woensdag 30 december 2020

Hoe kun je een nieuwe pandemie zoals de huidige voorkomen?

Covid-19 is ontstaan uit dieren, daar is de wetenschap het over eens. Doordat die dieren massaal dichtbij mensen zijn, kon deze ziekte overspringen op mensen. Dat is een kwestie van kansen. Hoe meer industrieel gehouden dieren en hoe meer dieren op markten, hoe groter de kans dat het fout gaat.
De oplossing is tegelijkertijd simpel en ingewikkeld (voor vleeseters): massaal stoppen met het industrieel fokken en het eten van deze dieren. Als iedereen veganist wordt, is het hele probleem binnen de kortste keren opgelost!

Dit lees ik op Wikipedia:

"Toename risico op pandemieën in de 21e eeuw

Volgens viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC) loopt de wereld steeds meer risico dat er pandemieën ontstaan.[1] Vanwege de volgende ontwikkelingen kunnen virussen zich namelijk gemakkelijker en beter verspreiden:

  • bevolkingsgroei en verstedelijking en het ontstaan van veel megasteden
  • toename voedselproductie en veehouderij
  • wereldwijd reizen en handelen
  • de vergrijzing
  • veranderingen in klimaat en ecosystemen."

Nieuwe virussen die pandemieën veroorzaken zijn steeds afkomstig van dieren, dat gold voor de Spaanse Griep in 1918-1920 ( 20 tot 100 miljoen doden), de Aziatische griep in 1957 (met een miljoen doden), de Hongkonggriep in 1968 (700.000 doden) en de Mexicaanse griep (van 11 juni 2009 tot augustus 2010) met ten minste 13.763 doden . Ook het SARS virus in 2002, dat uiteindelijk gelukkig geen pandemie werd, was afkomstig uit dieren.

Het is niet zo zeer de vraag of het binnenkort weer fout gaat, maar wanneer het in de toekomst fout gaat.

Volgens jongste dochter, met een master biologie en afgestudeerd op een diervirus, zijn met name in Nederland de enorme kippenstallen tikkende tijdbommen.
Al met al is het stoppen met het eten van vlees of in ieder geval flink minderen een goede oplossing om nieuwe pandemieën te voorkomen. Want die komen er zonder enige twijfel als we zo doorgaan.

Eigenlijk snap ik helemaal niet dat er over de oorzaak van de pandemie, de vleesindustrie, niet méér in de media geschreven wordt.
Is de pro-vlees lobby zo sterk?


42 opmerkingen:

  1. Ook de junkfood-lobby is sterk . Gezonder leven en ook eten versterkt het immuunsysteem en dat hebben we nodig tegen zieketen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ik al jaren zorgelijk is, is het hoge medicijngebruik/antibiotica gebruik in de vleesindustrie. Mens en dier worden steeds ongevoeliger voor deze medicijnen. Resistente bacterien zijn het gevolg.
    Hetzelfde geldt voor de monocultuur. Op deze plantages/bouwgronden moeten veel meer pesticiden en kunstmest gebruikt.
    Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beetje absurde reactie. Antibiotica en medicijnen zijn als preventie al meer dan vijftig jaar verboden in de EU. (Niet in Amerika)
      Verder mogen dieren die medicatie/antibiotica gekregen hebben geen melk geven voor consumptie en mag vlees niet voor consumptie gebruikt worden.

      Prima als je tegen vlees en dieren houden bent, dat siert je, maar zorg wel dat je info klopt.

      Verwijderen
    2. Ik zei niet dat preventief gegeven wordt of dat het als groeimiddel wordt ingezet. Wat ik zei.. de hoeveelheid die gebruikt wordt is zodanig hoog dat in de loop der jaren steeds meer resistente bacterien zijn ontstaan. Het zit in ons grondwater en afvalwater. Het komt op landbouwgrond en in ons drinkwater. Medicijnen/virussen/drugs zitten in ons rioolsysteem en wordt steeds moeilijker eruit te filteren.
      Even wachten met slachten/melk produceren is niet voldoende. Minder dieren houden, minder kans op ziekten.. dat zou onze norm moeten zijn. Bieke

      Verwijderen
  3. Het is dus aan de overheid om maatregelen te nemen aangaande dit probleem.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De uitleg van het rijtje van mevr. Koopman is toch: van alles teveel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Veel vlees eten is (naast veel onnodig reizen) wel het makkelijkst aan te pakken.
      De rest is ook wel aan te pakken, maar dan zit je toch al snel weer in het massamoord-spectrum. Knipoog.
      En het bij de bron aanpakken (contact met en ophokking van dieren) lijkt me logischer dan symptoonbestrijding (het verminderen van verspreiding).

