vrijdag 30 oktober 2020

Weer een griepprik

Sinds ik in 1993 de diagnose diabetes kreeg, haal ik ieder jaar een griepprik. Of de griepprik mij beschermt, of dat ik ook anders in de afgelopen 27 jaar nooit griep gekregen had, dat zullen we nooit weten. In ieder geval heb ik sinds de herfst van 1993 geen griep gehad.
Ik denk dat nu, met alle coronamaatregelen, waar ik mij goed aan houd, de kans kleiner is dan ooit dat ik griep krijg. Ik heb overwogen om de prik niet te halen, juist omdat de besmettingskans nu kleiner is. Maar ik heb diabetes en sinds 1995 heb ik tevens de diagnose astma. Als ik griep krijg en daaroverheen ook nog corona, dan ben ik behoorlijk de pineut!
Dus toch maar wel!

Gisteravond fietste ik daarom in de stromende regen naar het wijkcentrum, voor de gelegenheid omgetoverd tot prikcentrum. Het nabijgelegen gezondheidscentrum was te klein om voor het prikken coronaproof te zijn, dus deze keer het wijkcentrum, waar op gepaste afstand heel veel prikkers aanwezig waren. Deze keer een kort tijdslot, ik mocht alleen komen tussen 19:30 en 20:00 uur en je mocht het gebouw niet langs dezelfde weg verlaten, maar ditmaal via de achterduur. Het gevolg was dat ik een flink eind door de regen moest lopen met mijn stok om weer bij mijn fiets te komen.
En ik had gisteren toch bij het boodschappen doen al wat te veel gelopen met alleen mijn wandelstok, doordat de winkelkarren tegenwoordig alleen in de winkel zelf staan en niet meer bij de fietsenparkeerplekken. Ik kan de winkelkar alleen in de winkel gebruiken als rollator, maar ik moet daarna met boodschappentas en wandelstok flink wat meters afleggen naar mijn fiets.
Al een beetje moe van mijn boodschappentochtje, was ik gisteravond blij dat ik weer bij mijn fiets aangekomen was!

De griepprik is dus weer geregeld!

18 opmerkingen:

 1. Dat is nog best een gedoe zeg. Je zou er bijna een verkoudheid van oplopen... Fijn dat je de griepprik weer 'binnen' hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens de kranten zijn er veel ouderen bang voor griep en corona tegelijkertijd en halen veel ouderen een prik, veel meer dan anders. Verstandig dat je weer een prik hebt gehaald!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat je hem hebt gehad Aaf! Mijn opa haalde hem ook elk jaar maar werd er vervolgens ziek van. Hij heeft er op een gegeven moment daarom voor gekozen om hem niet meer te halen. Daarna eigenlijk ook nooit griep gehad. Ieder moet doen waar die zich goed bij voelt denk ik maar zo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In de afgelopen week heb ik nog een artikel gelezen van een wetenschapper die zegt dat de griepprik helemaal niet werkt. Maar de mainstream is het niet met hem eens. Mijn man en ik hebben de griepprik nog nooit gehaald. En nooit griep gehad. Wel eens flink verkouden, maar dat schijnt geen griep te zijn. En deze keer zit het griepvirus wat nu rondgaat, niet eens in de prik. Dus al word ik honderd, voor mij geen griepprik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Moedig dat je dat aangaat wat jij belangrijk vindt. Ook al moet je er wat voor over hebben. Dapper hoor. Net fietsen en dan bij donker. En al vermoeid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het minder verstandig. Net geopereerd, al vermoeid en in het donker. Er vallen mensen voor minder. Een val kort na een heupoperatie kan verregaande gevolgen hebben. Mijn buurvrouw (slecht ter been en zwakke gezondheid) krijgt de prik gewoon thuis.

   Verwijderen
  2. Alsjeblieft. Ik doe positief. En waarderend tegen over allemaal negatief gedoe. Haar keuze. Ik zou zelf nooit een griepprik gaan halen. Maar respecteer wel een ander haar keuzes.

   Verwijderen
  3. Respect omdat iemand een griepprik neemt en jij niet. Waar gaat dit over, vraag ik me af. Toevallig heb ik vanmorgen mijn jaarlijkse griepprik gekregen. Als een ander ,om welke reden dan ook, geen grieprik wil vind ik dat best hoor.Moet iedereen zelf weten. Maar om daar nu het woord respect voor te gebruiken, pffft beetje overdreven.

   Verwijderen
  4. Nee. Respect om dat iemand in deze omstandigheden er op af ging. Omdat iemand anders het of iets anders doet dan dat men vindt dat het gemoeten had vond ik dat geen reden om op zo, n toon verwijten te gaan maken. Is dat nu wel verstandig ? Had al een stuk anders geklonken. Heeft niks met wel of niet een griep prik halen te maken. Dat haalde ik aan om uit te leggen dat iedereen andere keuzes kan maken. En de keuze van de ander maar heeft te respecteren. Dat ontbreekt er wel eens aan. Zeker in deze Corona tijden.

