dinsdag 10 maart 2020

Een goed moment om te gaan beleggen?

Beurzen in Europa en ook op Wallstreet gaan onderuit.
Dat komt door de coronacrisis en ook doordat de olieprijzen dalen.
Is dat het moment om in te stappen en goedkoop te gaan beleggen met de overtuiging dat die beleggingen binnenkort weer duurder worden?


Als ik nu geld inleg, kan ik voor hetzelfde geld méér kopen dan twee weken geleden, met een beetje geluk is het hele coronagedoe snel voorbij en dan zijn mijn beleggingen weer veel méér waard!

Alleen, ik heb grote twijfels omdat het heel goed mogelijk is dat de beurzen nog veel meer in de min gaan. Het virus is nog lang niet verslagen!

Voor de beleggers: zou jij nu geld inleggen en aankopen doen?

37 opmerkingen:

  1. Ik kocht vorige week nog wat aandelen aan. Helaas zijn ze gisteren met 25% gezakt. Tja dat is het risico natuurlijk en ik beleg ook voor de lange termijn dus zo lang ik geen aandelen verkoop heb ik geen verlies. Zou graag nog wat meer aankopen maar wil ook een leuke buffer behouden dus even geen geld meer om bij te kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ligt aan je persoonlijke situatie: hoe lang kun je het op de beurs laten staan? A

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Persoonlijk denk ik dat de beurzen nog veel meer onderuit gaan (denk aan de vorige crisis) en wacht ik nog even tot ik een extra uitgave doe bovenop de vaste maandelijkse inleg.

    Ook is het heel lastig om telkens beurs te verslaan. Op langere termijn levert het gemiddeld beter rendement om periodiek in te leggen, zo spreid je automatisch het risico van een verkeerd instapmoment.

    Het enige waar ik spijt van heb is dat ik niet een relatief beperkt bedrag (niet meer dan 2000 euro) aan bitcoins heb gekocht, destijds toen de waarde keihard onderuit was gegaan. Had ik dat gedaan dan was het nu een veelvoud waard. Ik liet me toen tegenhouden door het gedoe met wallets ed.

    Uiteindelijk blijft het allemaal wel een gok, van beleggen tot crypto. If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen. Ga niet beleggen als je nerveus wordt van dalingen op korte termijn en beleg niet met geld dat je nodig kunt hebben. Beleg alleen als je het geld kunt missen en een gezonde financiele buffer hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik verlang nog steeds terug naar spaarrentes. Als ik 3% rente of meer op mijn spaargeld zou krijgen, zou ik er niet over peinzen om te gaan beleggen.
      Als ik zou gaan beleggen, zou ik het afgrijselijk vinden om al snel 25% te verliezen!

      Verwijderen
    2. Waar heb je dat extra geld voor nodig dan?

      Verwijderen
    3. @Anoniem: Dat extra geld is ter compensatie van rente op spaargeld. Dat lijkt me logisch! Ik heb in mijn leven altijd rente op spaargeld ontvangen, soms wel 8% op een spaardeposito.
      Ik had er op gerekend mijn pensioen en AOW wat aan te kunnen vullen met rente op spaargeld, al was het maar voor 25 of 30 euro per maand, maar het ziet er niet naar uit dat deze spaarrente er zal komen.

      Verwijderen
    4. Ja, iedereen wil wel weer spaarrente. 'Gratis' geld, vrij logisch toch, dat we dat allemaal wel willen. Overigens bestaat die spaarrente al een hele tijd niet meer, dus tot wanneer had je daar nog op gerekend?

      Verwijderen
    5. Als je aandelen koopt met een goed dividend en je schrijft er opties op, heb je je rente en geen verlies bij koersdalingen.

      Verwijderen
  4. Ik vind dit soort dingen altijd erg ingewikkeld en voel me daarbij erg onwetend. Daardoor ga ik niets kopen. Ik vertrouw het mezelf niet toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als je het een jaar of 10 onaangeroerd kan laten staan wel. En dan een EFT kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb vorige week aandelen shell gekocht voor 20 euro. Ze waren nog niet zo lang geleden 30 euro. In de bonus dus. Gisteren nog wat erbij voor 14,50. Bonus met een kortingssticker. Verder schrijf ik call opties om te hedgen, dat heeft me dit jaar meer opgeleverd dan het dalen van mijn portefeuille. Ingewikkeld? Als je een open mind hebt en you tube, kun je best geld verdienen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je had toch al eerder geconcludeerd dat beleggen niet bij je past? Toch een beetje gek laten maken door alle berichten?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het klinkt erg ‘kakkineus’ maar ik hoef niet te beleggen om extra geld te verdienen. We hebben een goed leven en dat hopen we te houden. Ik ben nu zeventig, na de verhuizing (1 april) wonen we hypotheekvrij, we hebben naast onze AOW-uitkering totdat we 95 zijn ieder jaar €10.000 extra en dat is voor ons meer dan genoeg. Mocht een van ons in een verzorgingshuis terecht komen dan kan de ander blijven wonen. Eventueel verkopen we ons huis (geen hypotheek).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. nou als je in een verzorgingstehuis terecht komt met eigen huis reken maar dat je kunt verkopen. de kamer voor mensen met EV is vele malen duurder dan diezelfde kamer diezelfde verzorging voor iemand die npmooit geld heeft gehad of alles heeft opgemaakt!