      Verwijderen
  5. En de varkenspest. Die komt nu al onder everzwijnen voor in de Ardennen, en laat zich heus niet tegenhouden door een denkbeeldige lijn op een atlas.
    Laten we wel oog houden voor verschillende aspecten die pandemieen mogelijk maken en ons niet blind staren op een ervan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het virus dan op de één of andere manier zijn weg vindt naar een varkensstal (wat regelmatig gebeurt), heeft het daar meteen duizenden gastheren om in te muteren.
      Zoveel dieren bij elkaar vindt je in de natuur nergens en dus is de kans dat het muteert naar een op mensen overdraagbare variant ontzettend veel kleiner.
      Het lijkt mij wel handig om megastallen af te schaffen!
      Anke

      Verwijderen
  6. Te veel van alles en de mens word zwakker mede door eigen levenswijze.
    Door zulke ziektes word het evenwicht vanzelf hersteld ook als ik erbij zou zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Eerlijk? Ik denk dat het nooit te voorkomen zal zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat kort door de bocht. Net als elke industrie is het meer het feit dat men niet op de regels let, dan dat het de industrie op zich is.
    Als er met aandacht en respect vlees wordt gekweekt, dan is dat in mijn ogen beter dan velden vol soja wat leidt tot mono cultuur in sommige plekken op de aardbol.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lees dit eens:
      https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/tropische-producten/soja/

      'Meer dan 90 procent van de soja die we eten, zit ‘verborgen’ in vlees, eieren en zuivel.'
      'Doordat we steeds meer vlees eten, is de sojaproductie de afgelopen 50 jaar vertienvoudigd.'

      Die monocultuur wordt juist veroorzaakt door dierlijke producten. Door daarmee te stoppen slaan we dus (minstens) twee vliegen in één klap.

      Je kunt de dieren natuurlijk iets anders voeren dan soja, maar dat zal ook ergens verbouwd moeten worden.
      Het jammere is: hoe 'liever' en verantwoorder je dieren houdt, hoe meer het een aanslag is op het klimaat.

      Verwijderen
    2. Jammer dat die sojaleugen telkens weer opduikt.

      Soja voor veevoer is het probleem, niet de soja voor directe consumptie. Direct eiwitten van het land eten is ontzettend veel efficiënter en kost dus ontzettend veel minder land dan de eiwitten te gebruiken als brandstof voor dieren die er hun hersenen en spijsvertering van moeten onderhouden en erop moeten bewegen en slechts een klein deel van de energie omzetten in vlees.
      Anke

      Verwijderen
  9. https://decorrespondent.nl/11825/de-volgende-pandemie-wordt-uitgebroed-in-kolossale-kippenstallen/5245526850575-15fe4b1f

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Plan B lijkt me beter. De mens en de dieren centraler stellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dit is een discussie die we nooit gaan winnen, er zullen altijd vleeseters blijven en er zullen altijd mensen blijven die geen vlees willen eten. De mens is een omnivoor. De vlees industrie is, zoals elke andere, een kwestie van vraag en aanbod. Ik ben het wel eens met de stelling dat dingen mis gaan als men zich niet aan de regels houdt. Ik meen gehoord te hebben dat deze pandemie weliswaar begonnen is met een besmetting van dier op mens, maar niet via de reguliere vleesindustrie. Op een marktje in China waar rare vleessoorten zoals vleermuizen verkocht worden.
    Jolande

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze keer niet nee, maar met bijvoorbeeld mutaties van de vogelgriep of Q-koorts kan het hartstikke mis gaan!

      Verwijderen
    2. De Spaanse Griep (die van 1918-1919 die miljoenen levens eiste en waarmee Corona steeds vergeleken werd)kwam bij kippen of varkens vandaan.

      Verwijderen
  12. Ik krijg zo langzamerhand de p van al die berichten over de massale vee-industrie en wat dat voor negatieve invloeden heeft. Het allergrootste probleem is dat we met TE VEEL MENSEN zijn op deze aarde. Om al die mensen te voeden heb je massa productie nodig, want ALLEEN OP PLANTEN kun je deze grote groep mensen niet meer voeden met normale landbouw. Of je moet kunstmest of genetisch gemanipuleerd zaadgoed gaan toepassen. Ook slecht voor de biodiversiteit en de waterkwaliteit.
    Daarnaast zijn veel gebieden op de wereld niet geschikt om als landbouwgrond te gebruiken. Denk aan de veengebieden of de taiga. Daar kun je alleen veeteelt toepassen. Ook heb je de mest van dieren nodig om planten te laten groeien.

