zaterdag 26 september 2020

Griep- en coronaprik?

Als er een goed corona vaccin is, dan laat ik mij vaccineren, net zoals ik jaarlijks een griepprik haal.
In de 27 jaar dat ik nu een griepprik haal, heb ik nooit griep gehad. Misschien moet je dat toeschrijven aan geluk, want hieronder staat bij punt 2 dat de prik maar bij 40% van de mensen werkt.
In het eerste jaar had ik een week lang een heel pijnlijke arm na de prik. De volgende keer heb ik de vaccinatieplek goed gemasseerd en heb ik de geïnjecteerde arm direct na de prik flink bewogen. Volgens mijn huisarts zou dat helpen om te zorgen dat ik geen pijnlijke arm kreeg. En dat bleek te kloppen, nadien nooit meer een zere arm!

Nu werden laatst in het programma Eenvandaag cijfers bekend van zorgpersoneel over griep- en coronavaccinatie. Ongeveer 35% haalt een griepprik en ongeveer 33 % haalt een prik tegen corona als die beschikbaar komt. 
Het was een enquête onder 3700 verzorgenden en verpleegkundigen. Zo'n 35 procent van de verzorgenden en verpleegkundigen geeft aan zich dit jaar te laten inenten met de griepprik.

Eigenlijk snap ik dat niet, in zorginstellingen werk je met kwetsbare mensen, mensen die grote kans lopen op griep of corona met een ernstig verloop en dan laat je je niet vaccineren? En dus neem je gewoon het risico besmet te raken en mensen in een zorginstelling of ziekenhuis te besmetten met corona of griep?

Bij Eenvandaag ook een viertal veelgehoorde argumenten om de griepprik niet te nemen:
Bij Eenvandaag worden ze stuk voor stuk onder de loep genomen om te checken of ze kloppen.

1. het is niet veilig

Volgens voorzitter van de Influenzastichting Ted van Essen is het vaccin het veiligste dat er bestaat. Het wordt elk jaar weer 600 miljoen keer gemaakt en het is in de hele wereld al wel 50 jaar uitgeprobeerd.
Als er bijwerkingen zijn, dan zijn die onschuldig.

2. ik word toch ziek, ook al heb ik de griepprik gehad

Het werkt niet voor 100% van de mensen, maar voor slechts 40%. Het werkt maar voor 40 procent. Dat betekent dat 40 van de 100 mensen die de griepprik hebben gehad, echt beschermd zijn. "Van Essen rekent het voor ons uit: "In Nederland gaan ongeveer 2800 mensen per jaar dood aan de griep. Als je 40 procent daarvan voorkomt, zijn dat 1000 sterfgevallen minder." (bron Eenvandaag)

3: ik ben nooit ziek

Per jaar krijgt maar 5 à 10 procent de griep. Wat daarbij een rol speelt, net als bij corona: er is een kans dat je besmettelijk bent zonder ziekteverschijnselen. Ik vind dat een belangrijk argument voor zorgmedewerkers om zich wel te laten vaccineren.

4: het is beter als mijn lichaam zelf antistoffen aanmaakt tegen het griepvirus

Dit las ik op de site van Eenvandaag: De griepprik zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt zodat áls de griep komt, je hem kunt verslaan. Maar kan het lichaam dat dan niet veel beter zelf?

"Het is niet zo dat de eigen antistoffen van je lichaam beter zijn dan die van de prik, of dat je op dan duur beter beschermd bent. Je krijgt er geen betere weerstand van en je bent volgend jaar weer net zo vatbaar", legt Van Essen uit.

Werk jij in de zorg? Zo ja, wat ga jij doen?

31 opmerkingen:

 1. Zou het corona vaccin straks wel veilig zijn. Normaal duurt t 5 jaar voor n vaccin ontwikkeld is. Nu binnen n jaar. Dat kan toch niet goed zijn. Ik denk dat ik oversla.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat er nooit eerder zo hard is gewerkt aan een vaccin als dat nu het geval is!
   Als het vaccin volgens diegenen die het kunnen weten veilig is, dan ga ik een prik halen! Met mijn astma, diabetes, BMI van 34 en leeftijd van 67 jaar hoor ik zeker tot een risicogroep.

