Oudste dochter heeft al weer een kerstboom in huis gehaald. Ik heb
al weer jaren geen grote boom meer en gebruik 1 mini kerstkunstboompje
dat hooguit 25 cm hoog is.
Wat is nu beter voor het milieu? Een kunstboom of een levende boom?
Het is uit milieuoogpunt niet zo duidelijk wat het beste is. Een
kunstboom heeft zeker voordelen, zeker als je hem jaren achter elkaar
gebruikt. De productie en de milieubelasting daarvan zijn eenmalig en
als je dat over 10 of meer jaren uitsmeert, dan valt die milieuschade
best wel mee.
Duidelijk is wel dat lang met je boom doen de milieubelasting
vermindert. Herplant een echte boom na de feestdagen en gebruik een
kunstkerstboom meerdere jaren.
Van de levende kerstbomen is een huurboom of adoptieboom de
milieuvriendelijkste keuze. Deze bomen worden na gebruik terug geplant.
Soms betaal je statiegeld dat je terugkrijgt als je hem weer inlevert. Bedrijven
die huur- of adoptiekerstbomen aanbieden, telen deze in potten.
Daardoor blijven de wortels compact, en is de boom makkelijk te
vervoeren.
Deze methode vergroot ook de kans dat de boom de feestdagen
overleeft. Zo'n 90 procent van de bomen overleeft die huurperiode. Dat
verlengt de levensduur en vermindert milieubelasting: huurbomen worden
drie tot vijf keer uitbesteed als kerstboom.
Oudste dochter heeft voor het eerst een huurboom geteeld in een pot.
Ik heb jaren achter elkaar de kerstboom van het vorige jaar (en
het jaar ervóór en het jaar dáár weer voor) opgegraven, in een pot gezet
en na kerst weer in de tuin geplant. De boom was een beetje kaal van
onderen, maar daar zag je met flink wat versiering en slingers niets
meer van. Op een gegeven moment werd hij te groot en kreeg ik hem niet
meer uit de tuin.
Oudste dochter kocht vorige jaren heel voordelig een echte boom bij het geel-blauwe woonwarenhuis.
Dat kan nu ook. Bij aankoop van een Nordmann kerstboom van 20 euro krijg je een actiepas ter waarde van 19 euro. Zo kost jouw kerstboom nog maar 1.-. Heel zuinig is het
in ieder geval. Die cadeaubon kan later weer gebruikt worden. Het is voor mij de vraag of deze bomen milieuvriendelijk geteerd zijn, ik vrees van niet!
Mij mijn dochters wordt de
versiering hergebruikt. Ze doen niet aan modieuze trends, waarbij je ieder jaar opnieuw de
volledige kerstboomversiering vernieuwt. Ik deed dat vroeger ook, toen ik nog een boom had waar je kerstversiering in kon hangen. Deze versieringstrends zijn in mijn ogen
zowel slecht voor het milieu als voor je portemonnee.
Het is toch heel jammer om alle het oude, waar je vorig jaar en de jaren daarvoor zo van genoten hebt en waar je goede herinneringen aan hebt, weg te doen?
Nog een leuke kerstboom, simpel, duurzaam en vrolijk:
Bron: Girlscene |
Dot jaar zet ik een echte boom in de kamer, er is nu ruimte voor en het dressoir dat de afgelopen jaren als met 1 boompje en een gewone grote tak die ik ook versierde.
BeantwoordenVerwijderenBen altijd wel blij dat er veel mensen wel elk jaar veranderen en de oude spullen naar de kringloop brengen. Heb weer zulke leuke dingen gekocht en vooral bij de nu deels paarse kamer passen
Wij hergebruiken de versierselen elk jaar, en hangen er vooral knutsels van de kinderen in, zo wordt het een leuke boom vol herinneringen. Ik heb bewust elk jaar het thema 'kleurrijk'. De boom is kunst, nu al 8 jaar dezelfde, en hij kan nog minstens zoveel jaren mee. Hij is gekocht in een uitverkoop in januari.
