donderdag 16 april 2020

Kiespijn in coronatijd

In de afgelopen weken kreeg ik steeds meer last van kiespijn in mijn rechter onderkaak.
Het viel eerst wel mee, maar beter werd het niet, in tegendeel, het werd steeds erger.
Maar, helaas, de tandarts is gesloten vanwege corona. Die is alleen geopend voor spoedgevallen, anders had ik direct gebeld bij de eerste klachten. De kiespijn zeurde in de eerste dagen een beetje. Ik had last van kou en ook van warme dranken zoals koffie.
Er was niets te zien, geen zwelling, niets!
Gisteren had ik ineens ook pijn bij het kauwen. Alleen links kon ik zonder pijn kauwen, rechts deed kauwen te veel pijn. Bij het drinken hield ik mijn hoofd een beetje scheef, zodat de warme of koude drank niet aan mijn rechterkant zou komen.
Toen ging ik aan het begin van de middag fietsen en de koude wind deed pijn! Ik moest bij thuiskomst eerst even bijkomen van de pijn!
Het was duidelijk, zo ging het niet langer. Dus de telefoon gepakt!
Ze hadden meer spoed-patiënten en de assistente ging een planning maken en beloofde terug te bellen.
Tot mijn opluchting kon ik gisteravond al komen, gewoon bij de vertrouwde tandarts en zijn assistente waar ik al wel 35 jaar kom! Mijn kinderen gingen van kleins af aan mee en mijn ex-man is nog steeds patiënt bij hen. Ze vroegen hoe het ging met mijn dochters en met mijn ex-man, die nu opgesloten zit in de GGZ instelling waar hij woont. 
De praktijk was helemaal in coronauitvoering. Met aanwijzingen voor het openen van de deuren: met je elleboog en het handen wassen voordat ik de behandelkamer inging. Verder merkte ik tijdens de behandeling niets van het coronagedoe. Gewoon wel mondkapjes en handschoenen, maar die gebruikten ze altijd al.
Er werd een röntgenfoto gemaakt van het pijnlijke gebied en het probleem bleek te zitten onder een vulling. De vulling sloot niet meer goed aan en onder die vulling was cariës ontstaan. En de cariës zat tegen de zenuw aan en irriteerde daarmee de zenuw. Vandaar de pijn.

Tijd voor actie: verdovingsprikken, oude vulling er uit, boren en verwijderen van de aangetaste plekken, een mooi beschermingsbodempje op de zenuw en vervolgens een nieuwe vulling,
Kosten 176,68 euro. De (aanvullende) zorgverzekering vergoedt een deel.  Ik ga de rekening indienen en voor zover ik uit de polis kan opmaken, is mijn vergoeding €125,95

14 opmerkingen:

  1. Balen! Fijn dat het is opgelost. Het kan zo'n pijn doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. gelukkig kon je snel komen en ben je van de meeste pijn af

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben benieuwd of je inderdaad vergoed krijgt wat je berekend hebt. Ikzelf heb pas kort geleden ontdekt wat 'eigenrisico' en 'maximaal 80% vergoed' betekent. :o(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn berekening klopte. Ik heb vanochtend gedeclareerd en vanmiddag kreeg ik een mailtje dat het geregeld is. Op de site van de zorgverzekering zag ik dat ik €125,95 terug krijg.

      Verwijderen
  4. Wat fijn dat je van de pijn af bent!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi dat het allemaal kon en je nu geen pijn (hoop ik) meer hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Da,s toevallig....ik ben eergisteren naar de tandarts geweest, met exact dezelfde klachten....oude amalgaam vulling zaten allemaal scheurtjes in. Ook pijn bij warm/kou en niet kunnen kauwen aan de rechterkant. Ook bij mij een foto gemaakt om er zeker van te zijn dat het geen wortelkanaal ontsteking zou zijn. Alleen 1 groot verschil...bij mij is er niet geboord, dat doet de tandarts niet vanwege de Corona. Bij boren wordt er water gebruikt om te koelen...en dus doet de tandarts op dit moment dat niet. Nu is er bij mij een soort laagje vulling over de kapotte vulling gelegd. Zodra de regels weer soepeler worden dan moet ik terug komen en krijg ik alsnog een nieuwe vulling in mijn kies.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarschijnlijk woon je in een regio waar meer corona heerst. In Groningen zijn weinig corona besmettingen en ook weinig doden.
      Ik denk dat mijn tandarts het wel aandurfde met die cijfers op de achtergrond. Ik ken hier echt niemand die corona heeft of heeft gehad.

      Verwijderen
    2. In sommige gemeenten in Nederland zijn ruim 300 coronadoden op 100.000 inwoners. In de gemeente Groningen zijn dat er ruim 9. Uiteraard is hier het aantal besmettingen ook een stuk kleiner.

      Verwijderen
    3. Het is geen kwestie van aandurven. Volgens de richtlijnen mag er momenteel niet geboord worden.

      Verwijderen
  7. De tandarts boort dus niet vanwege de beschermingsmaatregelen. Heb een linkje en hier staat ook in een artikel vermeld het hoe en wat.

    https://www.dvhn.nl/groningen/Advies-tandartspraktijken-doen-alleen-nog-spoedzorg-bij-niet-coronapati%C3%ABnten-25464760.html

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Fijn dat je snel terecht kon. Doorlopen had het waarschijnlijk alleen maar erger gemaakt.

    De eerste keer dat ik bij een nieuwe tandarts kwam moest er natuurlijk meteen iets gerepareerd worden van een vorige. In de stoel kwam de tandarts bij me met een spuit in de hand. Ik schrok me lam. Waar is dat voor nodig? Is dit zo'n slechte tandarts dat boren pijn doet? Het hoefde niet en als ik iets zou voelen dan moest ik mijn hand maar opsteken en zou ik alsnog een verdoving krijgen. Normaal lag ik rustig in de stoel, maar toen toch gespannen. Zou ik iets gaan voelen? Net toen ik dacht mijn hand op te steken bij de eerste keer iets voelen, zei de tandarts: "Zo, dat was het!" Toen ik jaren later een kroon kreeg heb ik het ook maar zonder gedaan, tot verbazing van de tandarts. Bij de tweede kroon heb ik toch maar de balans door laten slaan naar spuiten zetten (vind ik vervelender dan boren). De kroon bleek niet goed te passen en daarom schaafde de tandarts een stuk van de kies erboven af. Dit had ik te laat door. Ik ben van schrik nooit meer op controle geweest. Een nieuwe heb ik nog niet gevonden.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een slechte tandarts, omdat boren pijn doet? Bijzondere redenatie. Heb je weleens gekeken hoe een kies opgebouwd is? Als je cariës hebt moet de tandarts net iets dieper boren dan de cariës. Afhankelijk van hoe ver de cariës zit, komt hij soms heel, héél dicht bij de zenuw. Dat kan heel veel pijn doen. Bij oppervlakkige cariës blijf je wat verder uit de buurt van die zenuwen en is verdoving vaak niet nodig, en er zijn uiteraard ook bikkels waarbij bijna nooit een verdoving nodig is. Maar dat de tandarts slecht is omdat iets pijn kan gaan doen is natuurlijk onzin. Je tand leeft. Wees er blij mee. Als ik een injectie krijg doet dat (afhankelijk van de grootte en plek) ook pijn. Is mijn dokter dan ook slecht?

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.