    De enige oplossing die de natuur heeft is om virussen te creëren waar de mens niet tegen kan om een redelijke balans te vormen. Ja er komen nieuwe virussen, dat is de wet van de natuur. Want als de egoïstische en egocentrische mens van alles moet doen en laten om dit soort problemen op te lossen, dan komt het er nooit van. Want iedereen praat nu al over de vliegvakantie van 2021 die ze gaan boeken. En over het nieuwste mobieltje, tv, kleding enz.

    En als ik eerlijk ben, wil ik volgend jaar als ik 50 word, ook graag een verder weg vakantie maken dan normaal. Normaal ben ik erg blij met een vakantie in Nederland, Duitsland of Oostenrijk, maar ik wil wel graag een uitzondering maken voor als ik 50 word.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De P is = de pest in. Het is een goed gekozen woord in dit verband. Door de pest ging in de Middeleeuwen 1/3 van de bevolking van Europa dood. Dat "helpt" zeker als er te veel mensen zijn.

      Overigens kun je heel goed met alleen planten alle mensen voeden. Vleesproductie is weinig efficiënt, de dieren moeten eerst voedingsstoffen uit planten halen en tegelijkertijd ook nog leven. Dat kost veel planten (graan, soja etc) per kg vlees. Mensen kunnen veel beter rechtstreeks planten eten.

      Verwijderen
    2. Omdat 'er gebieden zijn waar je geen gewassen kunt verbouwen' betekent niet dat je dus maar megastallen moet zetten op land waar je prima eten kunt verbouwen. Zoals Nederland.

      Tweederde van de landbouwgrond op aarde wordt gebruikt voor dierlijke producten, voor meer details en feiten over de impact van vlees, zie greenpeace:
      https://www.greenpeace.org/nl/natuur/428/de-milieu-impact-van-vlees-en-andere-dierlijke-producten/
      'Geen wonder dat wetenschappers het er over eens zijn dat we om ons klimaat en onze natuur te beschermen drastisch minder dieren moeten gaan houden.'

      Volgens Greenpeace moeten we naar een ecologische kringlooplandbouw met 73% minder dieren. Het lijkt mij dan logisch dat die 27% die overblijft vooral gegeten wordt in gebieden waar weinig volwaardig plantaardig voedsel voorhanden is. Heel Nederland veganist dus.

      Verwijderen
    3. Toen ik lichamelijk in de kreukels lag en door onverklaarbare klachten nog geen 50 meter kon lopen, was de eerste vraag die artsen mij stelden: ben je soms vegetariër of veganistisch? Ik denk dus niet dat al het vlees van je menu een heel goed idee is. Vooral omdat veel mensen al amper weten wat gezond eten is. Geen vlees eten zal voor die groep tot gezondheidsproblemen zorgen. Je moet niet vergeten dat veganisten vaak gezond eten, moet ook wel, want anders krijg je te korten. De oplossing: vlees alleen nog van Nederlandse bodem en niet uit megastallen.

      Verwijderen
    4. En at je ook vegetarisch of veganistisch?
      De overheid moet mensen gewoon ook leren hoe ze moeten eten (veel meer aandacht hiervoor op school!) en dat sturen met prijzen. We hebben veel meer betutteling nodig. Het is belachelijk dat dingen als andere talen en geschiedenis en wiskunde belangrijker geacht worden dan de werking van je eigen lichaam en je gezondheid.

      Verwijderen
    5. Anoniem 7.30 Dit vroegen ze omdat ze dachten aan een B12 tekort. Vegetariers/veganisten wordt geadviseerd om dit bij te slikken. Maar ik ben benieuwd... at je nou vegetarisch/veganistisch?? Want mensen die zich voeden met junkfood en/of veel suikers zijn vaak ondervoed op het gebied van essentiele vitaminen en mineralen.. en die eten dan wel vlees. Maar veel te weinig groenten/fruit..
      Dus ik zou graag willen weten wat je nou had dat je niet vooruitkwam en wat je at. Bieke

      Verwijderen
    6. Misschien eens een andere dokter raadplegen, eentje met wat meer verstand.

      Verwijderen
    7. Hehe eindelijk eens iemand die zegt dat er teveel mensen zijn. Hoewel ik blij ben met het mens zijn toch voegen wij bijzonder weinig toe aan de aarde, sterker nog wij maken het kapot. Maar natuur overwint.

