woensdag 29 september 2021

Een zwerfboek, ridders en gratis brood

Gisteren bezocht ik weer de kringloopwinkel. Het is een kringloopwinkel van een buurtorganisatie. Geen commerciële doelen, maar een sociaal ontmoetingspunt in de wijk. Behalve gebruikte spullen vind je er ook andere zaken.
Bijvoorbeeld kinderzwerfboeken. Dat zijn boeken die je gratis mee mag nemen, een tijdje kunt houden en door mag geven of terugbrengen. Wat je maar wilt. Ik kende het fenomeen niet, maar lijkt me dat het bedoeld is om het lezen bij kinderen te bevorderen. Er staan kinder- en jeugdboeken en oorspronkelijk zijn het boeken van de Forumbibliotheek van de gemeente Groningen. Ik nam een leuk boek mee.

Kinderzwerfboek
Voor kinderen is het lidmaatschap van de bibliotheek gratis, maar niet alle kinderen zijn lid. De kinderzwerfboeken zijn een extra middel om kinderen met boeken in aanraking te brengen.

In dezelfde ruimte stond een kast met gratis brood. Iedereen die dat nodig heeft kan gratis brood pakken. Zo lang de voorraad strekt! Ik kreeg er tranen van in mijn ogen! Mijn wijk is één van de armste wijken van de stad Groningen, maar het valt eigenlijk helemaal niet zo op dat er veel armoede is. Ik werd er even mee geconfronteerd.
Het brood is al bijna op!
Verder snuffelde ik nog even rond bij het speelgoed. En vond een mandje met ridders met zwaarden en ander wapentuig, paarden en een kasteel. Alles met elkaar voor 3 euro. Ik heb voornamelijk oud speelgoed in huis dat van mijn dochters geweest is en dat speelgoed vind mijn vierjarige kleinzoon niet erg interessant. Die houdt meer van ridders met zwaarden. Hopelijk vind hij mijn nieuwe aanwinst leuk! En misschien interesseert het mijn kleuter-kleindochter ook!
Voor kleinzoon om mee te spelen!

8 opmerkingen:

  1. Wat leuk allemaal! Vooral dat boekje, ik ben 70, maar dat wil ik zelf wel lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet overal is de bibliotheek voor 18- gratis. Hier hebben ze wel een lager tarief maar gratis is het zeker niet met €25 per jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier is het lidmaatschap tot 18 jaar gratis. Voor volwassenen zijn de kosten 57 euro per jaar.

      Verwijderen
  3. Wat een leuke aanwinst, dat ridder-gedoe. Gaan je kleinkinderen (m/v) vast prachtig vinden. Hou je ons op de hoogte van hun reactie?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuke aankopen! Onze kinderen zijn niet (meer) lid van de bieb, ook al is het lidmaatschap gratis. Hier in de buurt komen steeds meer mini-biebs en wij zoeken regelmatig "nieuwe" boekjes uit. Een groot voordeel vind ik dat je ze terug kunt brengen wanneer dat uitkomt, want bij de bibliotheek waren wij regelmatig te laat, oeps!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je kunt het goed en slecht treffen in de buurt waar je woont.
    Dit is een mooi initiatief.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat ga je steeds meer zien Aaf, ruilkasten en weggeefkasten. Heel mooi en gemoedelijk initiatief. Eline

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk speelgoed! Ja, in mijn wijk is ook zo'n soort kastje voor etenswaren die niet oud of vies zijn maar wel 'over'. Op mijn school is een dependance van de bieb en alle leerlingen, studenten en medewerkers zijn gratis lid!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.