maandag 20 april 2020

Boodschappen laten bezorgen of zelf winkelen?

Toen ik vorige week maandagavond boodschappen besteld had, las ik kort daarna HIER over problemen die ouderen, die niet naar de winkel kunnen of durven, hebben met het bestellen van boodschappen. Ouderenbond ANBO pleit er voor tijdslots voor ouderen om toch te kunnen bestellen.
Het zou voor kwetsbare mensen inderdaad handig zijn om wat meer bestelmogelijkheden te hebben!
Daarom wil ik iedereen die eigenlijk voor hun gezondheid of drukke werkzaamheden helemaal niet hoeven te bestellen oproepen niet online te gaan bestellen! Dan blijven er wat meer mogelijkheden over voor ouderen.
Ik heb zelf besloten dat ik best zelf naar de winkel kan en de bezorging in feite niet nodig heb.
Mijn ervaring met bestellen is, dat het soms kort van tevoren nog wel lukt om te bestellen. Donderdagavond rond acht uur kon ik ook voor €2,50 bestellen. Dat heb ik niet gedaan, omdat ik mijn boodschappen al binnen heb en pas in de komende week weer opnieuw boodschappen wil doen.
Ook op maandagavond was er rond dezelfde tijd ineens ruimte voor de volgende dag, daar heb ik wel gebruik van gemaakt!

Bestel jij online terwijl je zelf wel in staat bent om je boodschappen op te halen?

29 opmerkingen:

  1. Op basis van openingstijden.nl is de website met binnenkort ook apps de rustigste supermarkttijden aangegeven.

    GEENRIJ.NJ

    De tijden zijn flexibel. Ook is het slim om in Google Maps te kijken of het nu druk is.
    Tijdje terug moest ik bij Gamma zijn. Ik heb gekeken op Google Maps en de rustigste tijden genomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is mij tot nu toe 1 keer gelukt boodschappen online te doen. Iemand om boodschappen voor me te doen heb ik niet(wel lokaal een hulpvraag neergelegd, maar daar wordt niet op gereageerd)
    Dus ik zou fijn vinden als meer mensen die het wel zelf kunnen, de ruimte geven aan mensen die het niet kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik weet niet via welke organisatie u de vraag hebt neergelegd maar via het rode kruis is het mij wel gelukt om een hulpvraag neer te leggen en binnen de kortste tijd was het geregeld ( ze hebben een landelijk nummer voor hulpvragen)

      Verwijderen
    2. Wat veeemd! Ik zou het met alle plezier doen. Probeer het eens via wijkzorg, huisartsenpraktijk of via een kerkgenootschap.

      Verwijderen
  3. Mijn boodschappen worden iedere week bezorgd, al een paar jaar. Dat ga ik niet stopzetten zodat een onbekende mijn bezorgmoment krijgt.
    Wat ik wel doe: in de buurtapp en mijn bijbelkring aanbieden om boodschappen voor anderen mee te bestellen.
    Ik krijg mijn boodschappen op een vast tijdstip en kan dat ook garanderen voor de ouderen die willen meedoen met mijn bestelling. Dan hoeven zij niet te hopen op een vrijgekomen moment en is het voor hen gratis, zonder minimum bestelbedrag.

    Als iedereen met een bezorgbundel dat doet, zijn er veel mensen geholpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb nog nooit online besteld. Toen ik nog erger snufde hield ik het in eerste instantie uit op mijn voorraad, en later wilde mijn buurvrouw héél graag voor iedereen boodschappen doen. Nu kan ik zelf weer - ik ga wel op rare tijdstippen, heel vroeg, of jusit heel laat....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. zoals je zelf al aangeeft, soms zijn er best ineens openingen. een beetje effort vd ouderen hierin kan geen kwaad. bezorgtijden worden niet continue opengezet om de tijden te kunnen waarborgen. grote bestellingen kosten meer tijd in afleveren dan kleine.

    tip is dus, gewoon af en toe even kijken!!
    ik haal overigens in de winkel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Laten bezorgen ontlast de winkels lijkt mij.. Ik koop iedere week voor minimum bedrag .. en bezorgkosten heb ik al jaren geleden omgezet in een bezorgbundel. Wanneer ik niet naar winkel ga blijft de voorraad daar op peil voor mensen die niet kunnen bestellen. Maar ik heb wel gedachte over de bezorgkosten .. ik vind die 2.50 echt niet in verhouding met de service die verleend wordt, dus ik denk dat AH blij is met bezorgen dat dit voor hen ook aangenamer is..