   Verwijderen
  2. Putin heeft al een vaccin. Is zelfs op zn dochter getest. Dan moet t wel goed zijn.

   Verwijderen
 2. Over de griepprik: die beschermt niet alleen tegen de griep, maar brengt ook het risico op overlijden door hart-en vaatklachten terug. Las er gisteren een interessant stuk over, dit is een van de onbekende positieve bijeffecten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, ik werk in de zorg en ja, ik ga 'm nemen. Zoals al jaren.

  Het meestgehoorde argument van mijn collega's is dat ze zelf toch niet ziek worden... en dankzij jou heb ik nu wel iets meer argumenten om daar tegenin te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je wel een prik neemt kun je ook besmettelijk zijn zonder zelf ziekteverschijnselen te hebben.

   Verwijderen
 4. Ik werk in de schoonmaak, (en deels op kantoor). Ik haal geen griepprik.. juist als ik de griepprik haal ben ik van oktober tot maart niet fit. Lopende band ziek, keelontsteking, oorontsteking, verkouden, bijholteontsteking, voorhoofdsholteontsteking, bronchitis, griep, longontsteking. 6 keer longontsteking is geen uitzondering in jaren dat ik wel een griepprik heb gehad. Tegen hooguit twee als ik het niet doe..

  Ik moet het hebben van groepsimmuniteit en thuisblijven bij klachten door anderen. Een vaccin tast mijn afweer aan en helpt het niet op opbouwen.

  Ik ben een beetje geïrriteerd door mensen die nu gewoon de deur uitgaan als ze zwaar verkouden zijn omdat ze coronatest negatief was met proesten, hoesten en niezen dus ja.. en dan 30 anderen verkouden maken en dan ook thuis zouden moeten blijven en zich moeten laten testen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik werk niet in de zorg, maar krijg wegens het risico wel sinds een paar jaar het aanbod om een griepprik te halen. Ik heb hem nooit gehaald, vond het risico niet zo groot, en nóg meer medicijnen? Doe maar niet. En toen werd ik dit voorjaar flink ziek - zó ziek dat ik me niet meer goed kon redden alleen in huis... Ik weet niet of het griep was, of die andere enge ziekte. Dus ik ga dit jaar wel een griepprik halen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik werk wel in de zorg en neem nooit de griepprik. Ik word daar zo naar van. keelpijn en toch de griep krijgen. Tijdens de zorg draag ik dan een mondkap als ik de griep krijg. Allert probeer ik dan wel te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Persoonlijk vind ik dat er momenteel al genoeg van het zorgpersoneel wordt gevraagd, terwijl een groot deel van de Nederlanders zich zelf niet aan bepaalde maatregels houdt om de druk op de zorg laag te houden. Ik werk zelf niet in de zorg, maar ik kan me eigenlijk wel voorstellen dat mensen in de zorg niet ook nog eens als gratis proefkonijn willen worden gebruikt voor dat vaccin.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zoals ieder jaar haal ik ook dit jaar ‘n griepprik.
  Op een vaccin tegen corona zit ik met smart te wachten. Ik heb nu al Ruim 1 1/2 jaar mijn kinderen en kleinkinderen down under niet gezien (we zouden in april gaan)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat betreft de griepprik ben ik het er wel mee eens dat het veelal verstandig is ook als je zelf niet een directe risicogroep bent maar bijvoorbeeld in de zorg werkt. Maar we moeten ook niet zomaar stoppen met op individuele basis luisteren naar mensen met slechte ervaringen, want uitzonderingen zijn er gewoon bij elke behandeling en elk geneesmiddel altijd.

