vrijdag 11 juni 2021

Met mondkapjes buiten in de zon

Mondkapjes zijn binnen in openbare ruimtes en in het OV verplicht. Het verbaast mij dat dit nog steeds zo is op plekken waar je voldoende afstand kunt houden.

Tot ergens in de herfst, ik dacht tot begin oktober was alleen in het OV en in het onderwijs een mondkapje verplicht. Dat was dus máánden nadat de pandemie uitgebroken was. Ik kon in september zonder mondkapje voor de heupoperatie naar het ziekenhuis en daarna door naar de revalidatie-afdeling van het verpleeghuis. Helemaal geen mondkapje nodig!

Toen, begin oktober dacht ik, bij de start van de tweede golf, moest je in winkels, in ziekenhuizen, in de bibliotheek, bij de huisarts, ja werkelijk overal binnen een mondkapje op.

Je zou denken dat de mondkapjes nu met de huidige versoepelingen wel weer kunnen verdwijnen, maar ik merk nog niets in die richting. Nog steeds moet ik bij het betreden van een winkel een mondkapje op.
En het gekke is, dat ik ook hoe langer hoe meer mensen buiten een mondkapje zie dragen. Mensen op de fiets met mondkapje, soms ergens in hun hals of op hun kin, maar nog steeds ergens op hun hoofd. Niemand is daartoe verplicht, maar ik zie heel veel mensen buiten fietsen of wandelen met mondkapje.
Waarom zouden ze dat doen? Zouden mensen vergeten zijn dat ze een mondkapje dragen?

Het dragen van een mondkapje in de zon geeft een soort afgeschoren-baard-effect. Het gezicht wordt bruiner, behalve waar het mondkapje zit. Net als een gebruinde man die halverwege of na de zomer zijn baard af scheert. Die is op de plek waar de baard zat een stuk minder bruin!


41 opmerkingen:

 1. Hoe minder je frunnikt, hoe effectiever het kapje. Daarom zet ik het op voordat ik ga winkelen en af als ik de laatste heb gehad. Op de markt houden mensen weinig afstand, dus vind ik het kapje ook wel prettig. Wat de beweegredenen zijn van mensen die een kapje onder hun neus of kin laten bungelen, kan ik alleen maar naar raden.
  Cosmetische redenen vind ik irrelevant. Ik bescherm mijn ogen met een bril en mijn lijf met kleren, witte randjes zullen blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herkenbaar! Daarom fiets ik ook nog weleens met een mondkapjes, tussen winkel 1 en 2 die een stuk verderop in de winkelstraat zitten 😀

   Verwijderen
 2. Er zijn ook mensen die last hebben van hooikoorts,en de pollen zijn nu volop aanwezig.Die vinden het misschien "prettig" om een mondkapje te dragen.
  En ik wil niet vervelend zijn,maar ondanks dat ik aankomende dinsdag geprikt word blijf ik in de winkels,en openbare gebouwen naar alle waarschijnlijkheid toch een mondkapje dragen.Beter voorkomen dan genezen als er weer eens iets uitbreekt.
  En thuis kun je wel wat bijkleuren in de zon.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het duurde even voor we doorhadden wat voor een positief effect mondkapjes hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ? Geen. Nog altijd slechtzittrnde mondkapjes. Onder cc de neus en aan het oor.
   Als je bril beslaat zit het niet goed.

   Bovendien houdt niemand afstand want een mondkapje voor. En ziek de deur uitgaan, niemand ziet je loopneus.

   Mondkapjes zijn schijnveiligheid.

   Verwijderen
  2. Dan moet je goede mondkapjes gebruiken, waarbij je bril niet beslaat en goed zitten.
   Mondkapjes zijn niet schijnveiligheid. Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat ze weldegelijk werken.

   Verwijderen
  3. Alleen als iedereen een goed mondkapje juist draagt heeft het zin. En dus is het nutteloos.

   Verwijderen
  4. Nutteloos, de zelfgemaakte en blauwe gekochte mondmaskers. Het virus is zo klein dat gaat er gewoon doorheen.

