weer opnieuw apparaten met grof geweld vernield worden om er geld uit te halen. Zeg maar: het proletarisch pinnen.
Dit geweld bij deze plofkraken maakt het voor omwonenden riskant om er te wonen omdat buurhuizen en woningen boven een geldautomaat ook beschadigd raken, soms zo zeer dat ze niet meer bewoonbaar zijn. Echt heel naar voor deze omwonenden!

Soms worden mensen ook overvallen tijdens het pinnen. Recent is er een man in Hoofddorp op avond rond 21 uur bij een geldautomaat in een buitenmuur overvallen door twee mannen en is aan zijn verwondingen overleden! Zijn vrouw (of eigenlijk nu zijn weduwe) stond er bij en was getuige van de overval. Schokkend vind ik zo'n gebeurtenis!

Ik houd van betalen met contant geld, gewoon met munten en briefjes van 10 of van 20 en heel soms 50. Ik vind dat we als samenleving niet zonder contant geld kunnen. Briefjes zijn in mijn ogen een stuk echter dan een banksaldo waar wat bij komt (soms) of wat afgaat (véél vaker).
Boodschappen en kleine aankopen doe ik altijd contant.

Buiten in het donker geld halen heb ik nooit gedaan, ik vond het vanaf het begin veel te gevaarlijk. Ik zou één keertje pinnen, maar er stonden tamelijk dicht bij deze geldautomaat twee mannen een beetje onopvallend te zijn en verder was er niemand op straat. Ik kwam aanfietsen en besloot ter plekke terug te gaan naar huis en geen geld te halen. Ik was bang dat ik mijn geld en misschien ook mijn pas kwijt zo raken. Over dat het pinnen misschien ook levensgevaar op zou kunnen leveren, dacht ik op dat moment niet na.
Tegenwoordig pin ik altijd binnen, in de supermarkt of in het winkelcentrum, geen groot bedrag, maar bewust een klein bedrag. Als je namelijk iemand die pint observeert, kun je zien op die grotere bedragen pint. Ik neem aan dat 20 of 50 euro voor iemand met criminele plannen minder aantrekkelijk is dan 250 euro. Ik steek het geld goed weg in de binnenzak van mijn jas of in mijn broekzak. Ik heb mij daarbij nog nooit onveilig gevoeld.

Gebruik jij nog contant geld?

34 opmerkingen:

  1. Ja, en ik pin gewoon buiten, ook in het donker en het bedrag dat ik nodig heb. Ik heb me daarbij nog nooit onveilig gevoeld.
    Ja, er gebeuren erge dingen, maar wees je ervan bewust dat juist de uitzonderingen op het nieuws komen.
    Wil je echt veilig leven, stap dan nooit meer in de auto! Daar heb je veruit de meeste kans om dood te gaan buiten je eigen wens of schuld om, maar daar lees je niet veel over omdat auto-ongelukken zo gewoon zijn.
    Dit is geen echt advies, maar om aan te geven hoe erg we ons met zijn allen op de kast laten jagen.
    Probeer gewoon zo zorgeloos mogelijk te leven en niet te veel rekening te houden met allerlei onwaarschijnlijke doemscenario's
    Groeten,
    Martha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deels mee eens. Je moet jezelf inderdaad niet gek maken door enge berichten als dit, dan kun je je huis niet uit en ook thuis gebeuren nare dingen. Maar anderzijds is er ook zoiets als gezond verstand. Het is niet slim om in je eentje s’nachts te pinnen bij een automaat waar vreemde types naast staan. Of met grote geldbedragen op zak rond te lopen. Of je ramen open te laten staan ‘s nachts. Doe je ding en denk na.

      Ik pin regelmatig grotere bedragen omdat ik klussers moet uitbetalen. Dan heb ik het over 1000 per keer. Dit pin ik in de supermarkt. Ik voel me niet onveilig, er gebeurt niks op ons dorp en er zijn altijd mensen op straat.

      Ik wil niet dat contant geld verdwijnt, helaas willen banken en overheid dat wel.

      Verwijderen
    2. Precies, auto’s, scooters en fietsen zijn eng. Afgelopen week reed ik in een grote Seat Leon 2.0 honderden kilometers door het Spaanse land. Ook de bergen in. Ik vond daar wat van. Als het nou mijn eigen auto was geweest. De huurauto schakelde moeilijk. Trots op mezelf, maar liever in een auto die geen afgeleefde Spaanse huurauto is, de volgende keer.

      Verwijderen
  2. Als ik in het donker wel eens pinde,was dat op het hondenrondje. Veilg gevoel,zo'n waakhond naast je.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik betaal al mijn boodschappen contant, behalve als ik iets te weinig contanten heb, dan pin ik bij. Ik doe dat vooral om tegenwicht te bieden tegen alle pin-drang.
    Ik hoop dat contant geld nooit verdwijnt.
    Verder heb ik een bepaald weekbudget, en op = op.
    Behalve in deze maand, dan pin ik bij, maar daar heb ik vooraf op gerekend.
    Esje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. jazeker gebruik ik nog contant geld!!!!
    houd zo verbinding met wat je gebruikt en hebt
    en haal het ook altijd binnen!
    Pasje begrenst, is misschien voor anderen ook een idee?
    stella.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat bedoel u met begrenst als ik vragen mag ?