  Wat betreft sars-cov-2 vaccin vind ik het wat lastiger, voor het ontwikkelen van een effectief en veilig vaccin heb je naast expertise en geld ook gewoon heel veel tijd nodig, jaren meestal, en zelfs dan komt het heel af en toe nog wel eens voor dat er achteraf wel degelijk zeer ernstige bijwerkingen ontstaan, weliswaar in een zeer klein deel van de mensen die het toegediend krijgen maar toch... Ik ben er echt wel van overtuigd dat alle veiligheidsnormen in acht worden genomen maar hoge snelheid gaat áltijd op een of andere manier ten kosten van zorgvuldigheid, áltijd, hoe dan ook. Ik heb al een aantal papers en voorpublicaties gezien van mensen die direct betrokken zijn bij het ontwikkelen van dit vaccin die zich daar ook best zorgen over maken. Nogmaals, ik zou niet direct weten hoe het anders moet en ik ben zelf ook wel bereid om een vaccin te ontvangen mocht het beschikbaar komen, vooral zodat ik een minder groot risico vorm voor mijn directe omgeving en mijn eenzame dementerende buurvrouw ook weer eens een onbezorgde knuffel kan geven, maar ik heb wel erg veel begrip voor mensen die zich om de veiligheid zorgen maken en ben van mening dat in dit specifieke geval de zorgen niet helemaal ongefundeerd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vergeet niet dat dit KRENG al een voorganger had en wel SARS. Hiervan zijn diverse onderdelen al onderzocht. Hierdoor kunnen ze zo snel een vaccin ontwikkelen. En aangezien de hele wereld meekijkt kan geen bedrijf het zich permitteren om fouten te maken.
   Maar ben het met je eens dat er meer openheid moet komen over eventuele ernstige bijwerkingen. Anderzijds las ik vandaag dat COVID-19 ook ernstige schade kan veroorzaken aan je hersenen en of dat dan weer helemaal goed komt? We weten nog minder over de hersenen dan we over COVID-19 weten.
   Maar ik ga inderdaad in de 2e ronde mij laten vaccineren. Ik vind dat ik geen recht heb om meteen gevaccineerd te worden als ik niet tot de risicogroep behoor. En dat hoor ik niet.

