zondag 7 juni 2020

Hoe voorkom je whatsapp fraude?

Internetcriminaliteit en WhatsApp fraude komt steeds vaker voor. Oplichters zijn heel slim en weten je met wat trucs geld afhandig te maken. Ouderen, maar ook regelmatig jongere mensen. Soms gaat het om forse bedragen. Steeds vaker worden mensen, niet alleen ouderen, slachtoffer van internetcriminaliteit.

Wat gebeurt er bij WhatsApp-fraude?

Criminelen gaan als volgt te werk: een oplichter doet alsof hij een bekende is en zegt dat hij een nieuw telefoonnummer heeft. Hij stuurt vervolgens appjes en doet vanwege een noodsituatie een dringend beroep op het slachtoffer om geld over te maken. Doordat de oplichter de naam en profielfoto van de ‘bekende’ gebruikt, wekt hij het vertrouwen van het slachtoffer.

Bron: Fraudehelpdesk "Zoon" ontfutselt vader geld via WhatsApp


Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Het is gelukkig vrij gemakkelijk om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van WhatsApp-fraude. Nuttige tips:
 • Krijg je een WhatsAppje van een bekende die jou om geld vraagt? Bel hem of haar dan eerst even op om te checken of het verhaal klopt.
 • Stel een beveiligingsvraag: vraag de persoon die om geld vraagt, iets dat een oplichter niet kan weten. Ik noem maar wat: hoe heet je moeder ook al weer?  Of: waar woon ik? Of: van welk ras is mijn hond (terwijl je een kat hebt 😀)
 • Laat niet overal je telefoonnummer achter op Facebook of waar dan ook. Dan kunnen oplichters je ook niet benaderen.
Ik ben niet scheutig met het geven van mijn telefoonnummer, als het echt nodig is, dan geef ik vaak mijn vaste nummer en niet mijn mobiele nummer.
Bijvoorbeeld: Als de bank belt op mijn mobiel met dat er iets mis is met mijn bankrekening, dan weet ik direct dat er iets niet klopt, want bij mijn bank hebben ze mijn mobiele nummer niet. 
Een voorbeeld van telefoonfraude lees je hier, over iemand die ruim 13.000 euro kwijtraakt.

11 opmerkingen:

 1. Heel gewiekst maar snap niet dat mensen daar intrappen. Wanneer niet uitgelegd wordt waarom dat geld zo plotseling nodig is en het taal gebruik van de 'bekende' anders is zou ik in ieder geval de bekende opbellen of om meer informatie vragen.
  Wij zijn trouwens op een andere manier geld kwijtgeraakt, met de gegevens van een zelden gebruikte bankpas is er een paar honderd euro betaald aan een firma waar we nog nooit van gehoord hebben. De bank is het aan het onderzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Laatst heb ik het via Messenger (Facebook) gehad: een kennis vertelde dat er storing bij de bank was en of ik twee rekeningen wilde betalen voor haar. Ook zoiets!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Laatst is er hier in het dorp een vrouw al haar geld kwijtgeraakt met de normale telefoon. Ze belden met het bekende nr van de bank. Echt heel naar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vreselijk en in zo'n geval ben je echt je geld kwijt, net als bij WhatsApp-fraude, want je hebt het geld zelf overgemaakt! Jouw eigen actie, tot veel genoegen van de crimineel.

   Verwijderen
 4. Altijd eerst bellen. Je kunt ook voor controle naar het oude nummer bellen, wat opgeheven schijnt te zijn. Het blijft vreemd, dat een bekende dit via de app zou willen regelen. Bellen via WhatsApp kost niets.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vriendin van moeder (98!!) is bezocht door 2 ggd-mannen voor Coronatest. Zij verwachtte de thuiszorg, dus deed open. Helaas waren het dieven, die haar tas hebben gestolen! Was in Leiden. Let goed op voor oplichters.
  Marijke.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een goede tip vertrouw je het niet direct bank bellen of persoon ect die geld nodig heeft ze zijn nu ook weer aardig bezig in 3 weken tijd al 4 zulke gevallen gehad met SMS en what's app alle gevallen buiten je eigen bank door mailen naar valse fraude email zie onder Google adres

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik snap het niet helemaal. Als iemand je whatt's appt, dan kennen ze toch ook je mobiele nummer. Of maak ik een denkfout?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. WhatsApp gaat met mobiele nummers, maar hoe komt een crimineel die jij niet kent aan jouw mobiele nummer?
   Alleen als jouw nummer buiten jouw familie- en vriendenkring bekend is, kan er misbruik van gemaakt worden.

   Verwijderen
 8. in mijn geval hadden ze een e-mailaccount gehackt en al mijn e-mail contacten een bericht gestuurd dat ik een nieuw nummer had. Mensen die mijn ¨nieuwe¨ nummer installeerden kregen een appje met verzoek om geld. Gelukkig checkten de meeste mensen het verhaal door mij op mijn vaste lijn te bellen! Ik kan er zelf niets aan doen maar je voelt je toch schuldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bij mijn dochter hebben ze het geprobeerd uit naam van mij. Met foto van Facebook. Maar hun begonnen toch anders dan dat ik dat doet. Dus ze belde me op. Ik wist van niks. Mijn dochter heeft dat nummer terug gebeld.....ze zegt met geertje van de watsapp. Ze smeet de telefoon er op en was ook niet meer daarop bereikbaar meer.alle gegevens aan de politie gegeven. Maar nooit meer wat gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.