      Verwijderen
    2. Je kunt zelf een daglimiet op je pas instellen. Dan kan er niet meer dan dat ingestelde bedrag worden gepind.

      Verwijderen
  5. Ik heb altijd wel contant bij me.
    In mijn dorp is de pinautomaat verhuis naar een kubus die bij verzorginstehuis staat op parkeerterein. Geweldig ontwerp is echt over nagedacht, nou niet echt goed.
    Als je met je gezicht naar de automaat staat is en links en achter je een scherm en kan je er aan de rechterkant weer uit. Als je dus dief bent ga je daar staan en kan je met de pas en geld geen kant op. Hoe bedenk je zoiets en is daar niemand tegenin gegaan?
    Ik haal dus bij AH als ik nodig heb

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh wat een akelig verhaal van die meneer zeg... Wat vreselijk ook voor zijn vrouw. Zelf gebruik ik amper contant geld, ik pin bijna alles. Ook omdat ik op die manier kan zien waar het geld blijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik pin tegenwoordig alleen als het niet anders kan verder betaal ik met contant geld. Tot voor kort pinde ik alles maar daar ben ik vanaf gestapt omdat ik niet wil dat contant geld verdwijnt!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik pin tegenwoordig vaker, maar heb altijd wel wat contant geld bij me.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Over banken en cash is veel geschreven. Kleine ondernemers, zoals de boer waar ik mijn melk haal willen geen €600 per jaar aan de bank betalen. Bovendien rekent zijn boekhouder een bedrag voor iedere transactie.

    Er is een onderzoek gedaan naar het aantal berechtingen voor aanricht ers van plofkrakers in 2017. Het was een fractie. De reden is dat alles verzekerd is, volgens de schrijver van dat stuk. Zelf denk ik dat ons huidig rechtssysteem daar ook mee te maken heeft.

    Ik wil een overzichtelijke boekhouding hebben, met weinig transacties. Ik pin aan het begin van iedere maand €300. Ik kom hier net mee uit. Het merendeel is fun.

    Banken willen ook af van cash, omdat banken liever geld creëren. Dat is hun kostenpost. In Spanje is op iedere hoek van de straat een pinapparaat. Er wordt nog met centen gewerkt in supermarkten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet alleen de banken willen af van cash, de overheid wil het ook maar al te graag. Als alles digitaal moet dan is alles te traceren, dat wil men maar al te graag. Je kunt dan niet meer stiekem een poets zwart betalen in huis zonder dat men een graantje meepikt of een schildertje zwart een paar honderdjes betalen voor een klus.

      Ook andere initiatieven zoals rekeningrijden met rare gekke kastjes die in de auto gemonteerd moesten worden gingen om geld en informatie over gereden routes. Want belasting heffen kan gewoon aan de pomp en via wegenbelasting.

      En dan wil men ook af van de bankpas, alles moet lekker contactloos.

      Het is echt heel eng hoeveel informatie er over ons wordt verzameld. Als jonge tiener heeft ‘1984’ veel indruk op mij gemaakt, ik krijg steeds meer het idee dat dit werkelijkheid wordt.

      Verwijderen
    2. We leven in een land waarin de pakkans extreem laag is. En als er dan een plofkraker of andersoortige crimineel de pech heeft tegen de lamp te lopen mag het overwerkte OM ermee aan de slag voor het na maaaaanden pas bij een rechter komt. Die doorgaans ook geen hele zware straffen opleggen.
      Er zijn gevallen van plofkrakers die langer in voorarrest hebben gezeten dan de uiteindelijke straf die werd opgelegd. De plofkrakers kunnen dan een vergoeding eisen van de staat (lees: de belastingbetaler) voor het leed dat ze is aangedaan door de te lange opsluiting. Er gaat nauwelijks enige afschrikwekkende werking uit van de rechtsstaat, terwijl de winst van een succesvolle plofkraak enorm is.

      Verwijderen
    3. Die poets betaal je niet zwart, die valt namelijk onder de vrijstellingsregeling huispersoneel. De heer of dame in kwestie is de gene die het zwart of wit maakt door de inkomsten wel of niet op te geven bij de jaarlijkse belastingaangifte.

      Verwijderen
    4. Haarkloverij Wieteke.

      Je betaalt minder voor een zwarte poets dan een witte omdat die geen belasting betaalt. Het zal me een worst wezen of dat verzuimt. Als alles digitaal moet weten ze de poets zo te vinden voor de blauwe envelop. Resultaat is dat je poets niet meer te betalen is.