   Verwijderen
 6. als je van te voren weet wat je moet/wilt doen op een dag (griepprik, boodschappen) misschien die boodschappen een dag verschuiven? Het is fijn dat fietsen weer wat lukt, maar niet gaan overdrijven. In het donker, regen.
  Griepprik neem ik nooit, kreeg ook een uitnodiging voor pneumokokken, ook afgezegd.
  Berber

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was hier gistermiddag nog prachtig weer, prima weer voor een tochtje op de fiets! Ik had me niet gerealiseerd dat de coronamaatregelen veel strenger waren en ik daardoor verder moest lopen met mijn boodschappen.
   Ook 's avonds kwam het door de veiligheidsmaatregelen i.v.m. corona dat ik veel verder dan anders moest lopen. Anders hooguit 25 passen naar het prikken en 25 passen weer terug, nu heel veel meer stappen, voor een deel in het donker. Gelukkig wel met wandelstok, waardoor ik veel stabieler loop dan zonder die stok.
   Als ik geweten had hoe inspannend de avond was, dan had ik de boodschappen inderdaad verschoven naar vandaag of misschien wel morgen.

   Verwijderen
 7. Mijn vader werd ook altijd ziek van de grieperig. Maar was verplicht op de Phili.s. Daarna nooit meer gehaald. Mijn moeder valt wel in de echte risico groep ivm erfelijke hart-en vaatziekten. Dus die haalt hem wel ieder jaar, vooral omdat ze altijd erg ziek wordt van de griep.
  Pneumokokken vaccinatie wordt nadrukkelijk aangeraden voor ouderen vanwege de gevolgen van deze bacterie. Denk daarbij aan bloedvergiftiging en meningitis.

  Het prikken was dit maal in de apotheek, deze zit nl. beneden in het gebouw en de huisartsen boven. Wegens Corona geen gebruik van de lift mogelijk, dus alternatief gezocht. Via de hoofdingang erin, papieren afgeven, prikken en via de nooduitgang weer eruit. Goed geregeld, vooral omdat je een tijd aangezegd kreeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Verstandig dat je de griepprik gehaald hebt: ikzelf ga ook ieder jaar. Een keer een zware griep gehad met als gevolg een pleuritus, drie weken ziekenhuis sla ik ook nooit over.
  Nooit meer een griep gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Op google maps kan je kijken hoe de omgeving eruit ziet en een beetje inschatten of het te doen is deze omgeving en je nieuwe heup en nog slechte heup. Denk dat je het allemaal een beetje onderschat, je energie en stabiliteit. Dat is begrijpelijk hoor, maar schakel dan even wat hulptroepen in (taxi, kinderen) om het voor jou zo comfortabel en vooral veilig mogelijk te maken. Dat mag je jezelf gunnen. Ben je zeker waard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die plekken zijn niet nieuw voor mij. Ik woon 13,5 jaar in deze woonomgeving en ik ken de plekken waar ik gisteren was uitstekend. Overigens woonde ik ook tussen 1973 en 1979 in de wijk en was ik ook al bekend met het wijkcentrum en het winkelcentrum.
   Met Google maps ondervang je niet de effecten van de coronamaatregelen. Ik had het bij de griepprik ook anders kunnen treffen. Er waren namelijk ook mensen die door een deur vrijwel naast mijn fiets het gebouw moesten verlaten. Alleen was ik anders ingedeeld en werd ik naar de grote zaal geleid en moest ik via de achternooduitgang het gebouw verlaten. Dat verzin je niet middels google maps. Op google maps staat alleen de ingang en niet de andere in-/uitgangen.

   Bij de supermarkt was ik er niet op verdacht dat ik geen winkelkar kon pakken naast de plek waar ik mijn fiets geplaatst had. Ik kom voorlopig niet meer in deze supermarkt, ik ga liever naar een andere supermarkt waar de winkelkarretjes dichter bij de fietsplaatsen staan.

   Mijn fysiotherapeute zei vanmiddag: je moet ook niet te veel thuis op je stoel blijven zitten, je mag best wel wat actief zijn. En ja, daarbij is er een miniem risico dat je valt, dat kan ook door onvoorzichtigheid van anderen.

   Verwijderen
  2. Het lijkt een goede tip om via Google Maps het terrein te verkennen, maar inderdaad, als je goed bekend bent, dan lost dat niets op!

   Verwijderen
 10. Ik was anders ingedeeld.. Aaf je mag best assertiever zijn.. aangeven dat lopen moeilijk gaat.. vertellen waar je fiets staat.. kan het minder ver van mijn fiets ook?? Gewoon vragen, nee heb je.. Voor deze gelegenheid is het nu gebeurd, maar een volgende gelegenheid aangeven waar je grenzen liggen. Mijn ervaring is dat de mensen graag mee willen denken, maar je moet het wel zelf vragen. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wist bij binnenkomst niet dat je niet via de ingang weer naar buiten mocht en een flinke omweg moest maken. Bij het gezondheidscentrum is de ingang nog steeds de uitgang. Als ik geweten had dat ik een omweg moest maken, dan had ik zeker gevraagd of het anders kon. Ik had nu geen idee en het werd me pas tijdens het lopen duidelijk dat de route vrij ver en ook nog in de regen in het donker was.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.