zondag 22 november 2020

Zorgtoeslag terugbetalen

In de zomer vroeg ik zorgtoeslag aan op basis van mijn inkomen uit AOW en pensioen plus een beetje verdiensten uit reclame op dit blog. Ik schreef er hier over.
In dit bericht schreef ik, dat ik  geen toeslag zou aanvragen, maar uiteindelijk heb ik het na enig aarzelen, toch gedaan. Bij de berekening van deze aanvraag bleek dat ik recht zou hebben op €271 zorgtoeslag per jaar. Bij meer inkomen zou dat natuurlijk veranderen.

Ik heb nu, in november, beter zicht op het inkomen in 2020. Kort geleden heb ik op basis van het geschatte inkomen op de site van de belastingdienst nieuwe gegevens ingevoerd en op basis daarvan is een herberekening gemaakt en dan blijkt dat ik te veel zorgtoeslag ontvangen heb. 72 euro te veel.
Het valt me nog mee.

Dit is natuurlijk nog niet een definitieve berekening, want het exacte inkomen over 2020 is nog niet bekend. De definitieve berekening komt volgend jaar. Dan wordt uiteindelijk het gedrag van de zorgtoeslag vastgesteld.

Mijn conclusie: ik had beter geen zorgtoeslag kunnen aanvragen voordat ik wist hoe hoog mijn inkomen zou zijn in 2020.  Ik had het beter kunnen doen op het moment dat ik mijn belastingaangifte had ingediend. Er waren in juli ook genoeg lezers die dat in hun reacties aanraadden, maar ik was een beetje eigenwijs. De conclusie moet zijn dat die lezers gelijk hadden.
Weer wat geleerd!
Heb jij wel eens zorgtoeslag terug moeten betalen?

20 opmerkingen:

 1. Ja en dat was niet leuk. Sindsdien zet ik dergelijke voorschotten volledig apart - zeker na die (nog steeds lopende ) toeslagenaffaire.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, met kinderopvangtoeslag gaat dat niet hoor! Als je dat opzij moet zetten, kun je de huur niet meer betalen.

   Verwijderen
  2. Het gaat gelukkig niet om grote bedragen inderdaad. Toch heeft die hele affaire met die toeslagen me wantrouwig gemaakt ten opzichte van de belastingdienst. Het is echt schandalig hoe ze die mensen behandelen.

   Verwijderen
 2. Heb paar jaar geleden wel eens iets terug moete betalen. Nu AOW en klein pensioen. Krijg max. Bedrag 104 euro p.m. spaargeld telt niet mee. Heb daardoor geen huursubsidie, wel huur van bijna 700 p.m. zonodig kan ik spaargeld aanspreken. AJA

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik moest dit jaar huurtoeslag terugbetalen, maar er is nog steeds onduidelijkheid of mijn toeslagen wel kloppen omdat mijn zorgtoeslag berekend werd over een ander bedrag qua inkomen dan mijn huurtoeslag. Hoe ze dat bij de belastingdienst voor elkaar krijgen is me een raadsel. Maar wel een goede les ,want ik moet dus beter lezen wat er in de brieven van de belastingdienst staat en niet klakkeloos aannemen dat het klopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik geef altijd een net iets te hoog inkomen op, zodat ik door het jaar heen een lager bedrag krijg dan waar ik recht op heb, maar wel iéts. En dan krijg ik het jaar erna, als de definitieve toeslag berekend wordt op basis van mijn echte inkomen, er nog wat extra's erbij.

  In jouw geval ben ik trouwens ook niet zo bang dat je die 72 euro niet kunt terugbetalen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat maakt het nou uit dat je terug moet betalen? Die 72 euro kun je toch elke maand bijna 10 keer kwijt?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou me daar echt niet druk om maken. Ik heb genoeg buffer. Het wordt anders als je elke maand moeite hebt om rond te komen, en geen buffer. Wij hebben al jaren zorgtoeslag, soms valt het mee, heb je te weinig ontvangen, en soms valt het tegen, en moet je het teveel ontvangene terug betalen. Mijn buffer bestaat uit ėėn grote pot, aan verschillende potjes doe ik niet. Dat zit enkel tussen de oren en dient wat mij betreft, geen enkel doel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja. Ooit In maart van baan verandert (eindelijk na 4 jaar solliciteren) en direct de aanvraag aangepast. In mei 175 euro terugbetaald en bij de definitieve aanslag was het precies goed.