      en ik vind beleggen ook nog te ingewikkeld of eigenlijk ik heb me er te weinig in verdiept.

      Verwijderen
    2. Het klinkt niet kak Janne, het klinkt als gezind verstand. Beleggen op hogere leeftijd is ook onzin. Ik ben een oude dertiger, ik kan nog klappen opvangen de komende 30+ jaar. Op je 70ste heb je die window niet meer en moet je zeker niet je spaargeld in gaan leggen. Als de beurs een flink dip maakt is ineens een groot deel spaargeld weg.

      Verwijderen
  9. Ik heb geen aandelen, dus geen enkel belang, alleen wat feiten en cijfers.
    Onderstaande tekst komt van Wikepedia:
    Op donderdag 24 oktober 1929 begonnen de aandelenkoersen op de New York Stock Exchange extreem te dalen. In de paniek die hierdoor ontstond, probeerden beleggers hun aandelen te verkopen waardoor de koersen volledig inzakten. Aan het einde van de dag (die de geschiedenis zou ingaan als Zwarte Donderdag) waren de meeste aandelen sterk gedaald. Na een kleine opleving daalden de koersen later nog verder. Het dieptepunt van de markt zou uiteindelijk pas bereikt worden op 8 juli 1932 op een niveau van 41,22. Dat niveau was voor het laatst gezien in de negentiende eeuw. Het zou nog tot 1954 duren vooraleer de koers weer 381,17 bereikte, wat het hoogtepunt in 1929 was.

    Feit: de aandelen zakten tot 92% en hadden 25 jaar en WOII nodig om op het oude niveau te komen. Er was toen alleen oververhitting van de markt en paniek om de koersen in te laten storten. NU is er een ziekte die de wereld op zijn grondvesten doet trillen. Fabrieken sluiten, consumenten kopen en reizen niet meer, dus bedrijven gaan failliet..
    Dus advies om als belegger nu de rit uit te zitten.. als je 25 jaar de tijd hebt om te herstellen zou ik zeggen doen. Heb je die tijd niet en ook nog eens schulden.. is mijn advies blijf niet op je handen zitten, maar redt wat er nog te redden valt.
    Gisteren vloog mijn zoon naar San Fransisco Alle passagiers konden slapen op 3 stoelen. En nog waren er rijen leeg.. is meer dan 75% minder passagiers op deze vlucht. KLM bracht vanochtend naar buiten in februari 25% minder passagiers vervoerd te hebben. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Na 2008 had de beurs geen 25 jaar nodig om te herstellen...

      Verwijderen
    2. Sorry, na 1929 had je vrij snel WW2. Een normaal beursherstel hoeft geen 25 jaar te duren. En als de beurzen laag staan moet je juist kopen. De een zijn dood is de ander zijn brood.

      Verwijderen
    3. Dat klopt.. de banken werden gered met belastinggeld BTW werd tijdelijk afgeschaft op klussen aan woningen, de overdrachtsbelasting werd van 6 naar 2 % verlaagd en een stevige rentedaling zette in.. inmiddels staat de rente op 0% en de schulden bij particulieren zijn nu nog hoger dan toen..en er was geen coronavirus die nu hele landen plat legt. Als je nu schulden hebt en aandelen.. dan zou ik goed nadenken, de geschiedenis bestuderen en dan beslissen. Bieke

      Verwijderen
  10. Als ik 1000 euro op de plank had liggen zou ik inderdaad nu instappen, ervan uitgaande dat ik het de komende jaren niet nodig heb. Over het algemeen geloof ik in passief beleggen, lekker de markt volgen, maar dit lijkt me toch wel een buitenkansje

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Als ik, als ouder persoon met onderliggende ziektes, €1000 op de plank had liggen, zou ik investeren in een goede mondvoorraad. En verder in quarantaine gaan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 1000 euro investeren in een goede mondvoorraad en dan in quarantaine gaan? Wat moet ik dan allemaal kopen?
      Ik wil gewoon de dingen blijven doen die ik deed en ik krijg er binnenkort een kleinkind bij.
      Bijna alle doden waren 80+ ers met onderliggende ziektes. Ik ben 67!
      Daarnaast zijn veel doden mannen en geen vrouwen, waarom dat zo is, weet ik niet, maar het is zeker dat ik geen man ben.