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vind het wel grappig om te zien hoe jij heen en weer beweegt met je opvattingen. Iets van deze tijd ?
    Denk dat deze corona crisis mentaal ook rare dingen met ons doet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb besloten dat ik heel goed zelf 1x per week op een rustig moment naar de supermarkt kan. Volgens mij is het risico heel erg klein dat ik daar het coronavirus oploop. Als ik tenminste 1,5 meter afstand houd, goed handen was en niet in de winkel aan mijn gezicht ga zitten. Zie ook mijn blog van gisteren over angst voor corona.

      Verwijderen
  8. We, man en ik, halen de boodschappen voor zieke vriendin, kwetsbare broer en voor onszelf natuurlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. In principe is er voor alle mensen die symptomen hebben, eenzelfde beleid. Namelijk: blijf thuis. Al deze mensen kunnen dus geen inkopen doen in de supermarkt, deze regel is niet exclusief voor ouderen.
    De oproep om voor elkaar te zorgen richt zich vaak op ouderen. "Bied je hulp aan bij die alleenstaande eenzame oudere in je straat".

    Toen ik drie weken thuis bleef kostte het me best veel moeite om iemand bereid te vinden om af en toe een brood en een pak yoghurt te komen brengen. Ik was dus erg blij dat ik als veertiger na tien dagen ook een keertje boodschappen kon bestellen....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik symptomen van corona zou hebben, dan zou ik inderdaad zonder uitzondering thuis blijven. Om het even of dat zou komen van corona, een verkoudheid of hooikoorts. Daar ga ik niet mee de straat op of in winkels!

      Naar voor jou dat je maar met moeite iemand kon vinden die voor jou wat boodschappen deed! Het is inderdaad zo dat niet alleen kwetsbare ouderen daar behoefte aan hebben, maar ook mensen die ziek zijn.

      Verwijderen
    2. Dan zou ik helemaal geen boodschappen kunnen doen, want ik heb hooikoorts. En wel in de langste vorm: ik ben allergisch voor alle pollen van bomen en grassen. Ik zou dus het hele jaar binnen moeten blijven.
      Dat doe ik dus niet. Dat is niet gezond voor de mens en voor mij al helemaal niet. Ik doe dus mijn boodschappen op de minst drukke momenten.
      Ja maar hoe weet je nou of het hooikoorts is en geen Corona? Simpel ik heb jeuk aan mijn ogen, mijn neusvocht is helemaal doorzichtig en ik heb een loopneus. Dingen die ik bij een verkoudheid niet heb. Dan zit bij mij alles dicht en kan ik niet vrij ademhalen. En dit heb ik al mijn hele leven, hooikoorts pas sinds 20 jaar.

      Verwijderen
    3. Ik ben het met je eens, anoniem 13.24. Ik ben allerigsche voor veel en dan loopt mijn neus en tranen soms mijn ogen, vrijwel dagelijks. Hiervoor blijf ik niet thuis, dan was ik sinnds maart niet buiten geweest.En dan krijg ik anderen problemen. Misty

      Verwijderen
  10. Bij sommige supermarkten kun je ook bestellen en dan zelf de ingepakte bestelling ophalen bij het transport gedeelte.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij bestellen eigenlijk nooit online en ben ook niet van plan omdat te gaan doen.. kan me voorstellen als je ouder bent dat je dan ivb met corona niet naar de winkel durft maar ook mensen die niet kunnen tillen of zo, dan is een tijdslot voor ouderen helemaal geen gek idee.
    Zelf vraag ik regelmatig even aan de buurv of ze ook nog iets nodig heeft.. dat zijn meestal kleine dingetjes, voor de grote boodschappen laat ze normaal de online service komen, ze had nu één hele maand moeten wachten op haar spullen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik (70) heb nog nooit iets online besteld. Doe boodschappen zelf maar bezoek wel minder vaak de winkel. Nu woon ik een rustige regio dus het is niet druk in winkels.
    Eventueel heb ik buren die wat kunnen doen, er is een telefoon nummer dat ik kan bellen, en de Spar kan eventueel bezorgen.
    Keus genoeg indien nodig maar voorlopig doe ik het graag zelf.
    Vind het wel vermoeiender dat constante opletten.
    Is ook goedkoper waant ik hou me strikter aan boodschappenlijst

