Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 3 juli 2014

Besparen op water

Volgens de website van mijn waterleidingbedrijf verbruiken we in Nederland gemiddeld:
Per persoon gebruiken we gemiddeld 121 liter water per dag. Dat zijn zo'n 11 huishoudemmers.
toepassing gemiddeld gebruik per dag 
 Bad 2,8 liter Het kost 114 liter water om een gemiddeld bad te vullen. 
 Douche  48,6 liter Een waterbesparende douche verbruikt 6,9 liter per minuut, een gewone douche 8,7 en een comfortdouche 14,4 liter per minuut.
 Wastafel 5 liter Als we onze tanden poetsen, of ons wassen aan de wastafel dan gebruiken we daarvoor zo’n 4 liter water.
 Toiletspoeling 33,9 liter Per doorspoelbeurt gebruiken we ongeveer 8 liter drinkwater.
Wassen, hand 1,1 liter Als we met de hand de was doen, gebruiken we daar 40 liter water voor.
Wassen, machine 14,3 liter Doen we de was met de wasmachine, dan kost dat zo’n 56 liter water. 
Afwassen, hand  3,1 liter Voor het afwassen met de hand gebruiken we 5 liter water. Als we eerst ook nog voorspoelen, dan gebruiken we in totaal 10 liter.
Afwassen, machine   3,0 liter De vaatwasmachine  gebruikt zo’n 16 liter water
Voedselbereiding 1,4 liter
Koffie en thee 1,2 liter
Overig keukenkraan 5,3 liter
Met dank aan Waterbedrijf Groningen

Waar kun je op besparen?
- Minder vaak in bad en in plaats daarvan kort douchen.
- Aan de wastafel en de keukenkraan het water niet zomaar weg laten lopen, maar de kraan sluiten. 

- Een energie zuinige wasmachine gebruiken, die bespaart niet alleen op stroom, maar ook op water. Want juist het verwarmen van water slurpt energie. Minder water verwarmen = minder energie.
- Doe geen halve wasjes: zet de (af)wasmachine pas aan als hij vol is.
- Een plasjesknop op de toilet installeren.
- Een andere eenvoudige methode om het watervolume van de spoelbak te verminderen: leg er een baksteen of een gevulde fles water in.
- Wie elke week twee wasmachinebeurten uitspaart, verbruikt jaarlijks ruim 6.000 liter water minder.
- Waswater van groenten hergebruiken voor de planten.

Consequente besparing levert overigens meer op dan alleen besparing op waterverbruik. Douchen doen de meesten van ons niet onder de koude kraan, en bij wassen en afwassen wordt ook elektriciteit gebruikt om het water te verwarmen. Dus de besparing kan lekker oplopen.

Als ik 121 liter omreken naar een jaarverbruik, dan kom ik uit op 44m3.
Ik verbruik als ik alleen woon, ca 25m3 per jaar. Nu is het wel zo, dat ik 4 dagen per week overdag niet thuis ben en de toilet op zo'n dag minder vaak gebruikt wordt. Ik kan me voorstellen dat mensen die altijd thuis zijn, meer verbruiken.

Maar nu de hamvraag: hoeveel geld levert het op om 20m3 per jaar te besparen? Elk waterleiding bedrijf hanteert andere tarieven, dus algemene antwoorden kan ik daar niet op geven. Mijn "eigen" bedrijf geeft een rekenvoorbeeld voor 100m3:


Waterprijs
Vastrecht
€ 45,00
Levering water (100 m³ x € 0,635)
€ 63,50  
Subtotaal
€ 108,50
Belastingen
 (100 m³ x € 0,33)
€ 33,00
BTW (6%)
€  8,49  
Subtotaal
€ 41,49

Totaal: Als u beide bedragen bij elkaar optelt, uitgaande van een verbruik van 100m³, dan betaalt u € 108,50 (waterprijs) + € 41,49 (belastingen) =  € 149,99.
Kortom, u betaalt afgerond € 1,50 per 1.000 liter (1 m³) inclusief álle belastingen.

tot zover de site van het Waterleiding Bedrijf Groningen
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het vastrecht blijft hetzelfde. 20m3 per jaar besparen doe je op
levering water 2x 6,35             = 12,70
belasting 2x 3,30                     = 6,60
btw  6% van (12,70 + 6,60)    = 1,16
totaal                                        = 20, 46 per jaar is 1,70 per maand

Een beetje raar in mijn ogen, over de belasting op leidingwater betaal je vervolgens ook nog weer BTW.
 

Bespaar je in mijn regio 20m3 water, dan bespaar je dus ongeveer 20 euro in totaal.

14 opmerkingen:

 1. Toevallig gisteren onze afrekening gekregen met zn vieren hebben wij 83m3 verbruikt. Vorig jaar verbruikte wij 78m3. Maar jongste dochter was er maar een paar maanden.

