maandag 3 mei 2021

Mijn grootvader kocht op zijn 26e een nieuwbouwhuis

In 1925 kocht mijn grootvader zijn 1e (en tegelijkertijd ook zijn laatste) huis. Hij was toen 26 jaar. In dit huis heeft hij 48 jaar gewoond, tot aan zijn dood.
Even een zijspoor: hij is er niet overleden, hij stierf toen hij een grote vis aan de haak sloeg. Hij was een fanatiek visser en de vreugde van die mooie vis werd deze hartpatiënt fataal. Er zijn slechtere manieren om te sterven.

Ik houd er van om in digitale archieven te speuren en ik kwam twee notarieel-archief-akten op zijn naam tegen. Het bleken de hypotheek akten te zijn voor een 1e en een 2e hypotheek op dezelfde datum. Het ging om een nieuwbouw huis in Leeuwarden. Bijzonder om die terug te vinden! Hoe hoog was het bedrag van de eerste hypotheek? Het ging om een bedrag van 1500 gulden. De tweede hypotheek was 300 gulden. Dus totaal ging het om een hypothecaire lening van 1800 gulden. Daarover moest hij een rente van 5,5 % per jaar betalen. De aflossing op de 300 gulden was 50 gulden per jaar.

Ik wist dat het huis waar mijn grootouders in woonden hun eigendom was, maar dat hij zo jong was toen hij het huis kocht, dat wist ik niet! Mijn vader was overigens al geboren, die was van 1923. Later, toen ze een tijdje in dit huis woonden, kregen mijn grootouders nog twee dochters, eentje in 1927 en eentje in 1937.

Verdiende mijn grootvader dan zo veel dat hij zich een huis kon permitteren? Hij was meubelmaker, in dienst van een baas. Mijn grootmoeder werkte niet, die deed de huishouding. Blijkbaar konden mijn grootouders met dit inkomen in 1925 een huis kopen.
Ik weet wel dat het soms wel armoe was, zeker na de grote beurscrisis vanaf 1929. De grote achtertuin werd een groentetuin en er kwamen kippen voor eieren èn vlees. Mijn vader moest vanaf zijn 10e helpen bij zijn oom die kleermaker was. Hij moest na schooltijd de bestellingen bezorgen.

Ook mijn andere grootouders hadden een eigen huis, iets later gebouwd dan 1925. Deze opa deed het anders, hij en zijn broer werkten in de bouw, hij was timmerman en zijn broer was metselaar. Samen hebben ze in hun vrije tijd zelf hun eigen huis gebouwd. Beide huizen naar hetzelfde bouwplan. Ze kochten daarvoor hout en stenen en deden alles zelf. Een flinke klus! Gek genoeg heb ik maar weinig gehoord over hoe dat destijds ging, waar ze het geld vandaan haalden om de materialen te kopen. Wel over dat het andere huis er precies hetzelfde uitzag. Ik heb het nooit gezien, het stond in een andere wijk van Leeuwarden en toen ik een kind was, was die broer van mijn grootvader al overleden.

11 opmerkingen:

  1. In hoeverre vind je 26 voor een eerste huis zo jong? Voor die tijd? Of uberhaupt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij was kostwinner in loondienst, wel met ambachtschool-opleiding, maar ik denk niet dat hij veel verdiende.
      Als je nu een vmbo beroepsgerichte leerweg voltooit en je werkt bij een baas, kun je je nu waarschijnlijk geen aankoop van een nieuwbouwhuis permitteren.

      Verwijderen
  2. Mijn vader in de jaren zeventig, toen hij ongeveer 50 jaar was, heeft het huis van mijn oudste broer ook zelf gebouwd. Broer had net een jaar verkering en is getrouwd na 6 jaar bouwen. Er werd gebouwd en gespaard en weer verder gebouwd, en bij trouwen was het huis klaar, vrij van hypotheek. Nu is broer naar een appartement gegaan en huis is verkocht voor 5 ton. De volgende zoon dorst het niet aan. De grondprijs was verdubbeld en is gaan huren en huurt nog steeds. Met een spaarrekening van toen 35000 gulden op zijn boekje. Dat is nu natuurlijk niks meer. Mijn zus haar man heeft ook zelf zo zijn huis gebouwd, samen met vader. Zij hadden daardoor 5 jaar 'verkering'. Na de beroerte van vader, die hij overigens nog jaren goed heeft overleefd, was het helpen met bouwen afgelopen. Maar ook de jongsten die in de tachtiger jaren een huis kochten, zijn heel goed geweest met de aankoop van een huis. Wij betaalden in 1988 14000 gulden voor een halfvrijstaand huis. Nu zou ik het niet graag te koop zetten voor 350000.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk, die verhalen over vroeger! En hoe anders is het nu.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een interessant verhaal. Mooi om te lezen hoe het een eeuw geleden ging. Mvg Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is van alle tijden dat de prijzen van huizen bepaald worden door het algemene niveau van inkomen van de beschikbare kopers. In de tijd van lage inkomens, getrouwde alleenverdieners met afhankelijke kinderen en vrouwen die het huishouden deden bleef er niet veel geld over om een huis af te betalen. En in de tijd van nu met twee verdieners die zich te blubber werken en subsidie voor kinderopvang is er ogenschijnlijk meer geld beschikbaar. En zo zet de inflatie in huisprijzen in. Je moet steeds harder rennen om stil te staan en ik vraag me af of we daar beter van geworden zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn moeder ging een stofzuiger kopen en kwam terug met het huis waarin ze nu nog wonen. Zij zijn de eerste bewoners van het huis uit 1971. Zij kochten het toentertijd voor 44.000 gulden.
    In de loop der jaren is er wel het een en ander verbouwd, vaste trap naar de zolder, zolderkamer en een jaar of 5 geleden is er een uitbreiding gekomen met een badkamer en ruimte voor een slaapkamer. Als ze het huis nu zouden verkopen zijn ze het binnen een week kwijt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb in 2005 op mijn eentje op 25j een rijwoning gekocht voor 40k. Met toen en nu nog steeds een modaal inkomen.

    Was wel een woning met heel veel werk aan. Voor ongeveer 100k aan verbouwd en zoveel mogelijk zelf gedaan.

    Nu betaal je voor een gelijkaardige bouwval 80 á 100k. En als je veel zelf doet pakweg 150k er bij.
    Als je het ziet zitten om 2 jaar fulltime te werken plus een woning te verbouwen na de uren en in het weekend/vakanties dan is het nog steeds haalbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ook een niet bouwval was mogelijk hoor. Ik was 24 dat ik in 2004 mijn eerste woning kocht. Banken deden toen nog heel graag zaken met jonge mensen. Nog spijt dat ik dat huis ooit verkocht heb ipv verhuurd. Maarja achteraf is dat makkelijk praten.

    Daarom begrijp ik niet waarom Aaf verbaasd is over die 26jaar. Het salaris was wel veel minder toen, maar de verhouding salaris huis, of prijs huis, was veel lager. Toen ongeveer 1/6 a 1/7 salaris aan hypotheek. Nu al gauw 1/4 a 1/3. De salarissen zijn niet zo exhorbitant gestegen als de huizenprijzen. De rente nu gelukkig wel laag. Begin jaren 70 was 14% rente normaal!! Denk dat meer dan de helft zijn hypotheek nu niet meer op zou kunnen brengen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben verbaasd over die 26 jaar omdat ik zelf 54 jaar was toen ik mijn eerste huis kocht. Dat is het huis dat ik nu nog steeds bewoon.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.