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Moet je wel online kunnen bestellen. Mijn moeder van 84 heeft geen idee hoe dat zou moeten. Haar boodschappen bij mij afleveren heeft geen zin, wij wonen 2,5 uur met de auto verderop. En het rode kruis heeft ze niet zulke goede ervaringen mee. Verder geen familie of vrienden die het voor haar kunnen doen, dus ze is erg blij met het 'ouderen'uurtje in de supermarkt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij de plus hier in ons dorp kunnen ouderen hun boodschappenlijstje doorbellen, vrijwilligers bezorgen de boodschappen dan. Gisteren zei m’n schoonmoeder heel trots dat ze nu ook online de boodschappen had doorgegeven. Ze had een mailtje gestuurd naar de plus gestuurd;)

      Verwijderen
  14. Als je een bezorgbundel (abonnement) hebt bij AH, dan zijn er meer momenten beschikbaar voor bezorging. Tot nu toe is t mij altijd gelukt een moment te vinden. Inmiddels heb ik een vast tijdsvak per week.
    Er zal een groep ouderen zijn die hier geen wijs uit wordt, die kunnen wellicht hulp krijgen binnen hun omgeving. Er zal wellicht een groep zijn, die er écht niks mee kan, maar er is ook wel een groep die zich standaard verzet tegen alles wat digitaal gaat, terwijl die het best zouden kunnen. Iedereen zal zich toch een beetje aan moeten passen.

    Uitzonderingen hou je altijd, daar kan een supermarkt toch ook niet op in springen. Het ouderenuurtje lijkt me nog steeds het beste alternatief. Kunnen ze er zelf even doorheen lopen, min of meer veilig.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoe minder contactmomenten buitenshuis, hoe beter. Dat geldt voor alle leeftijdsgroepen. Ik ben al (even tellen) 6 weken niet meer naar de winkel geweest. Wel heb ik wat zaken laten bezorgen. Ze mogen de postbezorgers van mij wel een flink extraatje geven. Ik vind het fijn dat "onze" postbezorger langskomt. Als ik hem zie, weet ik dat hij nog goed gezond is. En hij brengt al jaren spullen bij ons langs, het voelt echt als een lifeline voor zaken die niet levensreddend maar wel belangrijk zijn (yogamatje, weegschaal, saturatiemeter). Ik had voor deze zaken ook bij mijn plaatselijke sportzaak gekeken, die ook bezorgt, maar zij hadden geen matjes meer op voorraad! Zo jammer. Ik had hen de omzet wel gegund, het hoeft niet allemaal naar het blauwe logo te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik heb ook al jaren een bezorgbundel. Op dit moment bestel ik de boodschappen voor een tweede persoon erbij. Lijkt me een goede oplossing.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, zo doen wij het ook. Mijn alleenstaande schoonmoeder komt met geen mogelijkheid aan het minimumbedrag toe, dus nemen wij die er bij. Eerst vond ze het niks, nu vraagt ze er om.

      Verwijderen
  17. Ik heb ook een al jaren een bezorgbundel. Ik bestel in deze weken voor iemand anders de boodschappen mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Jammer dat er mensen buiten de boot vallen als het hulp betreft.
    Wij hebben een kerkelijke hulplijn en wij als leden van de vrouwen vereniging bellen ouderen en vragen dan of er hulp nodig is en dit doen weer veel jongeren . Maar als er een hulpvraag van iemand komt die geen lid is word er ook geholpen dus ik zou zeggen neem eens contact op met een kerk.
    Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik bestel online. Ik werk in het ziekenhuis en ik wil niet het risico nemen van de supermarkt. Mensen houden niet genoeg afstand.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik laat 1x per week bezorgen en haal tussendoor ook het een en ander. Uiteraard met alle voorzichtigheid.

    Vlees uit de supermarkt vinden wij niet lekker, wordt bij de slager besteld evenals brood bij de bakker.

    Voor mijn hoogbejaarde moeder haal ik meteen boodschappen

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hangt helemaal af van de regio. Hier in ons kleine saaie dorp zijn er elke week voldoende bezorgslots. In de woonplaats waar mijn ouders wonen zit alles al voor de komende weken vol. Mijn eigen boodschappen doe ik zelf, maar die voor mijn ouders laat ik hier thuisbezorgen en breng ik dan 40 km verderop weer naar ze. Dat is het voordeel van buiten de stad wonen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.