BeantwoordenVerwijderenHet is toch juist leuk om elk jaar dezelfde versierselen te gebruiken. Van die ouderwetse ballen waar je voorzichtig mee moet zijn, want nog gemaakt van dun glas en als ze vallen zijn ze kapot. Aangevuld met knutsels en kerstkranjes..voor mij is dat een mooie en traditionele boom !
BeantwoordenVerwijderen5 jaar geleden heb ik ik een overgebleven Nordman met kluit gekocht, voor 5 euro, een dag voor kerst bij appie. In een grote pot gezet en elk jaar buiten goed verzorgd. De versierselen zijn al behoorlijk oud en een keertje na kerst gekocht met 80% korting. Helaas heeft hij het nu niet meer overleefd en ik zal kijken of en ik twijfel of ik er weer 1 wil. Misschien als ik weer een overgebleven exemplaar vind. Je wilt niet weten wat je aan bestrijdingsmiddelen in je huis zet en om dat na een paar weken weer weg te gooien. Als we het hebben over het milieu en duurzaamheid dan mogen we wel eens kritisch nadenken hoe we met moeder aarde omgaan wat kerstbomen betreft! Snijbloemen wil ik om die redenen ook niet meer in huis hebben.
BeantwoordenVerwijderenIk heb een klein kunststof boompje dat ik zo'n 35 jaar geleden in Amerika voor de kinderen heb gekocht toen wij daar woonden. Ook nog jaren hier gebruikt op hun kamers. Een paar jaar geleden zag ik op pinterest afbeeldingen van antieke "feathertrees", idd gemaakt van gekleurde veren in de 19e eeuw, later ook van kunststof of vilt. Ik heb mijn boompje zodanig veranderd en aangepast dat het echt lijkt op zo'n oud boompje. Mijn kerstversieringen zijn zo'n 60-70 jaar oud, gedeeltelijk nog uit de familie, de rest in de loop der jaren verzameld op rommelmarkten, kringloopwinkels of brocante winkels. De laatste jaren niet meer want ze weten ook daar de prijzen van oude en antieke kerstversiering. Zo heb ik ook een verzameling kerstboomvogeltjes waarvan de oudste nog van mijn oma is geweest die in 1880 is geboren. Ik heb dus het idee dat ik behoorlijk milieuvriendelijk bezig ben geweest;). Leon
BeantwoordenVerwijderenOh, die vogeltjes, die zijn zo leuk! Wij hebben ook een oudje in de boom, hoop dat ie nog lang heel blijft. GRrowt, g
VerwijderenHet is nog nooit bij me opgekomen om elke keer nieuwe versiering te kopen! Ik heb toen ons eerste kind kwam wel plastic ballen gekocht zodat hij ze ook kon bepotelen. Over een paar jaar kunnen de gewone er weer in. Die staan nu op zolder.
BeantwoordenVerwijderenIk heb nog nooit een nepboom gehad, dat vind ik zo lelijk. Elk jaar nieuwe versiering lijkt me een duur grapje. Ik ben inmiddels al enkele jaren bezig met het uitbreiden van de collectie en als ik het bij elkaar optel, dan zit er voor honderden euro's versiering in boom en woonkamer. Dat doe je toch niet elk jaar lijkt me, maar goed, ieder z'n ding.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het juist leuk om elk jaar weer mooie bijpassende schatten te scoren.
Wij hebben een 2e hands kunstboom.
BeantwoordenVerwijderenHij koste 7;50 euro en staat nu voor het 7e jaar.
Als versiering kan ik kiezen uit diverse themas.
Alles van de kringloop.
Zeer milieuvriendelijk
Een huurkerstboom spreekt mij ook aan, al heb ik begrepen dat je moet oppassem dat het ophaalritje en terugbrengritje (als dat met de auto gebeurt) al snel de positieve impact teniet doet. Wij hebben een echte zonder kluit, als er ooit een tuintje komt zou ik graag een boom herplanten. Als je kunst wilt, zijn die vlak na kerst volop tweedehands te koop. Voordelig én duurzaam.