  Persoonlijk vond ik het veel maar als ik jouw berekening zie valt het wel mee. Toch de doelstelling om de wasmachine iets minder te laten draaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben afgelopen jaar 65m3 water verbruikt, met een gezin van 4 waarvan alleen manlief werkt, gemiddeld 32 uur in de week, kinderen gaan nog niet naar school, alleen de oudste gaat 2 ochtenden naar de psz. Maar dat scheelt amper water die ene keer doorspoelen,,..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Water besparen levert weinig financieel voordeel. Ik gebruik putwater uit milieuoverwegingen. Het scheelt ons 12 kub per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zijn met 2 en verbruiken gemiddeld 25 m3 water per jaar. Onze toiletten hebben een bespaarknop en ik giet regelmatig regenwater (opgevangen in een regenton buiten) door het toilet om te spoelen. Vroeger gebruikte ik water uit de regenput maar sinds we epdm lieten leggne op het platte dak is het regenwater lichtgeel gekleurd en dus niet meer bruikbaar om toiletten mee te spoelen.
  De tip om een baksteen in het waterreservoir te leggen zou ik afraden maar een fles gevuld met water is een beter alternatief. Van een baksteen die lang in het water ligt, valt er na een tijdje wat gruis, zand af en dat zou kunnen verstoppingen veroorzaken. In ons ene toiletreservoir ligt een fles gevuld met water. Het andere toilet is hangtoilet met ingebouwd reservoir dus daar kan geen fles in gelegd worden.
  Mijn man doucht zich heel vaak op het werk en als ik douche vang ik het water op in een kinderbadkuipje. Dat water gebruik ik nadien om de toiletten mee door te spoelen, te dweilen,....liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom is licht geel water niet meer bruikbaar voor toiletten?

   Onze badkamer wasbak heeft een kapotte afvoer, daar staat dus ook een emmer onder en dat gebruiken we voor toilet spoelen zolang de voorraad strekt. Meestal ga ik ook daar mijn handen wassen, bovendien loop ik dan meer en elke stap meer is meegenomen.
   Ik heb ook een emmer in de keuken staan en daar giet ik spoelwater van aardappelen, sla, andijvie etc. in en dat gaat weer naar de moestuin. Regenton is helaas leeg, dus we moeten tot onze spijt ook met leidingwater de moestuin sproeien.

   Op de kosten bespaar je niet echt veel, het gaat me er meer om dat het zo zonde is om drinkwater te gebruiken wanneer dat niet nodig is.

   Verwijderen
 5. Zoals izerina hierboven zegt. Water besparen uit financiële overwegingen levert echt maar heel weinig op. Het is heel leuk als je jezelf allerlei moeite op de hals haalt om geld te besparen, maar veel meer dan 5 euro per maand zal het niet opleveren.

  Dan kun je het veel beter uit milieu-overwegingen doen, want dat is mijn inziens een beter motief om op water te besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ()_()
   (*+*)
   Die vijf euries per maand,
   daar doe ik het voor, hoor! :-)
   Momenteel koop ik daar 10 liter melk voor...bij Hoogvliet,
   of 12 broden bij de AH,
   of ...... ach, ik kan de lijst zo lang maken als ik wil.

   Verwijderen
 6. Niet alleen op water betaal je dubbele belasting ook wordt BTW berekend over de energiebelasting, en daar betaal je ook nog eens het hoge percentage BTW op,
  Kassa voor de schatkist ;(
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Water besparen levert misschien alleen niet zoveel op. Maar als je het zo bewust doet bespaar je vaak ook op energie en gas. Dan kan het oplopen.
  En elke euro is er eentje die je in je.zak.kan houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik bespaar niet zozeer uit geldbesparing op water, maar meer uit milieu overweging, het is toch te gek dat wij zo verkwistend om gaan met drinkwater. dat ik daarnaast ook geld bespaar is mee genomen en zoals al terecht opgemerkt werd elke euro die je bespaard is er een en vele kleine besparingen maken een grote besparing

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ok doe ook mee, hier gezin met 6 personen laatste jaar verbruik van 49 m3 :)
  Gaat dit jaar meer worden met een 6m3 zwembad.

  Met huidige wasmachine bespaar je geen 60 liter per wasbeurt is echt minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik durf het hier bijna niet te melden, maar wij gebruiken 150 m3 water op jaarbasis. € 29,- euro per maand. We zijn met z'n viertjes, twee volwassenen en 2 kleine jongens... Moet toch maar wat zuiniger aan gaan doen.... :(

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb geen idee wat wij verbruiken aan water omdat we niet zijn aangesloten op de waterleiding, maar via een zuiveringsinstallatie grondwater oppompen. Dat is overigens niet vanuit één of andere overweging, maar simpelweg omdat we te afgelegen wonen. Ja, dat kan blijkbaar zelfs in Nederland nog... Zelf heb ik enige tijd terug ook een bericht geschreven over water besparen, in het kader van de "change the world challenge".

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij verbruikten afgelopen jaar met 3,5 personen (oudste zoon alleen thuis in het weekend) 76 m3 water. Door zuiniger te zijn met water kunnen we in onze gemeente ook besparen op de rioolheffing gebruiker. Scheel ons toch 46 euro omdat we in het verleden net boven de 100 m3 zaten. Zouden we onder de 50 m3 uitkomen, dan betalen we nog eens bijna 40 euro minder aan rioolheffing.

  BeantwoordenVerwijderen