      Verwijderen
    2. Ik bedoelde het niet naar jou toe, maar voor mezelf. IK ben ouder en heb 'onderliggende kwalen'. Graag zou ik wat voorraad in huis halen, om voorlopig de deur niet meer uit te hoeven in dit brabantse land. 1000 euro is wel erg ruim genomen.

      Verwijderen
    3. Als je in Brabant woont, kan ik mij er wat bij voorstellen!
      Ik woon in de allerlaatste provincie waar nog geen Corona vastgesteld is. Dat laatste zal nog wel komen, ik maak me geen illusies!

      Verwijderen
  12. Ik ben me er idd in aan het verdiepen, maar snap er maar weinig van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik snap er ook niet veel van maar ben fan van PEAKS daar gaat het op de Jip en Janneke manier. Misschien niet het hoogste rendement maar wel simpel en duidelijk.

      Verwijderen
  13. Als je altijd zo twijfelt bij het risico op verlies, zou ik hier niet aan beginnen. het feit dat je na het 'instorten' van de beurzen toch nog steeds een hang naar advies hebt, ipv een risico nemen zegt voor mij genoeg. Het is altijd een risico en een gok. Dat durf je, of niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je vergeet één ding: ik wil graag iedere dag een blogje schrijven en ik moet toch ergens over schrijven, dus vraag ik advies aan mensen met meer ervaring in beleggen als ik speel met het idee nu toch te gaan beleggen.

      Verwijderen
  14. Volatiel die beurs. Altijd iets van ‘ als, en dan’. Gisteren had Shell een groot koersverlies. Vandaag roept Trump dat hij wil gaan investeren of zoiets. Vandaag stijgt Shell als een malle. Dus als je gisteren had gekocht, dan had je nu winst gehad.

    Ik doe wat in twee crowdfundingplatforms. Geldvoorelkaar en sameningeld. Geldvoorelkaar werkt. Sameningeld adviseer ik niemand.
    Vastgoed met de laagst mogelijke rente, want dat betekent de meeste kans op 100% uitbetalen. Vrijwel altijd vastgoed, maar ook studentenhuisvesting.
    Ik heb in een boerderij geïnvesteerd en dat is gelukkig goed afgelopen. Investering in glutenvrij is het stomste wat ik deed. Failliet. Geldvoorelkaar is nog niet klaar met invorderen. Ik wacht geduldig.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik heb inderdaad wat ETFs bijgekocht. Echter ik heb maar heel weinig geld in aandelen zitten en ik zie het als spelegeld. Als het wat oplevert is dat leuk, zo niet ook niet erg. De markt is evenwel nooit te voorspellen. Door niemand helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dit soort blogjes is sensatie zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar lees ik de serieuze reacties niets van terug!
      Ik heb er door de reacties weer wat bijgeleerd. Daarvoor
      dank!

      Verwijderen
  17. Goh Aaf, ik snap even niet waarom je dit blog geschreven hebt; je eerdere beleggingsavontuur liep met een sisser af, en in een onzekere markt schrijf je dit blog. Ga liever schrijven als liefhebbende oma van je (aanstaande) kleinkind(eren), en als het kan graag een beetje minder activistisch en belerend..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aaf hoeft niet altijd te doen wat jij leuk vindt. Als ze over beleggen wil schrijven, dan moet ze dat toch zelf weten?
      Waarom zou ze over haar kleinkinderen schrijven? En waarom zou ze niet een beetje activistisch schrijven?
      Het is haar blog en niet de jouwe, als jij over je kleinkinderen wilt schrijven, of over nuttige handwerkjes, dan begin je toch lekker een eigen blog?

      Verwijderen
    2. @anoniem: ik vroeg het Aaf, niet aan jou!

      Verwijderen
    3. Ik kan mij wel in de reactie van anoniem van 10:56 uur vinden.
      Ik voel me vrij om zelf te bepalen waar ik over schrijf.

      Verwijderen
  18. Ik beleg zonder dat ik er veel verstand van heb.... Maandelijks een x-bedrag, deels met wat meer risico, deels met wat minder risico. En als ik écht geld over heb wil ik nog wel eens wat bijstorten... Dat zou ik nu ook kunnen doen. Ik kijk nu maar even niet hoe de beleggingen het doen - niet best - maar ik heb nog een flink aantal jaren te gaan tot mijn (pre)pensioen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.