   Verwijderen
  5. Het virus zit in lichaamsvocht, de druppels met virus passeren het masker niet zo makkelijk . Er is een drempel, de minimale infectiedosis( wel voor iedereen verschillend) De maskers werken twee kanten op. Remmen de verspreiding en verminderen het binnenkomen van het virus ( vooral Fp2
   maskers) Minder virus binnen krijgen betekent minder ziek dan bij veel virus binnenkrijgen In dit artikel wordt alles aardig samengevat https://www.nature.com/articles/d41586-020-02801-8

   Verwijderen
  6. https://www.ad.nl/wetenschap/eindelijk-bewijs-dat-mondkapjes-echt-werken-stellen-wetenschappers~ab64224f/

   Wie goed leest, ziet dat het over chirurgische mondkapjes gaat, N95 en FFP2. Dus geen zelfgemaakte maskers, maskers van AliExpress of de drogist. Gewone burgers mogen N95- en FFP2-maskers niet gebruiken. Over katoenen maskers is in juli 2020 in The Lancet een artikel geplaatst. 14-16 lagen katoen zijn nodig om virusdeeltjes tegen te houden. Dat is een flinke stapel die niemand voor zijn gezicht houdt of ook maar wil houden. Tel daarbij op dat ze door burgers niet juist gebruikt worden. Maar vooral je gerust heel veilig met een masker op. Ik vind ze vooral smerig.

   Verwijderen
  7. Dat gewone burgers medische mondkapjes niet mogen gebruiken, dat was vorig jaar zo. Nu volop aanwezig. In Duitsland zelfs verplicht

   Verwijderen
 4. Jammer,dat het dragen van een mondkapje geen advies wordt. Dan kan ieder beslissen,welke virologen ze geloven en wel of niet dragen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die logica gaat alleen op wanneer je een mondkapje alleen voor jezelf draagt. Een mondkapje draag je juist vooral om andere mensen te beschermen en daarnaast ook jezelf. Heel fijn als mijn buurvrouw dus zou vinden dat het onzin is en overal zonder mondkapje rondloopt, terwijl ik hem wel draag om anderen niet te willen besmetten en ook om niet besmet te raken. Juist de mensen die mondkapjes onzin vinden, zijn vaak ook de mensen die zich minder goed aan de andere regels houden, waardoor de kans op besmetting alleen maar groter wordt. Ik vind de plicht dus fijner dan een advies. Dan kan mijn buurvrouw niet voor mij bepalen in hoeverre ik risico loop.
   Anna

   Verwijderen
 5. Als ik naar mijzelf kijk moet ik zeggen dat ik regelmatig vergeet dat ik hem nog op heb. Loop met mijn handen vol de supermarkt uit. Ben dan druk bezig om mijn boodschappen in de fietstas te doen. Kom ik thuis blijk ik met mijn mondkapje op de fiets te hebben gezeten. Of handenvol maar kan nog met een vinger het kapje onder mijn kin hangen en heb dan niet meer in de gaten dat hij daar hangt.
  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik ook een keer gedaan, komende uit de supermarkt, toen zat ik met mondkapje op de fiets zonder dat ik het door had!

   Verwijderen
  2. Het gebeurd mij nu regelmatig dat ik al bijna thuis ben voor ik besef dat ik mijn mondkapje nog draag .