   Verwijderen
 10. Denk niet dat ik meteen vooraan zal staan om de corona prik te halen.
  Misschien is het een idee om eerst alle jongeren en jong volwassenen te laten inenten.
  Maar met deze utspraak krijg ik natuurlijk half nederland over mij heen ,haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sommige virologen denken dat het corona vaccin, in de eerste jaren, hetzelfde effect zal hebben als de griepprik. Biedt niet voor iedereen 100% bescherming en xal.jasrlijks herhaald moeten worden. Een goed wekend vaccin, voor iedereen, zou nog jaren kunnen duren. Een voordeel is dat men nu wel beter weet hoe zieke patienten te behandelen. Dat geeft al hoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gelukkig mag iedereen zelf een keuze maken. En ongeacht welk beroep zelf beslissen. Wat voor argumenten er ook zijn om voor of tegen te zijn.Volg altijd waar je jezelf goed bij voelt. En bij vaccinaties is er altijd een kans op auto-immuunziektes. Zelf bepalen welke risico.s je wil nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb in de zorg gewerkt. Ik was ook nooit ziek maar toen wel, elke verkoudheid en griepje pakte ik op. Toen ik na twee jaar een longontsteking kreeg in de zomer vond ik het welletjes en ben ik weggegaan. Ook doordat een huisarts vond dat ik gewoon kon gaan werken (thuis had ik geen klachten, maar Ik was bang anderen weer te besmetten), dat deden ze zelf ook. Ik heb aan meerdere bazen gemeld wat ik had en dat ik weer kwam werken en niemand die me tegenhield.
  Gelukkig reageerde mijn collega wel heel verbaasd dat ik weer achter mijn bureau zat. Ik zie aan je dat je ziek bent. Ga naar huis, ik zal wel getuigen dat je echt ziek bent.
  Aan het begin van de pandemie kreeg ik van een verzorgende in een verzorgingshuis te horen dat ze er die ochtend bij de koffie samen met haar collega’s nog eens over gesproken hadden en tot de conclusie waren gekomen dat corona maar een gewoon griepje was. Ik was stomverbaasd. Later heb ik van iemand een mogelijke verklaring gekregen waarom er zo gedacht wordt. In verzorgingshuizen zijn ze het gewend dat elk jaar doden vallen door de griep. Het zijn getallen. Dat er nu even een piek is, wordt in de zomer weer gecompenseerd door minder doden door de hitte, want de zwaksten zijn dan al dood. Waarom wordt er dan wel elk jaar de griepprik uitgedeeld?
  Met zo’n houding snap ik het dat ik van meerdere mensen gehoord heb dat ze iemand in hun omgeving hebben die zich thuis en op straat totaal niet aan de RIVM-regels houden en op hun werk met bejaarden knuffelen.
  Tijd voor een cursus ethiek voor zorgmedewerkers en -managers?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb in de zorg gewerkt en heb jaren de griepprik gehaald. Helaas reageerde ik steeds heftiger op de prik, niet met ziek worden maar met steeds groter wordende harde schijven in mijn arm totdat ik tijdens de laatste prik mijn arm niet meer kon gebruiken. Ik ben toen gestopt met het halen van de prik. Ook heb ik gelukkig nog nooit de echte griep gehad wel vaker virusinfecties maar geen griep. Of ik hem nu zou halen geen idee? Ergens neig ik naar niet omdat hij zo snel in elkaar geknutseld is en voortborduurt op de griepprik.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik werk in de zorg en neem nooit de griepprik. Ik ben bijna 60, en heb een long en hart aandoening. Het werk wat ik doe heeft niks te maken met beslissingen die ik zelf neem over mijn eigen gezondheid. Het is niet zo dat mijn mening over de griepprik ondergeschikt zou moeten zijn aan de mensen die ik verzorg. Mijn eigen gezondheid is net zo belangrijk als die van hun. De beslissing daarover neem ik zelf en die draag ik niet over met het tekenen van een arbeidsovereenkomst. Wanneer ik ziek ben (nooit eigenlijk) dan meld ik me ziek. Ik heb 1 keer een griepprik genomen omdat mijn dochter ernstig ziek was. Dat jaar heb ik de hele winter gekwakkeld. Mijn longen hebben een klap achteruit gehad. Ik wijt dat zelf, hoewel totaal ongefundeerd misschien, aan die griepprik. En daarom neem ik de griepprik niet meer. Als ik daardoor niet meer in de zorg welkom ben is dat ook prima. Dan stop ik met werken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Joh, hoe ga je dat dan doen? Heb je genoeg gespaard om rond te komen, zoek je ander werk of vraag je een uitkering aan? Natuurlijk moet / mag je zelf kiezen voor welke medische behandeling dan ook, maar realiseer je dat niet iedereen rijk genoeg is om op 59-jarige leeftijd te kunnen stoppen met werken....

   Verwijderen
 16. Omdat ik tot meerdere risicogroepen behoor haal ik ieder jaar de griepprik. In het verleden een keer een stevige griep gekregen maar ik denk dat ik zonder griepprik wel vaker griep gekregen had.
  Bij verzorging hebben patiënten geen keus en kunnen alleen maar hopen dat verpleegkundigen hun verantwoording nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Patienten en ouderen in verpleeghuizen kunnen zelf ook een griepprik nemen. Ik denk dat het in de zorg vooral de bedoeling is dat het personeel niet uitvalt door griep en dat daarom de griepprik aangeboden wordt.

   Verwijderen
 17. Mijn moeder is "allergisch" voor de griepprik. Ze haalde nooit de griepprik.
  3 jaar lang heeft ze de griepprik gehaald. Die 3 jaar heeft ze flink de griep gehad en is flink ziek geweest.

  Na veel navragen blijkt dat sommige mensen juist erg ziek worden van de griepprik. Het percentage mensen is klein, maar dat word er nooit bijverteld.
  Ze haalt al jaren geen griepprik meer en is in de winter veel fitter dan met de grieppprik.

