maandag 28 september 2020

Stoptober

Persoonlijk ben ik begin 1973 gestopt met roken. Dat is nu bijna 48 jaar geleden. Doordat het zo lang geleden is, beschouwen medici mij als een niet-roker die nooit gerookt heeft. Nu is het niet zo dat ik geen schade kan hebben opgelopen door rook van anderen,  want mijn vader rookte en ook in zijn familie werd er volop gerookt. Toen ik op de middelbare school zat, was het heel normaal dat leraren tijdens het lesgeven rookten en de ene sigaret na de andere opstaken. Van de lagere school weet ik dat niet meer, misschien werd daar ook wel gerookt.

Rook jij nog en wil je stoppen? Dan is oktober dé maand om serieus te gaan stoppen.
Je vindt op de site van stoptober allemaal tips, berekeningen hoeveel je bespaart, linken naar noodhulp etc. Je kunt de gratis app downloaden.
Welke organisaties zitten achter Stoptober?
Dat zijn KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland, en Alliantie Nederland Rookvrij.

Zoals het op de site staat:  
Het geheim van Stoptober zit hem in de aanpak en de ondersteuning, waar je ook bent en wanneer je maar wilt.
De afgelopen jaren hebben meer dan 300.000 rokers met elkaar bewezen dat Stoptober werkt. Hoe dat kan? Kort gezegd: door het samen te doen.
De afgelopen jaren hebben geleerd dat die positieve aanpak, de steun via de app én van andere stoppers het verschil maken. Je staat er nooit alleen voor. Bovendien zijn 28 dagen goed te overzien. En wist je dat je na die 28 dagen vijf keer meer kans hebt om blijvend te stoppen? Dat verklaart het succes van Stoptober.


Je krijgt vanuit Stoptober met een positieve aanpak zo veel mogelijk steun.
Kijk vooral op de site over waar die begeleiding uit kan bestaan: o.a. medicijnen, coaching, telefonische hulp.

Moet ik je nog vertellen dat je door stoppen met roken veel geld kunt besparen?

Ik zou denken: pak die kans en probeer er van af te komen!
Veel succes!


21 opmerkingen:

 1. Ik ben zelf al weer 8 jaar geleden gestopt en mijn gezondheid is een stuk beter geworden. Niet meer achter adem bij het fietsen en traplopen, meer energie. Ik kan het iedereen aanraden om te stoppen en ik denk dat Stoptober daar een goed moment voor is. Lees vooral alle tips die je kunnen helpen met stoppen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Na 27 jaar roken ben ik gestopt. Zonder hulpprogramma's, nicotinekauwgom etc. Ik rookte op het laatst wel twee pakjes per dag. Iets wat ik me niet meer kan voorstellen. Rook al 22 jaar niet meer en ben daar heel blij om ! Als je echt maar dan ook echt wilt stoppen met roken dan lukt dat. Het is de eerste weken niet makkelijk , maar niet meer verslaafd zijn aan die stinkstokjes is alle moeite die het kost meer dan waard !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In 1967 rookte ik nog volop in de klas op de basisschool. Ik ben in 1977 gestopt. Dat was best wel zwaar, want mijn vader werkte op de Turmac, de sigarettenfabriek. En omdat hij in Italië ging wonen kreeg ik zijn maandelijkse rantsoen. 2 Sloffen sigaretten, werden keurig per post thuisbezorgd.
  Aangezien de sloffen zich opstapelden in de kast nam mijn man ze mee voor zijn collega's. Hij werd een graag geziene collega.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toen ik op de middelbare school zat, waren er 2 kantines: de 'aula' en 'de kelder'. In de kelder mocht je pas vanaf 16 jaar komen, en daar mocht gerookt worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hoorde dat roken goed tegen covid-19 is, maar weet niet of dat een grapje is (radio2 afgelopen weekend)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Roken doet een aanslag op je longen en dat doet corona ook. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat roken goed is tegen covid-19.

   Verwijderen
  2. Vandaag weer 6 doden door Corona. Het houdt niet op.

   Verwijderen
 6. Ik heb ook gerookt en geloof het of niet het lukte vaak niet dan kreeg ik stevige hoestbuien. Doordat mijn longen zo slecht zijn zag ik uiteindelijk in dat het zo niet meer kon. Maar ik was verslaafd en had het heel moeilijk met afkicken. Op een gegeven moment heb ik gedacht moeilijk of niet ik stop.
  Ben op een maandag begonnen en werd steeds trotser op mezelf. Vond het ineens heel erg vies en was in die tijd (1970) blij als ik op rookvrije plek was. Mijn huis had schone lucht en ik bespaarde veel geld aan rookwaar en de schilder
  Laatst zag ik een oudere film waarin iedereen stevig rookten, een hele rare gewaarwording maar zo was het toen echt.
  Dan ben ik toch blij dat roken niet meer de norm is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het credo was toen "geen man die niet roken kan"

   Verwijderen
  2. Bij ons stond er altijd een borrelglaasje met filtersigaretten op tafel tijdens feesten en partijen. Als je de kamer dan binnenkwam stond alles in de mist. In die tijd gingen de mensen dan ook eerder dood.