   Verwijderen
 6. Hier in Normandië zijn we niet anders gewend. Altijd een mondkapje op, ook op straat . De prefectuur van Manche (gedeelte van Normandië) heeft de mondkapjesplicht net weer verlengd tot eind juni. Met mijn wandelclub, in groepjes van zes, zijn we afgelopen dinsdag ongehoorzaam geweest .Het was zo warm , al lopende heeft ons groepje het mondkapje afgezet. Hopelijk worden de regels wat versoepeld binnenkort voor buiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem 7.37
  Ik hoop dat dat grappig bedoeld i,haha.
  De cijfers zijn pas terug gelopen na de vaccinatie,mondkapjes is het meest storende , vieze en niet werkende maatregel die ik gezien heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als ik buiten ben dan gaat mk zo snel mogelijk af en dan ook echt in tas of zak, niet onder kin, vind dat een erg dom gezicht ook zoals sommigen zelfs op een terras zo zitten te eten of aan een oor bungelend.
  Mij irriteert het heel erg aan oren en rechter neusgat gaat heel snel dichtzitten.
  Hoop er dus snel vanaf te zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben er wel klaar mee met dat mondkapje. Net als met de verplichting tot een winkelkarretje. Ben gevaccineerd en hop dat iedereen dat binnenkort is zodat we weer normaal kunnen leven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan is het wachten op een uitbraak want je bent niet 100% beschermd, het is niet bekend hoelang de vaccinatie beschermd en je kan anderen besmetten omdat je misschien niet door hebt dat je corona hebt omdat je geen klachten hebt.
   Voordeel van die vaccinatie op de lange termijn is mij nog niet duidelijk

   Verwijderen
 10. Ik snap nu ook niet meer zo goed waarom de mondkapjes nog zoveel moeten worden gedragen moet ik bekennen...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. In het ov en binnen in openbare ruimtes draag ik zeker wel een mondkapje.Zou jij graag in een volle bus zitten waar niemand een mondkapje draagt ? Ik niet.
  Buiten draag ik geen mondkapje maar probeer wel afstand te houden. Er zijn echt nog te veel besmettingen en ik voel er niks voor om op de valreep nog besmet te raken. Als ik lees dat mensen er 'klaar mee zijn' vind ik dat begrijpelijk maar ook een beetje dom. Hou toch nog even vol zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In een volle bus kunnen mensen geen 1,5 meter afstand houden. Dan vind ik een mondkapje zeer terecht zolang er nog steeds besmettingen zijn. Ik zou niet zonder een mondkapje in bus of trein willen zitten.

   Verwijderen
  2. Dat virus verdwijnt niet hoor, hoe lang nog volhouden?

   Verwijderen
 12. Ik betrap mezelf er juist op dat ik het steeds vaker vergeet.....sta ik al voor de deur van de winkel, moet ik retour auto om een kapje te gaan halen.
  Niet bewust maar misschien toch al een beetje het gevoel dat het niet meer zo nodig is nu de vaccinaties volop lopen en er steeds meer versoepelingen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik gebruik chirugische wegwerpkapjes. Als ik ze af doe kan ik ze niet meer opzetten omdat ze dan niet werken. Dus bij boodschappen heb ik ze op tot de laatste winkel, wellicht dat er meer mensen zijn die dit doen. Inmiddels zo gewend dat ik ze soms vergeet.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb het idee dat mondkapjes in bibliotheken en supermarkten, maar vooral ook op schoolpleinen en kinderopvangpleinen compleet nutteloos zijn. Op drukke plekken zoals het ov en misschien theaters en bioscopen of zo wil ik ze wel dragen, anders liever niet.
  Maar ik doe het toch maar wel.
  De cijfers zijn heel laag en ik kom eigenlijk nooit dichtbij mensen en zeker niet voor langer dan een minuut of zo. Ik zou het fijn vinden als het buiten in ieder geval niet meer hoeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. waanzin dat de mensen nu zo laks worden,zitten we straks weer met de ellende.ik blijf mijn kapje dragen,zal in een griep periode ook nut hebben,zeker in het openbaar vervoer.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. In mijn woonplaats waren de afgelopen week nog 16 besmettingen. Heb pas 1 prik met AstraZeneca gehad en pss over zeven weken de tweede. Ben dus nog erg voorzichtig. Ben maar blij dat je in Groningen woont, veel minder besmettingen dan in Brabant. Corona is geen griep. Helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Tot mijn verdriet en ergernis zie ik steeds meer mensen die de mondkapjesplicht als advies beschouwen. In het OV, in winkels.... En áls ze dan iets dragen dan is het vaak aan een oor "want ik moet bellen"(blijkbaar moet dat midden in de supermarkt) of ze doen of ze geen Nederlands verstaan, zoals die "dames"die ik gisteren in de volle trein met een mondkapje op hun kin aansprak... Ja, ik vind mondkapjes nu ook héél erg benauwd, en ik krijg meer last / pijn / jeuk aan mijn huid, als ik iets voor mijn gezicht draag. En het IS inderdaad niet helemaal zeker of het wel helpt - maar ik voel me tóch veiliger als mensen zo'n ding dragen waar dat verplicht is.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. En, aanvulling: ik draag mondkapjes met een elastiek achter mijn hoofd, dus als ik een winkel uitkom laat ik die meteen rond mijn nek zakken - dan kan ik mijn bril weer op, en weer wat zien - om hem weer op te zetten als ik weer een winkel inga.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ze ook zo, omdat ik anders telkens mijn hoor apparaat meeneem bij het uitdoen van mijn mondkapje en juist doordat het zo hangt als je hem niet op hebt, vergeet je hem helemaal af te doen. Dus vandaar regelmatig bij mensen onder de kin denk ik

