zondag 27 september 2020

Pijn hoeft niet!

Het klonk bijna voortdurend in het revalidatiecentrum en ook in het ziekenhuis. Ik moest het vooral zeggen als ik pijn had, want daar viel wat aan te doen! Dat lijkt heel mooi en het is tegelijk pijnlijk om te bedenken dat ik in de maanden voor de operatie veel pijn had en zeker in de laatste weken. Toen was er geen verzorgende, arts of verpleegkundige die dagelijks vroeg of ik pijn had en hoe ik dat dan wilde klasseren op een schaal van 1 tot 10.

Vanaf dat ik in het ziekenhuis lag, werden de pijnstillers uitgedeeld als waren het snoepjes.
Helaas voor mij hadden die pijnstillers nogal wat bijwerkingen.
Van een sterke pijnstiller (oxycodon), twee keer zo sterk als morfine, was de bijwerking misselijkheid, minder eetlust en verstopping.
Van een andere pijnstiller (naproxen) was de bijwerking misselijkheid en een  vol gevoel
Om al die pijnstillers een beetje te kunnen verdragen in de maag, werd er standaard een maagbeschermer (pantoprazol) bij gevoegd, daarvan was de mogelijke bijwerking: Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, verstopping en winderigheid. Deze klachten kunnen ontstaan bij daarvoor gevoelige personen. Ze zijn het gevolg van minder maagzuur in de maag. Ook hier dus de bijwerking misselijkheid.
Die bijwerkingen krijgt niet iedereen.
Kennelijk ben ik er heel gevoelig voor, want ik bleef maar misselijk en had totaal geen eetlust. Als je dat combineert met het aanbod aan eten dat heel anders was dan ik gewend was, en voor mij een stuk minder lekker, dan snap je dat ik toch niet zo heel blij was met de pijnbestrijding en de bijbehorende maagbeschermer!
De maagbeschermer pantoprazol krijg ik officieel nog steeds voorgeschreven, ondanks dat de naproxen, dat maagklachten kan veroorzaken, al ruim een week uit mijn medicijnenlijst verdwenen is. Ik schrijf officieel, want ik neem ze niet meer sinds ik er achter kwam wat de bijwerkingen waren. Ik snapte al niet waarom ik nog steeds misselijk was terwijl ik de oxycodon en naproxen niet meer gebruikte, want op voorschrift van de arts gestopt. Hoe kon dat nou toch dat ik nog steeds misselijk was?
Dus in het verpleeghuis zocht ik alles op op de site Apotheek.nl
Eten van gezond eten met voldoende bouwstoffen is heel belangrijk als je herstelt van een operatie, maar door die pijnbestrijding en maagbeschermer werd dat een problematische onderneming, want mijn eetlust was weg en bovendien was ik regelmatig misselijk.

Wat doe ik bij een volgende operatie?
Misschien probeer ik dan toch zo weinig mogelijk pijnbestrijding te nemen of in ieder geval die pijnbestrijding wat eerder af te bouwen. Op het moment dat het niet meer gaat, kan ik altijd weer teruggrijpen op méér! Ik heb in de weken vóór mijn heupoperatie heel veel pijn gehad, het went niet echt, maar ik kan de afweging maken tussen meer pijn en meer eetlust of minder pijn en geen eetlust.
Over die medicijnen ben ik uiteindelijk zelf baas zo lang ik goed bij mijn verstand ben!
Baas in eigen maag!


15 opmerkingen:

  1. Ik eet een theelepel havermout bij maagzuurproblemen. Eerst goed kauwen, zodat het speeksel goed inwerkt dan doorslikken. Het bindt maagzuur en daarmee beschermd het de maag en verhelpt ook de misselijkheid. Voor mij geen maagbeschermers met bijwerkingen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een fijne tip, dankjewel. Altijd in huis en niet chemisch. Groet, g

      Verwijderen
    2. Top! Alles beter dan chemie.

      Verwijderen
  2. Je kent je eigen lijf tenslotte het beste. En kiest misschien wel voor een beetje meer pijn en minder bijwerkingen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook ik heb last van morfine. Ben niet zo voor pijnstillers, tenzij onvermijdelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij medicijnen zoals deze gebruik ik standaard eerst de halve voorgeschreven dosering en pas dat aan waar nodig.
    Meestal blijkt dat ik dan aan veel minder pillen genoeg heb.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat herken ik. Kaakchirurg gaf 600 mg ibuprofen mee voor na de ingreep. Ik leek wel zwaar beschonken, zo duizelig werd ik ervan. Voorzichtig geprobeerd met 200 mg, bleek de pijn ook prima te onderdrukken. Dag erna kon ik het af met paracetamol...