      Verwijderen
    5. @Wieteke: die vrijstelling bestaat, maar daarmee komt het risico van schade en ziekte bij de opdrachtgever te liggen. Wij dachten dat onze schoonmaker gewoon wit werkte, en kregen hiermee te maken kregen toen hij schade veroorzaakte. Wij gingen er slechts vanuit dat het 'wit' was, maar kenden deze vorm helemaal niet.

      Verwijderen
  10. Grappig hoe mensen verschillende manieren hebben om met iets om te gaan. Ik pin juist altijd 250 euro (de dagelijkse limiet) omdat ik dan minder vaak hoef te pinnen, dus minder risico! Ik pin altijd overdag bij de automaat van de ah. Dat is binnen en er zijn camera's. Helemaal voorkomen kan je het niet, maar 's nachts pinnen bij een verlaten automaat is vragen om problemen. Misty

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Volgens mij kunnen banken niet zomaar geld creëren. Dat kan alleen de ECB. Ik pin tegenwoordig altijd. Voor wie de neiging heeft om teveel geld uit te geven, is een vast maand-of weekbedrag handig. Ook bij contant betalen kun je je soms afvragen: waar blijft dat geld. En als ik eens geld wil pinnen, dan pin ik extra in de winkel of in het bankgebouw. Nooit buiten. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Nee, ik pin alles of doe een betaalverzoek

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Als ik het goed heb waren degenen die de man bij de pinautomaat doodden nog jongens, geen mannen... Nog erger, dat zulke jonge jongens dit soort ongein uithalen! Ik zou graag meer contant betalen, per week mijn weekgeld op willen nemen, maar je kunt bijna nergens €30,00 meer opnemen. En bij veel kassa's moet je al nóg langer wachten als je bij een echte caissière wilt afrekenen, en dan nóg langer als je niet wilt pinnen.... Ik heb er overigens wel wat extra tijd voor over om af te rekenen op een manier die de grootwinkelketens dan maar wat minder efficiënt vinden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit valt niet meer in de categorie ongein.

      En als je op je 15e al zo rot bent van binnen dat je iemand om een paar tientjes neersteekt, dan belooft dat voor de toekomst niks dan ellende. Dat gaat niks meer worden, behalve beroepscriminelen. De jeugdgevangenis maakt dit soort jongens alleeen nog rotter ipv beter.

      Verwijderen
    2. Ongein?? Ze hebben een man vermoord met een mes! Tjee, hoe kan je misdrijven nog meer downplayen dan dit. Is het woord vermoord te eng of zo?

      Verwijderen
    3. In het Jiddisch is ongein het woord voor alles wat er mis is in de wereld, dus het gaat (mij) zeker niet om downplayen. Je ziet dat ik in mijn reactie het ook heb over "doodden" - dus inderdaad doodslag (misschien was het geen moord, daarover moet / mag de rechter oordelen).

      Verwijderen
    4. Moord zal niet tenlaste gelegd worden door het OM, het opzet element mist. Daar hoeft geen rechter aan te pas te komen.

      Ons wetboek zou eens aangepast moeten worden. Als jij met een mes of ander wapen op zak loopt en daarmee op straat gaat zwaaien neem je gewoon een risico dat iemand dood gaat op de koop toe. Dat mag voor mij gelijk gesteld worden aan moord.

      Verwijderen
  14. Ik pin bijna altijd en heb ik contant nodig pin ik een bedrag bij in de supermarkt

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik heb bijna nooit contant geld bij me omdat een pinautomaat ver weg is en mijn supermarkt tegenover mij. Verder koop ik veel online omdat dat voor mij gemakelijker omdat ik gehandicapt ben. Verder vind ik geldautomaten niet gemakkelijk en veilig als je gehandicapt bent omdat ik vanuit de rolstoel verder ervan af sta.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Zelf vind ik het ook fijn om wat contant geld op zak te hebben. Bijvoorbeeld als er op mijn werk een kaart rond gaat voor een jubileum of pensioen. Natuurlijk geef ik dan graag een bijdrage voor een cadeau, en ik heb nog geen Tikkie.

    Overigens kan ik hier in de buurt geen contant geld meer ophalen, de geldautomaat is gesloten om plofkraken te voorkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Pecunia, bijna alle banken hebben tegenwoordig een mogelijkheid om een betaalverzoek te versturen. Het hoeft niet perse via tikkie van de ABN.

      Verwijderen
  17. Ik wil altijd geld op zak hebben en betaal het liefst het meeste contant.
    Pinnen doe ik altijd bij AH of de Hema. Voelt voor mij veiliger dan op straat.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik heb bijna nooit meer cash. Voor het overzicht maakt het me niet uit, dat kan ik juist makkelijker bijhouden van de rekeningafschriften.
    Cash maakt de burger minder afhankelijk van de overheid die al je geld in principe kan opeisen als het op de bank staat. Laatst nig met spaartegoeden in cyprus gebeurd...

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.