      Verwijderen
    8. Ik at niet vegetarisch of veganistisch, maar wel bewust vlees. Dus zeg maar alleen als het iets toevoegt en dan van goede kwaliteit. Flextarier zou je het kunnen noemen. Op zijn tijd een stuk vlees eten moet kunnen vind ik en kan dus voorkomen dat je aan de vitamine pillen moet. Uiteindelijk hadden de klachten overigens een heel andere oorzaak, dus voeding had er niks mee te maken. Qua voeding denk ik inderdaad dat er een hoop gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden. Minder suiker en zout zou voor veel mensen al een begin kunnen zijn. Bovendien denk ik dat vlees eten af en toe niet erg is, maar dat er nu door velen echt idioot veel vlees wordt gegeten. Als iedereen 1 of 2 keer per week een klein stukje vlees of vis zou eten, en dan niet een plofkip vol antibiotica etc. Zouden we al een hoop winnen qua milieu en gezondheid. Nu wordt er zo vaak ergens gehakt door gegooid bijvoorbeeld, terwijl het zonder vaak net zo goed smaakt. Sommigen eten vlees enkel en alleen omdat ze denken niet zonder te kunnen, terwijl het dan vlees is met zo weinig smaak dat ik me afvraag waarom je dat naar binnen zou werken. Ik verbaas me bijvoorbeeld over het gehakt bij de Lidl, voornamelijk extra mager. Zogenaamd goed voor het gewicht. Dat terwijl het meest smaak zit aan het vet. Geef mij maar het gehakt van de slager.

      Verwijderen
  13. Ik denk dat vleeseten het roken van de toekomst wordt.
    Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat denk ik ook! Nu steken alle vleeseters hun kop nog in het zand...

      Verwijderen
  14. Ja, ik denk dat de vleeslobby inderdaad zo sterk is. Nadruk wordt er ook steeds opgelegd dat het nogal exotische dieren op de betreffende markt waren. Die dieren hebben we hier niet, dus geen risico. Zo wil men graag redeneren volgens mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Behalve een probleem van voedselproductie is er ook het probleem van overbevolking en uitbuiting van de aarde. De natuur heeft haar eigen manieren om hier op te antwoorden. Ik denk dat deze pandemie daar een van is.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Beste Aaf,
    Zomaar een vraagje. Je eet veganistisch en gebuikt extra eiwitten en vitamine.
    waar zijn die eiwitten van gemaakt? zijn het plantaardige eiwitten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jazeker, 100% plantaardig en biologisch.

      Verwijderen
    2. Dank je voor je antwoord. ik ga me er eens in verdiepen. Tegelijk is dit een goed voornemen voor het nieuwe jaar!
      Ik eet nog steeds vlees, want ik weet niet goed hoe ik het, goed en lekker, kan vervangen. Allerlei soorten recepten met bonen heb ik geprobeerd, maar het is mijn smaakje niet. tja en dan wordt het lastig.

      Verwijderen
  17. Het was het wachten op de schuld geven aan anderen. Die zwarten die teveel kindertjes zouden maken. Komt er dan meestal achter aan. Nee de aarde zou genoeg op kunnen brengen voor iedereen. Alleen in Afrika leven mensen van wie hun voetafdruk . Consumeren wat de aarde op kan brengen onder de een zit. In de VS en Australië zitten ze rond de acht. In Europa ronde vier. Vier keer verbruiken wat de aarde op kan brengen. En ja daar speelt vlees en zuivel een grote rol bij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet niet of je het weet, maar China én India kunnen hun bevolking niet voeden met de opbrengst van hun eigen landbouwgrond. China heeft grote stukken land gekocht in de vruchtbare gebieden van Afrika!!!! En waarom? Om hun eigen bevolking te voeden. Alleen binnen Europa, Nieuw-Zeeland, Australië en Noord-Amerika zijn de mensen in staat om met hun eigen landbouw en veeteelt hun bevolking te voeden.

      Verwijderen
    2. Zouden in staat kunnen zijn als er niet zo veel geëxporteerd werd en vlees en zuivel gegeten en verspild werd.

      Verwijderen
  18. We nemen allemaal ook zomaar aan dat het virus van dieren komt.. maar er staat in wu-han ook een lab, zou daar niet heel per ongeluk een menselijk foutje gemaakt kunnen zijn? - tis zomaar een gedachte.
    Zou het daarom ook niet kunnen zijn dat we er daarom weinig over horen??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Trump dacht dat ook, maar zijn hersenspinsels zijn meestal volkomen uit de lucht gegrepen.
      Bijna alle wetenschappers wijzen als oorzaak dieren aan, ook voor vroegere pandemieën zoals de pest en de huidige HIV-epidmie en dat is niet voor niets.

      Verwijderen
    2. Zou best kunnen hoor.. maar het is wel heel toevallig.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.