      Verwijderen
  5. De titel is op zich wel een goed punt, zeker vanuit revalidatiezorg want mensen zijn toch geneigd veel pijn te 'accepteren' terwijl dat een correcte houding en manier van bewegen flink in de weg kan zitten en die zaken zijn nu juist zo enorm belangrijk om goed en snel te herstellen en niet mogelijk ergens anders weer een probleem te veroorzaken.
    Maar misselijkheid en slechte eetlust is ook waardeloos, hopelijk lukt het om samen met artsen de volgende keer een goede balans te vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je krijgt zoveel pijnstiling omdat er dan een betere score is voor de zorgverzekeraar.......Pijn hoeft niet maar het mag nog wel te voelen zijn, om te voorkomen dat je over je grenzen gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is niet voor de zorgverzekeraar, het is een van de belangrijkste scores voor de inspectie. Een ziekenhuis kan zelfs onder verscherpt toezicht komen te staan, als dit goed wordt bijgehouden. En ook voor de jaarlijkse lijstjes van de bladen speelt dit mee. Vandaar de administratieve druk bij de zorgverleners, het is elk jaar weer een hele stressvolle periode om alle cijfers aan te leveren. Olga

      Verwijderen
  7. Je zou ook zetpillen kunnen vragen bij heftige pijn. Dan zijn de maagklachten vaak minder. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb nooit maagpijn, de maagbeschermers worden standaard voorgeschreven. Ik heb grote twijfel of ze in mijn geval, voor die korte termijn dat ik de middelen gebruikte, ook echt nodig en nuttig waren. Voor de langere termijn kan ik mij goed voorstellen dat artsen je maag willen beschermen.

      Verwijderen
    2. Mijn man is net in de 40 en krijgt bij deze pijnstillers binnen 24 uur maagpijn. Hij mag ze dus ook niet meer hebben zonder een maagbeschermer. De een is er gevoeliger voor dan de andere en helemaal ouderen zijn er vaker gevoeliger voor. Ook is er kans op een maagbloeding. Deze hoef je niet aan te voelen komen. Vandaar dat er standaard vanaf een bepaalde leeftijd maagbeschermers gegeven worden bij deze pijnstillers. Maar als 'jongere' gebruiker wordt er helaas vaak niet naar gevraagd, en het dan nog wel eens vergeten. Erg lastig!

      Nou ja, erg lastig is dat er dus niet wat beter geluisterd wordt. Iedereen is anders, dus een beetje maatwerk moet toch kunnen? Zo word ik vooral 'dronken' van alleen al een combinatie van paracetamol en ibuprofen. Maar ik heb dan niet echt veel minder pijn. Ook niet echt handig. :-)
      Bij morfine ben ik vooral wat meer van de wereld. En kan dus niet meer klagen over de pijn. Maar deze voel ik echt nog wel. Pijn hoeft niet... Als dat zou kunnen :-)

      Verwijderen
  8. Je kan wel ijzerenheinig meer pijn willen verdragen maar pijn is slecht voor genezing. Vandaar dat je die krijgt voorgeschreven. Die paar weken maagbeschermers overleef je je ook wel. Ik begrijp nooit die weerzin tegen medicijnen vanuit de veronderstelling dat puur natuur beter is. Ja, hoor, zoek maar eens op hoe oud mensen honderd jaar geleden werden en waar ze aan dood gingen. Puur natuur! Het belangrijkste lijkt mij dat je zo snel mogelijk weer op de been bent. Als je daar tijdelijk medicijnen bij nodig hebt, hoe erg is dat? Er zijn duizenden mensen die dankzij die vermaledijde 'chemische rotzooi' ernstige ziektes overleven of een redelijk normaal leven hebben met medicijnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik niet zo'n last had van een vol gevoel in mijn maag en misselijkheid, dan was ik er vol voor gegaan met die pijnbestrijding. In mijn geval lukte het slecht om voldoende te blijven eten en smaakte het mij gewoon niet meer.
      In mijn ogen is het ook ijzerenheinig om dan tegen heug en meug en met braakneigingen te blijven eten. De pijn viel wel mee en dan liever wat minder pijnbestrijding. De oxycodon schijnt ook nog eens een keer enorm verslavend te zijn!
      In het dagelijkse leven, zonder pijnmedicatie en maagbeschermers, heb ik al 7 soorten medicijnen. Van puur natuur is helemaal geen sprake. Ik bestrijd ook niet dat ik door die 7 soorten medicijnen waarschijnlijk vele jaren langer leef dan zonder die medicijnen.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.