  Wij gingen van 3 cent per jaar boven de 110% norm naar 3000 euro daarboven. Dat lage salaris en elke maand schrapen en schrapen en schrapen en altijd met lege handen op één verjaardag staan,zelf niet vieren want niets aan te bieden naast water, geitenbrood eten. Als we een keer extra naar de tandarts moesten hadden we voor 15 euro een betalingsregeling nodig..
  40 uur werken maar op papier maar 36. Geen reiskosten. Geen vervoer tussen vestigingen als je op andere vestigingen dan waar je werkte moeden opdraven. Geen overuren uitbetalen. Wel elke week minimaal 10 uur overuren maken..
  200 uur werken. Om 2000 euro slechter af te zijn dan in de bijstand met allerlei toeslagen, ondernemers initiatieven, kwijtscheldingen en tegemoetkomingen, gratis dingen van de gemeente en een verzorgde vakantie eens per 3 jaar, Met 200 euro zakgeld voor een week.

  We hoopten weleens eruit gegooid te worden. Konden we de bijstand in. Tuurlijk ook geen feest maar wel een stuk minder geldzorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slachtoffer van de armoedeval. Vaak loont werken niet. Uitkering met toeslagen is dan aantrekkelijker.

   Verwijderen
  2. Fijn dat je een betere baan hebt kunnen vinden. Altijd maar schrapen en sappelen terwijl je tegelijkertijd hard werkt - daar wordt je niet blij van.

   Verwijderen
 8. Dat experiment liep niet zo goed af, maar gelukkig heb je de toeslag niet echt nodig om rond te komen. Dus zou voor 2021 dit niet aanvragen, maar pas achteraf kijken of je er recht op hebt. Dat scheelt weer wat administratie en kopzorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Achteraf krijg je niks toch?

   Verwijderen
  2. Je kunt tot september 2021 over het jaar 2020 zorgtoeslag aanvragen. Dus als je recht blijkt te hebben op zorgtoeslag over 2020, dan krijg je dat in 2021, waarschijnlijk in oktober of zo.

   Mocht je geen recht hebben op zorgtoeslag, dan krijg je inderdaad achteraf niks.

   Verwijderen
 9. Ik las dat je geen heffingskorting op je AOW toepaste maar op je pensioen, in het eerste jaar van je AOW begrijp ik dat omdat je toen nog inkomsten van werk had. Ben je bang dat je dan weer terug moet betalen of is het een uitgesteld spaarpotje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik laat inderdaad heffingskorting toepassen op mijn pensioen. Ik heb jarenlang naar aanleiding van de definitieve belastingaanslag bij moeten betalen, het lijkt me fijn om volgend jaar eens wat belasting terug te krijgen.

   Verwijderen
 10. Ja, kinderopvang toeslag heb ik een keer terug moeten betalen. Was heel vreemd want ons inkomen was nauwelijks verandert. Die paar honderd euro konden wij gelukkig nog wel betalen. Daar ben ik blij om als je die verschrikkelijke verhalen van de gedupeerden van de toeslagen nu hoort. Het rare was dat we het jaar daarop juist weer veel terug kregen omdat we te weinig hadden ontvangen, terwijl er ook toen in inkomen en uren niet veel was verandert.
  Je krijgt nog steeds brieven op onaangename toon van de belastingdienst. Ze gaan er bij voorbast al vanuit dat je met kwade opzet handelt. Olga

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, vervelend is dat he. Ik had hier het kindgebondenbudget stopgezet omdat ik ging samenwonen. Kreeg ik heel vervelende brieven dat ik wel mijn partner moet opvoeren en laten tekenen voor de toeslagen, anders zouden ze het terugvorderen. Terugvorderen van niks leek mij onzin. Toen gebeld en daar waren ze veel vriendelijker van toon. Maar voelde me schriftelijk ook beschuldigd, terwijl ik het juist netjes wilde doen.

   Verwijderen
 11. Ja ik heb wel eens terug moeten betalen, ik had zelf een komma verkeerd gezet en kreeg toen veel te veel. Maar dat had ik gelukkig gelijk door en heb het toen opzij gezet zodat ik er niet per ongeluk toch wat van zou gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja, de zorgtoeslag werd geregeld verkeerd berekend - dan kreeg ik er weer wat bij, dan ging er weer wat af... Gelukkig kan ik met redelijk gemak € 200 - 300 terugbetalen van de spaarrekening, maar ik denk dan altijd wel even aan die mensen voor wie zo'n aanslag een ramp is: niet iedereen kan zo'n bedrag ineens maar tevoorschijn toveren!

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.