  Prima als de media reclame maakt voor de griepprik, maat vertel dan wel het hele verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb 2x een griepprik gehaald en werd die 2x ook ziek. Nooit meer voor mij. Groet Peter

   Verwijderen
  2. Nou nou, "de media maakt reclame voor de griepprik" - hoezo maakt "de media" reclame voor wat dan ook? Of is dit een staaltje complotdenken? Ik hoor zowel positieve als kritische geluiden over de griepprik, maar ik volg da ook niet álle "de media".

   Verwijderen
 18. Ik weet het eerlijk gezegd nog niet. Ik kan de 'gewone' griepprik via mijn werkgever krijgen, daar heb ik nog nooit gebruik van gemaakt maar eens moet de eerste keer zijn. Zodra er een vaccin is voor het corinavirus zal ik me goed laten informeren en dan beslissen. Vind wel dat iedereen vrij moet zijn in de keuze. Op mijn werk (een onderwijsinstelling) draag ik sinds deze week een mondkapje. Het is er in de gangen drukker dan welke trein tram bus of metro en daar is een mondkapje verplicht! Ik hoop dat mijn collega's en studenten dit ook gaan doen en ik hoop ook dat ons bestuur het gaat verplichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ben nog geen 60 en heb geen ernstige gezondheidsproblemen en al meer dan 5 jaar geen griep gehad. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik van de week een uitnodiging kreeg voor de griepprik. Het lijkt erop dat het een standaard brief is die naar meerdere mensen gestuurd is met alleen algemene informatie. Nergens maak ik erop uit dat het een persoonlijke uitnodiging is, hooguit uit de vermelde afspraak. Ik heb ook geen keuze over de datum of het tijdstip en nergens staat vermeld waar ik me kan afmelden. Het lijkt me toch dat er zoiets bestaat uit vrije keus en kan niemand mij zomaar verplichten om de prik te halen . Verder is de locatie ook nog eens een flink stuk uit mijn buurt en zal ik er op de fiets heen moeten en bij slecht weer zal ik ook buiten moeten wachten tot ik aan de beurt ben. Verder word er geen rekening mee gehouden dat niet iedereen zo makkelijk maar even vrij kan nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn krijgt sinds hij 60 is, ook zo'n standaard uitnodiging voor de griepprik. Hij is al 15 jaar niet bij een huisarts geweest omdat hij nooit ziek is. Er wordt totaal niet naar de persoon gekeken of het nodig is. Ik werk zelf wel in een ziekenhuis en haal nooit de griepprik omdat het nauwelijks werkt. Zelfs longartsen en cardiologen halen hem niet omdat het bewezen niet effectief is. Prima voor mensen met een kwetsbare gezondheid, maar onzin als standaard voor iedereen boven een bepaalde leeftijd met een goede gezondheid. Olga

   Verwijderen
 20. De griepprik is wel even iets anders dan een coronavaccin. Het belangrijkste verschil: er zijn al heel veel verschillende versies van de griep, dus je pakt er niet alle varianten mee. En al die varianten zijn minder erg dan corona nu.
  Of corona de griep achterna gaat wat betreft veel verschillende mutaties is nog niet bekend, maar het is wel aannemelijk dat eventuele mutaties zwakker zullen zijn dan de versie die nu rondwaart. Een vaccin is minder erg dan als je echt corona krijgt.
  Ik heb helaas corona gehad en het is geen pretje kan ik je vertellen. Een vaccin, zelfs een waarvan je een week ziek wordt, zou ik echt aanbevelen. Zeker voor deze versie.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. De griepprik haal ik soms, als het uitkomt (het prikmoment is altijd op een bepaald tijdstip op een bepaalde locatie, ik vind het teveel gevraagd om er op mijn vrije dag een uur voor te gaan rijden). Ik krijg overigens ook van die harde schijven, dus laat in mijn slechte arm prikken.

  De enige keer dat ik ooit echte influenza had, had ik de griepprik wel gehaald.

  Het coronavaccin... Dat weet ik zo net nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Gelukkig leven we in een land waar iedereen zelf mag beslissen om wel of niet te vaccineren. Belangrijk is wel dat je keuze gemaakt wordt aan de hand van goed onderbouwde informatie.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.