donderdag 30 september 2021

De energiebelasting op stroom gaat omlaag en de korting op de energiebelasting gaat omhoog

Kort geleden schreef ik er al over: de energieprijzen stijgen enorm. Er is bij ruim een half miljoen huishoudens sprake van energiearmoede.

Wat is dat, energiearmoede?
Doordat mensen een laag inkomen hebben en in een slecht geïsoleerde huurwoning wonen, verbruiken deze mensen veel energie. Vaak zijn de CV-ketels in die huurwoningen geen extra hoogrendementsketels, zodat er meer gas nodig is om het warm te krijgen dan bij mij bijvoorbeeld het geval is. Er zijn weinig mogelijkheden dit verbruik te beperken, anders dan noodgedwongen in de kou zitten, zodat de energierekening nog enigszins betaalbaar blijft.

Het demissionaire kabinet heeft daarom besloten dat de energiebelasting op stroom omlaag gaat en de korting op de energiebelasting omhoog gaat.
Daarmee worden de kosten van het energieverbruik een beetje beperkt.
Echt veel scheelt het niet. Volgens het artikel op de site van de NOS (zie bovenstaande link) gaat de energiebelasting met tientjes omlaag, maar stijgen de gasprijzen met honderdjes.

Ik hoop voor iedereen die in armoede leeft op een milde winter en een daling van de energieprijzen!
De kansen op een milde winter zijn door de opwarming van de aarde groter dan 40  jaar geleden, maar de afgelopen winter liet zien dat het ook nu nog best koud kan zijn. Dat gold vooral op andere delen van het noordelijk halfrond!

9 opmerkingen:

  1. Hoi Aaf, veel woningcorporaties zetten volop in op het isoleren van hun woningen. Juist om de woinlasten te beperken. Zij moeten binnen afzienbare tijd met hun woni gbezit op een gemiddeld label B zitten.
    Ik vind het dan ook eenzijdig om de huurwoningen te noemen. Veel koopwoningen hebben slechte energielabels en isoleren kost wel wat, zeker als je het laat doen.
    Ik ben het met je eens dat de energiearmoede zal toenemen en het is echt naar dat mensen in de kou gaan zitten, uit angst voor de energierekening. Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En dan nog het gedwongen thuiswerken. Dit heeft mijn energieverbruik enorm doen stijgen. 4 dagen verwarming extra aan en laptop. Vergoeding werkgever? Vergeet het maar. Ook na de corona crisis blijft in mijn organisatie thuiswerken de norm.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sinds ik met pensioen ben verbruik ik, doordat ik nu méér thuis ben, ook veel meer gas en ook wat meer stroom.

      Verwijderen
    2. Misschien wordt het tijd om zonnepanelen aan te schaffen?
      Thuiswerken kost geld maar bespaart ook. Je nette kleding, je fiets of auto, je schoenzolen.
      Ook heb je meer vrije tijd.Je kunt de wasmachine, afwasmachine, droger etc. tijdens werktijd aan- en uitzetten zodat je dat na werktijd niet meer hoeft te doen. Rustig lunchen aan je eigen keukentafel, misschien zelfs gezellig met partner en kinderen.
      Ieder nadeel heeft z’n voor deel (JC)
      Thea

      Verwijderen
  3. Het grootste gedeelte van de energierekening bestaat uit belastingen. Raar ook dat wij in NL allemaal van het gas af moeten terwijl je in Duitsland juist subsidie krijgt als je gas gaat stoken omdat daar nog veel met olie gestookt wordt. Wij wonen al 25+ jaar in woningen met stadsverwarming (= restwarmte) maar de prijs hiervan blijft gekoppeld aan de gasprijzen en je kunt niet overstappen je bent gedwongen bij Eneco of Essent te blijven.... Er zijn overigens ook veel huurhuizen van particulieren die zo'n 50 tot 100 huizen hebben maar er niets aan doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn zoon woont in een sociale huurwoning en leeft van een Wajong-uitkering.
    ‘s Winters draagt hij dikke truien en sokken en zit onder een of meerdere fleecedekens.
    Hij kookt op gas en heeft overal spaarlampen.
    De gemeente wil zijn wijk 0-op-de-meter maken, maar zoon en veel medebewoners zijn bang dat de huren dan gaan stijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Stond ik daar op de vergadering van de woning bouwvereniging. Over de zwaar gesubsidieerde renovatie. Want isolatie. We moesten de zonnepanelen huren. Maar we zouden daar winst op maken. Mijn stroom rekening was 180 E in het jaar . Gelukkig had ik het afschrift mee want ik werd niet geloofd. De huur van de panelen was ook 180 E . Dus op mijn vraag wanneer het dan uit zou kunnen , konden ze geen antwoord geven. Velen hoorde ik ; We gaan op stroom koken, inductie pannen aanschaffen , een extra vriezer. Een droger . Want het wordt gratis. Gingen ze die ook nog op het NoordOosten i.p.v. het Zuid Westen plaatsen. Wij zijn ingenieurs mevrouw wij hebben berekent dat dat niks uit maakt. 🤨. Onder de vloeren staat bij iedereen een halve meter water. En dat is koud. In een ander huurhuis zat er een paneel op een niet geïsoleerd dak. Je kon et door naar buiten kijken. Veel greenwashing om de subsidie en de huurprijzen omhoog te knallen inderdaad.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De "sociale" huurwoningen zijn voor de laagste inkomens nu al niet meer bereikbaar. Nieuwe huurders moeten voldoende inkomen hebben om niet in aanmerking te kunnen komen voor huurtoeslag. De verhuurder van mijn woning is al een energiebedrijf begonnen, dat aanzienlijk duurder is dan de meeste andere energiebedrijven. Sommige huurders durven het energiecontract van de verhuurder niet te weigeren.

    Huurders mogen geen collectoren op het dak plaatsen. De verhuurder heeft plannen om de daken te benutten voor energiewinning. De huurders betalen daarvoor. Hogere huur. Hoge energiekosten.

    Bovendien mogen de woningcorporaties tegenwoordig de huurcontracten éénzijdig wijzigen. Nu al staan daar rare huurdersverplichtingen in. Je kunt van die bedrijven alles verwachten. Niemand durft er iets aan te doen, vanwege het woningtekort en de almacht die ze nu over huurders hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Tja, jouw verhaal gaat over het meer verbruiken van gas, belasting verlagen op stroom heeft daar weinig invloed op… Lijkt dus een leuk gebaar sr maar in de praktijk heb je er weinig aan. Bovendien zijn er al heel veel zonnepanelen in gebruik waardoor je ook weinig met de korting kunt. Wederom gebaar voor bühne van de regering.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.