BeantwoordenVerwijderenIk heb mijn nep kerstboom nu een jaar of 15. Ooit gekocht bij een tuincentrum waar ze weggingen voor 10% vd oorspronkelijke prijs ivm opheffing. Toen een iets duurdere uitgekozen omdat dat maar een paar euro scheelde. Qua kerstballen ben ik 15 jaar geleden begonnen net twee kleuren. Ondertussen hangen er zes bij elkaar passende tinten in. Dit jaar kocht ik via mp een grote oartij uilen en eekhoorntjes op en staan die er ook in. De boom is nu zo vol dat er niks meer bij past
BeantwoordenVerwijderenWij hebben al minstens 11 jaar dezelfde kunstboom. Ooit in januari nieuwe bericht voor minder dan 10 euro. Hij hangt steeds voller met herinneringen en knutsels. Vooral zilver en rood met veel slingers. De lijkheid voorbij. En niet meer te zien tussen al het sentiment. De lampjes zijn en paar jaar geleden vervangen door LED toen er teveel stuk waren. Het gebruik is een stuk minder. Ik denk een milieubewuste 'boom'
BeantwoordenVerwijderenSlechts 1x in mijn leven een echte kerstboom gekocht, toen ik voor het eerst een "echt huis" had. Niet zo groot en mooi smal, want we woonden erg klein.
BeantwoordenVerwijderenDaarna in de tuin, doordat hij smal was groeide hij ook smal de hoogte in ook erg langzaam. Daarna altijd jaarlijks een tak vanaf de onderkant gehaald (die toch te groot werden) en die in de kamer aan de muur gehangen, met de oude (erfstuk) versieringen erin.
Helaas net toen ik bedacht had dat hij nu zo groot werd dat we de top er maar uit moesten halen, gingen we verhuizen, en de woningbouw heeft natuurlijk alle groen in de tuin meteen afgeslacht (had in 13 jaar de tuin helemaal mooi beplant en groen gekregen, met alle bijkomende biodiversiteit vogels, egels, eekhoorns... ).
Onze kerstboom hebben we 24 jaar, een kunstboom. Mijn kerstversiering is in het begin nieuw gekocht al ruim 45 jaar geleden en later van de kringloop. Ik verzamel vooral oude kerstballen ornamenten. Dit vind ik leuk om te doen. Dus onze boomversiering is dus wat andere mensen wegdoen.
BeantwoordenVerwijderenWij hebben onze (kunst)kerstboom nu 17 jaar, daarvoor deed deze al vele jaren dienst bij een bankfiliaal. De meeste kerstboomdeco is een jaar of 20, al koop ik bijna elk jaar iets bij in de kringloop en dit jaar 5 nieuwe gouden decoraties voor in de boom. Al was dat niet de bedoeling.
BeantwoordenVerwijderenCath
Ik heb nog nooit een kerstboom gezet. Ik vind ze wel gezellig en sfeervol, maar ik vind het toch ook wel een beetje sneu om voor die paar weken een boom te kappen. (en die met wortel lijken me gene alternatief want als je die herplant loopt dat meestal op niks uit). Ik woon alleen en doe bij mij thuis ook maar zeer beperkt aan eindejaarsfeestjes. En die sfeer in huis krijg ik er ook wel in zonder kerstboom.
BeantwoordenVerwijderenMijn werkplek is dit jaar onder mijn eigen kerstboom.... Ik kocht hem iets van 6 jaar geleden tweedehands - toen ik eenmaal ruimte had om een nepper op te slaan door het jaar wilde ik graag een neppe - ik vond het altijd nogal wat om een hele boom om te kappen alleen voor mijn plezier. Kerstballen zijn zilver - sommige al 30 jaar oud, en verder vooral engelen en sterren - het moet natuurlijk wél nog iets met kerst te maken hebben... Ik vind vooral de lichtjes in de boom erg sfeervol, én voor mij broodnodig in deze tijd van het jaar.
BeantwoordenVerwijderen