maandag 14 juni 2021

Weer begonnen met kiemgroente!

Sinds kort ben ik weer begonnen met het kweken van kiemen. In de winter deed ik dat niet, omdat het dan een gedeelte van de dag toch wat te koud is in huis. Nu is het constant minstens 21 graden en zelfs warmer, dus met dit weer willen zaden weer uitstekend kiemen!
Ik kocht vorig jaar in april de volgende zaden:

 • tuinkers
 • mosterdkers (kweek je op dezelfde manier als tuinkers)
 • brassicamix (met verschillende soorten kool-zaden)
 • berglinzen
 • radijszaad
De kosten waren inclusief verzending: €17,20. De gekochte zaden zijn gegarandeerd kiemkrachtig tot november 2021 en waarschijnlijk wel langer. Ik heb vorig jaar vanaf april tot in september, toen ik op 9 september geopereerd werd, zaden gekiemd. Toen ben ik er mee gestopt. En nu dus weer begonnen. Het kiemen van tuinkers en mosterdzaad doe je op een schotel, en dat deed ik al weer een aantal weken. Ik heb dit seizoen al weer heel wat tuinkers en mosterdkers gegeten!
Ik eet nu iedere dag kiemen, meestal op brood, maar ook door de salade. Ik kweek niet alle zaden tegelijkertijd, dan wordt het te veel. Op dit moment heb ik in productie: mosterdzaad, brassicamix en radijszaad.

Onderstaand stukje schreef ik al weer jaren geleden:

Kiemen zijn heel gezond, omdat kiemen boordevol vitamines en mineralen zitten.
Je kunt kiemen kant en klaar kopen, maar je kunt ook zelf kiemen. Ik gebruik altijd biologische zaden. Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met kiemen, toen kocht ik ook een boekje over dit onderwerp, maar eigenlijk is een boekje niet echt nodig omdat je op internet voldoende informatie kunt vinden.

Mijn kiemenboekje
Ik kiem peulvruchten (linzen en bonen) en groentezaden die ik in potten kiem en tuinkers en mosterdkers die ik op watten laat kiemen. Het zijn heerlijke thuis gekweekte groenten voor weinig geld. Lekker voor op brood of in de salade.
Hoe lang duurt het voordat je de kiemen kunt eten?
3 tot 6 dagen
Hier kun je lezen en bekijken hoe je het doet, dat kiemen.

Waar is het goed voor?

 • De voedingswaarden blijven (omdat het een 'levend' product betreft) behouden tot aan het moment van de consumptie.
 • Met kiemen heeft men een groente die op het meest vitale moment van de groei genuttigd wordt. Bovendien wordt het in z'n geheel geconsumeerd, dit in tegenstelling tot volwassen groenten waarvan vaak slechts een deel wordt gegeten.
 • Omdat de kiem zich nog in een pril stadium van zijn ontwikkeling tot plant/groente bevindt, heeft het nog geen kans gehad om ziekten en/of vraat op te doen.
 • Bepaalde soorten kiemen bevatten een hoge concentratie aan waardevolle stoffen. Een heel goed voorbeeld hiervan zijn de kiemen van de koolachtigen (brassicaceae). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze kiemen 20 tot 50 maal zoveel glucosinolaten bevatten als de volwassen groenten hiervan. Glucosinolaten zijn stoffen die een rol spelen in het voorkomen van kanker, en hart- en vaatziekten.
 • Kiemen bevatten waardevolle mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Doordat deze in kiemen vaak gekoppeld zijn aan aminozuren, ontstaan verbindingen die de spijsvertering veel gemakkelijker aan kan dan de mineralen in volwassen groenten. Kortom; de in het zaad aanwezige enzymen, mineralen, vitaminen en sporenelementen nemen tijdens het kiemproces óf sterk toe, óf worden in een voor ons lichaam beter opneembare vorm omgezet.
 • De meeste soorten kiemen zijn verrassend lekker, en op allerlei manieren te verwerken in diverse gerechten.
 • Door het aantrekkelijk uiterlijk zijn kiemen ook zeer geschikt als garnering
 (Bron: Kiemerij De Peuleschil)
Zakjes met kiemzaadjes kun je kopen in biologische winkels. Op de site waar ik naar toe verwees over hoe je te werk moet gaan, kun je ook vinden waar je de zaden kunt kopen. Desgewenst kun je ook via internet bestellen. Voordeel daarvan is dat je via internet meer keuze hebt dan in de biologische winkel.

Is het zuinig?

Je moet natuurlijk wel eerst investeren in de aankoop van de zaden. Dat kost wel wat, maar je oogst is rijkelijk overvloedig en dat kost je een stuk minder dan wanneer je in de winkel schaaltjes met kiemen koopt! Dan betaal je voor 20 gram tuinkers 1 euro en voor 60 gram gemengde kiemen €1,49!

4 opmerkingen:

 1. Heel leuk en lekker!!! Ik wil dit ook gaan doen! Ook leuk voor kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg lekker op brood inderdaad. Ik moet dat zeker weer eens regelen. Dank voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker en gezond, heerlijk bij de sla!
  Ik heb zo'n kiembakje maar moet me nog maar ns verdiepen in de plek waar ik de kiemen neerzet. Soms heb ik meer wortel dan spruit. Ik geef voorkeur aan het kiembakje boven watten wegens geen afval, maar zoals gezegd worden de wortels erg weelderig. Wat zijn de ervaringen van andere lezers?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja heerlijk. Ik houd niet van broccoli en andere kolen,maar eet dagelijks broccoli-kiemen. Dan heb ik toch de gezonde stoffen binnen

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.