   Verwijderen
  3. Roken moet mogen !

   Verwijderen
  4. @Anoniem van 13:14 uur: ik schreef niet dat roken verboden moet worden, maar stoppen mag ook! Voor de gezondheid beter en voor je portemonnee.
   Persoonlijk ben ik er, als astmapatiënt die altijd hinder heeft van sigarettenrook, niet op tegen om roken helemaal te verbieden, maar dat is een andere discussie.

   Verwijderen
  5. Ik kan me dat nog herinneren, je had mooie rookstelletjes om op feestjes op tafel te zetten met sigaren en sigaretten. En toen mijn man en ik ons verloofden, hebben we ook nog sigaren en sigaretten neergezet, uit een soort nostalgie! Toen al waren er meer niet-rokers dan rokers.
   Mijn moeder had heel veel last van rook en rookte zelf niet, maar er was geen sprake van dat ze op verjaardagen in haar eigen huis haar eigen brussen zou vragen niet te roken. De volgende dag gingen alle ramen en deuren tegen elkaar open en waste ze de gordijnen en klopte ze de kussens. Ze wist toen nog niet dat ze astmatisch was. Ze is aan longfalen overleden, heeft eerst een paar maanden zuurstof gehad maar uiteindelijk was dat zinloos, want haar longen konden de zuurstof niet meer opnemen. Ik ben zelf ook astmatisch en eveneens bijzonder blij dat roken niet meer de norm is.

   Verwijderen
  6. Nog zo'n slogan: een echte roker is geen onruststoker.
   Yasr

   Verwijderen
 7. Ik ben eind 1993 gestopt nadat we mijn broer opgehaald hadden uit het ziekenhuis ,zijn hartinfarct gaf de doorslag om te stoppen .'s avonds toen we thuis kwamen rond 10 uur direct alles in de kliko gegooid en nooit meer gerookt .Er is maar een manier om te stoppen ,je moet het echt zelf willen .Ook weinig problemen gehad .Ik was elke dag blij dat het goed ging al smaakte de koffie iets minder lekker in het begin en sliep ik een paar nachten slecht . Ik kan me niet meer voorstellen dat ik 30/40 sigaretten per dag rookte .

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Op het eind had ik ruim 2 pakjes, toen nog van 25 nodig of rookte er shag bij. Op 1 april cold turkey gestopt omdat ik de stank zat was en de afhankelijkheid dat je aldoor moest denken "heb ik nog genoeg voor vanavond en bij het opstaan"
  Het was zwaar, vooral veel pijn in benen had ik.
  Mijn mantra was dat ik weer mocht roken als ik 60 was, dat hield me op moeilijke momenten op de been. Was 18 toen ik ging roken en 35 toen ik stopte, nu al 10 jaar de 60 gepasseerd en nog elke dag blij dat ik gestopt ben,
  Soms zie je buten gebouwen mensen in regen en wind staan en dan vind ik het zo zielig dat zij niet de kracht hebben om te stoppen, of niet willen dan hoef ik geen medelijden te hebben.
  Ik vond trouwens buiten met veel wind toen al niet lekker, smaakte zo anders

  De lucht van een pakje shag vind ik wel nog steeds lekker ruiken

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben 19 jaar geleden gestopt! Van de eerste keer! Ik was nochtans overtuigd dat me dat niet zou lukken. Maar zie!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben - geloof ik - in de loop van het jaar 2000 gestopt, ook in het najaar. Ik had al wat eerdere pogingen achter de rug, die mislukten. Maar nu was ik het zó zat, dat vooruitzicht van weer een winter in een stinkend huis!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben 30 jaar geleden gestopt met roken. De beste beslissing ooit! Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het maakt een hoop los, je stukje over roken. Ik weet zeker dat er op je lagere school ook voor de klas werd gerookt. Ik zat in 1973 in de 6e klas. Als je je sommen snel af had en ook nog goed mocht je een boodschap doen voor de meester: een pakje sigaretten halen. Ze heetten golden fiction. Het wisselgeld was een kwartje en kreeg je vaak van de meester cadeau. Mijn kinderen vinden dit een onvoorstelbaar verhaal. Toch was dat toen heel gewoon en ik vind het een leuke jeugdherinnering.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn ouders zijn gestopt toen ik een jaartje of 10 was. Wat was ik er blij mee! Ik heb nog bewust meegemaakt dat mijn ouders in de auto rookten. Zo vies. Mijn zusje herinnert zich er niks van. Als ik nu foto's terugkijk van die tijd is het zo raar om mijn ouders met een sigaret in de handen op de foto te zien. Zelf heb ik gelukkig nooit gerookt.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.