   Verwijderen
 19. Ik draag ze nog steeds waar het verplicht is. Ook draag ik ze in de hal van de flat én de ongeventileerde lift. En ook buiten als ik in contact kom met mensen. Sommige mensen houden absoluut geen afstand. Een ander voordeel van mondkapjes is dat ze ook beschermen tegen pollen. Je krijgt minder pollen binnen.
  Als het echt zo is dat we in de herfst/winter een heftige griepseizoen krijgen en dat samen met de corona, denk ik dat wel voorlopig nog niet af zijn van de mondkapjes en de 1,5 meter afstand. Of ze worden afgeschaald tot advies, dan wordt het in die tijd misschien weer opgeschaald tot verplicht. We zullen het merken.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik vind die mondkapjes vreselijk en vergeet het nogal eens.
  Dit zit in karakter, beetje dromerig en met andere dingen bezig.
  Ik vind het ook schijnveiligheid en zal blij zijn als ze af mogen.
  Groet Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn kennis van ‘hoe veilig zijn mondkapjes’ gaat niet verder dan ik gelezen en gehoord heb. Ruim de helft van de deskundigen ( dus de meerderheid) zegt dat het wel degelijk effect heeft en daar vertrouw ik maar op.
   Daar komt nog bij, dat ik sinds de mondkapjesplicht, niet verkouden geweest ben terwijl ik normaal zeker 6 keer per jaar snipverkouden ben.

   Verwijderen
  2. Mij gaat het ook zo. En wat je zegt over de verkoudheid; het zal mij niet verbazen dat een mondkapjesdraagplicht,- mooi scrabblewoord-, van kracht blijft juist om massale verkoudheids- en griepgolven voor te zijn. Het afgelopen giep- en verkoudheidszeizoen heb ik niets gehoord of gelezen over grote uitbraken en dat is, zover ik zien kan, mede te danken aan de mondkapjesplicht.
   Het mondkapje in de openbare ruimte kan dus wel eens een blijvertje worden.

   Verwijderen
 21. In Belgje zijn mondmaskers al langer vanzelfsprekend en in sommige gemeenten of op sommige momenten zijn ze ook buiten verplicht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad! Het is een teken van respect naar je medemens. Een mondmasker vermindert de kans behoorlijk dat je iemand besmet. Niet dat je jezelf beschermt voor een besmetting van een ander. Zo zie je al jaren in delen van Azië mensen bij een verkoudheid een mondmasker dragen. Dit om hun omgeving te beschermen.

   Verwijderen
 22. Alleen mondkapjes met bescherming graad/ factor 3 helpen goed. Overige helpen alleen tegen grote druppels. Aerosolen gaan er dwars door heen. Laten we net als Aziaten - voor corona- die mondkapjes alleen dragen als we verkouden zijn. En misschien is onze les ook dat we niet meer bij iedereen op visite gaan als we lopen te snotteren, hooikoorts uitgezonderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Jammer dat het in Nederland verboden is om goedgekeurde mondkapjes te dragen, maar iets is beter dan niets. Nu nog steeds dagelijks meer dan 1000 nieuwe besmettingen.

  Stel je voor dat we dagelijks zo veel verkeersslachtoffers hadden?

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.